درمان زردی نوزاد: 10 برترین درمان خانگی یرقان نوزادان و کودکان
ابتلا به زردی یا یرقان در بین نوزادان بسیار رایج است. این ناراحتی وقتی به وجود میآید که سطح بیلیروبین خون بالا میرود. معمولا، زردی دوره نوزادی بی ضرر است. این بیماری به سهولت و به خودی خود ظرف یک تا دو هفته بعد از به دنیا آمدن نوزاد از بین میرود. در صورتی که بیلیروبین خون خیلی بالا باشد، باید نوزاد را بستری کرد. درمان های خانگی یرقان ، در صورتی که دقیق انجام شوند میتوانند زردی (یرقان) نوزاد را درمان کنند، اما همیشه قبل از اقدام به انجام روش های خانگی و طبیعی برای درمان زردی نوزاد ، با یک پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
درمان زردی نوزاد
ابتلا نوزاد به زردی یا یرقان در هنگام تولد امری عادی و معمول است. چند نوع درمان برای زردی نوزادان در خانه وجود دارد، که میتوانند سطح بیلیروبین را در خون پایین بیاورند. در ادامه فهرستی از ۱۰ بهترین درمان خانگی برای رفع زردی یا یرقان نوزادان را ملاحظه میفرمایید.
۱. تغذیهی مداوم
شیر دادن به نوزادتان اغلب به حذف بیلیروبین از جریان خون کمک میکند و آن را از طریق ادرار یا مدفوع دفع میکند. نوزادانی که زردی یا یرقان دارند بسیار زیاد میخوابند در نتیجه باید آنها را در فواصل زمانی مشخصی بیدار کنید و غذا بدهید. در صورتی که از شیر خود به او نمیدهید، در هر وعده غذایی ۵۶ گرم شیر خشک به او بدهید.
۲. پتوی فتوتراپی (بیلی بلنکت)
استفاده از دتوی فتوتراپی راهی آسان و ارزان قیمت برای درمان زردی یا یرقان نوزادان است. این پتو یک وسیلهی فتوتراپی است که تا درجات مشخصی زردی نوزادان را در خانه به نحو موثری درمان میکند.
۳. نور آفتاب
بهترین راه درمان زردی یا یرقان نوزادان استفاده از درمانهای طبیعی و خانگی است. این کار را میتوان با برهنه نگه داشتن کودک زیر نور آفتاب هر روز به مدت ۱-۲ ساعت انجام داد. با وجود این، مواظب باشید که نوزاد در معرض پرتوهای مایلتاب خورشید قبل از ساعت ۸ صبح قرار بگیرد. پرتوهای خورشید به کاهش محتوای بیلیروبین خون و درمان زردی یا یرقان کمک میکنند.
۴. عصارهی عناب
سه بار در روز ۱ میلی لیتر عصارهی عناب به نوزادتان بدهید تا به طور کامل درمان شود. این کار محتوای بیلیروبین خون را با دفع آن از بدن، کاهش میدهد.
۵. مکملها
نوزادان مبتلا به زردی یا یرقان در مقایسه با نوزادانی که با چنین ناراحتی درگیر نیستند به تغذیهی بیشتری نیاز دارند. در صورتی که شیر مادر کافی نباشد، میتوانید تغذیهی نوزاد خود را با مکملهای شیر خشک تقویت کنید.
۶. آب هویج و اسفناج
هر دو سبزی را کاملا خرد کنید و آب آنها را باهم بگیرید. چند قطره از این آب سبزیجات به نوزاد مبتلا به زردی یا یرقان بخورانید.
۷. آب نیشکر
قند حیاتی موجود در نیشکر به کبد کمک میکند بهتر با زردی یا یرقان مبارزه کند. بنابراین چند قاشق از آب نیشکر را روزی ۳-۴ مرتبه به نوزاد یا کودک خود بدهید تا به درمان زردی او کمک کند. با وجود این، یادتا باشد که به جای خریدن آن از فروشندههای خیابانی، خودتان آب نیشکر را در خانه بگیرید.
۸. آب جوانهی گندم
افزودن چند قطره آب جوانهی گندم به شیر خشک و خوراندن آن به نوزاد، به از بین بردن بیلیروبین اضافی موجود در کبد کمک میکند. مادر نیز باید روزی یک لیوان آب جوانهی گندم بنوشد تا از طریق شیر دادن آن را به کودک یا نوزاد مبتلا به زردی یا یرقان منتقل کند.
۹. درمان با لامپ خورشیدی
کودک را زیر نور این لامپهای خورشیدی مخصوص قرار دهید. این یک روش فتوتراپی خانگی است که میتوان آن را هنگامی که سطح بیلیروبین نوزادتان به جای کاهش یافتن به طور پیوسته در حال افزایش است انجام داد.
۱۰. آب گوجه فرنگی
گوجهفرنگی منبع غنی لیکوپن و برای خون شما خوب است. اگر آب گوجهفرنگی را صبح زود مصرف شود، باعث خواهد شد کبد سلامت خود را باز یابد و به درمان زردی یا یرقان کمک شود. از آنجایی که نوزاد تازه متولد شده نمیتواند آب گوجه فرنگی بخورد، توصیه میشود مادران از این آب مصرف کنند. مواد مغذی موجود در آن از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل خواهد شد.
همچنین درمانهای گیاهی نیز برای زردی یا یرقان نوزادان وجود دارد، اما نمیتوان آنها را مستقیما روی نوزاد پیاده کرد. بنابراین مادرها باید مکملهای گیاهی مانند دمنوش قاصدک، دمنوش ریحان، دمنوش هماور (گوش خر) و غیره را مصرف کنند. بعد نوزاد آنتیاکسیدانهای موجود در آنها را از طریق شیر مادر دریافت خواهد کرد که به سمزدایی بدن نوزاد کمک میکند.
در صورتی که نوزاد زردی یا یرقان را از شیر مادر گرفته باشد، در آن صورت باید بلافاصله شیردهی نوزاد را متوقف کنید.
اکثریت نوزادان با زردی یا یرقان به دنیا میآیند و به ندرت این مشکل نیازمند به درمان میشود. ظرف یک یا دو هفته این ناراحتی به خودی خود درمان میشود. برای این نوع از زردی یا یرقان خفیف، میتوانید از مصرف درمانهای خانگی نیز کمک بگیرید (البته بعد از مشورت با پزشک نوزادتان). اگر سطح بیلیروبین به جای پایین آمدن به روند صعودی خود ادامه داد، باید بلافاصله نوزادتان را به نزد پزشک ببرید. اگر نوزاد دلبندتان به این بیماری مبتلا شد جای نگرانی نیست. اما، نباید از درمان آن نیز غافل شد.