3 فایده رژیم روزه داری متناوب یا فستینگ برای سلامتی

رژیم روزه داری متناوب یا فستینگ بیش از پیش و با سرعتی زیاد در میان آدم‌هایی که به دنبال سلامت و تناسب اندام هستند، در حال گسترش است. با توجه به آدم‌هایی که از طریق روزه داری متناوب توانسته‌اند به نتایج فوق‌العاده‌ای دست پیدا کنند، بر آن شدیم تا به دنبال نحوه و دلیل اثربخشی این رژیم غذایی بگردیم. ابتدا فکر می‌کردیم این سبک زندگی جدید نیز یکی دیگر از مدهای زودگذر در زمینه‌ی رژیم غذایی و تناسب اندام است که با کاهش کالری مصرفی به دنبال کاهش وزن آدم‌ها است؛ ولی پس از آن، متوجه شدیم روزه داری متناوب چیزی فراتر از این حرف‌ها است. روزه داری متناوب روشی است که توسط طیف گسترده‌ای از آدم‌ها استفاده می‌شود – از بدنسازها گرفته تا آدم‌هایی که به دنبال کاهش وزن هستند و آن‌هایی که فقط به سادگی می‌خواهند سبک زندگی‌شان را تغییر دهند و به روش سالم‌تری زندگی کنند. این روش که بر سبک زندگی‌تان نیز تاثیر می‌گذارد، به این ترتیب است که ساعات بیش‌تری از روز را باید روزه بگیرید و چند ساعت در طول روز مجاز هستید غذا بخورید؛ رایج‌ترین روش این است که ۱۶ ساعت به روزه داری بپردازید و ۸ ساعت مجاز به غذا خوردن باشید. در این روش، نسبت ساعات روزه داری به ساعاتی که می‌توانید غذا بخورید را باید بر اساس وضعیت بدنی‌تان تنظیم کنید. معمولا توصیه می‌شود در این روش در طول روز ۲ وعده غذا و یک میان وعده‌ مصرف کنید. طبق ادعای طرفداران این رژیم غذایی، روزه داری متناوب وضعیت بدنی افراد را به گونه‌ای تغییر می‌دهد که بیش از گذشته احساس سرزندگی، انرژی، و شادابی می‌کنند. دلایل مختلفی برای محبوبیت این رژیم غذایی در میان آدم‌ها وجود دارد، و فواید آن فقط به کاهش وزن محدود نمی‌شوند. در این مقاله به برخی فواید و توضیحات درباره‌ی نحوه‌ی کارکرد این رژیم غذایی در بدن اشاره می‌کنیم.

۱. اصلاح کارکرد سلول‌ها، ژن‌ها، و هورمون‌ها

بر اثر پیروی از این رژیم غذایی، در کارکرد چند بخش از بدن ممکن است تغییرات مثبتی ایجاد شود. از جمله مهم‌ترین تغییرات مثبتی که بر اثر این رژیم غذایی در بدن ممکن است ایجاد شود، می‌توان به کاهش قابل ملاحظه‌ی سطح انسولین در بدن و تاثیر آن بر فرایند چربی سوزی اشاره کرد. هم‌چنین، سطح هورمون رشد نیز در بدن افزایش می‌یابد؛ این افزایش ممکن است بر کارکردهایی در بدن از جمله میزان چربی سوزی، تولید ماهیچه، و بسیاری دیگر کارکردهای مثبت تاثیر بگذارد. از لحاظ کارکرد سلولی، روزه داری متناوب می‌توانید فرایند ترمیم سلول‌ها را در بدن بهبود ببخشد؛ این مسئله به دفع مواد زائد و مرده از سلول‌ها کمک می‌کند. هم‌چنین، روزه داری متناوب تغییراتی در ژن‌ها نیز ایجاد می‌کند؛ این تغییرات به افزایش قدرت دفاعی بدن در برابر بسیاری از بیماری‌ها منجر می‌شوند.

۲. کاهش چربی بدن و چربی شکم

رپورتاژ

بسیاری از آدم‌ها رژیم روزه داری متناوب را به این دلیل انتخاب می‌کنند که وزن خود را کاهش دهند. بله، این رژیم غذایی باعث می‌شود کم‌تر و کم‌تر غذا بخورید؛ ولی کاهش میزان مصرف غذا دلیل جادویی روزه داری متناوب نیست. کاهش سطوح انسولین و افزایش سطوح هورمون رشد در بدن نیز در فرایند چربی سوزی تاثیرگذار هستند. به علاوه، با پیروی از رژیم غذایی روزه داری متناوب سطح نوراپی‌نفرین نیز در بدن افزایش می‌یابد؛ این مسئله نه تنها میزان چربی را کاهش می‌دهد، بلکه باعث افزایش سطح انرژی نیز می‌شود. طبق گزارش بسیاری از آدم‌هایی که از رژیم غذایی روزه داری متناوب پیروی می‌کنند، بر اثر این تغییر در سبک زندگی، سطح انرژی آن‌ها افزایش یافته است و در طول روز کاملا سرحال و هوشیار هستند. این رژیم غذایی میزان متابولیسم (سوخت و ساز) را افزایش می‌دهد و در مقایسه با رژیم‌های غذایی‌ که در آن‌ها فقط بر کاهش میزان دریافت کالری توجه می‌شود، مقدار بسیار کم‌تری از ماهیچه‌های بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

۳. کاهش التهاب در بدن

التهاب و استرس اکسیداتیو از جمله عوامل اصلی بروز علائم مربوط به افزایش سن و ابتلا به بیماری‌ها و وضعیت‌هایی هستند که در بلند مدت می‌توانند تاثیرات مخربی بر بدن بگذارند. چگونه این دو عامل می‌توانند چنین تاثیراتی در بدن ایجاد کنند؟ اساسا این مسئله دارای فرایند پیچیده‌ای است؛ ولی به زبان ساده، مولکول‌هایی در بدن وجود دارند به نام رادیکال‌های آزاد که باعث در هم شکستن و آسیب رساندن به مولکول‌های خوب در بدن می‌شوند. طبق یافته‌های تجربی، روزه داری متناوب می‌تواند با التهاب در بدن مبارزه کند؛ و به این ترتیب، می‌تواند از بروز بیماری‌های مزمن پیشگیری کند. التهاب بر اثر واکنش‌های دستگاه ایمنی بدن ایجاد می‌شود و همه‌ی آدم‌ها به نوعی دچار التهاب می‌شوند. مواد غذایی خاصی نیز وجود دارند که می‌توانند میزان التهاب را در بدن کاهش دهند؛ نحوه‌ی اثرگذاری این مواد غذایی بر التهاب، درست مانند روزه داری متناوب است؛ به این صورت که آن‌ها نیز می‌توانند با رادیکال‌های آزاد در بدن مبارزه کنند.

به طور کلی، برای کاهش وزن، افزایش میزان ماهیچه‌های بدن، و بهره‌مندی از فوایدی نظیر افزایش توان بدن برای پیشگیری از بروز بیماری‌های مزمن و کاهش التهاب، پیروی از روش روزه داری متناوب بسیار توصیه می‌شود. این روش باعث افزایش سطح انرژی و شادابی در بدن می‌شود، و به راحتی می‌تواند به سبک زندگی‌تان تبدیل شود. فقط لازم به ذکر است، در طول ساعات روزه داری می‌توانید (و البته توصیه می‌شود) آب، (و در صورت تمایل) چای، یا قهوه‌ی سیاه مصرف کنید.

 

نوشته‌های مرتبط