درمان لوپوس: 17 روش جلوگیری و درمان لوپوس که باید بدانید
برای علل بروز بیماری لوپوس هنوز هیچ علت مشخصی وجود ندارد اما متخصصان ترکیبی از ژنتیک و محیط را به عنوان عامل آن پیشنهاد میدهند. در این نوشتار با ما همراه باشید تا علاوه بر شناختن علل بروز لوپوس ، راه های درمان لوپوس هم بشناسید.
در ادامه ۵ عامل بروز لوپوس آمده است
۱. هورمونها
براساس برخی تحقیقات، زنانی که در دوران شیردهی به سر میبرند به عنوان گروهی که به طور عمده تحت تاثیر بیماری لوپوس قرار دارند شناخته میشوند، به همین دلیل هورمونهایی مانند استروژن یکی از علل بروز این بیماری هستند.
مطلب مرتبط: علائم لوپوس: ۲۴ نشانه ابتلا به بیماری لوپوس در مردان و زنان
۲. ژنتیک
کسانی که یکی از اعضای خانوادهشان دارای سابقهی ابتلا به لوپوس هستند، بیشتر از افرادی که کسی در خانوادهشان این بیماری را نداشتهاست، مستعد ابتلا به این بیماری هستند. با این حال این یک عامل قوی نیست، زیرا شما ممکن است به لوپوس دچار نشوید، حتی اگر عامل ژنتیکی آن را داشته باشید.
۳. اشعهی ماوراء بنفش
یکی از دلایل بروز لوپوس، قرار گرفتن در معرض اشعهی فرابنفش است. این اشعه میتواند هم طبیعی و از نور خورشید و هم از چراغهای فلورسنت باشد؛ همهی آنها میتوانند علل بروز لوپوس باشند.
۴. داروها
مصرف برخی از داروها مانند داروهای تشنج یا فشار خون میتواند باعث بروز این بیماری شود. با این حال، هنگامی که علت بروز این بیماری دارو است، درمان لوپوس آسانتر است. چرا که وقتی مصرف دارو را متوقف کنید، معمولا بیماری نیز متوقف خواهد شد.
۵. استرس
احساس استرس نیز میتواند عامل بروز این بیماری باشد. این استرس میتواند استرس ذهنی باشد مانند احساس تحت فشار بودن یا استرس جسمی پس از انجام برخی از انواع عمل جراحی.
مطلب مرتبط: ۹ نشانه لوپوس (سل پوستی) که همه زنان باید تشخیص دهند
در ادامه روش های جلوگیری از بروز لوپوس و درمان لوپوس آمده است
جلوگیری از لوپوس
هرچند تشخیص علت بروز لوپوس دشوار است، اما در اینجا چند نکته میبینید که با رعایت آنها میتوانید از بدتر شدن لوپوس جلوگیری کنید.
۱. از قرار گرفتن در معرض نور خورشید پرهیز کنید.
همانطور که در بالا گفته شد، نور خورشید یکی از دلایل بروز لوپوس است، و بنابراین جلوگیری از قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای افراد مبتلا به لوپوس بسیار مهم است. اگر به خارج از منزل میروید، فراموش نکنید که کرم ضد آفتابی با SPF دست کم ۱۵ استفاده کنید.
۲. ورزش کنید.
خستگی ناشی از بیماری دلیل خوبی برای تنبلی کردن و ورزش نکردن نیست. ورزش کردن برای جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان بسیار مهم است. نیازی نیست که تمرینات سنگین انجام بدهید، بلکه میتوانید تمرینات سادهتر مانند پیادهروی را انتخاب کنید تا بتوانید بدنتان را به تحرک وادار کنید.
۳. به نشانههای این بیماری دقت کنید.
اگر احساس میکنید بعضی از علائم این بیماری را دارید، یادداشتبرداری کنید و با انجام تحقیقاتی ببینید که چه چیزهای این علایم را ایجاد میکنند. این کار به شما کمک میکند که این علل را تکرار نکنید تا دوباره همان نشانهها رخ ندهند. مطمئنا این کار نه تنها میتواند سبب شود که احساس بهتری داشته باشید، بلکه شما را مجبور میکند که در انجام کارها یا خوردن مواد غذایی بیشتر مراقب باشید.
۴. مشورت با یک پزشک
از پزشکتان بخواهید که مانع از بدتر شدن لوپوس در شما شود، چرا که این کار یکی از بهترین اقدامات است. از آنجایی که او اختلال شما را به خوبی میشناسد، میتواند توصیههای خوبی به شما بدهد تا با وجود لوپوس زندگی نرمالی را سپری کنید.
۵. داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDS)
از آنجایی که لوپوس باعث بروز التهاب میشود، در صورت احساس درد در عضلات یا مفاصلتان، مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDS) ضروری است. از پزشکتان بخواهید که داروها را تجویز کند زیرا برخی از انواع NSAIDها مانند ناپروکسن و ایبوپروفن وجود دارد که ممکن است برای برخی بیماریها مانند اختلالات کلیه و معده مناسب نباشند.
درمان لوپوس ۶: داروی سرکوبکنندهی سیستم ایمنی
این دارو چنانچه از ناماش پیدا است، برای سرکوب کردن سیستم ایمنی بدن استفاده میشود تا علائم این بیماری کاهش پیدا کند چرا که این دارو آسیب سیستم ایمنی بدن را ترمیم میکند. از آنجایی که لوپوس عمدتا به دلیل حملهی سیستم ایمنی بدن به بخشهای مختلف بدن ایجاد میشود، این دارو بسیار مفید و تاثیرگذار است. با این حال فراموش نکنید که داروی سرکوبکنندهی سیستم ایمنی کاملا قوی است و باید برای موارد شدید این بیماری مورد استفاده قرار بگیرد. این دارو میتواند به عوارض جانبی زیادی مانند اسهال و استفراغ منجر شود.
۷. کورتیکواستروئیدها
این دارو نیز به دلیل اثر قوی آن، برای موارد شدید لوپوس استفاده میشود. بسته به اینکه لوپوس در شما تا چه حد شدید است، دوز تجویز شده توسط پزشکتان ممکن است کم یا زیاد باشد. کورتیکواستروئیدها برای درمان التهاب موثر هستند، اما اگر به مدت طولانی در دوزهای بالا استفاده شوند، ممکن است به ضعیف شدن استخوانها منجر شوند.
مطلب مرتبط: ۱۴ موثرترین درمان خانگی سرطان پوست ملانوما
۸. ریتوکسیمب
ریتوکسیمب داروی جدید لوپوس است که برای موارد شدید و جهت کمک به کسانی که لوپوس دارند و نمیتوانند با داروهای دیگر درمان شوند، مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو لنفوسیتهای B را که علایم لوپوس را ایجاد میکنند، از طریق تزریق میکشد. باز هم این درمان باید توسط پزشکتان به شما توصیه شود، زیرا در بعضی از مناطق ممکن است هنوز مجوز آن صادر نشده باشد.
درمانهای زیادی برای درمان بیماری لوپوس بسته به علائم و شدت آن وجود دارد. درمان باید با یک سبک زندگی اصولی و درست ترکیب شود تا این اختلال بهبود بیابد. داروها باید بر اساس تجویز پرشک استفاده شوند چرا که در غیر این صورت برخی عوارض جانبی ممکن است رخ بدهند. اگر مطمئن نیستید که لوپوس دارید یا خیر، خودتان تصمیمگیری نکنید، بلکه باید به پزشک مراجعه کنید تا این بیماری در شما تشخیص داده شود. در مورد اختلالتان با یک پزشک مشورت کنید تا بهترین شیوه را برای درمان مشکلتان و پیشگیری از بروز آن انتخاب کنید.
۹. زرد چوبه
طبق یافتههای تحقیقات انجام شده، مادهی فعال کورکومین موجود در زردچوبه در پیشگیری و درمان بیماریهای خود ایمن التهابی مانند لوپوس موثر است.
مطابق مطالعهی ۲۰۱۲ منتشر شده در رومجلهی Renal Nutrition (تغذیهی کلیوی)، زردچوبه میتواند به کاهش پروتئینوری، خونادراری، و فشار خون سیستولیک در بیمارانی که از نفریت لوپوس عود کرده یا شدید رنج میبرند کمک کند.
– از زرد چوبه در رژیم غذایی روزانهتان استفاده کنید. نوشیدن شیر زردچوبه انتخاب بینظیری است. برای تهیهی آن ۱ قاشق چایخوری پودر زردچوبه را با یک لیوان شیر ترکیب کنید و آن را بجوشانید. با کمی عسل خام آن را شیرین کنید و یک یا دوبار در روز بنوشید.
– انتخاب دیگر آن است که این داروی گیاهی را به شکل مکمل بعد از مشورت با پزشک مصرف کنید. توصیهی کلی ۴۰۰ تا ۶۰۰ میکروگرم، ۳ بار در روز است.
نکته: زردچوبه ممکن است برای کسانی که از مشکلات صفرا رنج میبردند مفید نباشد. به علاوه، ممکن است عملکردی مانند یک رقیق کنندهی خون داشته باشد.
۱۰. زنجبیل
زنجبیل ادویهی اعجاب انگیز دیگری است که برای درمان لوپوس با علائم آرتریتی مفید است. این ماده خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قدرتمندی دارد که به تسکین درد و ورم مفاصل کمک میکند.
– زنجبیل را در رژیم غذایی خود بگنجانید و در آشپزیهایتان از آن استفاده کنید. میتوانید آب یک تکه ریشهی زنجبیل تازهی ۲.۵ سانتیمتری را بگیرید و آن را به آب میوهها یا آب سبزیجات تازه اضافه کنید.
– گزینهی دیگر مصرف مکملهای زنجبیل است. برای اطلاع از دوز مناسب با پزشکتان مشورت کنید.
۱۱. اسیدهای چرب امگا ۳
در مطالعات محدودی که انجام شده است دریافتهاند که ایکوساپنتانوییک اسید (EPA) موجود در اسیدهای چرب امگا ۳ میتواند به بهبود علائم لوپوس کمک کند که این به لطف اثرات و خواص ضد التهابی آن است.
در مطالعهی سال ۲۰۰۸ که در سالنامهی بیماریهای روماتیسمی چاپ شد دریافتند که شرکت کنندگان در این مطالعه که سه گرم مکمل روغن ماهی امگا۳ حاوی ۱.۲۰۰ میلی گرم DHA (دوکوزاهگزانوئیک اسید) و ۱.۸۰۰ میلی گرم EPA در روز به مدت شش ماه مصرف کردند در مقایسه با گروه کنترل علائم لوپوسشان بهبود پیدا کرد.
همچنین بهبودهایی در روند جریان خون آنها و عملکرد رگهای خونیشان دیده شد. این حاکی از آن است که روغن ماهی میتواند اثرات تقویت کنندهی قلب و عروقی قدرتمندی نیز داشته باشد.
– خوارکیهای غنی از اسیدهای چرب امگا۳ را در رژیم غذاییتان بگنجانید. بعضی از این خوراکیها ماهیهای آب سرد مانند سالمون، ساردین، ماهی خال مخالی، ماهی تن و شاه ماهی؛ تخم کتان؛ دانههای چیا؛ و گردو هستند.
– همچنین میتوانید مکملهای روغن ماهی را بعد از مشورت با پزشک مصرف کنید.
۱۲. پروبیوتیکها
پروبیوتیکها باکتریهای مفید روده هستند که در بهبود سیستم ایمنی بدن نقش مهمی ایفا میکنند. آنها به پیشرفت مدت بهبود لوپوس کمک میکنند و دفعات گرگرفتگی را کاهش میدهند.
مطابق مطالعهی ۲۰۰۹ منتشر شده در مجلهی ایمن شناسی، لاکتوباسیل پروبیوتیک از طریق تحریک سلولهای تحریک کننده و تولید IL-10، سیتوکینی با خواص ضد التهابی، میتواند به کنترل رشد و پیشرفت لوپوس کمک کند.
– خوراکیهای کشت شده و تخمیر شده مانند ماست دارای کشتهای زنده، شیر اسیدوفیلوس، کفیر، میسو، تمپه و کلم ترش بخورید چون حاوی پروبیوتیک فراوان هستند.
– میتوانید بعد از مشورت با پزشک از مکملهای پروبیوتیک نیز استفاده کنید.
۱۳. ویتامین D
سطوح پایین ویتامین D3 با ابتلاء به بیماریهای خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید، ام اس و لوپوس ارتباط دارد.
تحقیقات اولیهی ارائه شده در همایش سالانهی دانشکدهی روماتولوژی آمریکا در ۲۰۱۱ حاکی از آن است که مکمل ویتامین D میتواند در بیماران مبتلا به لوپوس منتشر (لوپوس اریتماتوس سیستمیک) نقش مفیدی داشته باشد چون به تنظیم سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
– خوراکیهایی سرشار از ویتامین D مصرف کنید مانند شیر و غلات غنی شده، ماهی سالمون و سایر ماهیهای چرب، پنیر، زردهی تخم مرغ، قارچ و توفو.
– بعد از مشورت با پزشک در مورد دوز مصرفی مناسب، میتوانید مکمل ویتامین D3 مصرف کنید.
نکته: دراز کشیدن زیر نور خورشید برای جذب ویتامین برای بسیاری از بیماریها و ناراحتیها خوب است، اما به افراد مبتلا به لوپوس توصیه نمیشود چون تقریبا از هر سه نفری که به آن مبتلا هستند دو نفر به نور فرابنفش حساسیت دارند.
۱۴. سرکهی سیب
پزشکان معتقدند کسانی که از لوپوس رنج میبرند کمبود اسید هیدروکلریک دارند. سرکهی سیب به افزایش تولید اسید هیدروکلریک در بدن کمک میکند. به علاوه، به سمزدایی و بهبود جذب مواد مغذی کمک میکند.
۱. یک قاشق چایخوری سرکهی سیب خام تصفیه نشده را در یک لیوان آب گرم بریزید
۲. آب نصف یک لیمو ترش را بگیرید و به آن اضافه کنید تا تاثیر این درمان بیشتر شود.
۳. ۲ یا ۳ بار در روز، حدودا ۲۰ دقیقه قبل از وعدهی غذایی، از آن بنوشید.
۱۵. روغن نارگیل
اسیدهای چرب با زنجیرهی متوسط موجود در روغن نارگیل میتواند به تعادل سیستم ایمنی بدن و کاهش واکنش منفی سیستم ایمنی بدن کمک کند. به علاوه، روغن نارگیل فایدههای متعددی برای سلامتی دارد مانند پایین آوردن کلسترول، کنترل قند خون، بهبود سیستم گوارش، و درمان عفونت کاندیدا.
۲ قاشق غذاخوری در روز روغن نارگیل بکر مصرف کنید. بهترین راه برای گنجاندن آن در رژیم غذاییتان آن است که این روغن را به اسموتیها و نوشیدنیها اضافه کنید. همچنین میتوانید از آن برای آشپزی استفاده کنید. یادتان باشد، میانهروی کلید استفاده از این درمان است.
۱۶. نمک اپسوم
حمام با نمک اپسوم برای رفع خستگی مفرط، که یکی از علائم رایج لوپوس است، مفید است. همچنین میتواند به کاهش درد مفاصل و التهاب کمک کند. به علاوه، نمک اپسوم به جذب منیزیم و حذف مواد سمی از بدن کمک میکند.
۱. ۱ لیوان نمک اپسوم را در وان حمام پر از آب گرم بریزید و هم بزنید.
۲. خودتان را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آن بخیسانید.
۳. این کار را چند باری در هفته انجام دهید.
نکته: حمام نمک اپسوم ممکن است برای کسانی که مشکلات کلیوی یا دیابت دارند مناسب نباشد.
۱۷. ریحان مقدس
ریحان مقدس، که به آن tulsi هم میگویند، یک گیاه انطباق پذیر است که به تعدیل و تنظیم واکنش شما نسبت به استرس (استرس یکی از عوامل اصلی گرگرفتگیهای لوپوسی است) کمک میکند، احساس خوب بودن را بیشتر میکند، عملکرد اندامها را تنظیم و خستگی مفرط را برطرف میکند. به علاوه، فایدههای آنتی اکسیدانی و ضد التهابی خوبی نیز دارد.
– ۱ قاشق چایخوری ریحان خشک شده یا چند برگ ریحان تازه را در یک لیوان آب جوش به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بخیسانید. آن را صاف و با کمی عسل خام شیرین کنید. روزانه ۲-۳ فنجان از این چای (دمنوش) گیاهی بنوشید.
– یا اینکه به سادگی هر روز چند برگ ریحان را بجوید؛ این کار هم مفید خواهد بود.