۵ مهمترین علت و علائم سرطان رحم + تشخیص و درمان
سرطان آندومتر یا رحم نوعی سرطان است که در رحم آغاز میشود. رحم یک ارگان توخالی گلابی شکل در زنان است که رشد جنین در آن صورت میگیرد. سرطان رحم در لایهای از سلولها ایجاد میشود که پوشش (اندومتریوم) رحم را تشکیل میدهند. سرطان رحم گاهی اوقات سرطان آندومتر هم نامیده میشود. انواع دیگری از سرطان نیز در رحم رخ میدهند، از جمله سارکوم رحم، اما شیوع آنها بسیار کمتر از سرطان رحم است. در ادامه با ما همراه باشید تا ۵ مهمترین علت و علائم سرطان رحم به علاوه تشخیص و درمان سرطان رحم را بدانید.
سرطان رحم اغلب در مراحل اولیه تشخیص داده میشود، زیرا اغلب خونریزی غیرطبیعی در واژن ایجاد میکند و به این ترتیب فرد مبتلا مجبور میشود که به پزشک مراجعه کند. اگر سرطان رحم در همان مراحل اولیه تشخیص داده شود، با خارج کردن رحم به وسیلهی جراحی اغلب میتوان آن را درمان کرد.
۱. علائم و نشانههای سرطان رحم
علائم و نشانههای سرطان رحم ممکن است شامل موارد زیر شوند:
– خونریزی واژینال پس از یائسگی
– خونریزی بین دورههای قاعدگی
– خروج ترشح غیرطبیعی، آبکی یا خونی از واژن
– درد لگن
۲. چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم
در صورتی که علائم یا نشانههایی دارید که باعث نگرانی شما میشوند از جمله خونریزی واژینال یا ترشحات غیر مرتبط با دورههای شما، درد لگن یا درد در هنگام مقاربت، به پزشک مراجعه کنید.
۳. پلایل بروز بیماری سرطان رحم (آندومتر)
پزشکان نمیدانند که علت بروز سرطان رحم چیست. تا جایی که مشخص شدهاست چیزی برای بروز جهش ژنتیکی در سلولهای آندومتر – پوشش رحم- رخ میدهد.
جهش ژنتیکی سلولهای سالم و طبیعی را به سلولهای غیر طبیعی تبدیل میکند. سلولهای سالمی که به یک نسبت ثابت رشد کرده و چند برابر میشوند، در نهایت در یک زمان مشخص میمیرند. سلولهای غیر طبیعی رشد میکنند و از کنترل خارج میشوند و در زمان مشخصی نمیمیرند. سلولهای غیرطبیعی جمعشده یک توده را تشکیل میدهند. سلولهای سرطانی به بافتهای اطراف نفوذ میکنند و میتوانند از تومور اولیه جدا شده و به جاهای دیگر بدن گسترش (متاستاز) پیدا کنند.
۴. عوامل خطر
عوامل موثر بر سرطان رحم عبارتند از:
– بروز تغییراتی در تعادل هورمونهای زنانه در بدن. تخمدانها دو نوع هورمون اصلی زنانه – استروژن و پروژسترون– را تولید میکنند. بروز نوسان در تعادل این هورمونها باعث تغییر در آندومتریوم شما میشود.
هر بیماری یا اختلال که میزان استروژن را افزایش میدهد، اما نه سطح پروژسترون را، میتواند خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش دهد. نمونهها شامل الگوهای تخمکگذاری نامنظم میشوند، مانند آنهایی که میتوانند در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک، چاقی و دیابت رخ دهند. پس از یائسگی مصرف هورمونهایی که حاوی استروژن هستند، اما پروژسترون ندارند، خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش میدهد.
نوع نادری از تومور تخمدانی که استروژن آزاد میکند نیز خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش میدهد.
– بیشتر بودن تعداد سالهای قاعدگی. شروع قاعدگی در سنین پایین – قبل از ۱۲ سالگی – یا شروع دیرتر دورهی یائسگی، خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش میدهد. به عبارت دیگر هر چه تعداد دورههایی که داشتهاید، بیشتر باشد، اندومتریوم بیشتر در معرض استروژن بودهاست.
– هرگز حامله نشدن. خطر ابتلا به سرطان رحم در زناني كه هرگز باردار نبودهاند بيشتر از زناني است كه دست کم يك بارداري داشتهاند.
– بالاتر بودن سن. با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان رحم در شما افزایش مییابد. سرطان رحم اغلب در زنانی رخ میدهد که یائسگی را پشت سر گذاشتهاند.
– چاقی. چاق شدن خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش میدهد. چنین پیامدی ممکن است به این دلیل باشد که چربی بیش از حد بدن باعث تغییر تعادل هورمونها در بدن شما میشود.
– هورموندرمانی برای سرطان پستان. خطر ابتلا به سرطان رحم در زنانی مبتلا به سرطان سینه که داروی تاموکسیفن را برای هورموندرمانی مصرف میکنند، افزایش مییابد. اگر تاموکسیفن مصرف میکنید، با پزشکتان دربارهی این خطر صحبت کنید. برای اکثر زنان، مزایای تاموکسیفن بیش از خطر ابتلا به سرطان رحم است.
– سندرم سرطان کرونر موروثی. سرطان کلورکتال غیرپولیپوزی وراثتی (HNPCC) سندرومی است که خطر ابتلا به سرطان رودهی بزرگ و دیگر سرطانها، از جمله سرطان رحم را افزایش میدهد. HNPCC به دلیل جهش ژنی از والدین به فرزندان منتقل میشود. اگر یک عضو خانوادهتان به HNPCC مبتلا شده باشد، با پزشک دربارهی خطر این سندرم ژنتیکی صحبت کنید. اگر HNPCC در شما تشخیص داده شدهاست، از پزشکتان بپرسید که کدام آزمایشهای غربالگری سرطان را باید انجام دهید.
۵. جلوگیری از سرطان رحم (آندومتر)
برای کاهش خطر ابتلا به سرطان آندومتر، باید موارد زیر را مد نظر داشته باشید:
– با پزشکتان دربارهی خطرات هورمون درمانی بعد از یائسگی صحبت کنید. اگر از درمان جایگزینی هورمون برای کمک به کنترل علائم یائسگی استفاده میکنید، با پزشکتان دربارهی خطرات و مزایای آن صحبت کنید. اگر هیسترکتومی داشتید، استروژن به تنهایی پس از یائسگی ممکن است خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش دهد. مصرف ترکیبی از استروژن و پروژستین میتواند این خطر را کاهش دهد. هورموندرمانی با خطرات دیگر همراه است، از قبیل افزایش احتمال خطر ابتلا به سرطان سینه، بنابراین در رابطه با مزایا و خطرات آن با پزشکتان، مشورت کنید.
– قرصهای ضد بارداری را در نظر بگیرید. استفاده از قرصهای ضد بارداری به مدت دست کم یک سال ممکن خطر ابتلا به سرطان رحم را کاهش دهد. تصور میشود کاهش خطر به مدت چندین سال بعد از قطع مصرف قرصهای ضد بارداری ادامه داشته باشد. با این وجود، پیشگیری از بارداری با قرص عوارض جانبی دارد، بنابراین با پزشکتان دربارهی مزایا و خطرات احتمالی آن صحبت کنید.
– حفظ وزن مناسب بدن. چاقی خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش میدهد، بنابراین برای رسیدن به وزن مناسب بدنتان و حفظ آن تلاش کنید. اگر لازم است که وزنتان را از دست بدهید، بهتر است فعالیت بدنیتان را افزایش دهید و از تعداد کالریهایی که در هر روز دریافت میکنید بکاهید.
– انجام تمرینات ورزشی بیشتر در طول روزهای هفته. ورزش ممکن است خطر ابتلا به سرطان رحم را کاهش دهد. فعالیت بدنی را به برنامههای روزانهتان اضافه کنید. سعی کنید در بیشتر روزهای هفته به مدت ۳۰ دقیقه تمرین کنید. البته اگر بتوانید بیشتر ورزش کنید بهتر است.