اختلال ترس: ۴ نکته درباره علایم، علل و درمان وحشتزدگی یا حمله پانیک

وحشتزدگی یا حمله‌ی پانیک می‌تواند در هر زمان و هر مکانی رخ دهد. و در زمان وقوع آن ممکن است احساس ترس و اضطراب شدید داشته باشید، حتی درشرایطی که اصلا در معرض خطر نیستید.

اگر این نوع رویداد تصادفی دست کم دو بار برای شما اتفاق افتاده‌است و شما به طور مداوم نگران هستید و روال عادی زندگی‌تان را برای دور شدن از این اتفاق تغییر داده‌اید، ممکن است اختلال ترس – یک نوع اختلال اضطرابی- داشته باشید.

از هر 10 بزرگسال یک نفر در ایالات متحده آمریکا، حملات پانیک یا وحشتزدگی را تجربه می‌کند. حدود یک سوم از آدم‌ها در زندگی خود یک بار دچار حمله‌ی پانیک می‌شوند. اما اکثر آن‌ها اختلال ترس ندارند. فقط حدود 3٪ از بزرگسالان به این اختلال مبتلا هستند، و احتمال رخ دادن آن در زنان بیش‌تر از مردان است.

۱. علائم اختلال ترس

حمله‌ی پانیک یا وحشتزدگی تجربه‌ی ترس  و اضطراب شدید به طور ناگهانی است. شما چهار مورد یا حتی بیش از چهار مورد از این علائم را خواهید داشت:

تپش قلب بسیار تند

– تعریق

– لرزیدن یا رعشه

– تنگی نفس یا احساس خفگی

– بند آمدن زبان

– درد در قفسه‌ی سینه

– حالت تهوع یا درد معده

– احساس سرگیجه یا ضعف

– لرز یا گرگرفتگی

رپورتاژ

– بی‌حسی یا احساس سوزن سوزن شدن در بدن

– ترس از دست دادن کنترل یا دیوانه شدن

– ترس از مرگ

حمله‌ی پانیک یا وحشتزدگی معمولا 5 تا 10 دقیقه طول می‌کشد، اما ممکن است چند ساعت نیز دوام داشته باشد. این اتفاق می‌تواند در شما این احساس را ایجاد کند که انگار دچار حمله‌ی قلبی یا سکته‌ی مغزی شده‌اید. بنابراین افراد مبتلا به حملات هراس اغلب برای ارزیابی اوضاع سلامتی‌شان به اورژانس منتقل می‌شوند.

در صورتی که اختلال ترس، درمان نشده باقی بماند، ممکن است به آگورافوبیا، ترس شدید از مکان‌های باز منجر شود.

۲. علل بروز اختلال ترس

پزشکان دقیقا نمی‌دانند که چه چیزی باعث بروز اختلال ترس می‌شود. محققان دریافته‌اند که این اختلال می‌تواند در خانواده‌ها به صورت ارثی وجود داشته باشد، اما آن‌ها مطمئن نیستند که چه‌قدر از آن به خاطر ژن‌های شما است و چه‌قدرش به محیطی که در آن رشد کرده‌اید، بستگی دارد. مغز افراد مبتلا به اختلال ترس ممکن است در پاسخ به ترس بسیار حساس باشد.

روی آوردن به مواد مخدر یا الکل در تلاش برای مقابله با اختلال ترس به نوبه‌ی خود می‌تواند علائم این مشکل را بدتر کند.

افراد مبتلا به این اختلال اغلب افسردگی شدید دارند. اما هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد یکی از این اختلالات موجب بروز آن دیگری می‌شود.

۳. تشخیص

آزمایش آزمایشگاهی برای اختلال ترس وجود ندارد. پزشک شما احتمالا شما را مورد بررسی قرار داده و احتمال وجود بیماری‌ها و اختلالات دیگر را رد خواهد کرد. اگر دو یا چند حمله‌ی پانیک ناخواسته داشته‌اید و می‌ترسید که دوباره این اتفاق را تجربه کنید، به احتمال زیاد دچار اختلال ترس هستید.

۴. درمان‌ها

پزشک شما ممکن است شما را به روانپزشک ارجاع بدهد. همچنین ممکن است یک نوع درمان گفتاری مؤثر را به نام رفتاردرمانی شناختی باری شما توصیه کند. با استفاده از این روش درمانی، می‌توانید یاد بگیرید که چگونه افکار و رفتارهای ناسالم را که باعث رخ دادن حملات پانیک یا وحشتزدگی می‌شوند، تغییر دهید.

او همچنین ممکن است داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب را برای‌تان تجویز کند. در صورت لزوم می‌توانید داروهای ضد افسردگی را به مدت چند سال مصرف کنید. داروهای ضد اضطراب نیز می‌توانند در کوتاه مدت کمک‌کننده باشند.

اعمال برخی تغییرات در سبک زندگی‌تان نیز می‌تواند تا حدی کمک‌کننده باشد؛ تغییراتی مانند کاهش مصرف کافئین، انجام تمرینات ورزشی و تمرینات تنفس عمیق.

منبع webmd
نوشته‌های مرتبط