انواع ماست: 10 نوع ماست که باید بشناسید

ماست، که مملو از پروتئین، سرشار از پروبیوتیک، و غنی از کلسیم استخوان‌ساز است، یکی از مغذی‌ترین خوراکی‌ها به شمار می‌رود که به گوارش کمک می‌کند و شما را یک قدم به هدف داشتن اندامی بهتر نزدیک‌تر می‌کند. این فایده‌ها را وقتی با قابلیتِ داشتن طعم‌ها و استفاده‌های مختلف ترکیب کنید، ماست می‌تواند یکی از بی‌نظیرترین خوراکی‌های قرن ۲۱ام لقب بگیرد! اما با محبوبیت یافتن ماست در دنیای خوراکی‌های سالم، بخش ماست فروشی بازار رشد چشمگیری داشته است و انواع بسیار زیادی از ماست‌ها به مردم عرضه شده‌اند. اگر احساس می‌کنید در انتخاب بهترین گزینه از بین انواع ماست های موجود در بازار دچار تردید یا سردرگمی شده‌اید ما اینجا هستیم تا شما را در این زمینه راهنمایی کنیم.

۱. ماست سنتی معمولی

ماست در واقع شیری است که از طریق مخمرهای تولید کننده‌ی اسید لاکتیک که به شیر اضافه می‌شوند، به دست می‌آید. این همچنین همان عامل اصلی طعم ترش و آشنای ماست است. این نوع ماست رقیق‌تر از ماست‌های یونانی و استرالیایی است چون آب آن گرفته نشده است و در نتیجه محتوای مایع بیشتری دارد. ماست معمولی (غیرچکیده) گزینه‌ی بسیار خوبی برای کودکان است چون بعضی از آن‌ها از استحکام استخوانی کافی برخوردار نیستند. این راهی بی‌نظیر برای کلسیم رسانی به بدن جهت ساخت استخوان‌های قوی و کمک به گوارش است.

۲. ماست یونانی

ماست یونانی در چند سال گذشته به سوگلی ماست‌ها تبدیل شده است، به نحوی که تا ۴۰٪ کل ماست‌های بازار را تشکیل می‌دهد. و ما هم بدمان نمی‌آید. در مقایسه با ماست معمولی تهیه شده از شیر گاو، ماست یونانی دو برابر پروتئین، قند و کربوهیدرات کمتری دارد. هنگام خرید این ماست، مواد تشکیل دهنده و میزان پروتئین آن را چک کنید چون هیچ قانون و مقرراتی از سوی سازمان جهانی غذا و دارو برای مواد تشکیل دهنده یا فرایند درست کردن ماست یونانی وجود ندارد. از برندهایی که در آن‌ها از پروتئین‌ها و غلیظ کننده‌های غیر ضروری مانند، کنستانتره‌ی آب پنیر و نشاسته‌ی ذرت اصلاح شده، استفاده می‌شود اجتناب کنید.

۳. ماست شیر بز

در مطالعه‌ای جدید دریافتند که ۹۳ درصد از اطفالی که به شیر گاو آلرژی دارند قادر هستند بدون آنکه به حساسیتی دچار شوند شیر بز مصرف کنند-  بنابراین، گزینه‌ی بسیار خوبی به شمار می‌رود. این ماست همچنین یک بافت نرم‌تر، غنی‌تر، و خامه‌ای‌تر نسبت به ماست شیر گاو دارد اما مزه‌ای دارد که خوشایند بعضی‌ها نیست، مثل پنیر شیر بز. میزان چربی ماست شیر بز معمولا بالا است اما می‌توانید با برداشتن لایه‌ی خامه از روی آن میزان چربی‌اش را پایین بیاورید.

۴. ماست شیر گوسفند

اگر به دنبال مزه و ساختاری شبیه ماست شیر گاو هستید، ماست شیر گوسفند گزینه‌ی مناسبی است، هرچند معمولا رغبتی به آن نشان داده نمی‌شود. این یک منبع عالی برای ویتامین‌های B، کلسیم، و ریبوفلاوین است. این ماست برای آشپزی ایده‌آل است چون مثل سایر ماست ها در دمای بالا وا نمی‌رود. محتوای چربی شیر گوسفند از شیر گاو بیشتر است.

۵. ماست ایسلندی

رپورتاژ

ماست ایسلندی (Skyr) بزرگترین رقیب ماست یونانی است. «Skyr» نسخه‌ی ایسلندی لبنیات تخمیر شده است، که از مخمرهای فعال زنده درست می‌شود، و بعد ۴ بار آب آن گرفته می‌شود. ماست ایسلندی، که بیشترین درجه‌ی غلظت را دارد، به نحوی است که شما می‌توانید دندان‌تان را در آن فرو کنید. این ماست به طور سنتی و مرسوم از شیر خامه‌ گرفته و رقیق درست می‌شود اما این روزها انواع ۰.۲ و ۴ درصد (کامل) نیز دارد. این ماست همچنین نسبت به هر ماست دیگری محتوای پروتئین بسیار بیشتری دارد.

۶. ماست استرالیایی

ماست استرالیایی (رویایی است، نه؟) مانند ماست یونانی و ماست ایسلندی آب گیری نمی‌شود، بنابراین، متوجه خواهید شد که ساختاری مانند ماست سنتی دارد. اما چون عموما از شیر کامل ساخته می‌شود، قوام و ثبات بیشتری دارد که باعث می‌شود خامه‌ای‌تر به نظر برسد. منظور: این ماست به غلظت ماست یونانی است و به روانی ماست سنتی نیست، و در واقع جایی در میانه‌ی این دو قرار می‌گیرد. این نوع ماست با عسل شیرین می‌شود (مگر آنکه ساده‌ی آن را دوست داشته باشید) و طعمی شیرین و تند دارد. این ماست همچنین پروتئین فراوان و مزه‌ای بی‌نظیر دارد.

۷. ماست سویا

مبنای ماست سویا در واقع شیر سویا است و از سویا در ترکیب با مخمرهای زنده جهت تغلیظ درست می‌شود. این ماست کلسترول پایینی دارد و برای کسانی که باید از مصرف پروتئین حیوانی اجتناب کنند گزینه‌ی مناسبی است. سخت‌ترین جنبه‌ی این نوع ماست: پیدا کردن نمونه‌ی شیرین نشده و بدون افزودنی‌های غلیظ کننده کار دشواری است. قوام و ثبات آن کاملا نزدیک به مایعات است و طعم عمده‌ی خاصی ندارد. نکته‌ی مثبت: ماست سویا موجب خنثی کردن آنزیم‌هایی می‌شود که بر هضم کربوهیدرات‌ها تاثیر می‌گذارند که همین امر به افزایش کمتر قند خون بعد از صرف وعده‌ی غذایی منجر می‌شود.

۸. ماست بادام

ماست بادام مخلوطی از بادام‌های آسیاب شده و آب است که به طور طبیعی میزان کالری پایینی دارد. با افزودن مخمر‌ّهای زنده و فعال، ماست بادام درست می‌شود. ماست بادام یک ماست غیرلبنی سرشار از فیبر و کلسیم  و دارای چربی و سدیم پایین است. اگر باید از مصرف لاکتوز و لبنیات خودداری کنید این گزینه‌ی خوشمزه پیش روی شما قرار دارد. این ماست بافت و ساختاری شبیه ماست‌های سنتی دارد چون رقیق و شل است. مگر آنکه آن را خودتان در خانه درست کنید، وگرنه پیدا کردن برندی که غلیظ کننده و شیرین کننده نداشته باشد کار دشواری است. تعداد پروتئين‌های موجود در ماست بادام عموما پایین‌تر است چون تعداد فراوانی از آن مواد مغذی طی فرایند تولید شیر از دست می‌روند.

۹. ماست نارگیل

فارغ از این که نارگیل دوست داشته باشید یا نه، ممکن است این ماست به مذاق‌تان خوش بیاید یا نیاید. (اما اگر نارگیل دوست داشته باشید، به احتمال فراوان از این ماست هم خوشتان می‌آید!) گوشت سفید نارگیل که پر از چربی‌های سالم است با آب فشرده می شود تا شیر نارگیل به دست بیاید، که بعد با مخمرهای زنده ترکیب می‌شود تا ماست نارگیل درست شود. شیر نارگیل معمولا بافتی غلیظ‌تر دارد که مشابه شیر کامل با خامه‌ی سنگین است – اما وقتی به ماست تبدیل می‌شود، قوام آن کم و شبیه ماست سنتی می‌شود. همان قدر که شیر نارگیل ممکن است خوشمزه و لذیذ باشد، ماست نارگیل معمولا پروتئین ندارد و به سختی می‌شود نمونه‌ای از آن را در بازار پیدا کرد که قند افزودنی نداشته باشد. و بدون قند، این ماست طعم ترشی خواهد داشت و برای عده‌ی بسیاری تحمل کردنی نخواهد بود. اگر منابع و امکاناتش را دارید، توصیه می‌کنم خودتان این ماست را در آشپزخانه‌ی منزل‌تان درست کنید.

۱۰. ماست نوشیدنی و کفیر

ماست‌های نوشیدنی، که برای قرار دادن در داخل بسته‌ی ناهار بچه‌ّها عالی است، تقریبا در هر نوع و طعمی وجود دارد. این ماست‌ها از فوق آبکی تا فوق غلیظ وجود دارند و طعم آن‌ها از ترش تا شیرین متغیر است. گزینه‌های انتخابی شما در این زمینه بی شمار هستند! نشان داده شده است که کفیر به گوارش لاکتوز کمک می‌کند و بعضی پژوهش‌ها حتی ثابت کرده‌اند که خواص ضد سرطانی دارد و به لطف پروبیوتیک‌هایش می‌تواند با تومورها و همچنین باکتری‌ها مبارزه کند.

نوشته‌های مرتبط