6 مهمترین عوارض قرص های ضدبارداری برای زنان
عوارض قرص های ضدبارداری ممکن است چندان رایج نباشند، مثلا موارید نظیر از مشکلات بینایی گرفته تا میگرن جزو این عوارض هستند. در اینجا راهکارهایی به شما ارائه میشود که در صورت روبرو شدن با هر یک از آن عوارض جانبی میتوانید از آنها استفاده کنید.
اضافه وزن، حالت تهوع، حساسیت نوک پستان، و تغییرات چرخهی قاعدگی از اثرات جانبی شناخته شدهی قرصهای ضد بارداری هستند، اما سایر عوارض آن چندان آشنا نیستند. همینطور، بعضی از عوارض جانبی فقط کمی مایهی عذاب و دردسر هستند و در طول زمان از بین میروند، و فقط چند مورد از آنها میتوانند نشانههایی از مشکلات سلامتی جدی و مرگبار باشند.
برای کمک به شما جهت اینکه بتوانید علائم صرفا دردسرساز و علائم جدیتر را از هم تشخیص بدهید، ما با تعدادی از متخصصان بیماریهای زنان صحبت کردیم که به ما گفتند باید مراقب چه علائمی باشیم و واکنشمان نسبت به این شش عوارض قرص های ضدبارداری غیر قابل انتظار چه باشد.
عوارض قرص های ضدبارداری
۱. عفونتهای مخمر حساسیتزا و خارشی
سطح استروژن پائینتر هنگام مصرف قرصهای ضد بارداری میتواند دفعات ابتلا به عفونتهای قارچی را برای زنانی که سایر عوامل خطر را نیز دارند افزایش دهد. و زنانی که قرص مصرف میکنند و دیابتشان خوب تحت کنترل گرفته نمیشود، رژیمی پر از قند یا الکل دارند، یا سیستم ایمنیشان ضعیف شده است نیز ممکن است بیشتر عفونتهای مخمر را تجربه کنند. درمان با استفاده از یک کرم ضد قارچ واژینال بدون نسخه یا تجویز داروهای موضعی توسط پزشک عفونت مخمر را درمان میکند. اما اگر مسئله حاد باشد، بهتر است شیوه و روش جلوگیری از بارداری را عوض کنیم.
۲. مشکلات بینایی ناشی از خشکی چشم
تغییرات هورمونی ناشی از خوردن قرصها میتواند باعث علائم خشکی چشم شود که بر بینایی تاثیر میگذارد. اگر شما هم خشکی چشم را تجربه میکنید و تغییراتی در قدرت دید و بیناییتان ایجاد شده است، به پزشک مراجعه کنید چون این عوارض ممکن است وخیمتر شوند. بعضی از عفونتهای چشمی علائمی مشابه خشکی چشم دارند که میتواند به مشکلات طولانیتری منجر شود. اگر هیچ علامت دیگری نداشتید، از قطرههای چشم سالین برای درمان خشکی چشم استفاده کنید. هرچند مطابق پژوهشهای ارائه شده در آکادمی چشمپزشکی آمریکا، خطر مصرف قرصهای ضد بارداری ناچیز است اما مصرف بیش از حد این قرصها میتواند خطر ابتلا به گلاکمای زاویهی باز را افزایش دهد.
۳. لختههای خون: نه چندان رایج اما بسیار جدی
لختههای خون یکی از عوارض جانبی نادر اما اساسا جدی مصرف قرص های ضد بارداری هستند. هر ساله، تعداد کمی از زنانی که قرص های ضد بارداری مصرف میکنند (از هر ۱۰.۰۰۰ نفر ۳ تا ۱۰ نفر) لختهی خون در آنها مشاهده میشود. زنانی که سیگار میکشند، اضافه وزن دارند، بالای ۳۵ سال هستند یا جدیدا بچه دار شدهاند در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
نشانههای لختهی خون که باید بشناسید عبارتند از:
– مشکلات تنفسی یا درد قفسهی سینه میتواند نشانهای از لخته شدن خون در قلب یا ریهها باشد.
– درد، حرارت بدن، و ورم پا میتواند ناشی از لخته شدن خون در قسمت پایین پا باشد که به آن ترومبوز ورید عمقی میگویند.
اگر علائم لختهی خون احتمالی را تجربه میکنید، سریعا به فکر مراقبتهای پزشکی باشید و به پزشک مراجعه کنید.
۴. سردردهای میگرنی ناشی از هورمونها
بعضی از زنانی که اخیرا سردردهای میگرنی را تجربه میکنند ممکن است متوجه شده باشند که سردردهایشان در دورههایی که قرصهای ضد بارداری مصرف میکنند بدتر میشود. در مطالعهای که در سال ۲۰۱۴ منتشر شد دریافته بودند افت سطح استروژن میتواند عاملی برای ابتلا به میگرن باشد. این اتفاق ممکن است درست قبل از پریود شدنتان و بعدا در چرخهی قاعدگیتان هم رخ بدهد. به فکر آن باشید که دربارهی تغییر رویه و مصرف دارونما به مدت چند روز یا تغییر در روش جلوگیری از بارداری با پزشک مشورت کنید تا نوسانات هورمونی را که میتواند به میگرن منجر شود متعادل سازید.
۵. افسردگی، به خصوص اگر سابقهی خانوادگی داشته باشید
زنانی که سابقهی خانوادگی اختلالات خلقی دارند ممکن است در دوران مصرف قرص ضد بارداری احتمال دچار شدنشان به افسردگی بیشتر باشد. این امر ممکن است به خاطر آن باشد که هورمونهای ترکیبی قرصها میتواند بر تعادل انتقال دهندههای عصبی تاثیر بگذارد. اما افسردگی ممکن است از عوامل مختلفی ناشی شود، بنابراین، تعیین علت اصلی از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر به خاطر مصرف قرص ضد بارداری افسردگی را تجربه میکنید، ممکن است پزشک به شما گزینهی جلوگیری از بارداری دیگری را پیشنهاد کند، یا قرصی به شما بدهد که سطح هورمونی پایینتری دارد.
۶. مقرابت دردناک، که گاهی از خشکی واژن ناشی میشود
دوز پایین قرص های ضد بارداری ممکن است با درد شدید لگن و مقاربت دردناک ارتباط داشته باشد. این امر ممکن است به خاطر کاهش استروژن باشد، که میتوانند به عوارض رابطهی جنسی مانند میل جنسی پایین، کاهش میزان روانی و سهولت دخول، و نزدیکی دردناک منجر شود. برای آنکه جلوی بیماریهایی مانند آندومتریوز و فیبروم رحم حتما پزشک را در جریان دردهای ناحیهی لگن قرار بدهید. اگر مقاربتهای دردناکی را تجربه میکنید، با پزشک دربارهی سایر گزینههای پیشگیری از بارداری صحبت کنید.