اقوام ایرانی: ۵ بزرگ ترین گروه های قومی در ایران را بشناسید

ایران کشوری است که در غرب آسیا و خاورمیانه قرار دارد و با کشورهای افغانستان، ارمنستان، آذربایجان، عراق، پاکستان و ترکیه هم مرز است. ایران در عین حال با خلیج عمان، دریای خزر و خلیج فارس هم مرز دارد. ایران تا سال 1935 به عنوان پرشیا شناخته می‌شد. در این نوشتار با ما همراه باشید تا با اقوام ایرانی آشنا شوید و ۵ بزرگ ترین گروه های قومی در ایران را بشناسید.

ایران یک کشور چند قومیتی با گروه‌های قومی مختلف است که قبایل پارسی، کردها، لرها، عرب‌ها، بلوچ‌ها، ترکمنها و ترک‌ها را شامل می‌شود. این کشور ترکیبی از فرهنگ‌های متفاوت در منطقه‌ای گسترده و وسیع است. زبان‌هایی که در ایران صحبت می‌شوند شباهت‌هایی به زبان‌های اروپایی و آسیایی دارند. فارس بزرگ‌ترین گروه قومی یا قومیت در ایران است. این گروه قومی بیش از نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهد. فرهنگ پارس‌ها با توجه به سیطره ای که در این کشور دارند، تاثیر چشمگیری بر سایر فرهنگ‌های این کشور داشته‌است. ایران اقدامات لازم را برای اطمینان از حفظ تنوع قومیتی انجام داده‌است. قانون اساسی حقوق همه‌ی گروه‌های قومی را در ایران تضمین می‌کند. طبق قانون، گروه‌های اقلیت دارای حقوق برابر با گروه اکثریت هستند.

۱. پارس‌ها

پارس‌ها و فرهنگ آن‌ها بر جمعیت ایران غالب است و مطابق با برآوردها 61 درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند. آن‌ها اکثرا در شهرهای بزرگتر مانند تهران، اصفهان، مشهد، یزد و شیراز زندگی میکنند. زبان رسمی در ایران فارسی است که با عنوان پرشین نیز شناخته می‌شود. این اولین زبان برای پارس‌ها است و اقلیت‌های قومی نیز از آن به عنوان زبان دوم استفاده می‌کنند. فارس‌ها میراث فرهنگی غنی دارند. اکثر پارس‌ها مسلمان شیعه هستند.

۲. آذربایجانی

آذربایجانی‌ها که به عنوان آذری نیز شناخته می‌شوند، دومین گروه بزرگ قومی در ایران هستند که تقریبا 16 درصد کل جمعیت را تشکیل می‌دهند. آن‌ها یک جامعه ترک زبان ‌هستند که در شمال غربی ایران در نزدیکی مرز آذربایجان زندگی می‌کنند. زبان آذری تقریبا شبیه به زبان ترکی است که در ترکیه صحبت می‌شود. مردم آذربایجان با پارس‌ها همکاری زیادی دارند. سبک زندگی آن‌ها تقریبا مشابه است. در شهرهای مختلف، آذربایجانی‌ها و ایرانی‌های زیادی با هم ازدواج کرده‌اند. این مردم در مقایسه با اقلیت‌های قومی دیگر، با جامعه‌ی ایرانی پیوند بیش‌تری دارند. آذربایجانی‌ها، مانند اکثر فارس‌ها، عمدتا مسلمان شیعه هستند.

۳. کردها

رپورتاژ

کردها به عنوان سومین گروه قومی در ایران رتبه‌بندی شده اند. آن‌ها تقریبا 10٪ جمعیت را تشکیل می‌دهند. این قومیت هم در مناطق روستایی و هم در مناطق شهری زندگی می‌کنند. کردهاي روستایی زندگی عشایری دارند. اکثریت کردها مسلمان سنی هستند. آنها به پایمردی و غیور بودن در جهان شهرت دارند.

۴. لرها

لرها چهارمین گروه قومی در ایران هستند. این قومیت در واقع 6 درصد کل جمعیت ایران را تشکیل می‌دهند. اکثریت لرها عشایر چادرنشین هستند. افرادی که در مناطق روستایی اقامت دارند، توسط بزرگان قبیله اداره می‌شوند و بقیه جمعیت لرها در مناطق شهری و بزرگتر ساکن شده اند. آن‌ها نیز در میان مشهورترین قبیله‌های ایرانی محسوب می‌شوند.

۵. اعراب

اعراب اقلیت بسیار کوچک‌تری در ایران هستند به طوری که حدود 2٪ از جمعیت ایران را تشکیل می‌دهند. آن‌ها عمدتا در مناطق نفت‌خیز ایران زندگی می‌کنند و در روزگار جنگ ایران و عراق شرایط بسیار سختی را تجربه کرده اند.

بزرگ‌ترین اقوام ایرانی

۱ پارس‌ها ۶۱٪
۲ آذربایجانی‌ها ۱۶٪
۳ کردها ۱۰٪
۴ لرها ۶٪
۵ ترکمن‌ها ۲٪
۶ عرب‌ها ۲٪
۷ بلوچ‌ها ۲٪
۸ گروه‌های دیگر ۱٪

 

منبع worldatlas
نوشته‌های مرتبط