پزشکی یا داروسازی؟ مقایسه کامل هر 2 رشته تحصیلی
رشتههایی همچون رشته پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی، جزو رشتههای پرطرفدار در میان داوطلبین کنکور سراسری رشته تجربی هستند؛ بهگونهای که بسیاری از داوطلبین، این رشتهها را در اولویت انتخاب رشته خود قرار میدهند. در این میان، دو رشته پزشکی و داروسازی، رشتههایی پرتقاضا نیز بهحساب میآیند و سازمانها و ادارات خصوصی و دولتی گوناگونی به دنبال استخدام داروساز و پزشک هستند. همین عامل باعث شده است که داوطلبین در انتخاب بین این دو رشته دچار تردید شوند. عدم اطلاع داوطلبین کنکور از ویژگیهای مختلف هر یک از این دو رشته، این انتخاب را سختتر کرده است.
به همین دلیل، در این مقاله قصد داریم با معرفی رشته داروسازی و رشته پزشکی و بررسی تعداد واحدهای درسی، نوع دروس، بازار کار هر یک از این دو رشته تحصیلی و تفاوتهای شغلی این دو، به مقایسه کامل دو رشته پزشکی و داروسازی بپردازیم. پس اگر شما نیز هنوز در انتخاب بین رشته پزشکی و داروسازی مردد هستید، پیشنهاد میکنیم ادامه مقاله را از دست ندهید.
معرفی رشته داروسازی
رشته داروسازی یکی از رشته های تخصصی دانشگاه علوم پزشکی است که به تامین مواد اولیه داروهای مختلف، ساخت، توزیع و تجویز داروها اختصاص دارد. در واقع، این رشته به مباحثی همچون شناخت ماده موثر، تبدیل ماده موثر به فرمهایی قابلمصرف برای بیماران مانند قرص، کپسول و شربت و بررسی میزان تاثیر دارو بر بدن بیماران میپردازد. دانشجویان این رشته پس از فارغالتحصیلی میتوانند وارد بازار کار شده و در موقعیت های شغلی مختلفی به فعالیت بپردازند. از جمله فرصت های شغلی این رشته که در آگهیهای استخدام داروساز نیز مشاهده میشود، میتوان به کار در داروخانه های مختلف، شرکتهای داروسازی و سازمانهایی مانند معاونت غذا و دارو اشاره کرد. (مشاهده فرصت شغلی داروساز در بیمارستان)
معرفی رشته پزشکی
رشته پزشکی یکی دیگر از رشتههای پرطرفدار کنکور سراسری تجربی است و بسیاری از افراد با رویای پزشک شدن، رشته تجربی را در دوره متوسطه انتخاب میکنند. مراحل تحصیل در این رشته شامل 4 دوره علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، کارآموزی بالینی و کارورزی بالینی است.
فارغالتحصیلان رشته پزشکی در دانشگاه های دولتی و آزاد میتوانند در موقعیتهای شغلی مختلفی مشغول به کار شوند که از جمله آنها میتوان به راهاندازی مطب شخصی و کار در بیمارستان، درمانگاه، اورژانس و تمامی مراکز درمانی اشاره کرد.
مقایسه تعداد واحد های درسی رشته پزشکی و داروسازی
یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در انتخاب بین این دو رشته، تعداد واحد های درسی آنها است. بهطورکلی، تعداد واحد های درسی رشته داروسازی کمتر از پزشکی بوده و به همین دلیل، مدتزمان تحصیل در این رشته نیز کوتاهتر از رشته پزشکی است.
رشته داروسازی دارای 212 واحد درسی است که گذراندن همه این واحدها معمولا حدود 6 سال طول میکشد و پس از آن فارغالتحصیلان میتوانند در یکی از گزینههای استخدام داروساز مشغول به کار شوند. اما رشته پزشکی دارای 290 واحد درسی بوده و به همین دلیل، دوره تحصیلی آن طولانیتر بوده و حداقل حدود 7 سال طول میکشد.
مقایسه دروس دو رشته پزشکی و داروسازی
یکی دیگر از عوامل انتخاب بین دو رشته پزشکی و داروسازی، عنوان دروس این دو رشته پرطرفدار دانشگاهی است. دو رشته داروسازی و پزشکی از جنبههای مختلفی همچون تعداد واحدهای درسی، عنوان دروس پایه و تخصصی، واحدهای کارآموزی و واحدهای تخصصی دارای تفاوتهای قابلتوجهی هستند؛ اما در مجموع میتوان گفت که حجم دروس در رشته پزشکی بیشتر بوده و از حجم بالای واحدهای عملی و بیمارستانی در رشته داروسازی خبری نیست.
مقایسه بازار کار دو رشته پزشکی و داروسازی
یکی از مهمترین عوامل در انتخاب رشته دانشگاهی، بازار کار و آینده شغلی آن رشته محسوب میشود؛ چرا که باید اطمینان داشت که پس از چند سال تحصیل در رشته موردنظر، میتوان به درآمد مناسبی دستیافت. باتوجه به توضیحات گفته شده، هر دو رشته داروسازی و پزشکی، دارای بازار کار مناسبی هستند و فارغالتحصیلان این دو رشته میتوانند در بهترین موقعیت های شغلی مشغول به کار شوند. در ادامه با جزئیات بیشتری به بررسی بازار کار داروسازی و پزشکی خواهم پرداخت.
بررسی بازار کار رشته داروسازی
همانطور که پیشتر گفته شد، رشته داروسازی جزو رشته های پرتقاضا بوده و بسیاری از کارخانهها، سازمانها و ادارات به دنبال استخدام داروساز توانمند هستند. دانشآموختگان رشته داروسازی میتوانند در موقعیت های شغلی مختلفی به فعالیت بپردازند که از جمله آنها میتوان به فعالیت بهعنوان مسئول فنی داروخانه، اشتغال در پروژههای پژوهشی و تحقیقاتی مرتبط به خدمات دارویی و فعالیت در کارخانههای تولید دارو اشاره نمود.
علاوه بر این، داروسازان میتوانند ادامه تحصیل داده، تخصص خود را دریافت کرده و داروخانه شخصی خود را راهاندازی کنند. در این صورت، یک داروساز میتوانند به درآمد ماهیانه بالایی دست پیدا کند و بسته به نوع منطقه و میزان شلوغی آن، میزان درآمد او به بالاتر از 70 میلیون تومان نیز خواهد رسید.
بررسی بازار کار رشته پزشکی
همانطور که توضیح داده شد، رشته پزشکی نیز یکی از شغلهای پرتقاضا و پردرآمد بوده و بازار کار خوبی دارد. یک پزشک عمومی یا متخصص میتواند در صورت داشتن سرمایه کافی و دریافت مجوزهای لازم، مطب شخصی خود را راهاندازی نماید و درآمد ماهانه بالایی داشته باشد.
از دیگر موقعیت های شغلی این رشته میتوان به اشتغال در بیمارستانها، کلینیکها، اورژانسها و دیگر مراکز بهداشتی درمانی و همچنین استخدام در سازمانهایی مانند وزارت بهداشت و درمان و دانشگاههای علوم پزشکی اشاره کرد.
باید به این نکته نیز اشاره کرد که تعدادی از کشورها، به دنبال استخدام داروساز و پزشک هستند؛ به همین دلیل، داروسازان و پزشکان عمومی و متخصص میتوانند در صورت مهاجرت به خارج از کشور نیز، از موقعیت شغلی مناسبی بهرهمند گردند.
مقایسه تفاوتهای شغلی دو رشته داروسازی و پزشکی
تا اینجا به مقایسه دو رشته داروسازی و پزشکی از نظر تعداد واحد های درسی، نوع دروس و بازار کار و آینده شغلی هر یک از این دو پرداختیم. در این بخش، به چند تفاوت شغلی میان این دو رشته اشاره خواهم کرد.
- در رشته پزشکی، افراد با موقعیتهای بحرانیای همچون مرگ افراد، احیا، خونریزی و عمل جراحی روبهرو خواهند شد؛ اما افراد در رشته داروسازی، با این مسائل و صحنهها مواجه نخواهند شد.
- دانشجویان رشته پزشکی، پس از گذراندن دوره های آموزشی و تحصیلات خود بهصورت کامل، قادر خواهند بود بهعنوان یک پزشک عمومی مشغول به کار شوند؛ ولی دانشجویان رشته داروسازی پس از گذراندن حدود 140 واحد درسی میتوانند وارد بازار کار شده و با انتخاب یکی از گزینههای استخدام داروساز، به درآمدزایی برسند.
- یک پزشک برای کسب درآمد حتما باید در مطب شخصی خود حضور داشته باشد؛ اما یک داروساز برای دستیابی به درآمد بالا، نیازی به حضور همیشگی در داروخانه ندارد و با حضوری کمتر، میتواند به همان درآمد پزشک و یا حتی بیشتر، دست پیدا کند.
- یکی دیگر از تفاوتهای شغلی رشته داروسازی و پزشکی، تفاوت در ساعات کاری است. یک پزشک در برخی از موارد، باید بهعنوان کشیک اجباری در شیفت شب حضور داشته باشد؛ اما ساعات کاری رشته داروسازی اینگونه نیست.
جمعبندی و سخن پایانی
در این مقاله به معرفی رشته پزشکی و رشته داروسازی پرداخته و با بررسی تعداد واحد های درسی، نوع دروس، بازار کار و تفاوتهای شغلی، این دو رشته را بهصورت کامل با یکدیگر مقایسه نمودیم. همانطور که مشاهده کردید، هر دو رشته پزشکی و داروسازی جزو رشتههای پرطرفدار و پرتقاضا بوده و بسیاری از سازمانها و ادارات دولتی و خصوصی به دنبال استخدام داروساز و پزشک هستند. به همین دلیل، بسته به علاقه، استعداد و میزان رتبه دانشگاهی میتوان هر یک از این دو رشته را انتخاب کرد و به موفقیت و درآمد بالایی دستیافت.