۵ سبک شخصیت افراد تصمیم گیرنده: شما جزو کدام گروه هستید؟
شما به این مسئله آگاه هستید که برای ایجاد یک کسب و کار موفق، به ایدههای خوب، استعداد، و تا حدودی شانس نیاز دارید. ولی برای ایجاد یک سازمان بینقص و فعال به یک فاکتور بنیادینتر از موارد ذکر شده نیاز دارید. شما بهعنوان مؤسس این سازمان به درک درست و صادقانهای از نقاط قوت و ضعف خودتان نیاز دارید. بدون این درک، در گردآوری یک تیم پشتیبان و حامی با مشکل مواجه خواهید شد. شما میتوانید این فرآیند را از نحوه تصمیم گیریتان آغاز کنید. در ابتدا باید با انواع سبک شخصیت افراد تصمیم گیرند آشنا شوید و ببینید در کدام گروه شخصیت افراد تصمیم گیرنده جای ميگیرید.
پس از مطالعهی انجام شده توسط دن لوالو و الیور سیبون، پنج سبک برای انواع سبک شخصیت افراد تصمیم گیرنده شناسایی شد.
هر سبک شخصیت افراد تصمیم گیرنده، ترکیبی است از اولویتبندیهای یک مجموعهی شش جفتی از ویژگیهای متضاد.
– ترجیح تک کارهگی یا فرآیند
– ترجیح عمل یا دقت
– جمعآوری اطلاعات بهصورت موشکافانه یا کلی
– باور به علاقمندیهای شرکت یا علاقمندیهای شخصی
– علاقه به استمرار شرایط یا تغییر
– ترجیح داستانسرایی یا حقایق
اگرچه نویسندگان مقالهی فوق بر این موضوع تأکید دارند که این تحقیقات همچنان در مراحل اولیهی خود قرار دارد، در اینجا خلاصهای از آنچه تا بدینجا در مورد شخصیت افراد تصمیم گیرنده آموختهاند ارائه شده است.
۱. بصری
شخصیت افراد تصمیم گیرنده بصری این گونه است: “پیروز تغییرات رادیکال با استعداد طبیعی برای هدایت مردم در زمانهای آشفتگی”. چنین افرادی تغییرات را دوست دارند، اطلاعات را با دقت و موشکافانه جمعآوری میکنند و در برابر کنشها به شدت متعصب هستند ولی “برای تغییر مسیر در جهت اشتباه عجله میکنند”.
چنانچه یک رهبر بصری هستید، میبایست به دنبال گزینهها و دیدگاههای یک گروه بزرگ و “تشویق مخالفان به ابراز نگرانیهایشان” باشید.
۲. محافظ
شخصیت افراد تصمیم گیرنده محافظ اینگونه است: “نمونهای از عدالت است که سلامت، توازن و ارزشهای یک سازمان را حفظ میکند”. چنین افرادی دارای فرآيند تصمیمگیری معقولی هستند، به دنبال گزینههای مبتنی بر واقعیت هستند و به دقت برنامهریزی میکنند. آنها استمرار را دوست دارند، نسبتا محتاط هستند، و اطلاعات نسبتا کلی را جمعآوری میکنند.
این موارد ویژگیهای دقیقی برای مواقع معمول هستند. ولی یک محافظ ممکن است در مواقع بحرانی، و مواقعی که نیاز فوری به تغییر وجود دارد، بسیار محتاط شود و به کُندی حرکت کند. به همین دلیل است که یک محافظ باید با افرادی خارج از سازمان صحبت کند و به “چالش عمیق باورهای افراد دربارهی شرکت و صنعتش بپردازد”. از نیروهای وظیفه برای “کشف تغییرات اصلی در محیط” استفاده میشود.
۳. انگیزه بخش
شخصیت افراد تصمیم گیرنده انگیزهبخش گزینه خوبی برای اعمال تغییرات است. انگیزهبخشها کاریزماتیک هستند، میتوانند مردم را متقاعد کنند که چه زمانی لازم است وارد عمل شوند، و در میان بخشهای شرکت هماهنگی و سازگاری ایجاد میکنند. ولی درست مانند داستانسرایان خوب، انگیزهبخشها نیز با از بین بردن تأثیر حقایق و واقعیتها، باورپذیر بودن داستانشان را به مخاطره میاندازند. آنها اطلاعات را دقیق جمعآوری میکنند، و به شدت معتقدند علاقهی شخصی بر علاقه شرکت برتری دارد.
آنها بهجای اینکه به دنبال مشاوره در خارج از شرکت باشند، به کشف حقایق موجود و بررسی راههای ممکن برای تفسیر آنها نیاز دارند –راههایی که لزوما درچارچوبی که تعریف کردهاند قرار ندارند. فرآيندهای رسمی نیز یک کمک به حساب میآیند. انگیزهبخشها میتوانند از نظرسنجیها برای دریافت حس واقعگرایانهی افراد حاضر در شرکت استفاده کنند.
۴. منعطف
همانطور که از نامش پیدا است، رهبران منعطف کسانی هستند که در مقایسه با دیگر رهبران از انعطاف بیشتری برخوردار هستند: “آنها با عدم قطعیت مشکلی ندارند، در سازگار شدن با شرایط روشنفکر هستند، و به وارد کردن انواع مختلف افراد به فرآیند تصمیمگیری مشتاق هستند”. آنها اندکی به سمت رویکردهای تک کاره تمایل دارند نه فرآیندهای رسمی. آنها نسبتا محتاط هستند.
مشکل رهبران منعطف این است که میتوانند به شدت روشنفکر شوند. با نگاه کردن به تمام مسائل بالقوه، راه حلها، و بروندادها ممکن است فرآیند تصمیمگیری را مختل کند. آنها پیش از آغاز مباحثات مختل کننده، برای تصمیمگیری محدودیت زمانی مشخص میکنند. ایجاد چارچوب برای تصمیمات تکرارشوندهي معمول نیز منطقی است، زیرا باعث میشود این مجموعه قوانین از اتلاف وقت در بررسی مجدد مسائل جلوگیری کند.
۵. فروگشا
فروگشا شخصیت فوقالعادهای برای هدایت کارهای گروه است، خواه این کار به تصمیمگیری مربوط باشد یا پیادهسازی. آنها متعادل هستند، و در چهار ویژگی از شش ویژگی که در ابتدای متن به آنها اشاره شد درحد میانه هستند، اگرچه بیشتر طرفدار عمل هستند تا احتیاط و کمی نسبت به جمعآوری کلی اطلاعات تعصب نشان می دهند نه اطلاعات با جزئیات و دقیق. هرچه نیاز به تصمیمگیری بیشتر باشد، توانایی بیشتری در مقابله با تعصبات ذاتیشان نشان میدهند.
اینکه گفته شد در اندازهی ویژگیها در حد وسط قرار دارند به این معنی است که تنها به نتایج متوسط دست پیدا میکنند. به منظور جلوگیری از این مورد، شایسته است یک شخصیت فروگشا مراقب شرایطی باشد که مستلزم تصمیمگیریهای سطح بالا هستند و این موضوع را درک کند که ممکن است به نوع متفاوتی از فرآیند تصمیم گیری نیاز داشته باشد، مثلا اینکه یک تیم را مأمور کند تا موقعیت پیش آمده را بررسی کند و رویکردهای بالقوه پیشنهاد کند.
این دستهبندیها و نتایج این تحقیق چگونه با پیش فرضها و گرایشهای تصمیم گیری شما سنخیت دارند؟