همه چیز در مورد رشته دندانپزشکی
رشته دندانپزشکی یکی از پر طرفدارترین شاخه های پزشکی است که در سطح عمومی شامل موارد بررسی، تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری های دهان و دندان می باشد. برای انتخاب رشته دندانپزشکی مانند سایر رشته ها باید به ویژگی های شخصیتی، استعداد، علایق و مهارت های فردی دقت شود؛ این عوامل را باید برای پیشرفت تحصیلی و شغلی بشناسید، زیرا نقش اساسی را در زندگیتان ایفا می کند. این رشته پر طرفدار نیاز به توانایی و مهارت های خاصی دارد، برخی از این توانایی ها عبارت است از:
- قدرت و سلامت بدنی: کار طولانی مدت در وضعیت ثابت، نیاز به عضلات و اسکلت قوی دارد.
- مهارت کلامی: برقراری ارتباط کلامی و دادن آرامش به بیمار، برای کم کردن استرس بیمار ضروری می باشد.
- صبر و تحمل: این رشته نیازمند دقت زیاد و تمرکز می باشد.
- مهارت اجتماعی: دندانپزشک موظف است با حوصله به سوالات بیماران پاسخ داده و توضیحات لازم را ارائه دهد.
- توانایی مطالعه منظم: با توجه به پیشرفت علمی، این رشته نیازمند مطالعه مستمر و پیگیری دانش جدید است.
- مهارت انجام دادن کار های ظریف با دست
- داشتن ذوق و سلیقه و حس زیبایی شناسی
- سرعت عمل: دندانپزشک باید بتواند در کنار کیفیت مناسب کار سرعت عمل بالا نیز داشته باشد.
- داشتن توجه به جزئیات
- داشتن توجه به اخلاق انسانی و حرفه ای
با داشتن این توانایی ها می توانید پس از گذراندن دوره عمومی دندانپزشکی به یکی از تخصص هایی که متمرکز بر مشکلات خاص دهان و دندان می باشد، گرایش پیدا کرده و فعالیت خود را آغاز کنید. برخی از گرایش های دندانپزشکی عبارت است از:
- متخصص ارتودنسی دندان
- تشخیص بیماری های دهان
- پریودنتیست (جراحی لثه)
- جراحی دهان، فک و صورت
- اندودنتیست (متخصص درمان ریشه)
- دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی
- رادیولوژی دهان، فک و صورت
- پاتولوژیست دهان و دندان (آسیب شناسی دهان، فک و صورت)
- پدو دنتیست (دندانپزشکی اطفال)
- متخصص ایمپلنت دندان
با توجه به اهمیت سلامت دهان و دندان، افرادی که قصد دارند در رشته دندانپزشکی تحصیل کنند باید از دانش، هوش و ذکاوت بالایی برخوردار باشند.
دروس دانشگاهی رشته دندانپزشکی
رشته دندانپزشکی شامل دو دوره 2 و 4 ساله می باشد که دانشجویان در دو سال اول مباحث عمومی پزشکی را فرا می گیرند و سپس با قبولی در آزمون جامع از سال سوم، دروس تخصصی و کارآموزی را در بیمارستان های دانشکده دندانپزشکی طی می کنند. دروس نظری، عملی و پایان نامه بطور کلی در دوره دندانپزشکی با گذراندن 217 واحد به سرانجام می رسد، که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
دروس عمومی و دروس علوم پایه
شامل آناتومی، بیوشیمی، ژنتیک، بافت شناسی، فیزیولوژی، ایمنی شماسی، میکروب شناسی، آسیب شناسی عمومی، تشریح، روانشناسی عمومی، فیزیک پزشکی، جنین شناسی
دروس اختصاصی
شامل آسیب شناسی فک و دهان، مورفولوژی دندان، کالبد شناسی، بافت شناسی فک و دهان، زبان اختصاصی، بیولوژی دهان، اندودنتیکس، پروتز های متحرک فک و صورت، پروتز های ثابت و اکلوژن، ارتودنسی، بیماری های دهان و دندان، پریودنتولوژی ترمیمی و مواد دندانی، دندانپزشکی کودکان، جراحی دهان، فک و صورت، رادیولوژی دهان و فک، گوش و حلق و بینی، ، دندانپزشکی ترمیمی، بهداشت عمومی و اکولوژی، بهداشت محیط زیست، دندانپزشکی مجتمعی، بیماری های درونی، یماری های روانی، نظام پزشکی و طب قانونی، فارماکولوژی و پایان نامه
از آن جایی که پیشرفت علم و تکنولوژی، بسیاری از تکنیک های جدید را به رشته های مختلف از جمله رشته دندانپزشکی افزوده است؛ بهره بردن از جدیدترین روش های درمانی و از طرف دیگر رقابت کاری، نیاز به مطالعه روز افزون و فراگیری دانش روز دندانپزشکی را نشان می دهد. بنابراین دندانپزشکان نباید خود را محدود به دروس دانشگاهی و آموزش های تئوری کنند، بلکه لازم است از هر فرصتی برای افزودن مهارت های عملی و علمی خود استفاده کنند.
شغل فارغ التحصیلان رشته دندانپزشکی
با این که در سال های اخیر تعداد شرکت کنندگان در رشته دندانپزشکی افزایش یافته است، اما باز در برخی از شهرستان ها شاهد کمبود دندانپزشک هستیم. فارغ التحصیلان در رشته دندانپزشکی امکان کار در دانشکده دندانپزشکی، بیماستان ها و مراکز دولتی، تاسیس مطب خصوصی در صورت داشتن شرایط لازم و یا در کلینیک متعلق به یک دندانپزشک دیگر با اجاره یونیت را دارند. معمولا درکلینیک ها دندانپزشکان دارای یک حقوق ثابت می باشند و علاوه بر آن به ازای هر بیمار درصدی هم به عنوان حق العمل دریافت می کنند، که وابسته به قرارداد و توافق بین مالک کلینیک و دندانپزشک می باشد.
نکات مهم در خصوص رشته دندانپزشکی
یکی از نکاتی که باید در رابطه با رشته دندانپزشکی در نظر داشته باشید این است که دندانپزشکی یکی از 11 رشته ای می باشد که دارای طرح اجباری بوده و فارق التحصیلان می بایست طرح اجباری را بگذرانند. این رشته در پایه دکترای حرفه ای قرار دارد و زیر گروه 1 رشته تجربی در کنکور سراسری می باشد. در خصوص شرایط تحصیل در رشته دندانپزشکی باید در نظر داشته باشید که این رشته به صورت بومی و ناحیه ای بوده و همه ناحیه ها در دفترچه انتخاب رشته سازمان سنجش درج می شود.
امروزه تقاضا برای رشته دندانپزشکی افزایش یافته است و علاوه بر افراد مسن زیادی که به خدمات درمانی این رشته نیاز دارند، اهمیت حفظ دندان های هر نسل نسبت به نسل قبلی بیشتر شده است. بازار کار رشته دندانپزشکی بستگی به سیاست های دولت و قوانین وزارت بهداشت دارد. در حال حاظر دندانپزشکی زیبایی یکی از پول سازترین و پر طرفدار ترین گرایش های تخصصی می باشد.