خواص آجیل و خشکبار: ۲۵ فایده‌ باورنکردنی آجیل و میوه خشک برای سلامتی

آجیل جزء آن دسته خوراکی‌های جایگزینی است که مصرف مرتب‌شان بسیار توصیه می‌شود. آجیل، علاوه بر آن‌که باعث می‌شود سریع‌تر احساس سیری کنید، از جمله انواع دانه‌های کم کالری است که مصرف‌شان باعث چاقی نمی‌شود. انواع مختلفی از آجیل وجود دارد که می‌توانید برخی از آن‌ها را مستقیما میل کنید، یا جهت بهبود طعم، آن‌ها را بو بدهید یا به اشکال دیگری فرآوری کنید. بسیاری از متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند به طور مرتب مصرف آجیل را در رژیم غذایی‌تان بگنجانید و از خواص آجیل و خشکبار بهره ببرید.

چرا توصیه می‌شود مرتبا آجیل مصرف کنید؟ مهم‌ترین دلیل این مسئله، وجود مواد مغذی فراوان در آجیل است. می‌توان گفت، آجیل حاوی مواد مغذی نسبتا کاملی است؛ این مواد مغذی شامل ویتامین‌ها، مواد معدنی، و غیره می‌شوند. بهره‌مندی از تمام مواد مغذی موجود در آجیل به نحوه‌ی فرآوری آن بستگی دارد. یکی از بهترین راه‌های برای آماده‌سازی آجیل، بدون هدر رفتن مواد مغذی آن‌، جوشاندن است!

نه فقط آجیل، بلکه‌ میوه‌ی خشک نیز فواید زیادی برای سلامتی انسان دارد. میوه‌ی خشک میوه‌ای است که آب درون‌اش را تا حدود زیادی از طریق فرایند‌های خشک کردن خارج می‌کنند. در طول این فرایند، حجم میوه کوچک‌تر، و ظاهرش چروکیده می‌شود، ولی تراکم انرژی آن بیش‌تر می‌شود. در این مقاله قصد داریم به برخی از فواید آجیل و میوه خشک برای سلامتی اشاره کنیم.

خواص آجیل و خشکبار

۱. منبع پروتئین

اولین فایده‌ی آجیل برای سلامتی غنی بودن‌اش از پروتئین است که می‌تواند از این طریق به حفظ سلامتی کمک کند. برای تامین پروتئین بدن‌ لازم نیست انواع مختلفی از خوراکی‌های گران‌قیمت و عجیب‌وغریب را میل کنید؛ فقط کافی است به سادگی آجیل نوش جان کنید.

۲. سرشار از کلسیم

یکی دیگر از فواید آجیل، غنی بود آن از کلسیم است؛ کلسیم برای سلامت دندان‌ها و استخوان‌ها مفید و ضروری است. اگر معمولا دچار مشکلات دندانی و پوکی استخوان می‌شوید، لازم است هر روز آجیل مصرف کنید.

۳. منبعی برای پتاسیم

به علاوه، آجیل به عنوان منبع طبیعی برای پتاسیم به حساب می‌آید. پتاسیم یکی از مواد مغذی مهم و ضروری برای بدن است که می‌تواند به بهبود و حفظ سلامت قلب کمک کند. حفظ سلامتی قلب باعث حفظ سلامتی کل بدن خواهد شد.

۴. منبعی برای ویتامین B

آجیل ماده‌ی غذایی سالم، و منبعی سالم و طبیعی برای ویتامین B است. اگر هر روز آجیل نوش جان کنید و بدن‌تان با کمبود ویتامین B مواجه نباشد، از بروز انواع گوناگونی از بیماری‌ها در امان خواهید بود.

۵. کارکرد آنتی‌اکسیدانی

هم‌چنین، آجیل حاوی مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان است. آنتی‌اکسیدان‌ها وظیفه دارند از بدن در برابر اثرات مخرب ناشی از رادیکال‌های آزاد محافظت کنند.

۶. مفید برای سلامت ماهیچه‌ها

اگر به طور مرتب آجیل مصرف کنید، سلامت ماهیچه‌های‌تان حفظ خواهد شد. مصرف این مواد خوراکی سالم و بی‌نظیر می‌تواند به آرامش ماهیچه‌های‌تان کمک کند و از بروز علائمی نظیر گرفتگی و سفتی ماهیچه‌ها در بدن پیشگیری کند.

۷. پیشگیری از آرتروز

زنان با مصرف مرتب آجیل می‌توانند از بسیاری از فواید آن بهره‌مند شوند. این خوراکی‌های خوشمزه و مفید باعث پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری‌هایی می‌شوند که زنان بیش‌تر از مردان با آن ها رو به رو هستند؛ یکی از این بیماری‌ها آرتروز است که می‌تواند بر سلامت تمام بدن تاثیر منفی بگذارد.

۸. تغذیه‌ی قلب

از دیگر فواید آجیل برای سلامتی می‌توان به تاثیر آن بر بهبود سلامت قلب اشاره کرد. نه تنها مصرف آجیل، به تنهایی، جهت بهبود سلامت قلب ضروری است، بلکه حتی باید آن را با سایر مواد غذایی نظیر سبزی‌ها و میوه‌های غنی از مواد مغذی مصرف کنید تا قلب‌تان به طور کامل از فواید آن‌ها بهره‌مند شود.

۹. پیشگیری از سکته‌ی مغزی

به آسانی می‌توان با مصرف آجیل از سکته‌ی مغزی پیشگیری کرد. چنان‌چه برخی علائم سکته‌ی مغزی را در بدن‌تان مشاهده می‌کنید، لازم است به طور مرتب آجیل بیش‌تری مصرف کنید، زیرا آجیل دارای خواص و فواید قدرتمندی است که می‌توانند از بروز سکته‌ی مغزی پیشگیری کنند.

۱۰. حفظ تمرکز مغز

مغز سالم مغزی است که بتواند به آسانی تمرکز کند، به خصوص وقتی در حال انجام فعالیت‌های زیادی باشید که همگی به عملکرد مغز نیاز داشته باشند. با افزایش مصرف آجیل به افزایش تمرکز مغزتان کمک کنید.

۱۱. حفظ سلامت دهان و دندان

محتویات زیست فعال موجود در میوه‌های خشک، به خصوص کشمش، می‌توانند با میکروب‌های عامل اختلالات دهان و لثه مبارزه کنند. یکی از مواد موثر در ترکیب آجیل، اسید اولئانولیک است که علیه باکتری پورفیروموناس ژنژیوالیس، عامل بیماری پیرادندانی مبارزه می‌کند. علاوه بر این، اسید اولئانولیک می‌تواند به پیشگیری از تشکیل جرم دندان کمک کند.

۱۲. تقویت استخوان‌ها و قلب

رپورتاژ

آن دسته از میوه‌های خشک غنی از پلی فنول‌ها، نظیر آلو، کرنبری، بلوبری، و خرما می‌توانند به بهبود ساختار و تراکم استخوان‌ها، و محافظت از قلب در برابر آسیب‌های مختلف کمک کند. به علاوه، کلسیم، منگنز، و آهن موجود در میوه‌ی خشک به پیشگیری از پوکی استخوان کمک می‌کنند.

۱۳. محافظت از دستگاه گوارش

میوه‌ی خشک، درست مانند میوه‌ی تازه، غنی از فیبر است. فیبر مسلما می‌تواند به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و حفظ انعطاف پذیری آن کمک کند.

۱۴. پیشگیری از بیماری‌های مزمن

به گفته‌ی دکتر دنیل گالاهر، از دانشگاه مینه‌سوتای ایالات متحده، میوه‌ی خشک دارای بار گلیسمی پایینی است. این مسئله می‌تواند به پیشگیری از بروز بیماری‌های مرتبط با قند خون نظیر دیابت کمک کند. میوه‌ی خشک نه تنها از بیماری دیابت پیشگیری می‌کند، بلکه به اعتقاد پژوهشگران می‌تواند از بروز سرطان نیز پیشگیری کند. زیرا محتویات برخی از میوه‌های خشک قادر هستند رشد سلول‌های سرطانی را متوقف، و التهاب را سرکوب کنند.

۱۵. ضد سرطان

مصرف یک عدد سیب می‌تواند از بیماری‌ها دورتان کند. بسیاری از آدم‌ها معتقدند مصرف روزانه‌ی سیب و برگه‌ی زردآلو می‌تواند از بروز سرطان پیشگیری کند. سیب و برگه‌ی زردآلو حاوی مواد مغذی گیاهی هستند که به عنوان آنتی‌اکسیدان عمل می‌کنند؛ هم‌چنین این دو خوراکی به عنوان منبع خوبی برای فیبر نیز به شمار می‌روند. به علاوه، این دو حاوی ویتامین A، ویتامین C، و آهن نیز هستند.

۱۶. تغذیه‌ی پوست

پوست سالم معمولا شاداب، درخشنده، و مرطوب است. خوراکی‌هایی نظیر انبه‌ی خشک حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی گیاهی، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E، اسیدهای چرب امگا-۳  و امگا-۶ هستند که به تغذیه‌ی پوست کمک می‌کنند. کشمش یا انگور خشک نیز می‌تواند جهت حفظ سلامت پوست و پیشگیری از پیری زودرس به کار برود.

۱۷. غنی از پتاسیم

میوه‌ی خشک، درست مثل آجیل، حاوی پتاسیم است. پتاسیم برای حفظ و تنظیم فشار خون مهم است. کمبود پتاسیم به طور بالقوه باعث بیماری فشار خون بالا یا هایپرتنشن می‌شود. مصرف مرتب ترکیب سدیم و پتاسیم می‌تواند میزان آب موجود در بدن و پوست را متعادل نگه دارد. جهت تامین نیاز روزانه‌تان به پتاسیم می‌توانید هر روز مقداری برگه‌ی زردآلو و آلو خشک نوش جان کنید.

۱۸. غنی از آهن

مصرف آهن به بهبود گردش خون در بدن کمک می‌کند. جهت برآوردن نیاز روزانه‌ی بدن به آهن می‌توانید آلوی خشم و برگه‌ی زردآلو یا کشمش نوش جان کنید. آلو و زردآلو می‌توانند از بروز کم‌خونی پیشگیری کنند. به علاوه، کشمش نیز غنی از پتاسیم، منیزیوم، فسفر، و آهن است.

۱۹. غنی از کالری

کالری منبع انرژی بدن است. میوه‌‌های خشک می‌توانند منبع انرژی باشند؛ به همین دلیل، توصیه می‌شود همراه صبحانه میوه‌ی خشک میل کنید. ترکیبی از میوه‌های خشک نظیر کشمش، کرنبری و آلوی خشک با غلات صبحانه و شیر می‌تواند صبحانه‌ی کاملی را برای‌تان فراهم کند. با خوردن این صبحانه بدن‌تان از اول صبح آماده‌ی انجام همه‌ی فعالیت‌ها می‌شود.

سایر فواید آجیل برای سلامتی

۲۰. کمک به سلامت دستگاه گوارش
۲۱. مفید برای پوست
۲۲. کمک به درخشندگی پوست
۲۳. پیشگیری از خشکی و تیرگی پوست
۲۴. ضد سرطان
۲۵. آجیل، به طور کلی، حاوی مقادیر زیادی مواد معدنی مهم نظیر فسفر، پتاسیم، روی (زینک)، سلنیوم، و مس است که برای رشد و سلامتی اندام‌های حیاتی بدن بسیاری ضروری هستند.

موارد احتیاط

با این‌که مصرف آجیل و میوه‌ی خشک فواید بسیاری برای بدن دارد، هنگام مصرف این خوراکی‌ها لازم است به برخی موارد توجه کنید:

۱. فرایند خشک کردن میوه‌ها باعث کاهش مواد مغذی موجود در آن‌ها می‌شود

معمولا جهت پیشگیری از هدر رفتن مواد مغذی موجود در میوه‌ها، آن‌ها را بعد از چیدن مستقیما خشک می‌کنند. همه‌ی میوه‌ها را می‌توان به خوبی خشک کرد؛ این کار معمولا از طریق قرار گرفتن میوه زیر نور خورشید، در مقابل باد گرم، یا انجماد انجام می‌شود. میان این سه نوع روشِ خشک کردن، انجماد می‌تواند بیش از همه مواد مغذی میوه‌ها را حفظ کند، ولی خورشید و باد گرم نیز تنها بخش اندکی از مواد مغذی موجود در میوه‌ها را از بین می‌برند.

به علاوه، روش انجماد هزینه‌بر است و کاربرد کم‌تری دارد. رایج‌ترین روش، خشک کردن میوه در مقابل باد گرم است، زیرا نسبت به روش نور خورشید سریع‌تر، و نسبت به انجماد ارزان‌تر است؛ به این ترتیب می‌توان نتیجه گرفت، بیش‌تر میوه‌های خشکی که به طور گسترده در اختیار مصرف کننده‌ها قرار می‌گیرند، نسبت به میوه‌های تازه مقدار اندکی ارزش غذایی‌شان را از دست داده‌اند.

۲. میوه‌ی خشک حاوی دی‌اکسید گوگرد است

بعد از خشک کردن میوه، آن را با استفاده از دی‌اکسید گوگرد بسته‌بندی می‌کنند؛ این ماده نوعی آنتی‌اکسیدان مصنوعی و عامل ضد باکتری است. این ماده می‌تواند از تغییر رنگ میوه‌ی خشک پیشگیری و مدت زمان نگهداری‌اش را طولانی‌تر کند. میوه‌های خشک نسبت به سایر خوراکی‌ها دارای دی‌اکسید گوگرد بیش‌تری هستند، و این میزان از این ماده موجود نگرانی بسیاری از آدم‌ها شده است.

درصد اندکی از آدم‌ها به دی‌اکسید گوگرد حساسیت (آلرژی) دارند، به خصوص آدم‌های مبتلا به آسم. مصرف دی‌اکسید گوگرد برای این افراد می‌تواند باعث بروز سردرد، مشکلات تنفسی، و خارش پوست شود. بنابراین بهتر است از مصرف میوه‌های خشک حاوی دی‌اکسید گوگرد خودداری کنید؛ هرچند، این گونه میوه‌های خشک (عاری از دی‌اکسید گوگرد) غالبا به  سختی یافت می‌شوند و گران‌تر هستند.

۳. میوه‌ی خشک غالبا حاوی قند اضافه است

تنها ماده‌ی که عموما به میوه‌ی خشک اضافه می‌شود، قند است؛ معمولا قند را جهت بهبود طعم به این خوراکی‌ها اضافه می‌کنند. میوه‌ها دارای قند نسبتا بالایی هستند، بنابراین افزودن قند می‌تواند تاثیر آن‌ها را بر افزایش خطر بروز بیماری بیش‌تر کند. قند طبیعی موجود در میوه‌های خشک، در واقع به خودی خود جزء عوارض منفی آن به حساب نمی‌آید، ولی وقتی با قند اضافه‌ ترکیب می‌شود، می‌تواند باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی شود.

با مصرف روزانه‌ی آجیل و میوه‌ی خشک، و هم‌زمان، رعایت اعتدال در مصرف این خوراکی‌ها می‌توانید از تمام فواید موجود در آن‌ها بهره‌مند شوید.

نوشته‌های مرتبط