نظریه های علمی شوکه کننده: ۲۵ نظریه علمی که دود از سرتان بلند میکنند
نظریه های علمی بسیاری در جهان وجود دارند که سعی میکنند مفاهیمی را توضیح دهند که بر همهی ما تاثیرگذار هستند. برخی از این نظریه های علمی (تئوریها) ساده و به آسانی قابل فهم هستند. با وجود این، برخی نظریه های علمی نیز وجود دارند که احتمال چیزهای بزرگ، دگرگون کننده زندگی، و پیچیدهای را بیان میکنند. چنانچه ثابت شود این نظریهها حقیقت دارند، جهانی که میشناسیم، چیزی جز توهم نخواهد بود. آیا میتوانیم حقیقت را به کنترل درآوریم؟ در ادامه، به نظریه های علمی شوکه کننده اشاره میکنیم، که دود از سرتان بلند میکنند.
۲۵. سفید چاله
سفید چاله که نقطه مقابل سیاه چاله تلقی میشود، یک ویژگی فرضی از کیهان است که از ماده و انرژی تشکیل شده است و هیچ چیز نمیتواند به داخلاش راه پیدا کند. با وجود این، تاکنون هیچ سفید چالهای شناسایی نشده است، بنابراین این نظریه علمی (تئوری علمی) همچنان بین تایید و نابودی مانده است.
۲۴. تفسیر کپنهاگی
تفسیر کپنهاگی که بین سالهای ۱۹۲۵ تا ۱۹۲۷ توسط فیزیکدانهایی به نامهای نیلز بور و ورنر هایزنبرگ مطرح شد، توضیحی برای این پرسش ارائه میکند که چرا ذرات کوانتوم به شیوههای مختلف رفتار میکنند؛ این توضیح به گستردهترین شکل خود، مورد پذیرش قرار گرفته است. طبق این نظریه (تئوری)، جهان به گونهای تقسیمبندی میشود که بتواند هر پیامد احتمالی را از هر عملی که ما مرتکب میشویم، بپذیرد.
۲۳. جهان ماتریکسی یا ماتریسی
متخصصان فناوری و فیزیکدانهای بسیاری وجود دارند که معتقدند فیلم نمادین “ماتریکس“ ساختهی ۱۹۹۹، در حقیقت یک فیلم علمی تخیلی نیست. طرفداران این نظریه ادعا میکنند آنچه به عنوان واقعیت تجربه میکنیم، در حقیقت، شبیهسازی رایانهای عظیمی است که توسط هوش بسیار پیچیدهتری در سطح بسیار بالا آفریده شده است.
نظریه های علمی شوکه کننده ۲۲: سفر در زمان
ایدهی سفر در زمان، قرنها است که انسان را مسحور کرده است، و برخی فیزیکدانهای مدرن باور دارند، این تصور ممکن است حقیقتا عملی شود. برخی دانشمندان ناسا به این مسئله اشاره میکنند که شاید سفر در زمان از طریق “کرم چالههای“ خاصی که در نقاط مختلف فضا – زمان ایجاد شدهاند، ممکن باشد.
۲۱. خورشید سرد
ستاره شناس آلمانی – بریتانیایی، ویلیام هرشل، به خاطر کشفیات فراوان و برجستهاش شهرت زیادی دارد، ولی وی خالق نظریه های علمی فراوانی نیز هست که امروزه کاملا احمقانه به نظر میرسند. برای مثال، وی معتقد بود سطح خورشید سرد و کاملا قابل سکونت، و مملو از موجودات بیگانهای است که سرهایشان با میزان عظیم نوری که در سطح خورشید گسترده است، خو گرفته و هماهنگ شده است.
۲۰. نظریه فلوژیستون
نظریه فلوژیستون یک نظریه علمی (تئوری علمی) رد شده است که بر این فرضیه استوار بود که درون اجسام قابل احتراق، عنصری مانند آتش، به نام فلوژیستون، وجود دارد که در هنگام سوختن اجسام، از درونشان به بیرون منتشر میشود. این نظریه در ۱۶۶۷ توسط شیمیدانی آلمانی به نام یوهان یوآکیم بکر مطرح شد.
نظریه های علمی شوکه کننده ۱۹:نظریهی واسیلیِف
نظریهی واسیلیف که در اواخر دههی ۱۹۸۰ توسط فیزیکدان روسی، میخائیل واسیلیف، مطرح شد، آن چنان پیچیده و مبهم است که بیشتر نظریهپردازان از اظهارنظر قطعی در مورد آن اجتناب کردهاند. این نظریه (تئوری) که بر پایهی شماری از معادلات به شدت پیچیده (مشهور به معادلات واسیلیف) استوار است، بیان میدارد که جهان از میدانهای الکتریکی، مغناطیسی و غیره تشکیل شده است که بازنمود کنندهی نیروهای طبیعی و انواع مواد شناخته شده هستند.
۱۸. نظریهی پان اسپرمیا
یکی از قدیمیترین نظریه های علمی این فهرست، نظریهی پان اسپرمیا است که نخستین بار در قرن پنجم پیش از میلاد، در یونان باستان مطرح شد، و از آن زمان به بعد، توسط دانشمندان بسیاری پذیرفته شد و توسعه داده شد. طبق این فرضیه، زندگی در سراسر کیهان وجود دارد و توسط شهابوارهها، سیارکها، دنبالهدارها، و سایر اجسام فضایی، به شکل ورود ناخواستهی میکروارگانیسمها، منتشر میشود.
۱۷. جمجمه شناسی یا جمجمه خوانی
فرنولوژی یا جمجمه شناسی، که زمانی “تنها علم واقعی در زمینهی ذهن” نامیده میشد، از نظریههای منحصر به فرد فیزیکدان اهل وین، فرانتس یوزف گال، در ۱۷۹۶ سرچشمه گرفت. جمجمه شناسی، بر اساس این تصور که مغز ساختار بیولوژیک ذهن است، ادعا کرد میتوان با اندازهگیری و معاینهی جمجمه، خصوصیات فکری و شخصیتی آدمها را تعیین کرد.
نظریه های علمی شوکه کننده ۱۶: برهی گیاهی
یکی از مسخرهترین نظریههای متعلق به دانشمندان دوران قرون وسطی در اروپا، برهی گیاهی بود که بر اساس آن، عدهای معتقد بودند موجودی متشکل از بخشی حیوان و بخشی گیاه وجود دارد، و میتوان رشتههای نرم و سفیدی از آن بهدست آورد که مانند نوعی پشم باکیفیت است. شاید این نظریه بر اساس مشاهداتشان از یک گیاه واقعی ایجاد شده بود، که روزگاری فقط به صورت بومی در مناطق افریقا و آسیا رشد میکرد؛ یعنی همان گیاه پنبه!
۱۵. دوقلوهای کیهانی
نظریه (تئوری) دوقلوهای کیهانی بر اساس این ایده شکل گرفت که تنها شمار معینی از ترکیبات ممکن برای ذرات وجود دارد و چنانچه جهان به اندازهی کافی بزرگ باشد (آنچنان که به نظر لایتناهی میرسد)، به احتمال بسیار زیاد، نسخههای مشابهی از هر کدام از ما، در نقطهای از کیهان وجود دارند.
۱۴. نظریهی ریسمان
حدود چند دهه پیش، نظریهی ریسمان به عنوان امیدوار کنندهترین چشمانداز برای نظریهی میکروسکوپی گرانش پا به عرصه گذاشت. این نظریه (تئوری)، که نخستین بار در اواخر دههی ۱۹۶۰ بر روی آن مطالعه شد، تلاش میکند توصیف کامل، یکپارچه، و استواری از ساختار بنیادین کیهان فراهم کند. ایدهی اصلی پشت این نظریه این است که همه چیز از ریسمانهای ریز و تک بعدی تشکیل شده است.
۱۳. اثر ماندلا
اثر ماندلا که بر اساس وجود جهانهای موازی شکل گرفته است، نظریهای شبه علمی است که تفاوتهای میان خاطرات آدمها را با جهان واقعی، از طریق تغییرات ایجاد شده بر رویدادهای گذشته در خط زمانی، توضیح میدهد. به این دلیل نام نلسون ماندلا را بر روی این نظریه گذاشتهاند که بسیاری از آدمها هنوز، به اشتباه، فکر میکنند وی در دههی ۱۹۸۰ در زندان مرده است، در حالیکه در ۲۰۱۳ و در خانهاش دیده از جهان فرو بست.
۱۲. افکار زنان باردار
زمانی متخصصان زنان و زایمان قدیمی باور داشتند، زنان باردار قادر هستند از طریق فکر، برخی ویژگیها را به کودک داخل شکمشان انتقال دهند. بنابراین، با استناد بر این نظریه (تئوری)، شماری از بیماریها و نقصهای نوزاد، و همچنین افسردگی در جوانان را توجیه میکردند.
۱۱. آهسته بودن حرکت کیهان
طبق نظریهی بیگ بنگ، کیهان توسط نیروی اسرارآمیزی به نام انرژی تاریک با سرعت روزافزونی در حال از هم گسستن است. با وجود این، مطالعات جدید بر روی ابر نو اخترها (سوپرنوا) و موقعیتشان در فضا نشان میدهند، شتاب گسترش کیهان ممکن است در واقع آنچنان سریع نباشد.
۱۰. نظریهی مرکزیت خورشید
امروزه، شاید نظریهی مرکزیت خورشید تنها مدل ستارهشناسی پذیرفته شده در جهان باشد و هیچ بحثی پیرامون آن وجود نداشته باشد. ولی هنگامی که نیکلاس کوپرنیک این نظریه را در ۱۵۴۳ مطرح، و ادعا کرد زمین و سایر سیارات به دور خورشید میچرخند، جامعهی علمی آن زمان را در بهت و حیرت فرو برد.
۹. مادهی تاریک
مادهی تاریک مادهای فرضی است که برخی اعتقاد دارند در کیهان وجود دارد. مادهی تاریک هرگز مشاهده یا شناسایی نشده است، و هیچ مدرک دقیقی نیز مبنی بر وجود واقعی آن یافته نشده است، ولی برخی دانشمندان باور کردهاند این مادهی اسرارآمیز بیش از ۷۰ درصد از کیهان را تشکیل میدهد.
۸. تراجهش (تغییر شکل) گونهها
نظریهی تراجهش گونهها که توسط زیستشناس طبیعتگرای فرانسوی، ژان باتیست لامارک، در کتاباش تحت عنوان فلسفهی زیستشناسی در ۱۸۰۹ معرفی شد، به عنوان نخستین شکل علمی نظریهی تکامل شناخته میشود. این نظریه (تئوری) که ادعا میکند گونههای جدید از طریق تراجهش (تغییر شکل) سایر گونهها ایجاد شدهاند، بعدها توسط نظریهی تکامل داروین و قوانین ژنتیک مندل منسوخ شد.
۷. نظریهی گایا
بر اساس نظریهی گایا، تمام موجودات زنده و محیط پیرامون غیر زندهیشان به مثابهی یک سامانهی زندهی واحدی در حال تکامل هستند که تا حد زیادی بر وضعیت شیمیایی و شرایط زمین تاثیر میگذارد. برخی دانشمندان معتقدند این سامانه دمای جهانی، محتوای اتمسفری، میزان نمک اقیانوسها و سایر عوامل را به صورت “خودکار” تنظیم میکند.
۶. اثر پروانهای
اثر پروانهای، به عنوان بخشی از نظریهی بینظمی، بر این مفهوم استوار است که علتهای ناچیز میتوانند اثرات عظیم داشته باشند. نام این نظریه علمی (تئوری علمی) بر اساس مثالی شکل گرفت که در نظریهی بینظمی از آن استفاده شده بود: “گفته میشود، چیزی به کوچکی به هم خوردن بالهای یک پروانه میتواند در نهایت در نقطهی بسیار دوری در جهان باعث توفان شود.”
۵. جزیرهی کالیفرنیا
یکی از مشهورترین اشتباهات نقشه نگاری در دنیا به مسئلهی کالیفرنیا مربوط میشود که نخستین بار در قرن شانزدهم به عنوان یک جزیره در نقشهها ظاهر شد. این اشتباه تا دهها سال بعد در نقشههای اسپانیایی گسترش یافت، تا اینکه فردیناند ششم، پادشاه اسپانیا، در ۱۷۴۷ با صدور حکم سلطنتی رسما اعلام کرد “کالیفرنیا جزیره نیست”.
۴. سهگانهی تیرهی شخصیتی
نظریهی صفات تیرهی شخصیت یک مفهوم روانشناختی است که بر سه خصوصیت فردی منفی تمرکز دارد: خودشیفتگی، ماکیاولیسم، و سایکوپتی. طبق مشاهدات، آدمهایی که از آزمون این سهگانهی شخصیتی امتیاز بالایی دریافت کنند، به احتمال زیاد مجرمانی بیرحم، حیلهگر، و سنگدل هستند.
۳. اصل تمام نگاری یا هولوگرافیک جهان
وقتی اصل هولوگرافیک جهان برای نخستین بار در دههی ۱۹۹۰ مطرح شد، به عنوان یک داستان علمی تخیلی احمقانه تلقی شد. با وجود این، تحقیقات اخیر در زمینهی بیقاعدگی در تابش زمینهی کیهانی نشان میدهند این نظریه (تئوری) ممکن است آنچنان که به نظر میرسد غیر واقعی نباشد.
۲. فرضیهی باغ وحش
طرفداران فرضیهی باغ وحش معتقدند، انسانها دائما توسط تمدنهای فرازمینی اَبَر هوشمند مشاهده میشوند؛ درست مثل ما که حیوانات را در باغ وحش مشاهده میکنیم. این نظریه (تئوری) همچنین بیان میکند، شاید بیگانهها هرگز با ما تماس برقرار نکنند، زیرا میخواهند بدون دخالت کیهانی، به طور طبیعی به تکامل برسیم.
۱. سرزمین ناشناختهی جنوبی (ترا استرالیس)
ترا استرالیس به معنی “سرزمین جنوبی“، قارهای خیالی بود که در روزگار گذشته، فکر میکردند باید جایی در نیم کرهی جنوبی زمین باشد. هیچ مدرکی مبنی بر وجود این قاره در دست نبود، ولی برخی دانشمندان دورهی رنسانس ادعا میکردند تمام سرزمینهای شناخته شده در نیم کرهی شمالی باید با سرزمینهای نیم کرهی جنوبی برابر باشد.