5 تکنیک اثبات شده حفظ کردن سریع و استفاده بیشتر از حافظه

آيا هر از گاهی چیزهایی را فراموش می‌کنید؟ آیا دوست دارید حافظه‌تان را تقویت کنید اما از روش درست انجام این کار مطمئن نیستید؟

تمام آنچه نیاز دارید تکنیک‌های درست حفظ کردن است تا بیشترین استفاده را از حافظه‌تان ببرید.

مغز انسان حیرت انگیز است. مشخصا، پیوندها و ارتباط‌های داخلی که درون ذهن‌مان وجود دارد. پس بیایید با هم ۵ تکنیک خاص حفظ کردن را بررسی کنیم که روش فکر کردن‌تان را تغییر می‌دهد و کمک می‌کند اطلاعات را به خاطر بیاورید.

۱. قصر حافظه بسازید

روش مکان (چیزی شبیه قصر حافظه) روشی برای تقویت حافظه است با استفاده از تجسم فکری و مدد گرفتن از حافظه‌ی مکانی. در این تکنیک از اطلاعات آشنا درباره‌ی محیط استفاده می‌شود تا اطلاعات سریع به خاطر آورده شوند. این روشی است که سیسرو در یک گفتگوی باستانی و قدیمی درباره‌ی آن بحث کرده است.

چطور از آن استفاده کنیم؟

رون وایت در «چطور سریع و آسان حفظ کنیم: یک قصر حافظه بسازید» می‌گوید که اساسا یک اتاق یا ساختمان است که حفظ کرده‌اید و از مکان‌هایی و جاهایی در اتاق برای بازیابی داده‌ها استفاده می‌کنید. رون به ما چنین اطلاع می‌دهد که:

«شما موقعیت‌های درون یک اتاق را به خاطر می‌سپارید و بعدا به همان موقعیت‌ها می‌روید تا داده‌هایی را که می‌خواهید به یاد بیاورید بازیابی کنید.»

مثال:

یک مثال ۵ مرحله‌ای ساده، به قرار زیر می‌تواند باشد:

قدم۱: مکانی را انتخاب کنید که خوب می‌شناسیدش. به عنوان مثال، خانه یا اداره‌تان.

قدم۲: مسیر را برنامه ریزی کنید و مکان‌های مشخصی را در مسیرتان تعیین نمایید. به عنوان مثال، در جلویی، حمام، آشپزخانه و …

قدم۳: تصمیم بگیرید که چه چیزی را می‌خواهید از حفظ کنید. به عنوان مثال، جغرافیا، فهرست اقلام، پاسخ‌های به یک تست و غیره.

قدم۴: یک یا دو قلم را، بایک تصویر ذهنی کنار هم قرار دهید و آن‌ها را در قصر حافضه‌تان بگذارید. در تصاویرتان اغراق کنید. مثلا، استفاده از تصاویر برهنگی یا مسخره برای اینکه به حافظه‌تان خوب بچسبند استفاده کنید.

قدم۵: آن تصویر را به یک یادیار تبدیل کنید.

۲.  یادیار/نمونیک (Mnemonic)

یادیار ابزار یادگیری است که به حفظ و / یا به یادآوری اطلاعات کمک می‌کند. سیستم‌های نمونیک (یادیاری) فنونی هستند که به صورت آگاهانه برای بهبود حافظه استفاده می‌شوند و به ما کمک می‌کنند اطلاعاتی را که قبلا در حافظه‌ی بلند مدت‌مان ذخیره کرده‌ایم استفاده کنیم تا حفظ کردن و یادسپاری برای‌مان آسانتر شود.

چطور از آن استفاده کنیم؟

یادیار‌ها از سرنخ‌های بازیابی برای رمزگذاری اطلاعا در مغز ما استفاده می‌کنند و باعث ذخیره‌ی کارآمد و بازیابی اطلاعات می‌شوند. این ترفند در واقع یاد گرفتن نحوه‌ی ایجاد یادیارها است.

مثال:

اخیرا به ویدیوئي برخوردم که از یادیارها برای حفظ کردن اسم کشورها استفاده می‌کرد. «از بر کردن نام کشوراها با کمک یادیارها» ویدیویی است که به عنوان مقدمه‌ی یک کلاس برای استفاده از تکنیک‌های حافظه برای یادگیری نام کشورها بر روی نقشه‌ی جغرافیایی استفاده می‌کند.

بیایید ویدیوی مذکور را بررسی کنیم:

هدف: ایجاد یک یادیار برای حفظ کردن کشورهای حوزه‌ی کارائیب (فقط کشورهایی که لازم دارید یاد بگیرید).

قدم۱: با نگاه کردن به یک نقشه – نام هر کشور را بنویسید (برای این منظور ۵ مورد انتخاب شده بود).

کوبا، جامائيکا، هائیتی، جمهوری دومنیک، پرتریکو.

قدم۲: حرف اول هر کشور را به صورت عمودی بنویسید:

ک

ج

ه

ج

پ

قدم۳: از آن‌ها یک جمله یا عبارت بسازید:

کاش

جهان

همیشه

جای

پاکی.

رپورتاژ

«کاش جهان همیشه جای پاکی باشد.»

۳. سیستم چنگک یادیاری

بر اساس سایت  Artofmemory.com، یک سیستم چنگک یادیاری تکنیکی است برای به یاد سپردن فهرست‌ها و از طریق حفظ کردن فهرستی از کلمات کار می‌کند که ارتباط دادن‌شان را با اعدادی که نماینگر آن‌ها هستند آسان می‌سازد. این چیزها را چنگک‌های سیستم می‌نامند.

چگونه از آن استفاده کنیم؟

ترفند آن است که یک سیستم ریتمیک اعداد با هر عددی که یک کلیدواژه‌ی یادیاری مقفا دارد درست کنیم.

مثال:

بیایید نگاهی بیندازیم به یک سیستم قافیه‌ی اعداد:

۰ = قهرمان

1 = تفنگ

۲ = کفش

۳ = درخت

۴ = در

۵ = کندو

۶ = عصا

۷ = بهشت

۸ = دروازه

۹ = خط

تکنیک دیگر که شبیه سیستم چنگک است سیستم شکل اعداد نامیده می‌شود. در این تکنیک تصاویر یادیاری را بر مبنای شکل اعداد به آن‌ها اختصاص می‌دهید.

۴. قطعه / تکه سازی

قطعه سازی راهی است برای به یاد آوردن قطعه‌ی بزرگی از اطلاعات از طریق تقسیم کردن آن‌ها به تکه‌های کوچک‌تر اطلاعاتی. آن وقت احتمال به یاد آوردن اطلاعاتی که به قسمت‌های کوچک‌تر تبدیل کرده‌ایم و کنار هم قرار می‌دهیم تا کل تصویر را ببینیم راحت تر است.

چطور از آن استفاده کنیم؟

در این ویدیو «قطعه سازی – یک تکنیک یادگیری» می‌توانیم ببینیم که چند راه برای قطعه سازی اطلاعات وجود دارد.

مثال:

بیایید با استفاده از یک عدد ۹ رقمی مثالی ساده را بررسی کنیم:

قدم۱: عددی که قرار است به یاد بیاورید چند است؟

081127882

قدم۲: عدد را به قطعه‌های کوچک‌تر تقسیم کنید:

081-127-882

۵. انتقال آموخته‌ها

انتقال آموخته‌ها راهی است برای یاد گرفتن چیزی در یک حوزه و کاربست آن در حوزه‌ای دیگر. مولفان «فکر کردن پشت هر میزی»، درک و لورا کابررا به ما می‌گویند انتقال آموخته ها چیست:

«اگر دانش آموزی/دانشجویی یک مهارت انتقالی بالا داشته باشد، می‌تواند یک چیز را یاد بگیرد و بعد به خودش ۱۰، ۵۰، یا ۱۰۰ چیز بیشتر یاد بدهد.»

چطور از آن استفاده کنیم؟

دو راه مشخص برای استفاده از آن وجود دارد:

۱. انتقال عمودی. به یادگیری چیزی در یک سال تحصیلی مدرسه و بعد به کار بستن آن در سال دیگر تحصیلی یا بعدا در مقطعی از زندگی فکر کنید.

۲. انتقال افقی: به یادگیری مفهومی در تاریخ و کاربست آن در ریاضیات فکر کنید.

جمع بندی

کلید استفاده از تکنیک‌های بحث شده در اینجا آن است که به یاد بیاورید باید فعالانه درباره‌ی آن اطلاعات فکر کنیم.

ما نمی‌توانیم فقط اطلاعات را از یک سوراخ (حفظ کردن خشک و خالی) داخل مغزمان بریزیم. بلکه باید روش فکر کردن‌مان به حفظ و یادسپاری را عوض کنیم. باید راهی پیدا کنیم تا «این باور کلیشه‌ای» را در ذهن‌مان تکانی بدهی یا اینکه کلا آن را زیر پا بگذاریم تا بتوانیم مسیرهای یادگیری جدیدی درست کنیم.

 

نوشته‌های مرتبط