۸ نکته درباره نگرانی والدین از سلامت روان کودکان در دوران کرونا
ما در سایت کسب و کار بازده در این نوشتار تصمیم گرفتهایم کمی دربارهی انواع نگرانی والدین از سلامت روان کودکان در دوران کرونا به پژوهش و یادگیری بپردازیم. همچنین، تلاش میکنیم بفهمیم کودکان چگونه میتوانند با قدرت از مشکلاتشان عبور کنند و همچنین، به درک بهتری از مشکلات فکری، احساسی، و رفتاری کودکان در طول دورهی همهگیری کرونا برسیم.
نتایج یک نظرسنجی از میان ۱۰۰ نفر از والدین، استرس ناشی از فشارهای مضاعف را در خصوص سلامت روان فرزندان در طول دورهی همهگیری کرونا به شکل پررنگ نشان دادند.
اولین قدم مراقبت از خود
علاوه بر آنکه مراقبت از خود از اهمیت بالایی برخوردار است، لازم است همیشه به خاطر داشته باشیم، فرزندان کوچکمان برای مقابله با احساسات خود به کمک بیشتری نیاز دارند.
جای تعجب نیست که مشکلات سلامت روان فرزندان در طول دورهی همهگیری کرونا افزایش یافته باشد. ولی آنچه ممکن است باعث تعجب شود این است که پژوهشها نشان دادهاند، جمعیت بزرگسال به شکل بهتری میتواند با مسائل مربوط به سلامت روان کنار بیاید و از آنها عبور کند؛ در حالی که جمعیت جوانتر بیشترین میزان پریشانی هیجانی را تجربه میکنند.
۱. والدین دارای استرس هستند و کودکانشان نیز همینطور
در طول سال گذشته، از تعطیلی مدارس گرفته تا بیکار ماندن بسیاری از افراد، زندگی بیشتر خانوادهها دچار اختلالات جدی شده است. بیشتر خانوادهها تغییرات مداومی را تجربه کردهاند، زیرا آنها تلاش میکنند خود را مرتبا با شرایط دورکاری وفق دهند و همچنین، دائما سرگردان و بیتکلیف ماندهاند، زیرا فعالیتهایشان مرتبا به تعویق میافتند.
والدین قطعا در طول یک سال گذشته تحت فشارهای روانی قرار داشتهاند. به گفتهی بیشتر والدین (۵۹ درصد)، آنها دستکم به طور خفیف دچار استرس شدهاند، و ۴۴ درصد از والدین نیز معتقدند، فرزندانشان هم با استرس دست و پنجه نرم میکنند.
وقتی از مشکلات والدین پرسیدیم، ۷۲ درصد از آنها گفتند، در طول یک ماه گذشته، انواع مشکلات ناشی از همهگیری کرونا را تجربه کردهاند.
به نظر میرسد بیماری کووید ۱۹ از تمام جهات زندگی آدمها را با مشکل مواجه کرده است، ولی والدین معتقدند، کرونا بیشترین تاثیر را بر زندگی اجتماعی آنها، تواناییشان برای حفظ تعادل میان کار و زندگی، و روابط دوستیشان گذاشته است.
۲. والدین نگران سلامت روانی فرزندانشان هستند
طبق گزارش موسسهی بهداشت روانی آمریکا، بیشتری نوجوانان (بین ۱۱ الی ۱۷ سال) در طول دورهی همهگیری کرونا به صورت آنلاین تحصیل کرده و امتحان دادهاند. افراد در این محدودهی سنی بیش از هر گروه سنی دیگر ممکن است دچار افسردگی و اضطراب متوسط الی شدید بشوند.
ولی کاملا مشخص نیست آیا کودکان به تنهایی به منابع آنلاین دسترسی پیدا میکنند یا والدین در دسترسی آنها به این سایتها راهنماییشان میکنند.
ما تلاش کردیم تا متوجه شویم والدین تا چه حد دربارهی سلامت روان فرزندان شان نگران هستند. طبق نتایج نظرسنجیمان، هماکنون از هر ۵ مادر و پدر یک نفر به شدت دربارهی سلامت روان فرزندش نگران است، و ۶۰ درصد از والدین دستکم تا حدودی در این خصوص نگرانی دارند.
شایعترین مشکلات سلامت روان کودکان در دوران کرونا
همچنین، طبق گزارش همین والدین، نگرانیهای آنها در خصوص سلامت روان فرزندانشان، با طولانی شدن دورهی همهگیری کرونا، به شکل روزافزون در حال افزایش است. بیش از نیمی از این والدین گفتهاند، هماکنون نگرانیهای آنها در مورد سلامت روان فرزندانشان بیشتر از زمان شروع همهگیری کرونا شده است.
درصد قابل توجهی از والدین (۷۵ درصد) متوجه شدهاند فرزندان ۴ الی ۱۸ سالهشان، از آغاز دورهی همهگیری کرونا تاکنون، مشکلات رفتاری دردسرسازی از خود نشان دادهاند.
شایعترین علائم / مشکلات سلامت روان که از ابتدای شروع کرونا تاکنون در میان کودکان ظاهر شدهاند، عبارت هستند از:
- تنهایی (۲۶ درصد)
- اضطراب (۲۴ درصد)
- غم و اندوه (۲۳ درصد)
- مشکلات خواب (۲۱ درصد)
۳. کودکان نگران هستند
نوع افکار کودکان تاثیر شدیدی بر نحوهی احساس و رفتار آنها دارد. برای مثال، کودکی تواناییهایاش مورد تردید قرار بگیرد، ممکن است دچار اضطراب شدید شود. در نتیجه، وی ممکن است به سختی بتواند از عهدهی وظایف دشوار بر بیاید – یا شاید به طور کلی از قرار گرفتن در شرایط سخت اجتناب کند.
سایر کودکان نیز ممکن است دچار افکار منفی بسیاری شوند – و شاید در مورد بد بودن همه چیز در اطرافشان اغراق کنند. این مسئله باعث میشود احساس غم و افسردگی کنند؛ و همین وضعیت نیز ممکن است به کاهش انگیزهی آنها برای انجام هر کاری منجر شود.
نحوهی فکر کردن کودکان تاثیر شدیدی بر سلامت روان آنها دارد. بنابراین، از والدین پرسیدیم، آنها چه چیزهایی از الگوی فکری فرزندانشان متوجه میشوند.
به گفتهی والدین، بزرگترین مشکل سلامت روان فرزندان در مورد نحوهی فکر کردن عبارت هستند از:
- نگرانی بیش از اندازه و دائمی دربارهي چیزهای مختلف (۳۵ درصد)
- تردید دربارهي خودشان (۲۸ درصد)
- اغراق در مورد بد بودن همه چیز در اطرافشان (۲۷ درصد)
۴. کودکان به آسانی به آرامش نمیرسند
کودکان سالم قادر هستند طیف گستردهای از هیجانها را تجربه کنند و از مهارتهای مقابلهای مورد نیاز برای کنترل هیجانهایی که نتایج خوبی برایشان به همراه ندارند، برخوردار هستند. تنظیم هیجانها یکی از اجزای کلیدی برای برخورداری از سلامت روان به شمار میرود.
مثلا تمایل برای رو به رو شدن با ترس – البته، به صورت گام به گام – میتواند به یک کودک خجالتی کمک کند در مقابل سایر کودکان در کلاس دربارهي یک مطلب خاص سخنرانی کند. آگاهی از این مسئله که چگونه میتوان به آرامش رسید میتواند به یک کودک عصبانی کمک کند درگیریهای خود را به شیوهای سالم برطرف کند.
وقتی از والدین دربارهی احساسات کودکانشان پرسیدیم، آنها به سه مورد از بزرگترین مشکلاتی اشاره کردند که هماکنون کودکانشان و سلامت روان فرزندان با آنها دست و پنجه نرم میکنند:
- دشواری در به آرامش رسیدن هنگامی که احساس ناراحتی میکنند (۳۰ درصد)
- دشواری در کنترل اضطراب هنگامی که مضطرب هستند (۲۸ درصد)
- نگرانی بیش از اندازه در مورد آینده (۲۸ درصد)
۵. کودکان در مورد انگیزه نیز دچار مشکل هستند
رفتار نیز یکی دیگر از شاخصهای قوی برای سلامت روان به شمار میرود. و علیرغم اینکه گاهی اوقات شاهد این مسئله هستیم که کودکان قوانین را زیر پا میگذارند و در کارهایشان دچار مشکل میشود – به هر حال، آنها را در حال یادگیریاند – آگاهی از نحوهی انجام اقدامات مثبت بسیار بااهمیت است.
انجام وظایف سخت و برآمدن از عهدهی کارهایی که شاید آنچنان مطلوب نباشند – مثلا وظایف روزانه یا تکالیف مدرسه – نیازمند صرف قدرت ذهنی و روانی است.
البته، حفظ انگیزه و حفظ پشتکار لازم برای انجام کارهای در طول دورهی همهگیری کرونا دشوار بوده است – حتی برای بزرگسالان.
به گفتهی والدین، سه مورد از بزرگترین مشکلات رفتاری که کودکانشان در حال حاضر با آنها مواجه هستند، عبارت هستند از:
- انجام تکالیف مدرسه / وظایف روزانه (۴۱ درصد)
- ادامهدار بودن تلاشها برای انجام وظایف (۳۹ درصد)
- دادن انگیزه به خود برای انجام کارهایی که برایشان خوشایند نیست (۳۷ درصد)
۶. علائمی که نشان میدهند شاید کودکتان از لحاظ قدرت روانی دچار مشکل باشد
سلامت روانی و قدرت روانی دو مقولهی متفاوت هستند. ولی بهبود قدرت روانی ممکن است از بروز برخی مشکلات سلامت روان فرزندان پیشگیری کند و شاید علائم برخی مشکلات روانی را نیز کاهش بدهد (درست مانند انجام فعالیتهای ورزشی با وزنه که میتواند سطح سلامتتان را ارتقا بدهد، ولی لزوما نمیتواند از بروز همهی مشکلات جسمی پیشگیری کند).
وقتی صحبت از کارهایی به میان آمد که کودکان سالم و قدرتمند میتوانند انجام بدهند، ۸۰ درصد از والدین گفتند فرزندانشان دستکم با یکی از نشانههای قدرت روانی دچار مشکل هستند.
کارهایی که بیشتر کودکتان با آنها دچار مشکل هستند، عبارت هستند از:
- حفظ پشتکار برای انجام وظایف دشوار – ۲۷ درصد از کودکان به سرعت دست از انجام کارهای سخت میکشند
- پذیرش اشتباهات – ۲۶ درصد از کودکان اشتباهات خود را پنهان میکنند
- سازگاری با تغییر – ۲۵ درصد از کودکان با سازگاری با تغییر مشکل دارند
- تلاش مجدد پس از شکست – ۲۵ درصد از کودکان پس از شکست دست از تلاش بر میدارند
با اینکه برخی از والدین معتقد هستند این مشکلات پیش از شروع همهگیری نیز وجود داشتند، عدهای نیز میگویند به تازگی با این مشکلات مواجه شدهاند. والدین حاضر در این نظرسنجی معتقد بودند مشکلات زیر پس از شروع همهگیری برایشان ایجاد شدهاند:
- دشواری در سازگاری با تغییر (۱۶ درصد)
- پنهان کردن اشتباهات (۱۵ درصد)
- رها کردن کارها به سرعت (۱۳ درصد)
۷. والدین باید برای کمک به فرزندانشان آماده باشند
والدین به اهمیت پشتیبانی از کودکانشان در دورهي همهگیری کرونا پی بردهاند. و ۸۹ درصد از آنها گفتند تا حدودی برای کمک به کودکانشان جهت مقابله با استرس ناشی از همهگیری کرونا آماده شدهاند.
وقتی صحبت از کمک به کودکان برای مدیریت برخی مهارتهای خاص و سلامت روان فرزندان به میان میآید، کمتر مادر و پدری برای این کار احساس آمادگی دارند. برخی از مسائلی که والدین در موردشان احساس تردید میکنند، عبارت هستند از:
- ۳۱ درصد با آموزش کودکانشان در مورد چگونگی انجام اقدامات سازنده هنگام مواجهه با چالشها دچار مشکل هستند
- ۳۴ درصد به خوبی نمیتوانند به کودکانشان یاد بدهند چگونه احساساتشان را تنظیم کنند
- ۳۴ درصد به خوبی نمیتوانند به کودکانشان کمک کنند افکار منفی / بیهودهشان را کنترل کنند
۸. روششناسی
پژوهشگران نظرسنجی و مطالعهی بالا را به صورت آنلاین از ۱۰۰۰ مادر و پدر بالای ۱۸ سال که دارای فرزندان ۴ الی ۱۸ سالهای هستند که در کنارشان در خانه زندگی میکنند، به عمل آوردند. این نظرسنجی از ۱۱ مارچ تا ۱۶ مارچ ۲۰۲۱ برگزار شد.
جمعیتشناسی این نظرسنجی از قرار زیر است:
- سن: ۳ درصد نسل Z | ۵۳ درصد نسل هزاره | ۳۸ درصد نسل X | ۶ درصد نسل انفجار
- جنسیت: ۵۰ درصد مرد | ۵۰ درصد زن
- نژاد / قومیت: ۶۸ درصد سفیدپوست | ۱۴ درصد آفریقایی یا آمریکایی سیاهپوست | ۱۸ درصد آمریکایی اسپانیایی زبان یا لاتین | ۷ درصد آسیایی | ۱ درصد بومی هاوایی یا سایر ساکنان جزایر اقیانوس آرام | ۲ درصد بومی آمریکایی یا آلاسکا
- منطقه: ۳۸ درصد جنوب | ۲۴ درصد غرب | ۱۷ درصد شمال شرق | ۲۰ درصد غرب میانه | ۱ درصد مناطق تحت قلمرو ایالات متحده
- درآمد خانوادگی: ۱۱ درصد کمتر از ۲۵ هزار دلار | ۱۶ درصد بین ۲۵ الی ۵۰ هزار دلار | ۱۴ درصد بین ۵۰ الی ۷۵ هزار دلار | ۱۷ درصد بین ۷۵ الی ۱۰۰ هزار دلار | ۲۴ درصد بین ۱۰۰ الی ۱۵۰ هزار دلار | ۱۵ درصد بالاتر از ۱۵۰ هزار دلار
سخن آخر
همین که در این روزها، والدین متوجهی استرس در کودکانشان شوند، علامت خوبی است که نشان میدهد آنها حواسشان به مشکلات سلامت روان فرزندان هست. همچنین، میتوان امید داشت والدین دستکم تا حدودی برای کمک به کودکانشان جهت عبور از این دورهی سخت و پر استرس آمادگی داشته باشند.
چنانچه والدین شاهد نشانههای افسردگی، اضطراب، و مشکلات روانی در خود یا فرزندانشان شوند، بدون درنگ و تردید باید از یک متخصص کمک بگیرند. مداخلهی به موقع میتواند نقش کلیدی در کمک به کودکان جهت کنترل وضعیت روانیشان داشته باشد، و صحبت کردن با یک درمانگر میتواند استراتژیهای مفیدی را برای تقویت قدرت روانی، حفظ سلامت روانی، و مبارزه با استرس در اختیار والدین و فرزندان قرار بدهد.