13 ویتامین ضروری برای مادران شیرده که سلامت بدنشان را تضمین میکند

سلامتی از شیر مادر به نوزاد منتقل می‌شود. مواد مغذی موجود در خوراکی‌هایی که می‌خورید، نه فقط به شما بلکه به کودک‌تان نیز می‌رسد. هنگامی که شما یک مادر شیرده هستید، نوزادتان نیاز روزانه‌ی خود را به ویتامین‌های ضروری از شیرتان دریافت می‌کند. در این مقاله، تمام چیزهایی را که باید در مورد دریافت ویتامین‌های لازم در هنگام شیر دادن به نوزادتان بدانید، در اختیارتان قرار خواهیم داد. در صورتی که شما هم کودک شیرخواره دارید و خودتان به او شیر می‌دهید، این مقاله انواع ویتامین ضروری برای مادران شیرده را حتما مطالعه کنید.

چرا ویتامین‌ها برای نوزاد شما مهم هستند؟

ویتامین‌ها برای رشد کودک حیاتی هستند و بخشی از نیاز روزانه‌ی نوزاد به مواد مغذی محسوب می‌شوند. بدون ویتامین، کودک در معرض خطر ابتلا به انواع کمبود قرار خواهد داشت و به این ترتیب رشد او دچار مشکل می‌شود و مراحل توسعه ‌و نمو او با تاخیر مواجه خواهد شد.

شیر مادر تنها منبع ویتامین‌ها برای نوزاد در چند ماه اول است. حتی پس از شش ماه و زمانی که کودک خوردن مواد غذایی جامد را شروع می‌کند، شیر مادر هنوز هم می‌تواند منبع مهمی از ویتامین‌ها برای او باشد.

دریافت کدام ویتامین‌ها برای نوزادی که شیر مادر می‌خورد ضروری است؟

تمام ویتامین‌ها در رشد سالم یک نوزاد نقش مهمی دارند. جدول زیر فهرست منابع غذایی هر ویتامین و مقدار توصیه‌شده‌ی روزانه (RDA) را برای یک مادر شیرده توضیح می‌دهد.

ویتامین مقدار توصیه‌شده‌ی روزانه منابع غذایی
A ۱۳۰۰ میکروگرم در روز ماهی، تخم‌مرغ، جگر، سیب‌زمینی شیرین، هویج، کدو تنبل، اسفناج، پنیر، زردآلو، انبه
۱B یا تیامین ۱.۴ میلی‌گرم در روز غلات کامل به خصوص گندم و برنج قهوه‌ای؛ گوشت، آجیل، ماهی، سویا، تخم‌مرغ، حبوبات، دانه‌های گیاهی، روغن دانه‌ها، نخود سبز
۱۲B یا کوبالامین ۲.۸ میکروگرم در روز ماهی، تخم‌مرغ، گوشت، صدف، شیر و فراورده‌های لبنی. * توجه: ویتامین ۱۲B تنها در مواد غذایی حیوانی یافت می‌شود
۲B یا ریبوفلاوین ۱.۶ میلی‌گرم در روز شیر کامل، گندم کامل، برنج قهوه‌ای، بادام، تخم‌مرغ، اسفناج، سویا، کلم بروکلی، گوشت، قارچ
۳B یا نیاسین ۱۷ میلی‌گرم در روز گوشت مرغ، دانه‌ی کنجد، چغندر قند، ماهی، تخمه آفتابگردان، بادام زمینی، عدس، لوبیای لیما، شیر، تخم‌مرغ
۵B یا پانتوتنیک اسید ۷ میلی‌گرم در روز حبوبات، گل کلم، گوشت، تخمه آفتابگردان، ماهی، آووکادو، سیب‌زمینی شیرین، تخم‌مرغ، پنیر، عدس
۶B یا پیریدوکسین ۲ میلی‌گرم در روز ماهی، غلات غنی شده، گوشت، آلو، موز، عدس، هویج، اسفناج، سیب‌زمینی
۹B فولیک اسید یا فولات ۵۰۰ میکروگرم در روز عدس، اسفناج، مارچوبه، ریشه، شلغم، برنج، پرتقال، آووکادو، شیر، گندم. * توجه: ویتامین ۹B در تمام سبزیجات برگ سبز و سبزیجات ریشه‌ای یافت می‌شود
C یا اسکوربیک اسید ۱۲۰ میلی‌گرم در روز گوآوا، انگور فرنگی هندي (آمله)، کیوی، انگور فرنگی سیاه، پرتقال، توت‌فرنگی، گوجه‌فرنگی، بروکلی، سیب‌زمینی، اسفناج
ویتامین D ۱۵ میکروگرم در روز همه‌ی ماهی‌های چرب (ساردین، ماهی تن، ماهی خال‌خالی، و ماهی سالمون)، زرده‌ی تخم‌مرغ؛ شیر خشک غنی شده با ویتامین D، غلات صبحانه و نان؛ مکمل‌های ویتامین D
ویتامین E ۱۹ میلی‌گرم در روز روغن آفتابگردان، روغن زیتون، روغن گلرنگ، روغن سویا، روغن زیتون، بادام، فندق، بادام زمینی، آووکادو، اسفناج
ویتامین H/ ۷B  (بیوتین) ۳۵ میکروگرم در روز گوشت، تخم‌مرغ، پنیر، گندم کامل، ماهی، گل کلم، آووکادو، تمشک، حبوبات، تقریبا همه‌ی آجیل از جمله گردو، بادام زمینی و بادام
ویتامین K ۹۰ میکروگرم در روز اسفناج، کلم کالی، کلم بروکلی، جعفری، روغن سویا، روغن زیتون، کلم برگ، کاهوی سبز، گل کلم، انگور

 

در ادامه، به شما خواهیم گفت که چگونه هر ویتامین برای نوزاد مفید است.

ویتامین ضروری برای مادران شیرده

۱. ویتامین A

ویتامین A برای توسعه‌ی قوه‌ی بینایی (که رنگ و دید در شب را شامل می‌شود) حیاتی است.

– به شکل‌گیری سالم بافت‌ها، از جمله پوست و مو کمک می‌کند.

سیستم ایمنی بدن سالم نگه می‌دارد، و به این ترتیب از بدن در برابر بیماری‌های مختلف محافظت می‌کند.

۲. ویتامین ۱B (تیامین)

– تیامین برای تشکیل ترکیبی به نام آدنوزین تری‌فسفات (ATP) ضروری است که سلول‌های بدن آن را به عنوان منبع انرژی استفاده می‌کنند.

– چندین فرآیند متابولیسم داخلی سلول‌ها به ویتامین ۱B وابسته هستند.

– به شکل‌گیری نورون‌های سالم مغز، از جمله آن‌هایی که مسئول عملکرد شناختی و تشکیل حافظه هستند، کمک می‌کند.

۳. ویتامین ۱۲B (کوبالامین)

– به بدن کمک می‌کند که پروتئین‌های جدیدی را که به عنوان بلوک‌های ساختمانی بدن عمل می‌کنند، تولید کند. این پروتئین‌ها، به نوبه خود، به رشد و نمو کودک کمک می‌کنند.

– برای سلامت نورون (سلول‌های عصبی) حیاتی است. سلول‌های عصبی سالم در نهایت به توسعه‌ی مناسب قوه‌ی شناختی کمک می‌کنند.

– ویتامین ۱۲B نقش مهمی در تشکیل DNA و RNA دارد که مواد ژنتیکی سلول‌ها هستند.

۴. ویتامین ۲B (ریبوفلاوین)

– ریبوفلاوین نقش مهمی در تضمین جذب آهن توسط بدن دارد. مصرف مقدار متاسب از ویتامین ۲B به نوزاد کمک می‌کند که هموگلوبین را در حد مطلوب حفظ کند.

– ویتامین ۲B به عنوان یک آنتی‌اکسیدان عمل می‌کند که موجب کاهش یا جلوگیری از آسیب سلولی می‌شود و بنابراین حفظ سلامت سلول را تضمین می‌کند.

– برای تولید سالم گلبول‌های قرمز حیاتی است و به این ترتیب می‌تواند باعث کاهش احتمال ابتلا به کم‌خونی در نوزادان شود.

۵. ویتامین ۳B   (نیاسین)

– ویتامین ۳B  برای حفظ سلامت سیستم عصبی لازم است.

– نیاسین به عملکرد درست غدد گوناگون مانند غده‌ی فوق کلیوی و سایر هورمون‌های مرتبط با استرس در بدن کمک می‌کند.

– ویتامین ۳B   به بدن کمک می‌کند تا التهاب را کاهش دهد، و به این ترتیب می‌تواند در طول عفونت‌ها و بیماری‌ها مفید باشد.

۶. ویتامین ۵B (اسید پانتوتنیک)

– اسید پانتوتنیک برای سلامت گلبول‌های قرمز و غدد لنفاوی بدن حیاتی است.

– سیستم گوارش را سالم نگه می‌دارد و به بدن کمک می‌کند تا از ویتامین‌ها، به ویژه ریبوفلاوین، استفاده کند.

رپورتاژ

– ویتامین ۵B برای کمک به بهبود سریع‌تر و بهتر زخم بد، به ویژه پس از جراحی ضروری است.

۷. ویتامین ۶B (پیریدوکسین)

– این ویتامین در تولید انتقال‌دهنده‌های عصبی، که سیگنال‌ها را از یک نورون به نورون دیگری انتقال می‌دهند، به بدن کمک می‌کند. ویتامین ۶B  در نهایت کودک را در توسعه‌ی رفلکس مناسب کمک می‌کند.

– پیریدوکسین برای توسعه‌ی مغز و نخاع ضروری است.

– ویتامین ۶B نقش مهمی در تشکیل هورمون ملاتونین که تنظیم خواب و بیداری بدن را بر عهده دارد، ایفا می‌کند.

۸. ویتامین ۹B  (اسید فولیک / فولات)

– از تشکیل DNA و RNA پشتیبانی می‌کند. این ویتامین کمک می‌کند که سلول‌ها سریع‌تر تکثیر شوند.

– این ویتامین به توسعه و عملکرد مغز کمک می‌کند چرا که نوزادان هنوز در حال یادگیری فکر کردن و پردازش اطلاعات هستند.

– برای تشکیل گلبول‌های قرمز و جذب آهن توسط بدن حیاتی است.

۹. ویتامین C (اسید آسکوربیک)

– نقش مهمی در تشکیل کلاژن، پروتئین مورد استفاده برای تشکیل پوست، مو و رگ‌های خونی دارد.

– برای بهبود زخم و ترمیم کلی سلول‌های بدن مهم است.

– ثابت شده‌است که ویتامین C باعث تحریک تولید گلبول‌های سفید خون می‌شود که برای محافظت از بدن در برابر بیماری‌ها ضروری هستند.

۱۰. ویتامین دی

– ویتامین D توسط کبد از ویتامین ۲D یا ویتامین ۳D ساخته  می‌شود. ویتامین ۳D به طور طبیعی توسط پوست در معرض نور خورشید تولید می‌شود. ویتامین ۲D از مخمر ساخته می‌شود و معمولا در قطره‌های ویتامین D برای نوزادان شیرده موجود است.

– این ویتامین نقش مهمی در کانی‌سازی استخوان دارد و سبب می‌شود که استخوان‌ها از طریق جذب کلسیم و منیزیم سخت‌تر ‌شوند. ویتامین D برای تقویت استخوان‌های نوزاد حیاتی است.

– به حفظ عملکرد سلول‌های سیستم ایمنی کمک می‌کند و به این ترتیب از بدن در مقابل پاتوژن‌ها یا عوامل بیمار‌ی‌زا محافظت می‌کند.

– مصرف مناسب ویتامین D برای کمک به بدن در کنترل بیماری‌های خود ایمنی مانند اگزما و بیماری کرون کمک می‌کند. این‌ها بیماری‌هایی هستند که حتی در نوزادان نیز دیده می‌شوند.

ویتامین D به عنوان یک افزودنی برای غنی‌سازی مواد غذایی مختلف مانند آبمیوه، غلات صبحانه، نان و شیر استفاده می‌شود. این ویتامین در عین حال به شکل مکمل‌های بدون نسخه موجود است.

توجه: بدن می‌تواند ویتامین D را در معرض نور مستقیم خورشید به طور طبیعی تولید کند. با این حال، مقدار ویتامین D در شیر مادر هرگز برای تامین مقدار توصیه‌شده‌ی روزانه‌ی کودک کافی نیست، مگر این‌که کودک نیز گاه گاهی در معرض نور خورشید قرار بگیرد. بنابراین، متخصصین مکمل‌های ویتامین D را از ۴۰۰ واحد در روز (۱۰ میکروگرم در روز) برای نوزادی که از شیر مادر تغذیه می‌کند، از چند روز پس از تولد تا سن ۱۲ ماهگی توصیه می‌کنند.

۱۱. ویتامین E

– ویتامین E برای حفظ عضلات سالم و همچنین اطمینان از این‌که آن‌ها دارای دامنه‌ی حرکتی مطلوب هستند، حیاتی است.

– این ویتامین سیستم ایمنی سلولی را تقویت می‌کند و کمک می‌کند که بدن در مبارزه با عفونت‌ها بهتر و قدرتمندتر عمل کند.

– بدن برای تولید گلبول‌های قرمز به میزان کافی، نیاز به ویتامین E دارد.

۱۲. ویتامین H، که به عنوان ویتامین ۷B  (بیوتین) نیز شناخته شده

– این ویتامین برای متابولیسم کربوهیدرات‌ها، اسید آمینه و چربی در بدن ضروری است. این مواد مغذی به بدن کمک می‌کنند که رشد کند و عملکردی طبیعی داشته باشد.

– نوزادان برای پوست سالم نیاز به ویتامین H دارند. همچنین مصرف کافی ویتامین H می‌تواند به درمان بعضی از اختلالاتی که در کودکان رخ می‌دهند مانند عارضه‌ی کلاه گهواره، که به عنوان درماتیت سبوره‌ای نیز شناخته می‌شود، کمک می‌کند.

– بیوتین برای سلامتی کلی پوست، مو و ناخن اهمیت بسیار زیادی دارد.

۱۳. ویتامین K

– این ویتامین به لخته شدن خون کمک می‌کند. در واقع عنوان این ویتامین یعنی حرف “K” از نام آلمانی آن “Koagulationsvitamin” می‌آید که به معنی ویتامین انعقاد  است.

– در حفظ سلامتی و تراکم استخوان‌ها نقش مهمی ایفا می‌کند.

– به طور کلی برای سلامتی رگ‌های خونی و سیستم گردش خون خوب است.

یک رژیم سالم و متعادل، تضمین می‌کند که مقدار لازم از ویتامین‌ها را به طور روزانه دریافت می‌کنید.

نوشته‌های مرتبط