مهم ترین حوادث ترافیکی در جوانان با خطر مرگ بالا
حوادث ترافیکی یکی از معضلات جدی در جوامع مدرن است . آمارهای جهانی نشان می دهند که جوانان به عنوان گروه پر خطر، بیشتر در این حوادث آسیب می بینند. هر ساله هزاران جوان به دلیل حوادث ترافیکی از جمله رعایت نکردن سرعت مجاز، عدم استفاده از تجهیزات ایمنی، و … جان خود را از دست داده یا دچار آسیب های جدی می شوند. با توجه به تغییرات سریع زندگی اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، بررسی علت و راهکارهای کاهش این سوانح، برای حفاظت از جان جوانان ضروری است.
بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی، بیشترین حوادث ترافیکی در جوانان که باعث مرگ می شود سرعت غیرمجاز است، این موضوع در بین جوانان بین 15 الی 29 سال بسیار شایع است.
در ادامه به راهکارهای پیشگیری حوادث ترافیکی در جوانان و علت وقوع این سوانح بیشتر می پردازیم.
علت های حوادث ترافیکی در جوانان
رانندگی درست مثل جراحی پزشکی یک شغل حساس محسوب می شود. کوچکترین سهل انگاری در این شغل می تواند باعث بروز خسارات جبران ناپذیری شود. شاید یکی از مهم ترین علت های حوادث ترافیکی در جوانان، بی توجهی به قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات باشد.
این بدین معناست که هر چقدر شما به قوانین رانندگی کمتر توجه نمایید، خطرات بیشتری جام و مالتان را تهدید می نماید.
1. راندن غیر محتاطانه
با توجه به اینکه جوانان دارای هیجان بسیار بوده و کم تجربه نیز هستند، احتمال اینکه به دنبال رانندگی پر خطر بروند، بسیار بالا است. رانندگی غیر محتاطانه شامل موارد زیر است.
- سرعت بالا
- تغییر مسیرهای ناگهانی
- بی توجهی به قوانین راهنمایی و رانندگی
- سبقت غیرمجاز
- کورس های خیابانی
2. استفاده از وسیله نقلیه نامناسب
برخی جوانان برای جلب توجه میان همسالان خود، از وسایل نقلیه غیر استاندارد استفاده می کنند، مثلا با یک پراید معمولی در خیابان های اصلی شهر سبقت غیر مجاز گرفته یا اگر با موتور باشند، حرکات آکروباتیک انجام می دهند. آنها با این نوع رفتار نه تنها جان خود را به خطر انداخته بلکه دیگران را نیز با خطر جدی روبرو می کنند.
3. آشامیدن الکل و مصرف مواد
مصرف الکل و مواد روان گردان در بین برخی گروه ها، سبب افزایش خطر حوادث ترافیکی در جوانان شده است. با توجه به اینکه با مصرف این ترکیبات مضر و غیر قانونی، احتمال نداشتن کنترل در رانندگی و کاهش تمرکز به شدت افزایش می یابد؛ مصرف این نوشیدنی ها توصیه نمی شود.
4. عدم استفاده از تجهیزات ایمنی
استفاده از کمربند ایمنی و کلاه ایمنی، یکی از اصلی ترین و آسان ترین روش ها برای کاهش آسیب پذیری جوانان در حوادث ترافیکی است. اما برخی از جوانان به این تجهیزات توجه نمی کنند و دچار آسیب می شوند.
برخی راهکار های پیشگیری از حوادث رانندگی
- ایمن سازی و استاندارد سازی راه ها
- شناسایی نقاط حادثه خیز راه ها درون شهری، جاده ها و اقدام برای اصلاح نقاط پر حادثه
- ارتقای ایمنی معابر اطراف مدارس و ایمنی سرویس های مدرسه ها
- آموزش دانش آموزان به عنوان همیار پلیس در سطح مدارس
- هماهنگی با ائمه جماعت، جهت ارائه مطالب پیشگیری از حوادث ترافیکی در خطبه های نماز جمعه
- نصب بنر های آموزشی جلوگیری از حوادث ترافیکی در جوانان
- هماهنگی جهت نصب تابلوها و چراغ های راهنمایی و علائم هشدار دهنده در نقاط حادثه خیز راه ها
- برگزاری مسابقه نقاشی با موضوع ایمنی ترافیک برای کودکان
- تهیه و پخش فیلم های آموزشی در تلویزیون
- ایمن سازی خودرو ها
- ارتقای سنجش سلامت جسمی و روانی رانندگان در زمان اخذ یا تمدید گواهینامه
- احداث پارک های فرهنگ ترافیک برای کودکان و آموزش دادن به آنها
- ارتقای سواد سلامت همگانی در زمینه رعایت مقررات رانندگی و ترویج رفتار های ترافیکی ایمن از طریق برگزاری دوره های آموزش حضوری، برگزاری کمپین، اجرای برنامه های آموزشی در صدا و سیما و شبکه های اجتماعی، انتشار کتاب و متون آموزشی
مراحل بروز سانحه رانندگی
تصادفات خیابانی به 3 مورد پیش از حادثه، حین حادثه و پس از حادثه تقسیم می شود:
1. عوامل تاثیر گذار پیش از حادثه:
- کمبود آگاهی و دانش
- نداشتن مهارت کافی در رانندگی
- عدم توجه به مبحث خود مراقبتی
- بیماری و معلولیت
- سن و جنسیت
- مصرف الکل، مواد مخدر و داروهای روان گردان
- آشنا نبودن به محیط برای رانندگی
2. عوامل تاثیر گذار حین حادثه:
- مصرف الکل، مواد و داروهای روان گردان
- بیماری و معلولیت
- خستگی، بی خوابی و سهل انگاری
- کمبود آگاهی و دانش
- عوامل محیطی مثل لغزندگی جاده، وجود مه، بارندگی.
- وجود نقص فنی در خودرو
3. عامل تاثیرگذار پس از حادثه:
- عدم آگاهی از کمک های اولیه
- به موقع نرسیدن نیروهای امدادی
- شرایط بد جوی
راهکارهای کاهش حوادث ترافیکی در جوانان
برای اینکه حوادث ترافیکی را در جوانان کاهش دهیم، لازم است قوانین را رعایت کرده و بعضی از رفتارها را انجام ندهیم. این راهکارها عبارتند از:
1. آموزش و آگاهی رسانی
برنامه های آموزشی و کمپین های آگاهی بخش در خصوص خطرات رانندگی، می توانند به تغییر نگرش و رفتار جوانان کمک کنند. این برنامه ها باید شامل عواقب ناشی از رانندگی خطرناک و اثرات مصرف الکل و مواد مخدر باشند.
2. تقویت قوانین و مقررات
رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی در تصادفات به خصوص رانندگی جوانان، می تواند به کاهش سوانح کمک کند. به عنوان مثال محدود کردن ساعات رانندگی برای افراد زیر 21 سال می تواند موثر باشد.
3. تشویق برای استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی
تشویق جوانان به استفاده از حمل و نقل عمومی به عنوان یک گزینه امن تر نسبت به رانندگی شخصی می تواند به کاهش تعداد حوادث ترافیکی کمک کند.
4. تقویت زیرساخت های ترافیکی
بهبود زیرساخت های جاده ای از جمله روشنایی جاده ها، نصب علائم راهنمایی و رانندگی می تواند به افزایش ایمنی جوانان در جاده ها کمک کند.
حوادث ترافیکی و تصادفات
پیشگیری از حوادث ترافیکی، نیازمند همکاری همگانی و رعایت نکات ایمنی از سوی کلیه افراد است. با رعایت قوانین و نکات کلیدی ذکر شده در این گزارش، می توانیم به سمت کاهش تعداد حوادث و ایجاد یک محیط ترافیکی ایمن تر، حرکت کنیم.
راندن خودرو توسط جوانان، هنگامی که تحت تاثیر الکل یا مواد مخدر هستند، یکی از اصلی ترین دلایل حوادث ترافیکی در جوانان است. استفاده از تجهیزات ایمنی مانند استفاده از کمربند ایمنی و کلاه کاسکت، می تواند به طور قابل توجهی خطر جراحات در جوانان را کاهش دهد.
امنیت در جاده ها وظیفه ای مشترک است و هر یک از ما باید نقش خود را به خوبی ایفا کنیم. با آگاهی و آموزش های قوانین راهنمایی و رانندگی، می توانیم زندگی خود و دیگران را نجات دهیم.