مضرات زنجبیل: ۱۱ جدی ترین مضرات و عوارض زنجبیل که باید بدانید

زنجبیل همان ماده‌ای که به طور گسترده به عنوان ادویه و همچنین یک نوع طب سنتی از آن استفاده می‌شود و همچنین به عنوان یک خوراکی فوق‌العاده سالم شناخته می‌شود برای سلامتی عوارضی هم دارد. در این مقاله با ما همراه باشید تا مضرات زنجبیل و ۱۱ جدی ترین مضرات و عوارض زنجبیل را بدانید.

زنجبیل یک گیاه چند ساله است که ساقه‌هایش تا ارتفاع یک متر رشد می‌کنند، و برگ‌های سبز و گل‌ها زرد رنگ دارد. این گیاه به همان خانواده‌ی زردچوبه، هل، و گالانگال تعلق دارد.

عقیده بر آن است که این گیاه که در اصل خاستگاه آن جنگل‌های بارانی گرمسیری جنوب آسیا است، از شبه‌قاره‌ی هند به سایر نقاط جهان برده شده و گسترش یافته است. در واقع، زنجبیل از اروپا به هند صادر و در قرن اول بعد از میلاد دوباره به اروپا بازگردانده شد. در اروپا رومیان بیشتر از همه از آن استفاده می‌کردند.

زنجبیل بیشتر به خاطر فایده‌هایی که دارد معروف است (تا به خاطر مضرات و عوارض‌اش). این گیاه به درمان مشکلات گوارشی، دریازدگی، و درد کمک می‌کند. چای زنجبیل نیز فایده‌های بسیاری دارد – که بعضی از آن‌ها شامل افزایش جریان خون و حفاظت از بدن در برابر بیماری‌های تنفسی می‌شوند. و جدیدترین محصول نوشیدنی‌های زنجبیل هستند که مصرف آن‌ها به عنوان یکی از سالم‌ترین چیزهایی که می‌توانید صبح زود با آن گلویی تازه کنید بسیار رایج شده است.

با تمام همه‌ی این حرف‌ها و تعریف‌ها – زنجبیل مضرات و عوارضی نیز دارد.

آیا زنجبیل برای شما مضر است؟

ابتدا، باید گفت هر چیزی که بیش از حد مصرف شود عوارض جانبی بدی خواهد داشت. زنجبیل، که یک ادویه‌ با طعم و بوی قوی است، این احتمال را نقض می‌کند.

احتمال دارد به سادگی ممکن نباشد.

اما این به معنی آن نیست که تمام عوارض جانبی زنجبیل را می‌توان از بین برد. چند مورد از مصرف بیش از حد زنجبیل وجود داشته که منجر به عوارض نامطلوبی شده است.

اثرات و مضرات زنجبیل چیست؟

عوارض جانبی و مضرات زنجبیل برای سلامتی

به خواندن این مقاله ادامه دهید تا پی ببرید که چرا مصرف بیش از حد زنجبیل خطرناک است و عوارض جانبی زنجبیل را به طور مفصل بشناسید.

۱. ممکن است باعث مشکلات فشار خون شود

در اکثر تحقیقات انجام شده درباره‌ی زنجبیل به فایده‌های آن برای فشار خون پرداخته نشده است. به علاوه، تحقیقات درباره‌ی مصرف بیش از حد زنجبیل هنگامی که داروهای کاهش فشار خون مصرف می‌کنید هشدار می‌دهند. چون زنجبیل می‌تواند فشار خون را تا حدود بسیار زیادی پایین بیاورد.

از طرف دیگر، دوز بالای زنجبیل همچنین می‌تواند بعضی از ناراحتی‌های خاص را وخیم‌تر کند، که فشار خون بالا یکی از آن‌ها است. اگر به فشار خون بالا مبتلا هستید بهتر است از مصرف زنجبیل خودداری کنید.

مضرات زنجبیل ۲: ممکن است منجر به اسهال شود

آیا مصرف زنجبیل برای اسهال بی‌خطر است؟ در صورت مصرف مقادیر بالا، زنجبیل می‌تواند موجب اسهال شود. چون عبور غذا و مدفوع را در روده تسریع می‌کند.

طبق گزارش مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، دوز بالای زنجبیل می‌تواند منجر به اسهال شود. راه‌حل کارساز برای این مشکل می‌تواند مصرف مکمل‌های زنجبیل یا مصرف زنجبیل با وعده‌های غذایی باشد – اما این فقط در صورتی است که عوارض جانبی شدید نباشند. در صورت شدید بودن، باید بلافاصله مصرف زنجبیل را متوقف کنید.

۳. ممکن است در طول دوران بارداری و شیردهی خطر داشته باشد

هرچند زنجبیل می‌تواند حالت تهوع دوران بارداری را کاهش دهد، اما شایان ذکر است که این گیاه جنبه‌های منفی و بدی نیز دارد. مطابق نظر بعضی از متخصصان، مصرف زنجبیل می‌تواند خطر سقط جنین را افزایش دهد. اگر دوز مصرفی زیر ۱۵۰۰ میلی گرم در روز باشد ممکن است خطری نداشته باشد اما باز هم با پزشک خود در این باره مشورت کنید.

و مشکل فقط همین نیست، حتی خوردن مکمل‌های زنجبیل با دوز بالا نیز می‌تواند باعث سقط جنین و مشکلات دیگر بشود. هرچند مصرف زنجبیل به میزانی که در غذا افزوده شده بی‌خطر است، اما می‌تواند در دوران بارداری مشکلاتی ایجاد کند.

در یکی از مطالعات ایتالیایی بیان شده است که زنجبیل می‌تواند تهوع دوران بارداری را درمان کند، اما برای تائید این حقیقت بر نیاز به انجام مطالعات بیشتر تاکید می‌کند. در گزارشی دیگر بر این تاکید می‌شود که زنجبیل باعث سقط خودبه‌خودی یا زایمان زودرس می‌شود. هرچند چنین نتایجی در مطالعات انجام گرفته بر روی حیوانات به دست نیامد، اما همچنان مشورت با پزشک ضرورت دارد.

مادرانی که مقدار زیادی خون هنگام زایمان از دست داده‌اند باید در دوران اولیه‌ی پس از زایمان از خوردن زنجبیل خودداری کنند.

مضرات زنجبیل ۴: ممکن است باعث خونریزی شود

آیا ممکن است زنجبیل باعث خونریزی شود؟ مطابق مطالعات انجام شده، در بعضی از زنان پس از مصرف زنجبیل خونریزی قاعدگی بیش از حد گزارش شده است. استفاده از زنجبیل هنگامی که خونریزی دارید توصیه نمی‌شود. این مورد نه تنها در مورد این گیاه، بلکه در مورد هر ماده‌ی تشکیل دهنده‌ی موجود در این گیاه نیز صادق است. در گزارشی که توسط مرکز پزشکی دانشگاه مریلند منتشر شده است همین پیشنهاد و توصیه انجام شده است.

تعدادی از متخصصان معتقدند زنجبیل به خاطر خواص ضد انسدادی (رقیق کنندگی خون) می‌تواند باعث خونریزی شود. و وقتی با گیاهانی مانند میخک، سیر، و شبدر قرمز مصرف شود، جنسینگ می‌تواند خطر خونریزی بیشتر را افزایش دهد.

۵. ممکن است قند خون را بیش از حد پایین بیاورد

معمولا گفته می‌شود که زنجبیل به درمان دیابت کمک می‌کند. که این خوب است. مشکل هنگامی ایجاد می‌شود که این دارو همزمان با داروهای دیابت مصرف می‌شود. زنجبیل ممکن است اثرات دارو را افزایش دهد و باعث هیپوگلیسمی یا کم شدن بیش از حد قند خون بشود.

۶. ناراحتی قلبی را تشدید میکند

دریافته‌اند که دوز بالای زنجبیل ناراحتی‌های قلبی را تشدید می‌کند. افرادی که داروهای فشار خون مصرف می‌کنند ممکن است یک افت ناخوشایند را در فشار خون خود تجربه کنند. همچنین ممکن است این تغییر به بی‌نظمی در ضربان قلب منجر شود.

همچنین ممکن است زنجبیل با درمان‌ فشار خون تداخل پیدا کند – که می‌تواند نهایتا به بدتر شدن و وخامت ناراحتی قلبی بینجامد.

مضرات زنجبیل ۷: گاز معده و نفخ ایجاد میکند

چای زنجبیل ممکن است موجب اثرات جانبی گوارشی بخصوصی، هر چند اندک، بشود. بیشتر بر سیستم گوارشی فوقانی تاثیر می‌گذارد – و باعث جمع شدن گاز در معده می‌شود. جایگزین کردن زنجبیل با مکمل‌ها می‌تواند راه‌حلی برای این موضوع باشد. اما بازهم، بهتر است ابتدا با پزشک مشورت کنید.

مطابق گزارش مرکز ملی پزشکی مکمل و جایگزین، زنجبیل می‌تواند اثرات جانبی خفیفی، مانند گاز معده، داشته باشد.

همین مورد درباره‌ی نوشابه‌ی زنجبیل، که یک نوشیدنی گازدار است، نیز صدق می‌کند. این نوشیدنی برای معده‌ی مبتلا به گاز خوب نیست چون خود نوشابه می‌تواند نفخ را شدیدتر کند. و مطابق دانشگاه بهداشت یوتا، زنجبیل، حتی اگر با دوز عادی مصرف شود، می‌تواند باعث نفخ بشود.

۸. سوزش سر دل می آورد

زنجبیل، وقتی با دوز بالا مصرف شود (بیش از ۴ گرم در روز)، می‌تواند باعث سوزش خفیف سر دل شود. سایر عوارض جانبی احتمالی آن شامل ناراحتی معده و آروغ زدن می‌شوند. در صورتی که از زنجبیل به عنوان یک درمان جایگزین استفاده و در اثر آن سوزش سر دل را تجربه می‌کنید، این مورد را امتحان کنید – یعنی کپسول‌های زنجبیل. این طریقه‌ی مصرف ممکن است عارضه‌ی جانبی نداشته باشد.

رپورتاژ

در یک مطالعه‌ی صورت گرفته توسط آمریکایی‌ها نشان داد کسانی که زنجبیل مصرف کرده‌ بودند دچار سوزش سر دل شده بودند. بیشترین اثرات جانبی فقط وقتی رخ می‌دهند که این ماده به مقدار بسیار زیاد مصرف شود – و یکی از آن عوارض، طبق گزارش‌ها، سوزش سر دل است.

مضرات زنجبیل ۹: ناراحتی معده از مضرات زنجبیل است

زنجبیل ترشح صفرا را تحریک می‌کند، که این به فایده‌ی گوارش و هاضمه است. بسیار عالی! اما اگر معده‌تان خالی باشد، این کار می‌تواند به تحریک معده و در نتیجه‌ی آن به آشفتگی گوارشی و ناراحتی معده منجر شود.

۱۰. خارش و آماس دهان ایجاد میکند

این عارضه سندرم حساسیت اورال نیز نامیده می‌شود. هنگام مصرف بعضی از خوراکی‌های بخصوص آلرژی‌های خاصی به وجود می‌آیند. علائم آن عموما مختص به گوش‌ها، پوست، و دهان است. یکی از این آلرژی‌ها وقتی اتفاق می‌افتد که زنجبیل مصرف می‌کنید (البته نه برای همه) – و در نتیجه‌ی آن دهانتان شروع به خارش می‌کند.

خارش دهان ممکن است به احساس مزه‌ی نامطبوع نیز منجر شود. هرچند جایگزین کردن زنجبیل با مکمل‌ زنجبیل ممکن است کمک کننده باشد، اما همیشه کارساز نیست. سایر آلرژی‌های مربوطه شامل مورمور شدن و آماس دهان می‌شوند.

مضرات زنجبیل ۱۱: می‌تواند باعث خارش پوست و چشم شود

آیا ممکن است به زنجبیل حساسیت داشته باشیم؟ مطابق یکی از تحقیقاتی که ایرانی‌ها انجام داده‌اند، رایج‌ترین واکنش آلرژیک به زنجبیل خارش پوست است. سایر آلرژی‌ها به زنجبیل شامل خارش چشم، سرخی پوست، و التهاب پوست می‌شوند.

این‌ها عوارض جانبی اصلی هستند. اما اثرات بد دیگری نیز برای مصرف زنجبیل (یا اشکال مختلف زنجبیل) وجود دارد که شایان توجه هستند.

مضرات زنجبیل به شکل های دیگر

ریشه‌ی زنجبیل

مصرف بیش از اندازه‌ی ریشه‌ی زنجبیل نیز می‌تواند باعث ناراحتی معده و احساس طعم و مزه‌ی بد در دهان بشود. همچنین ممکن است باعث حالت تهوع شود.

چای زنجبیل زردچوبه

هرچند به طرز خارق‌العاده‌ای سالم است، اما کسانی که سابقه‌ی سنگ کلیه و سنگ صفرا دارند نباید چای زنجبیل زردچوبه مصرف کنند. این چای ممکن است با افزایش سطح اسید اوریک در خون ناراحتی ما را تشدید کند.

همچنین ممکن است باعث گرفتگی عضلات شکمی و نفخ شود.

چای لیمو زنجبیل

تنها عارضه‌ی جانبی ذکر شده برای آن تکرر ادرار است.

آب زنجبیل

در بعضی از مناطق آن را با نام چای زنجبیل نیز می‌شناسند.  عوارض آن مشابه عوارض زنجبیل است – که شامل سوزش سر دل، معده درد، گاز معده، و حس سوزش در معده می‌شود.

عارضه‌ی جانبی دیگر آب (چای) زنجبیل آن است که خواب را از بین می‌برد. یعنی اگر قبل از رفتن به رختخواب آن را مصرف کنید می‌تواند شما را تا نیمه‌های شب بیدار نگه دارد.

نوشابه زنجبیل

یکی از عوارض جانبی خطرناک نوشابه زنجبیل می‌تواند تداخل احتمالی آن با داروهای ضد سرطان باشد. این نوشیدنی می‌تواند بیماری کیسه صفرا را بدتر کند.

عوارض جانبی و مضرات کپسول های زنجبیل

مشکل اصلی مکمل‌های زنجبیل تمایل آن ها به تداخل با داروهای تجویزی است. و اکثر عوارض جانبی آن مشابه عوارض زنجبیل خام است. این کپسول ها ممکن است قند خون را بیش از حد پایین بیاورند و حتی با داروهای قلب که مصرف می‌کنید تداخل پیدا کنند.

صبر کنید، یک چیز دیگر….

حتما شنیده‌اید که مردم درباره‌ی زنجبیل زرد صحبت می‌کنند. خب، فکر می‌کنید زنجبیل زرد چیست؟

حدس بزنید.

زردچوبه است. بله. این‌چنین است. و این ماده نیز عوارض جانبی و مضرات خاص خودش را دارد. هرچند وقتی از طریق دهان و به مقدار مناسب مصرف شود فوق‌العاده سالم است، زنجبیل زرد (زردچوبه) ممکن است با بعضی از داروهای خاص تداخل پیدا کند. این‌ داروها شامل داروهای ضد فشار خون، ضد انسداد، و ضد دیابت می‌شوند. همچنین می‌تواند باعث عوارض جانبی دیگری مانند تهوع و اسهال شود.

و …

تداخلات احتمالی

تا به اینجا و در بخش‌های قبلی شاهد بعضی از این تداخلات بوده‌ایم. سوای آنچه مشاهده شد، زنجبیل همچنین با بعضی از داروهای دیگر نیز مانند فن‌پروکومون (دارویی که در اروپا برای کاهش سرعت لخته شدن خون تجویز و استفاده می‌شود) و وارفارین (داروی دیگری برای مبارزه با انعقاد خون) تداخل پیدا می‌کند. مصرف زنجبیل به همراه این داروها ممکن است خطر کبودی و خونریزی را در شما افزایش بدهد.

دوز مصرفی توصیه شده

منظور از زنجبیل بیش از حد چیست؟ دوز ایده‌آل زنجبیل می‌تواند چیزی بین ۲۵۰ میلی‌گرم تا ۱ گرم، ۳ تا ۴ مرتبه در روز باشد. فراتر رفتن از این دوز می‌تواند منجر به عوارض جانبی شود.

اگر ریشه‌ی زنجبیل باشد، میزان دوز مصرفی به قرار زیر است:

– برای کودکان بین ۲ تا ۶ سال، نباید بیشتر از ۲ میلی گرم ریشه‌ی زنجبیل در روز مصرف شود
– برای بزرگسالان، نباید بیشتر از ۴ گرم ریشه‌ی زنجبیل در روز مصرف شود.
– برای زنان باردار، نباید بیش از ۱ گرم ریشه‌ی زنجبیل در روز مصرف شود.

اگر بیش از حد مجاز زنجبیل مصرف کنیم، بی‌شک دچار عوارض جانبی خواهیم شد.

بله، درست است. زنجبیل گیاه سالمی است. به شرط آن که به مقدار درست و مناسب مصرف شود.

امیدواریم که این مطلب درباره‌ی مضرات و عوارض زنجبیل به نحوی برای شما مفید بوده باشد.

منبع stylecraze
نوشته‌های مرتبط