مضرات بادمجان: 9 عوارض جانبی مصرف زیاد بادمجان برای سلامتی
بادمجان یکی از گونههای خانوادهی بادنجانیان است. بادمجان به عنوان سبزی شناخته میشود اما از نظر گیاهشناسی میوه است! بادمجان بومی هند است اما در بسیاری از قسمتهای جهان میروید. از آنجاکه منبع خوب تعدادی از ویتامینها، مواد معدنی، آنتی اکسیدانها، فیبرهای رژیمی و سایر ترکیبّها است برای سلامتی ما مفید است و فایدههای زیادی برای سلامتی و زیباییمان به همراه دارد. با وجود این، خوردن بیش از حد بادمجان نیز عوارض بدی به همراه دارد و در این مقاله ما به بررسی دقیق مضرات بادمجان میپردازیم.
مضرات بادمجان
۱. میتواند باعث تحریک قاعدگی بشود
بادمجان ماهیتی ادرار آور دارد و به خاطر همین، توصیه میشود زنان باردار به صورت منظم از آن استفاده نکنند چون میتواند باعث تحریک قاعدگی در آنها بشود. علاوه بر این، بادمجان منبع خوب فیتوهورمونها نیز هست که به درمان سندرم پیش از قاعدگی و آمنوره کمک میکند. هرچند این از فایدهّهای بادمجان به حساب میآید اما همین فایده برای زنان باردار زیان دارد.
۲. ممکن است به سقط جنین منجر شود
بادمجان منبع خوب تعدادی از ویتامینها، مواد معدنی، فیبرها و … است و حضور این ترکیبها در آن، باعث میشود برای سلامتیمان بسیار مفید باشد اما بادمجان برای زنان باردار مفید نیست چون حاوی ترکیبهایی است که موجب قاعدگی در آنها میشود.
با مصرف بادمجان به خاطر همین قاعدگیشان ممکن است دچار سقط جنین بشوند، لذا به زنان باردار توصیه میشود زیاد بادمجان مصرف نکنند و در این باره با پزشکشان مشورت کنند.
۳. ممکن است باعث مشکلات اسیدی بشود
مصرف بادمجان ممکن است باعث مشکلات اسیدی شود و به همین خاطر توصیه میشود در طول دوران بارداری از مصرف آن اجتناب شود.
۴. میتواند باعث واکنشهای آلرژیک بشود
بادمجان برای ما بسیار مفید است و فایدههای زیادی برای سلامتیمان به همراه دارد. اما، ممکن است در بعضی از افراد باعث واکنشهای آلرژیک بشود. بعضی از واکنشهای رایج آلرژی به بادمجان عبارتند از ورم گلو، حالت تهوع، خارش و راش.
بادمجان به خانوادهی بادنجانیان تعلق دارد و به خاطر ایجاد واکنشهای آلرژیک شدید معروف است اما واکنش آلرژیک به وجود آمده به خاطر مصرف بادمجان به شدت تعداد دیگری از آلرژیها به سایر اعضای این خانواده مانند بادمجان و فلفل دلمهای نیست. واکنشهای آلرژیک ناشی از مصرف بادمجان را میتوان با آنتی هیستامینهای معمول درمان کرد، اما اگر به بادمجان آلرژی دارید بهتر است کلا از خوردن آن صرفنظر کنید.
۵. ممکن است نیکوتین داشته باشد
طبق گزارشی که در سال ۱۹۹۳ در ژورنال پزشکی نیوانگلند منتشر شد، بادمجان مقدار بسیار زیادی نیکوتین دارد. نیکوتین همان مادهی اعتیاد آوری است که در تنباکو یافت میشود و باعث میشود آدمها به استعمال دخانیات اعتیاد پیدا کنند.
با وجود این، طبق تحقیقات منتشر شده در نیویورک تامیز، بادمجان نیکوتین ندارد بلکه نیکوتین اسید دارد که ساختار مولکولی آن شبیه نیکوتین است اما اعتیاد آور نیست و با نیکوتین تفاوت زیادی دارد.
بر خلاف نیکوتین، این ماده به بدنمان آسیبی نمیزند، و منبع عالی نیاسین است که ویتامین حیاتی لازم برای عملکرد مغز و بدن به حساب میآید. هر دو بادمجان و تنباکو به خانوادهی بادنجانیان تعلق دارند و بادمجان ممکن است حاوی نیکوتین باشد. محض احتیاط بهتر است در مصرف بادمجان زیاده روی نشود.
۶. مصرف بیش از حد پتاسیم و فیبر خوب نیست
بادمجان منبع خوبی برای بسیاری از ترکیبها مانند فولات، پتاسیم، فیبر،و … به شمار میآید و وجود این ترکیبها در آن باعث میشود برای سلامتیمان مفید باشد. با وجود این، میزان بیش از حد این ترکیبها نیز بد است چرا که عوارض جانبی به همراه دارد.
مصرف بیش از حد پتاسیم میتواند باعث ناراحتی معده، استفراغ و همین طور قند خون بشود. به همین نحو، مصرف بیش از حد فیبر نیز میتواند باعث یبوست، استهال، مشکلات جذب مواد مغذی و … بشود. به همین خاطر، توصیه میشود در مصرف بادمجان زیادهروی نکنید.
۷. میتواند سبب مسمویت شود
بادمجان منبع خوبی از نیترات است که به طور طبیعی در معده به نیتریت تبدیل میشود. سپس، این نیتراتها با آمینو اسیدهای پروتینها واکنش نشان و تشکیل نیتروسامین میدهند. این نیتروسامینهای طبیعی تبدیل شده برای سلامتی یک فرد بزرگسال خطر آفرین نیستند.
با وجود این، پختن سبزیجات سرشار از نیترات مانند بادمجان و سپس خنک شدن آن تا به سطح دمای اتاق، نرخ کار کردن آنزیمهای باکتریایی بر روی آن را افزایش میدهد و نیتراتها را بسیار سریعتر به نیتریت تبدیل میکند. خوراکی که سرشار از نیترات باشد برای اطفال خطرناک است و باعث مسمویت میشود.
۸. با داروهای ضد افسردگی تداخل پیدا میکند
اگر داروهای ضد افسردگی یا ضد فشار خون مصرف میکنید، پس بهتر است مصرف بادمجان را از رژیم غذاییتان حذف کنید. چون بادمجان حاوی مقدار اندکی تیرامین است که یک آمین پرسور به حساب میآید و رگهای خونی را تنگ میکند و باعث بالا رفتن فشار خون میشود.
داروهای ضد افسردگی جلوی فعالیت آنزیمهایی که تیرامین را تجزیه میکنند و آن را از بدن میزدایند میگیرد. مصرف بادمجان با قرصهای ضد افسردگی ممکن است در فرایند حذف و دفع اختلال ایجاد کند.
۹. ممکن است در آزمایشهای تومور کارسینوئید باعث نتیجه مثبت اشتباهی شود
بادمجان در نتیجهی آزمایش مربوط به تشخیص تومورهای کارسینوئيد اختلال ایجاد میکند و توصیه میشود دست کم ۷۲ ساعت پیش از انجام چنین آزمایشی از خوردن بادمجان اجتناب کنید. چون بادمجان حاوی سروتونین است که از تومورهای کارسینوئید نیز ترشح میشود. توقف مصرف بادمجان ۷۲ ساعت پیش از انجام آزمایش باعث میشود میزان واقعی سروتونین در نتیجهی آزمایش نشان داده شود و هیچ سروتونین اضافهای در آن دخیل یا تاثیرگذار نباشد.