۱۰ رایج ترین اختلال رفتاری در بزرگسالان

قبل از اینکه درباره رایج ترین اختلال رفتاری در بزرگسالان سخن بگوییم لازم است درباره معضل جدید این روزها بگوییم که اگر تلویزیون را حتی فقط برای چند لحظه روشن کنید تعجب می‌کنید و خواهید دید که با تبلیغاتی مثل تجویزهای پزشکی و داروهای بدون تجویز پزشک بمباران می‌شوید. به نظر می‌رسد که این روزها برای هرچیزی یک قرص وجود دارد. حتی اگر مسئله شناخته شده‌ای در سلامت خود نداشته باشید با تماشای چند آگهی تبلیغاتی مشابه با این شاید به نتیجه دیگری برسید. حقیقت این است که بیماری ها، مسائل و اختلالات رفتاری بسیار زیادی وجود دارد که می‌تواند زندگی شما را تحت تاثیر قرار بدهد.

اما حتی ممکن است شما این حقیقت را ندانید. شاید بخواهیم اینطور تصور کنیم که بسیاری از مسائل ما- بویژه آنهایی که به مشکلات رفتاری ما مرتبط هستند- در دوران کودکی ما به‌وجود آمده و تشخیص داده شده‌اند. اما همیشه هم اینگونه نیست.

اکنون این سوال مطرح می‌شود که اصلا اختلال رفتاری چیست؟ آنچه که از معنای لغوی برداشت می‌شود این است: اختلالاتی هستند که منجر به رفتارهایی خاص می‌شوند که برای زندگی ما مخرب هستند. این اختلال‌ها دربردارنده آسیب‌های بسیار رایجی هستند که شما هم با آنها آشنا هستید: بی‌اشتهایی، افسردگی و اختلال کم توجهی- بیش فعالی. این اختلال‌ها تنها کودکان یا نوجوانان را تحت تاثیر قرار نمی‌دهند. میلیون‌ها نفر از بزرگسالان هم با این اختلال‌ها دست و پنجه نرم می‌کنند.

در این مطلب ۱۰ رایج ترین اختلال رفتاری در بزرگسالان بررسی می‌شود که شما هم بسیاری از آنها را خواهید شناخت. همه این اختلال‌ها مزمن نیستند و همه آنها هم براحتی قابل درمان نخواهند بود. اگر احساس می‌کنید که بعضی از تیک‌های رفتاری را در خود مشاهده می‌کنید که به یکی از اختلال‌های خاص تعریف شده در اینجا مربوط می‌شود پس شاید رسیدگی‌های بیشتر به این موضوع برای شما موثر باشد.

۱.اعتیاد رفتاری

اعتیاد موضوعی پیچیده است. اعتیاد اغلب به عنوان یک بیماری شناخته می‌شود درصورتیکه می‌تواند یک مشکل رفتاری هم باشد. بویژه آنکه اعتیادهای رفتاری هم وجود دارد. یکی از مطالعات انجام شده در این خصوص می‌گوید: برخی رفتارها- علاوه بر مصرف داروهای روانگردان- تاثیر کوتاه مدتی به‌وجود می‌آورند که علی رغم علم به عواقب نامطلوب آن ها، رفتاری مداوم را تشکیل می‌دهد. پس درست است! شما می‌توانید به برخی تیک‌های رفتاری که به نوعی در شما موثر هستند معتاد شوید.

۲. اسکیزوفرنی

اسکیزوفرنی یکی دیگر ازاختلالاتی است که بیشتر ما آن را می‌شناسیم. این اختلال موضوعی فلج‌کننده است و افراد مبتلا به آن را به شکل‌های گوناگون تحت تاثیر قرار می‌دهد. اسکیزوفرنی یک اختلال ذهنی مزمن است. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی اغلب توهمات، اوهام و برخی اوقات مشکلات فیزیولوژیکی را تجربه می‌کنند. طبق آمار موسسه ملی سلامت روان، علائم این اختلال معمولا بین سنین ۱۶ تا ۳۰ سال بالا می‌زند.

۳. اضطراب

همه افراد در برخی موارد اضطراب و نگرانی را تجربه می‌کنند. اما تا زمانی که این مسئله مزمن و طولانی مدت نشده و به نوعی اختلال رفتاری تبدیل نشود، جای نگرانی وجود ندارد. اختلالات اضطرابی به شدت با موضوعات افسردگی مرتبط هستند و نگرانی هم مثل افسردگی انواع بسیار زیادی دارد. اگر شما هم فکر می‌کنید که به یکی از اختلالات اضطرابی مبتلا هستید، می‌توانید تست لیتموس پایه انجمن ملی بیماری‌های ذهنی ایالات متحده را انجام دهید. این تست می‌گوید:

“اختلالات اضطرابی دربردارنده چیزی بیش از ترس‌ها یا نگرانی‌های موقتی هستند. در فرد مبتلا به اختلال اضطرابی، نگرانی از بین نمی‌رود و با گذشت زمان وخیم تر می‌شود. این احساسات می‌تواند در فعالیت‌های روزانه مثل عملکرد شغلی، تکالیف مدرسه و روابط نیز تاثیراتی را به همراه داشته باشد”.

۴. اختلال کم توجهی- بیش فعالی

رپورتاژ

اختلال کم توجهی و اختلال کم توجهی- بیش فعالی در سال‌های اخیر شایع تر شده است. این اختلال‌ها می‌تواند هم کودکان و هم بزرگسالان را تحت تاثیر قرار بدهد. اساسا در اسن نوع اختلال‌ها آرام نشستن و توجه کردن برای فرد کاری بسیار مشکل و سخت می‌شود. تمرکز در فرد از بین می‌رود و نمی‌تواند بر کاری که انجام می‌دهد متمرکز شود. این اختلال می‌تواند مشکلاتی جدی را برای فرد در مدرسه یا محل کار به‌وجود آورد.

۵. افسردگی

افسردگی میلیون‌ها میلیون نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد و برخی از آنها حتی نمی‌دانند که به آن مبتلا هستند. افسردگی مسئله‌ای پیچیده است که علل ریشه‌ای احتمالی بسیار زیادی دارد و تاثیر رفتاری مشخص و دقیقی برای آن نمی‌توان پیدا کرد. اما اگر بر یک شکل آن که همان افسردگی اصلی است تمرکز کنیم، بسیاری از تغییرات رفتاری قابل ملاحظه پدیدار خواهند شد. طبق گفته‌های WebMD، افراد مبتلا به افسردگی نوع اصلی تمایل به زیاد خوابیدن دارند، عادات غذایی آنها تغییر می‌کند و حتی توانایی کار کردن یا مدرسه رفتن را از دست می‌دهند.

۶. اختلال وسواس فکری یا عملی

حتما این روزها جوک‌های مربوط به اختلال وسواس فکری- عملی را بسیار در خانه‌ها و مدرسه‌ها می‌شنوید. به عنوان مثال، اگر فردی به شکلی باورنکردنی سازمان یافته و منظم باشد خیلی عجیب نیست که شوخی و کنایه‌ای در مورد اختلال وسواس فکری یا عملی بشنود. اما همین مسئله برای فرد مبتلا به این اختلال می‌تواند ناتوان‌کننده باشد. بسته به شدت این اختلال، ممکن است فرد حتی قادر به کار کردن نباشد یا نتواند ارتباطات شخصی خود را حفظ نماید.

۷. اختلال خوردن

اختلال‌های خوردن نوعی دیگر از اختلال‌ها هستند که اغلب درمورد آنها طنزهایی ساخته می‌شود اما بهرحال مسئله بسیار مهمی هستند. این اختلال‌ها هم شکل‌های گوناگونی دارند. برخی از افراد پرخوری و افراط می‌کنند درحالیکه برخی دیگر اصلا به ندرت چیزی می‌خورند. ممکن است نام برخی از این اختلال‌ها را شنیده باشید: بی‌اشتهایی، پرخوری عصبی و غیره. در صورتیکه به این اختلال‌ها رسیدگی نشود، مشکلاتی جدی را برای سلامت فرد به همرا خواهند داشت و حتی می‌توانند منجر به کشته شدن فرد شوند.

۸. ترس

پانیک( اختلال ترس) یکی دیگر از وسیعترین طیف‌های مسائل رفتاری است. این اختلال دربردارنده کسانی است که حملات ترسناک را تجربه می‌کنند( و به شدت با اضطراب و نگرانی در ارتباط است) و نیز افرادی که با آگورافوبیا( هراس از مکان‌های باز) دست و پنجه نرم می‌کنند. انجمن اضطراب و افسردگی امریکا معتقد است که نشانه شاخص اختلال پانیک عبارت است ازامواج هراسی ظاهرا تحریک نشده که بدون هشدار و علامت پدیدار می‌شوند. ترس از حملات هراس آمیز می‌تواند حملات هراس آمیز دیگری را به‌وجود آورد و این چرخه باطل ادامه پیدا می‌کند.

۹. اختلال استرس پس از سانحه

بازهم بیششتر ما با اختلال استرس پس از سانحه آشنا هستیم. بسیاری از افراد تیم خدماتی پس از بازگشت از مبارزه و کار سخت خود این اختلال را تجربه می‌کنند. بااین وجود، این اختلال بین قربانی‌های جنایت‌های وحشیانه یا افرادی که مورد سوءاستفاده و تجاوز قرار گرفته‌اند نیز شایع است. برخی افراد می‌توانند بهبود پیدا کنند در حالیکه برخی دیگر باقی مانده عمر خود را با این اختلال پشت سر می‌گذارند. علائم این اختلال عبارتند از خواب‌های بد، بازگویی وقایع گذشته و افکارترسناک و دلسرد کننده.

۱۰. اختلال عاطفی فصلی

اختلال عاطفی فصلی زندگی افراد را در برخی نقاط دنیا تحت تاثیر قرار می‌دهد. اساسا، تغییر در میزان نور خورشید منجر به مسائل رفتاری می‌شود. بطور طبیعی، این اختلال یک مسئله دوره‌ای و فصلی است. محققان معتقد هستند که این اختلال در نتیجه ساعت بیولوژیکی و شیمی مغز حاصل می‌شود که در نتیجه کمبود نور خورشید در فصل زمستان تغییر می‌کند. اختلال عاطفی فصلی نوعی افسردگی است و بسته به مکان زندگی شما خطر ابتلا به آن در شما افزایش پیدا می‌کند.

منبع airsassociation
نوشته‌های مرتبط