ختنه زنان: 10 حقیقت دردناک از ختنه دختران در ایران و جهان

ختنه زنان در جهان محصول اعتقادات و باورهای سنتی زیادی است و درواقع دلایل بسیاری باعث ادامه سنت ناقص سازی آلت تناسلی دختران می‌شود.  این دلایل شامل باور جنسی (برای کنترل میل جنسی زنان) باور اجتماعی (ورود دختران به مرحله زنانگی) باورهای بهداشتی (باور به اینکه آلت تناسلی زنانه کثیف یا زشت است. در کردستان عراق از دست زنی که ختنه نشده باشد غذا نمی‌خورند و آن غذا را پاک نمی‌دانند) سلامتی (باور به اینکه قدرت باروری زن را بالا می‌برد) و بالاخره باورهای مذهبی است.

در برخی از کشورها به دلیل ممنوع شدن ختنه زنان ، برخی عمل ناقص سازی دختران را در دوران نوزادی انجام می‌دهند. نوزادی که گریه می‌کند کمتر شک‌برانگیز است تا دختر بچه‌ای که به سن بلوغ نزدیک شده است.

در ادامه ۱۰ حقیقت دردناک از ختنه زنان و دختران در سراسر جهان آمده است.

۱.  ۶ فوریه روز جهانی منع ناقص سازی آلت تناسلی زنان و ختنه دختران

۶ فوریه/ ۱۸ بهمن هر سال روز جهانی منع ناقص‌سازی آلت تناسلی زنان است. با این حال در سراسر جهان هنوز هم شاهد ختنه زنان هستیم. مثلا به عکس زیر نگاه کنید. با یک تیغ قسمتی از آلت تناسلی ۴ دختربچه به حکم سنت در قوم پوکوت کنیا بریده شدند. با این کار دختران دیگر بالغ محسوب می‌شوند. گرچه در بسیاری از کشورهای جهان ناقص‌سازی آلت تناسلی (ختنه) دختران ممنوع است، اما این کار در مناطق روستایی همچنان صورت می‌گیرد.

۲. سه نوع اصلی ختنه زنان

سازمان بهداشت جهانی مثله کردن آلت تناسلی زنان را به سه نوع تقسیم‌بندی کرده است. نوع اول: برداشتن کلی یا جزئی کلیتوریس و یا غلفه است (کلیتوریدکتومی). نوع دوم: برداشتن کلی یا جزئی کلیتوریس و لب‌های کوچک واژن. نوع سوم: قطع کردن لب‌های بزرگ و کوچک آلت تناسلی و تنگ کردن مجرا.

۳.تاریخچه ختنه زنان و دختران

منشاء تاریخی قطع آلت تناسلی را، دره رود نیل در مصر باستان می‌دانند. گمان بر این است که این رسم بعدها به دیگر نواحی گسترش یافته است. قدیمی‌ترین شاهد موجود، مومیایی‌هایی هستند که به ۲۰۰ سال قبل از میلاد باز می‌گرداند و آثار قطع کلیتوریس در آنها پیداست. مورخ یونانی هرودوتس وجود این رسم را در بین مصریان در قرن پنجم پیش از میلاد گزارش کرده است.

۴. سنت ختنه زنان در دین یهود و مسیحیت و اسلام

سنت “ختنه” زنان در دین یهودی وجود ندارد، اما در میان جامعه اقلیت یهودی اتیوپیایی این عمل انجام می‌شود. همین سنت در مسیحیت نیز یافت نمی‌شود اما قبطیهای مصر، پیرو این “رسم” هستند. از اسلام هم برای توجیه این سنت استفاده شده‌ است و بیشتر در بین مسلمانانی دیده می‌شود که به عنوان سنتی محلی از قبل وجود داشته و پس از ورود اسلام توسط فقیهان محلی توجیه اسلامی برای آن پیدا شده‌ است و به‌عنوان سنتی اسلامی درآمده‌است.

۵. بیشترین آمار ختنه زنان در کشورهای آفریقایی و آسیایی است

در ۲۸ کشور افریقا، شبه جزیره عربستان و آسیا آلت تناسلی دختران را ناقص می‌کنند. قدرت سنت‌ها آنقدر بالا است که حتی دختران خانواده‌های مهاجر به اروپا نیز با خطر ناقص‌سازی آلت تناسلی روبه‌رو هستند.

رپورتاژ

۶. ختنه دختران بدون بی حسی و سر اندام تناسلی انجام می شود

به عکس زیر نگاه کنید. ۴ دختر در انتظار “ختنه شدن” هستند. وحشت و ترس و مواجهه با دردی جانکاه در چشمان آنان موج می زند. بریدن واژن معمولا بدون بیهوشی و بی‌حسی موضعی صورت می‌گیرد. ابزار مورد استفاده استریل نیست و اغلب باعث عفونت و انواع بیماری‌ها می‌شود.

۷. سومالی رکورددار بیشترین آمار ختنه دختران

بنا به برآورد سازمان بهداشت جهانی (WHO) ده درصد دختران هنگام عمل ناقص‌سازی آلت تناسلی می‌میرند و ۲۵ درصد نیز براثر عواقب ناشی از آن. سازمان بهداشت جهانی اذعان می‌کند که به دلیل عدم دسترسی به مناطق دورافتاده، احتمالا این آمار بیشتر است. در سومالی آلت تناسلی ۹۸ درصد همه زنان این کشور ناقص شده است.

۸. در بسیاری از کشورها ختنه دختران ممنوع است

بر اثر تلاش‌های صورت گرفته در ۱۵ کشور افریقایی ناقص‌سازی زنان و دختران ممنوع شده است. در مصر با وجود اینکه دولت ناقص‌سازی زنان را از سال ۱۹۹۷ممنوع اعلام کرده است اما همچنان در نقاط مختلف این کار انجام می‌شود.

در ساحل عاج در کنار جریمه نقدی بین یک تا ۵ سال زندان برای افرادی که دست به این کار بزنند درنظر گرفته شده است.

در کشور افریقایی کنیا از سال ۲۰۱۱ ناقص‌سازی آلت تناسلی دختران ممنوع اعلام شده است. بنا به گزارش یونیسف (بازوی کودکان سازمان ملل) عضو جنسی ۲۷ درصد دختران و زنان بین ۱۵ تا ۴۹ سال ناقص شده است.

۹. آیین های ختنه دختران

در نقاط مختلف جهان ناقص‌سازی واژن دختران با مراسم خاصی همراه است. به بدن دختران قوم پوکوت رنگ سفید مالیده می‌شود. در بسیاری از کشورهای دنیا کمپین‌های روشنگری در مقابله با این اقدام در جریان است. اما سنت‌ها سرسخت‌تر از آنچه انتظار می‌رود هستند. در کنیا از سال ۲۰۱۴ یک واحد پلیس مامور مقابله با ناقص‌سازی جنسی دختران شده و شماره تلفنی اختصاص یافته تا افراد بتوانند هر موردی را گزارش کنند.

۱۰. ختنه دختران در ایران

در ایران هم بررسی‌های میدانی و تحقیقاتی در زمینه ناقص‌سازی جنسی زنان صورت گرفته است. در ایران ناقص‌سازی جنسی زنان در استان‌های بوشهر، هرمزگان، کردستان، خوزستان، لرستان، و برخی مناطق کردنشین آذربایجان وجود دارد. بررسی‌ها نشان می‌دهند که میزان ناقص‌سازی جنسی زنان در میناب حدود ۷۰ درصد است. این رسم در بندر گنگ “تیغ سنت و فرهنگ” خوانده می‌شود. ختنه دختران در ایران معمولا با تیغ صورت‌تراشی و بدون استفاده از بی‌حسی یا بیهوشی انجام می‌شود. این زنان برای ضدعفونی کردن محل بریده شده روش‌های گوناگونی دارند. آنها اغلب از بتادین استفاده می‌کنند اما در نقاطی که دسترسی به مواد ضدعفونی نیست از خاکستر آتش یا پارچه، دود سقز و یا خاک طبیعی نیز استفاده می‌شود.

در ایران هنوز قانونگذار در برابر ختنه دختران اعلام موضع نکرده است. نبود عنصر قانونی ضد ختنه دختران به رواج سنت تیغ ختنه در بعضی مناطق کشور انجامیده است.

منبع سازمان بهداشت جهانی
نوشته‌های مرتبط