دانشگاه هنر ترکیه در استانبول + شرایط تحصیل و بازار کار
انجام مراحل و دورههای تحصیل در کشور ترکیه مزایا و ویژگیهای خاص خود را دارد که میتوان به مدارک معتبر دانشگاههای ترکیه و بینالمللی بودن آنها اشاره کرد و اینکه رنکینگ و رتبهی دانشگاههای ترکیه جایگاه خوبی در دنیا دارد. یکی از رشتههای پرطرفدار در دانشگاههای ترکیه رشتهی هنر است که میتوانیم خصوصیات هنری را در تمام جای خیابانها و شهر استانبول مشاهده کنید. از مزیتهای مهم مدارکی که در دانشگاه هنر ترکیه در استانبول اخذ میشود معتبر بودن آن است که میتوانید جهت شروع به کار در هر کشوری از آن استفاده کنید. در ادامه این مطلب میخواهیم درباره رشته هنر در دانشگاههای ترکیه مخصوصاً دانشگاه هنر استانبول صحبت کنیم تا علاقهمندان به این رشته بتوانند از شرایط تحصیل و بازار کار این رشتهی تحصیلی پرطرفدار مطلع شوند.
ویژگی های تحصیل در دانشگاه هنر ترکیه
کشور ترکیه با توجه به قدمت تاریخی که دارد بسیاری از آثار هنری مربوط به سالیان گذشته را در خود دارد که توانسته است بهعنوان یک کشور توریستی فعال نیز شناخته شود. در این بین میتوانیم ترکیه را به عنوان مهد هنرهای نگارگری و همچنین معماری بشناسیم و البته وقتی در شهری مانند استانبول قدم میزنیم میتوانیم شاهکارهای هنری مختلف از هنرهای موجود در دنیا را در آن ببینیم که چه بهصورت عملی و چه به شکل تئوری هنر در آن نهفته است.
دانشگاه هنر ترکیه که یکی از معتبرترین آنها در شهر استانبول واقع در غرب ترکیه است با استانداردها و معیارهای جهانی مطابقت دارد و میتوانیم سرفصلهای هنری و رشتههای مختلف مربوط به این حوزه را مشاهده کنیم که برای دانشجویان داخلی و خارجی تدریس میشود. رشتههای هنری که بهعنوان هنرهای زیبا شناخته میشوند شامل 5 نوع هنر است که این هنرها شامل شعر، نقاشی، موسیقی، مجسمه سازی و معماری دانست. البته طی سال گذشته نیز رشتههای متنوع دیگری به دانشگاههای هنر اضافه شدهاند که شامل دانشکده گرافیک، عکاسی، سفالگری و فیلمنامه نویسی است. برای حضور در دانشگاه هنر نیاز است تا با زبان ترکی استانبولی آشنایی کامل داشته باشید و از جمله منابع ارزشمندی که توانسته است در آموزش زبان ترکی پیشگام باید مجموعه آموزشی فرادرس است که دانشجویان متقاضی شرکت در دانشگاههای ترکیه میتوانند از منابع ارزشمند یادگیری زبان ترکی استفاده کنند تا در مسیر ادامه تحصیل خود موفق شوند.
بررسی تاریخچه دانشگاه هنر استانبول
یکی از معتبرترین و البته قدیمیترین دانشگاههای هر در استانبول مربوط به دانشگاه هنرهای زیبای معمار سینان است که در سال 2003 بخش آکادمی هنرهای زیبا معمار سینان به عنوان دانشگاه هنرهای زیبا شناخته شد و بعد از آن نیز به نام دانشگاه هنر استانبول شناخته شد. دانشگاه هنر استانبول برای رشتههای هنری بسیار پرطرفدار و محبوب است که در سال 1882 توسط شخصی به نام عثمان حمدی بی، که مورخ شناس، نقاش و البته معاون موزه و هنرمند معروفی بود در بخش فندقلی شهر استانبول ترکیه تأسیس شد و بهعنوان اولین مرکز هنرهای زیبا در زمان امپراتوری عثمانی شکل گرفت. این دانشگاه در حال حاضر قدمت بالایی در بین مؤسسات و مراکز آموزشی ترکیه دارد که در نوع خود جزء اولین دانشگاه بهحساب میآید. دانشگاه هنر استانبول در حال حاضر همکاری گستردهای با دانشگاههای سراسر اروپا، آسیای شرق دور و آسیای میانه دارد.
شرایط و نحوه پذیرش در دانشگاه هنر ترکیه
درس خواندن و تحصیل در رشتههای هنری مانند هر رشتهی تحصیلی دانشگاهی دیگر در کشور ترکیه نیازمند مدارک و شرایط مخصوصی است که البته شرایط شرکت در آزمون و کنکور هنر در ترکیه و همچنین شرایط پذیرش هر دانشگاهی با دانشگاه دیگر متفاوت است. کسانی که به تحصیل در دانشگاه هنرهای زیبا علاقه دارند باید با در نظر گرفتن رشتهی تحصیلی مورد علاقه خود و همچنین نوع دانشگاهی که میخواهند انتخاب کنند امتیازات و ویژگیهای مورد نظر را دارا باشند تا بتوانند در دانشگاه هنر ترکیه مشغول به تحصیل شوند.
همانند آزمون تافل که برای زبان انگلیسی و جهت تحصیل در دانشگاههای انگلیسی زبان مطرح است برای تحصیل در رشتههای هنری در کشور ترکیه نیز باید آزمون ورودی مربوط به دانشگاهها را بگذرانیم. در اینجا به معرفی 2 آزمون مهم جهت اخذ شرایط تحصیل در دانشگاههای ترکیه مانند دانشگاه هنر استانبول میپردازیم که عبارتاند از:
- آزمون YÖS
- آزمون SAT
برای اینکه در رشتههای هنری دانشگاه ترکیه مشغول به تحصیل شوید باید حداقل 40 امتیاز از مجموع 100 امتیاز آزمون YÖS را بهدست بیاورید. البته برای حضور در هر دانشگاه امتیاز مورد نظر متفاوت خواهد بود و بهطور مثال برای دانشگاه هنر استانبول و حضور در رشته هنرهای زیبا حداقل باید نمرهی بالای 60 را در آزمون YÖS کسب کنید. البته در کنار آزمون مورد نظر باید مدارک و مشخصات کامل خود را که برای هر سطح تحصیلی مورد نیاز است به دانشگاه مربوط ارائه کنید. برخی از مدارک مورد نیاز برای حضور در دانشگاههای ترکیه را بهعنوان نمونه آوردهایم که میتوانید برای هر مقطع تحصیلی نسبت به تکمیل آنها اقدام کنید. بهطور مثال در مقطع کارشناسی باید مدارک زیر را الزاماً ارائه کنید:
- ریز نمرات
- مدرک زبان
- پاسپوریت
- معرفی نامه
- مدرک دیپلم
- و…
برای اینکه در مقاطع بالاتر مانند کارشناسی ارشد و دکترا شرکت کنید باید رزومه ی کامل و خوبی ارائه کنید که برخی از این مدارک عبارتند از :
- ریز نمرات
- ویزای تحصیلی
- توصیه نامه استاد راهنما
- انگیزه نامه
- پاسپورت
- تمامی مدارک قبلی شامل دیپلم، کارشناسی
- مدرک کارشناسی ارشد برای تحصیل در مقطع دکترا
از جمله شرایط دیگر تحصیل در دانشگاه هنر ترکیه در استانبول این است که پس از قبول شدن در آزمونهای ورودی باید بتوانید مدرک آشنایی کامل و تسلط به زبان ترکی را از مراکز آموزشی معتبر زبان ترکی اخذ کنید چون تدریس در دانشگاههای ترکیه به زبان مادری و ترکی است و جهت ورود به دانشگاه ابتدا باید یادگیری زبان ترکی را در برنامه خود داشته باشید. البته برخی از دانشگاهها نیز مطالب و محتوای آموزشی را به زبان انگلیسی تدریس میکنند که در این موارد بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد هزینه و شهریهی ثبت نام بیشتر از دانشگاههای ترک زبان است.
این شرایط برای دانشجویان وجود دارد که تا قبل از شروع سال تحصیلی با حضور در دپارتمان زبان ترکی در دانشگاه هنر استانبول نسبت به یادگیری زبان ترکی اقدام کند تا بتواند در کلاسها شرکت کند. ذکر این نکته مهم است که قبولی در آزمون مهارت زبان بهعنوان یکی از معیارهای مهم انتخاب دانشجویان است و برای قبولی در این آزمون دانشجویان باید در مهارتهای زبان آمادگی کامل داشته باشند. هرچند در برخی از دانشگاههای ترکیه مانند دانشگاه هنر استانبول دورههای زبان خارجی مختلفی مانند زبان انگلیسی، فرانسوی، ایتالیایی آلمانی تدریس میشود که دانشجویان میتوانند در آنها شرکت کنند. در کنار یادگیری زبانهای ذکر شده در هر ترم آموزش میتوان دورهی یادگیری زبان ترکی را مشاهده کرد که برای دانشجویان خارجی ارائه میشود و دارای دو سطح ابتدایی و متوسط میباشد.
معرفی دوره های آموزشی در دانشگاه هنر ترکیه
دانشجویان میتوانند در رشتههای هنری در دانشگاههای هنر ترکیه از رشتهی مجسمه سازی گرفته تا رشتهی مهم معماری را برای شروع تحصیل خود انتخاب کنند فقط نکتهای که دربارهی رشتهی هنر در کشور ترکیه باید دانست این است که تقریباً در تمامی دانشگاهها محتوای آموزشی به زبان ترکی تدریس میشود و همانطور که قبلاً به آن اشاره کردیم برای حضور در کلاسها حتماً باید مدرک آموزش زبان ترکی را به همراه داشته باشید. ولی بهعنوان نمونه در 2 دانشگاهی که محتوای مطالب به زبان انگلیسی تدریس میشود دانشگاههای یلدیزتکنیک و مارمارا است. رشتههای هنرهای زیبا و همچنین دانشکدههای مربوط به آنها در دانشگاههای ترکیه به صورت زیر میباشند:
- بازیگری
- طراحی معماری
- طراحی داخلی
- سینما
- موسیقی
- طراحی لباس
- عکاسی
- مجسمه سازی
- نقاشی
- گریم
- گرافیک
- فیلمسازی
- هنر آشپزی
- انیمیشن و پویانمایی
- طراحی صنعتی
- طراحی مد و لباس
- تاریخ هنر
بصورت کلی دوره ها و رشته های تحصیلی که در دانشکده های هنر ترکیه ارائه و تدریس می شوند شامل موارد زیر هستند :
- دانشکده هنرهای زیبا
- دانشکده موسیقی
- دانشکده تربیت معلم
دانشکده هنرهای زیبا
در این دانشکده که یکی از مهمترین دورههای هنری در دانشگاههای ترکیه تدریس میشود میتوانیم رشتههای مختلفی مانند گرافیک، طراحی مد و لباس، نقاشی، عکاسی را مشاهده کنیم و دیگر رشتههای مورد نظر نیز عبارتاند از:
- مجسمه سازی
- سفالگری
- هنرهای چاپی
- هنرهای تجسمی
- دراماتورژی
- نمایشنامه نویسی
- رقص مدرن
- رقص باله
- پرمورمنس
- نمایش
- بازیگری
- طراحی صحنه
- نمایش
دانشکده موسیقی
دیگر دانشکده مهم در دانشگاه هنر ترکیه شامل دانشکده موسیقی است که رشتههای پرطرفدار آن شامل پیانو، گیتار، سازهای بادی و ضربی، جاز و چنگ میباشد که برخی دیگر از رشتههای موجود در این دانشکده عبارتاند از:
- همسرایی گروه کُر
- اپرا
- فلوت
- ویالون
- کمان
- کلارینت
- ساکسیفون
- موسیقی خلق ترکیه
- موسیقی مذهبی
- ترومپت
- ترومبون
- آهنگسازی
- ویالون سل
- قره نی
- موسیقی شناسی
- تربیت صدا
- سازهای زهی
دانشکده تربیت معلم
دیگر دانشکده ای که در دانشگاه های هنر ترکیه وجود دارد مربوط به تربیت معلمین و دبیران آموزشی است و شامل رشته های زیر می باشد :
- تربیت معلم موسیقی
- تربیت معلم نقاشی
هزینه تحصیل و شهریه دانشگاه هنر ترکیه
یکی از مهمترین شرایط و مواردی که باید برای تحصیل در هر دانشگاه و کشوری به آن دقت کنیم هزینه تحصیل و همچنین شهریه ی مورد انتظار است. در دانشگاه هنر استانبول سه مدرسه و دانشکده وجود دارد که عبارتست از :
- مدرسه فنی حرفه ای
- موسسه علوم
- موسسه علوم اجتماعی
همچنین این دانشگاه در 2 مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به دانشجویان مطالب و محتوای آموزشی ارائه میکند. که این رشتهها هرکدام در دانشکدههایی مانند دانشکده هنرهای زیبا، دانشکده هنر و علوم، دانشکده اقتصاد و علوم مدیریتی، دانشکده مهندسی و معماری و همچنین دانشکده ارتباطات معرفی شدهاند. برای اینکه هر داوطلبی بخواهد در دانشگاه هنر پذیرش شده و ثبت نام کند باید در آزمونهای ورودی آن که برای تمامی دانشجویان ترکیهای انجام میشود شرکت کند. برای دانشجویان بینالمللی نیز شرکت در آزمون GRE و دریافت گواهی مهارت زبان ترکی استانبولی الزامی میباشد. دانشجویان خارجی باید در آزمون GRE حداقل 280 امتیاز کسب کنند. هزینهی تحصیل در مقطع کارشناسی رشتهی هنر در دانشگاه استانبول تقریباً 2200 دلار میباشد.
البته دانشجویان بینالمللی باید برای هزینههای دیگر خود که هر ماه حدود 400 تا 500 دلار است برنامه ریزی کنند که شما سفر، سرگرمی، تغذیه، اینترنت، لباس، تلفن و مسکن میباشد. هزینههایی که در هر ترم در دانشکده هنر دانشگاه استانبول باید محاسبه کنیم به صورت زیر است:
- هزینه غذا : 1100 دلار
- هزینه حمل و نقل : 300 دلار
- هزینه محل اقامت : 1500 تا 2000 دلار
- هزینه لوازم درسی و کتاب : 150 دلار
بازار کار برای رشته هنر در ترکیه
باید گفت که بازار کار بسیار خوبی برای فارغالتحصیلان رشته هنر در کشور ترکیه وجود دارد و به این خاطر است که میتوان مشاهده کرد بسیاری از اشخاص از کار و درآمد خود در این زمینه راضی هستند. البته این موضوع به خاطر آن است که دولت ترکیه و مردم این کشور برای کارهای هنری که انجام میشود ارزش بالایی قائل هستند که میتواند در هر زمینهای از هنر باشد. یکی از کشورهایی که در زمینه مد، لباس و پوشاک بسیار مورد توجه است کشور ترکیه است که میتوان گفت بازار کار در کشور ترکیه برای افراد نسبت به کشورهای همجوار خود بسیار بیشتر و بالاتر است و همچنین موقعیتهای شغلی بالایی برای اشخاصی که در زمینه کارهای هنری فعالیت دارند وجود دارد.
بهطور مثال فردی که در رشتههای هنری در دانشگاه هنر ترکیه تحصیل کرده باشد حقوق او تقریباً ماهانه بیش از 8000 لیر خواهد بود و میتواند با این حقوق از هزینههای اقامت، حمل و نقل، غذا و پوشاک و … بر بیاید. پس میتوان گفت فارغ از بحث جنسیت و سن افراد برای رشتههای هنری میتوانیم بازار کار خوب و با درآمد مناسبی را در کشور ترکیه در نظر بگیریم.
میزان حقوق برخی از رشته های پرطرفدار هنری در کشور ترکیه به شرح زیر می باشد :
- درآمد گرافیست ارشد : بطور میانگین سالانه 42500 لیر ترکیه
- درآمد معمار : بطور میانگین سالانه 37500 لیر ترکیه
- درآمد طراح معماری : بطور میانگین 17300 لیر ترکیه
- درآمد گرافیست : بطور میانگین 25000 لیر ترکیه
کلام آخر درباره دانشگاه هنر ترکیه
در این مطلب در مورد اهمیت تحصیل در رشتههای هنری و همچنین ادامه تحصیل در کشورهایی با مهمترین دانشگاههای مربوط به حوزه هنر مانند کشور ترکیه صحبت کردیم و به بیان برخی از شرایط تحصیل در دانشگاه هنر ترکیه و همینطور مراحل و آزمونهایی که برای شروع آموزش در دانشکدههای هنری باید داشته باشید بحث کردیم. دانشجویان میتوانند با راهنماییهایی که در زمینه میزان هزینه و شهریه تحصیل در دانشگاههای هنر ترکیه شد نسبت به آغاز آموزش عالی خود اقدام کنند.
همانطور که گفته شد یکی از شرایطی که باید برای شرکت در دانشگاهها و آزمون ورودی آنها در اختیار داشته باشیم کسب مهارت یادگیری زبان ترکی استانبولی است که باید از منابع جامعی این آموزشها را یاد بگیریم و یکی از این مراکز آموزشی معتبر در کشورمان ایران، فیلمهای آموزشی فرادرس است که توانسته است دانشجویان زیادی را در این زمینه کمک کند و فقدان مرکز تخصصی آموزشهای زبان ترکی را کاملاً پوشش دهد. پیشنهاد میکنیم با استفاده از محتوای آموزشی که برای زبان ترکی استانبولی تحت پلتفرم اندرویدی و iOS فرادرس آماده شده است بتوانید از آنها برای دریافت مدارک زبان و ورود به دانشگاه استفاده کنید.