آموزش دات نت کور از مقدماتی تا پیشرفته + فیلم آموزش دات نت کور
یکی از مهمترین امکاناتی که در شبکه ی جهانی اینترنت وجود دارد وبسایت های متعددی است که هرکدام با استفاده از ابزارهای و امکانات مختلفی طراحی و برنامه نویسی شده اند. هرکدام از این ابزارها قابلیت های متعددی را در اختیار برنامه نویسان قرار می دهند تا بتوانند اهداف خود را در طراحی یک وبسایت پیاده سازی کنند. شما هم برای اینکه بتوانید وبسایت اینترنتی خود را با استفاده از بهترین ویژگی ها طراحی کنید نیاز است تا با سرویس های جذابی آشنا شوید که یکی از بهترین آنها برنامه با استفاده از سرویس Net Core. می باشد. با آموزش دات نت کور هر برنامه نویسی که جزئیات کوچکی از کدنویسی تحت وب می داند می تواند براحتی با ابزارهای گرافیکی و تحت محیطی کاملا ویژوال وبسایت پویا و انعطاف پذیر را ایجاد کند. در ادامه این مطلب می خواهیم ضمن بررسی برنامه نویسی Net. می خواهیم با تکنولوژی جدید و پرطرفدار Net Core. بیشتر آشنا شویم.
برنامه نویسی دات نت چیست؟
ابتدا قبل از هرچیز می خواهیم بصورت مقدماتی با برنامه نویسی دات نت آشنا شویم. تصور کنیم که بخواهیم کار را انجام دهید و نیاز دارید مراحل و جزئیات از پیش تعیین شده ای را مرحله به مرحله اجرا کنید. در این راه حتما باید برای هر مرحله زمان و هزینه ی زیادی را صرف نمایید تا به هدف و نتیجه ی مطلوب برسید. برنامه نویسی دات نت Net. که خود دارای ابزارهای از پیش تعریف شده برای برنامه نویسی است سعی می کند تا با استفاده از این امکانات از پیمودن مسیر و هزینه های اضافه جلوگیری کند و به همین خاطر کار کردن با آن برای هر برنامه نویسی به صرفه تر از ابزارهای دیگر است.
از مهمترین ویژگی ها و کاربردهای برنامه نویسی دات نت این است که مستقیما به سوی هدف و مسیر درست هدایت خواهید شد و با کدنویسی تحت محیط Net. دیگر نیازی نداریم تا مراحل مختلف و پیچیده ای را بپیماییم. شکی نیست که تقریبا برای هر مشکل و مسئله ای که برنامه نویسان با آن مواجه هستند می توانیم یک راه حل و پاسخ پیدا کنیم و در این زمینه محیط دات نت به ما کمک خواهد کرد تا راه حل مناسب را از چندین ابزار مختلف بدست بیاوریم. البته منظور ما از ابزار وجود قطعه کدهایی است که از پیش برای وظایف و فعالیت هایی خاص نوشته شده است. بی ربط نیست که امکانات و کدهای Net. را به کتابخانه ای تشبیه کنیم که در آن برای هر کاری کدهای برنامه نویسی مناسبی تعبیه شده است.
حال این ابزارهای موجود در Net. به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که به هرکدام از این دسته ها فضای نام یا Name Space می گوییم. هر فضای نام دارای خصوصیات مخصوص به خود است، مثلا برای متغیرهای رشته ای و متنی فضای نام مشخصی وجود دارد و همینطور فضای نام System.Windows.Forms مبتنی بر فرم های ویندوز است که توسط شرکت عظیم مایکروسافت توسعه داده شده است. فضای نام ویندوز فُرم به کاربران این امکان را می دهد تا با کدنویسی چند قطعه کد کوتاه بتوانند پنجره و محیطی مانند پنجره ی ویندوز مانند Windows Explorer را طراحی و منتشر کنند.
آموزش دات نت کور یکی از مهمترین بخش های مورد نیاز جهت برنامه نویسی تحت ویندوز می باشد که برای اینکار نیاز است تا از منابع آموزشی و اطلاعاتی جامعی استفاده کنیم، یکی از این منابع ارزشمند آموزش های آنلاین فرادرس می باشد که توانسته است در زمینه یادگیری روش های برنامه نویسی Net. بصورت تخصصی و پروژه محور کار کند.
بررسی انواع محیط Net. برای برنامه نویسی
تا قبل از وقتی که درباره ی محیط Net. صحبت می کردیم همه به فکر فریمورک دات نت Net Framework. می افتادند و اینکه بغیر از این محیط توسعه دهنده، نام دیگری وجود نداشت ولی در حال حاضر می توانیم از محیط های دیگری تحت دات نت صحبت کنیم. از جمله محیط های توسعه دهنده برای کار با ابزار Net. به گزینه های زیر می توانیم اشاره کنیم :
- Net Framework.
- Universal Windows Platform
- mono
- Net Core.
محیط Net Framework.
این محیط همان Net. قدیمی است که و میدانیم نرم افزار و برنامه ای که با استفاده از Net Framework. توسعه پیدا کرده باشد در سیستم عامل دیگری بجز ویندوز اجرا نخواهد شد.
محیط Universal Windows Platform
اگر بتازگی ویندوزهای 8، 8.1 و 10 را نصب کرده باشید متوجه بخشی با عنوان Windows Store شده اید که این بخش دقیقا کارکردی مشابه با فروشگاه های اپلیکیشن مانند Google Play و App Store دارد. البته این برنامه ها ظاهر و گرافیک متفاوتی نسبت به سایر برنامه های ویندوز دارند که بدون هیچ پیشنیاز می توان آنها را نصب و اجرا کرد. ابزاری که توانسته در این زمینه به کمک ویندوز بیاید محیط Universal Windows Platform است که در ویندوز توسعه داده شده ولی نمیتوان کدهای آن را با Net Framework. برنامه نویسی کرد. علاوه بر کامپیوترهای رومیزی از برنامه های موجود در Windows Store می توان در تبلت و موبایل های ویندوزی نیز استفاده کرد.
محیط Mono
این محیط برنامه نویسی جدید براساس نگرش جدید شرکت مایکروسافت برای ورود به دنیای متن باز و اوپن سورس است. پروژه ی Mono ابتدا توسط شرکتی دیگر بغیر از مایکروسافت توسعه داده می شد ولی با تغییر رویه ای که مایکروسافت داشت توانست از این محیط برای ورود رسمی به دنیای نرم افزارهای اوپن سورس استفاده کند.
محیط Net Core.
برای اینکه بخواهیم واضح تر تفاوت دات نت کور با محیط های قبلی بگوییم تصور کنید اگر بخواهیم هرجا که می روید جعبه ابزار و سایل زیادی را با خود حمل کنید که این اینکار خیلی سخت بنظر می رسد ولی به جای اینکار پیشنهاد می شود از یک جعبه ی کوچکتر که وسایل مهم و ضروری در آن هست استفاده شود. در اینجا منظورمان از جعبه ی کوچک و مفید همان محیط Net Core. می باشد که با در اختیار داشتن آن فقط به ابزار و وسایلی که احتیاج دارید می توانید دسترسی داشته باشید. در ادامه می خواهیم به صورت تخصصی تر در مورد آموزش دات نت کور صحبت کنیم.
آشنایی با محیط دات نت کور
شرکت مایکروسافت بعنوان متولی پشتیبانی و توسعه سیستم عامل ویندوز و نرم افزارهای بزرگ و سازمانی همیشه در جهت بهبود فضای برنامه نویسی و طراحی برنامه ها و نرم افزارهای مختلف پیشگام بوده است. این شرکت در سال 2014 از محیط دات نت کور (Net Core.) رونمایی کرد و در سال 2016 نیز بجای نسخه ی پنجم Net Framework. نسخه ی Net Core Framework. را معرفی کرد. دات نت کور در حقیقت پلتفرمی است که که بصورت چند منظوره جهت برنامه نویسی و توسعه توسط شرکت مایکروسافت و همچنین جامعه ی Net. در وبسایت Github طراحی و منتشر شده است.
چارچوب و ساختار این محیط بصورت مولتی پلتفرم و چند سکویی طراحی شده که می توانیم هم در سیستم ویندوز و هم در سایر سیستم های نظیر لینوکس و مک از آن استفاده کرد. البته از ویژگی های دیگر این محیط آن است که می توانیم برای فضای ابری، تکنولوژی مرتبط با اینترنت اشیاء و همچنین دستگاه های مختلف استفاده کنیم.
مهمترین ویژگی های دات نت کور
فضا و محیط جدید دات نت کور مطمئنا دارای قابلیت ها و امکانات جدید هم هست که باعث می شود کاربران و توسعه دهندگان زیادی به سمت استفاده از این تکنولوژی جدید نرم افزاری متمایل شوند. در ادامه به برخی از مهمترین ویژگی های دات نت کور اشاره خواهیم کرد.
سازگاری بالا : یکی از ویژگی های اصلی که در محیط Net Core. به آن پرداخته شده است مربوط به توانایی سازگاری آن با سایر محیط از جمله Mono.Net Framework و Xamarin است.
امکان چند سکویی : از دات نت کور می توانیم برای نصب و اجرا نه تنها در سیستم عامل ویندوز بلکه در لینوکس و مکینتاش نیز استفاده کنیم. این قابلیت با امکان پورت کردن به سیستم عامل های دیگر برای کاربران فراهم شده است. البته مایکروسافت در این زمینه هنوز در میانه ی راه قرار دارد و با گذر زمان شاهد ارتباط بهتر و ارتقای سایر عوامل برای پشتیبانی از سیستم عامل های دیگر خواهیم بود.
دارای انعطاف بالا : یکی از ویژگی های مهمی که با آموزش دات نت کور می توان به آن پی برد این است که می توانیم یک برنامه را ابتدا بصورت اپلیکیشن بکار ببریم و استفاده کنیم و یا اینکه از آن بصورت مجزا و با کاربری های متعدد در سرویس های دیگر نصب کنیم.
ابزارهای خط فرمان : کلیه ی نرم افزارها و محصولات عرضه شده با استفاده از محیط دات نت کور قابلیت استفاده و ویرایش با محیط خط فرمان (Command-Line) را دارند.
اوپن سورس بودن : محیط دات نت کور کاملا بصورت متن باز و اوپن سورس بوده که از لایسنس های Apache 2 و MIT استفاده می کند.
پشتیبانی مستمر : یکی از عواملی که باعث شده است دات نت کور به این سطح از بروزرسانی و ارتقاء برسد وجود پشتیبانی منسجم و مستمر است که توسط شرکت مایکروسافت بصورت مرتب انجام می شود.
زبان های برنامه نویسی پشتیبانی شده Net Core.
برنامه نویسان و توسعه دهندگان برای اینکه بتوانند نرم افزارهای مورد نیاز خود را طراحی و اجرا کنند می توانند از محیط دات نت کور استفاده کنند که زبان های برنامه نویسی VB و #F و همچنین #C توسط این محیط پشتیبانی می شوند. این پشتیبانی به دلیل آن است که کامپایلرها با استفاده از Net Core. اجرا می شوند و این قابلیت فراهم شده است که در هر فضایی که دات نت کور قابل اجرا شدن را داشته باشد می توانیم برای کدنویسی با زبان های برنامه نویسی فوق بپردازیم.
این قابلیت به این معنی است که از خود کامپایلرها بصورت مستقیم استفاده نمی کنیم و فقط به شکل غیرمستقیم با در اختیار داشتن ابزارهای SDK می توانیم از آنها بهره ببریم. از طرفی چون کامپایلر زبان برنامه نویسی مانند سی شارپ و ابزارهای Net Core. توانایی تلفیق و ادغام با ویرایشگرهای متنی مانند Visual Studio – Vim – Sublime Text و سایر IDE ها را دارند، محیط Net Core. می تواند به فضای مناسبی جهت کدنویسی برای برنامه نویسان تبدیل گردد تا آنها بتوانند به طراحی نرم افزارهای مورد نیاز خود بپردازند.
آشنایی با ساختار و چارچوب Net Core.
بخش های مختلف و ساختار نرم افزاری محیط دات نت کور شامل 4 قسمت مجزا می باشد که عبارتند از :
- Net Runtime.
- Net App Host.
- مجموعه کتابخانه های فریمورک
- مجموعه کامپایلر و ابزارهایSDK
بخش Net Runtime. : در این بخش می توانیم سرویس های پایه مثل assembly loading، garbage collector، type system و native interop را در اختیار داشته باشیم.
بخش Net App Host. : از این بخش برای اجرای نرم افزارها و اپلیکیشن های ساخته شده در Net Core. می توانیم استفاده کنیم. وظیفه این بخش انتخاب زمان اجرا یا Runtime و میزبانی آن است که می توانیم سیاست های اجرای نرم افزار و assembly loading را پیگیری کنیم.
مجموعه کتابخانه های فریمورک : در این بخش می توانیم گونه های مختلف و ابتدایی دیتا، ابزارهای بنیادی کاربردی و انواع ساختار اپلیکیشن ها در اختیار داشته باشیم.
مجموعه کامپایلر و ابزارهای SDK : در این بخش نیز می توانیم ابزارهای SDK و کامپایلرها را که جهت توسعه دادن نرم افزارها وجود دارند در اختیار داشته باشیم.
طراحی سایت با استفاده از ASP.Net Core
با آموزش دات نت کور می توانیم از کاربردهای مهم این محیط تعاملی جهت برنامه نویسی استفاده کنیم که می توان در بسیاری از سیستم عامل ها آن را اجرا کنیم و انواع برنامه ها و نرم افزارها را بسازیم. برای اینکه بتوانیم با استفاده از محیط دات نت کور طراحی سایت را انجام دهیم نیاز داریم تا با استفاده از ASP.Net Core اینکار را انجام دهیم.
در حقیقت با نرم افزار ASP.Net Core می توانیم به مجموعه ای از فایل ها و کتابخانه ها دسترسی داشته باشیم تا بتوانیم ساختار مورد نیاز برنامه ها و وبسایت های اینترنتی را ایجاد کنیم. این چارچوب به شما امکان ایجاد برنامه های وب را بصورت چند پلتفرمی و با کارایی و امنیت بالا را می دهد. نرم افزار ASP.Net Core را می توانیم نسخه ی کاملتر ASP.Net بدانیم که سبکتر و بصورت ماژولار ارائه شده است که این قابلیت باعث شده است تا انعطاف پذیری برخی برنامه های طراحی داده شده با این فریمورک بیشتر شود.
از دیگر مزایا و ویژگی های مهم دات نت کور این است که باعث می شود بتوانیم از محیط برنامه نویسی ASP.Net در سیستم عامل های دیگر استفاده کنیم که سرعت اجرا و عملکرد صفحات وب بالاتر خواهد بود.
کلام آخر درباره آموزش دات نت کور
در این مطلب درباره ی برنامه نویسی دات نت و ویژگی های آن آشنا شدیم تا بتوانیم از آن جهت اجرای انواع نرم افزار، اپلیکیشن و وبسایت های اینترنتی استفاده کنیم. در ادامه در مورد انواع محیط Net. و خصوصیات آن جهت پیاده سازی برنامه های مختلف صحبت کردیم. یکی از مهمترین انواع دات نت بعنوان Net Core. شناخته می شود که توانسته است در مدت اندکی که معرفی شده است طرفداران زیادی جذب کند. برای آموزش دات نت کور باید از طریق منابع یادگیری مختلفی که در اختیار ما قرار دارد بتوانیم نرم افزارها و وبسایت های مختلفی را طراحی و پیاده سازی کنیم، یکی از کاربردی ترین منابع موجود فیلم های آموزشی فرادرس است که می تواند به توسعه دهندگان در جهت افزایش یادگیری و اطلاعات مورد نیاز کمک ویژه ای کند.