کلاهبرداری به اسم صدا و سیما و راهکاران مقابله با آن
کلاهبرداری به اسم صدا و سیما یکی از شیوه های جدید کلاهبرداری از مردم می باشد. امروزه 15 درصد از کلاهبرداری های ایرانی در حوزه ی کلاهبرداری با آرم صدا و سیما میباشد. کلاهبردار، آرم صدا و سیما را بر روی پروفایل خود قرار میدهد و با شهروندان ایرانی به گفت و گو می پردازد. گفت و گوی این کلاهبردارها حول برنده شدن شخص در قرعه کشی میباشد. از این رو، از شخصی که خوشحال از برنده شدن در قرعه کشی میباشد، کد ملی و شماره تلفن همراه او، مطالبه میشود. کلاهبردار با استفاده از کد ملی و شماره تلفن همراه او، اپ بانکی را نصب و فعال میکند. از این جهت، کد فعالسازی به تلفن همراه شخص ارسال میشود و کلاهبردار از شخص میخواهد که این کد را برایش بخواند.
ماکان آریا پارسا مدیر هولدینگ پارس پندار نهاد و یکی از فعالان حوزه کسب و کار معتقد است که شخص، این گونه گول خورده است که کد دریافت شده، کد جایزه قرعه کشی میباشد. در حالی که این کد، امکان دسترسی کلاهبردار به حسابهای بانکی شخص را مهیا میکند. اگر شخص ناغافل این کد را در اختیار کلاهبردار قرار دهد، کلاهبردار به تمام حسابهای او به صورت مستقیم دسترسی خواهد داشت. کدهای ارسال شده در قالب لینک هستند و این لینکها درگاه بدافزاری هستند.
از این رو، این لینک ها موجبات کلاهبرداری با نام صدا و سیما را می سازند، چرا که دسترسی و فعالسازی ارسال پیامک های انبوه به تلفن همراه شخص، برای کلاهبردار مهیا شده است. از طرفی، کلاهبردار به محتوای پیامک تلفن همراه شخص هم دسترسی دارد و میتواند رمزهای پویای شخص را کپی کنید و مورد استفاده قرار دهد. کلاهبرداری به این روش فقط و فقط محدود به نام و نشان صدا و سیما نمی شود، بلکه با نام رادیو و برنده شدن در قرعه کشی ها هم جیب مردم را هدف قرار داده اند. توصیه میشود هر گونه تماس تحت عنوان برنده شدن در قرعه کشی را باور نکنید.
توضیحات کلی راجع به کلاهبرداری با نام صدا و سیما
حوزه کاری کلاهبرداری به اسم صدا و سیما در فضای اپلیکیشن واتس اپ صورت میگیرد. کلاهبردار آرم و نشان صدا و سیما را در پروفایل خود قرار میدهد و خود را از طرف سازمان صدا و سیما معرفی میکند. شاید فکر کنید که با این روش، فقط می توان جیب افراد بی سواد و کم سواد را زد، در حالی که اکثر کسانی که به اداره پلیس مراجعه کرده اند و گزارش پر کرده اند، تحصیل کرده بوده اند. از این رو، می بایست آگاهانه برخورد کرد و گول این روشها را نخورد.
کلاهبرداری با آرم صدا و سیما افزایش یافته و می بایست شهروندان مراقب تر و حواس جمع تر باشند. این نوع کلاهبرداری ها محدود به صدا و سیما نمی شود، بلکه افراد با اسم رادیو هم اقدام به کلاهبرداری میکنند. بیس و پایه صحبت های این افراد، برنده شدن شخص در قرعه کشی می باشد، به هیچ عنوان اهمیت ندارد که این قرعه کشی کجا و کی و در کدوم برنامه برگزار شده. افراد هیجان زده، گول میخورند. کلاهبرداران تلفنی خود را وابسته به ارگانها و نهادهای دولتی معرفی میکنند. ارگانهای دولتی که در این کلاهبرداری ها مورد استفاده قرار گرفته شده اند، شامل رادیو جوان، رادیو پیام، رادیو معارف، همراه اول، ایرانسل و صدا و سیما می شوند.
جدیدا کلاهبرداری با آرم صدا و سیما تغییر شکل داده و کلاهبرداران در تماس تلفنی خود، از شخص میخواهند که شماره حسابی که فاقد پول است را به آنها بدهند. کلاهبرداران با استفاده از کد دسترسی وارد اپ بانکی میشوند و به تمام حساب شخص دسترسی پیدا میکنند. بیس کلاهبرداری این اشخاص در زمینهی برنده شدن در قرعهکشی است و با دریافت اطلاعات شخص، در ظاهر قصد ارسال جایزه دارند. ولی اصلیترین هدف، خالی کردن تمام حسابهای بانکی این اشخاص است. توصیه میشود در صورتی که تماسی تحت عنوان برنده شدن در قرعه کشی با شما گرفته شد، اطلاعاتی به این اشخاص ندهید.
در مواجه با این دست تماسها، چه کاری باید انجام داد؟
طی این چند سال، تعداد زیادی از شهروندان به اداره های پلیس گزارش کلاهبرداری به اسم صدا و سیما را ارائه کرده اند. کلاهبردار طی تماس تلفنی یا تماس واتس اپی با شهروندان، به آنها اطلاع داده که در قرعه کشی مسابقه صدا و سیما برنده شده اند و می بایست جهت دریافت جوایز خود، اطلاعاتی را به تماس گیرنده بدهند. کلاهبرداری در فضای مجازی اتفاق افتاده است و پیگیری آن می بایست تحت نظر پلیس فتا صورت گیرد. یکی از پرونده های موجود در این زمینه، مربوط به آقایی بود که پس از مراجعه به اداره ی پلیس، اظهار کرده بود شخصی ناشناس با وی تماس گرفته است. شخص ناشناس، عنوان کرده که شما برنده خوش شانس قرعه کشی صدا و سیما شده اید و با زبان بازی توانسته اطلاعات هویتی او را بگیرد.
سپس به منظور اهدای جایزه، کد ارسال شده به تلفن همراه وی را از ایشان گرفته اند. دقایقی بعد، شخص متوجه شده است که مبلغ یک میلیارد و چهارصد میلیون ریال از حساب وی کسر شده است. از این رو، برای شکایت و ثبت کلاهبرداری به اسم صدا و سیما به پلیس فتا مراجعه کرده است. با پیگیری های انجام شده توسط پلیس فتا، کلاهبردار در استان های شمالی کشور شناسایی شد و با طی مراحل قانونی، وی دستگیر شد. از این رو، توصیه می شود به هیچ عنوان اطلاعات هویتی، بانکی و رمزهای دریافتی خود را در اختیار هیچ کس قرار ندهید، به خصوص افرادی که به صورت ناشناس با شما تماس میگیرند.
در صورتی که شما هم قربانی این گونه کلاهبرداری ها شدید و یا به موارد مشکوکی برخورد کردید، با فوریت های سایبری به شماره تماس 096380، ارتباط بگیرید. البته از طریق سایت پلیس فتا هم میتوانید گزارش دهید، سایت پلیس فتا عبارت است از www.cyberpolice.ir. در بخش ارتباطات مردمی، میتوانید موارد مشکوک را ثبت کنید و گزارش دهید.
موارد کلاهبرداری هایی که با نام و نشان صدا و سیما صورت میگیرد
با توجه به هشدارهای مکرری که در صدا و سیما به مردم داده میشود، متاسفانه در چهار ماه ابتدای سال 1400، حدودا 99 نفر درگیر کلاهبرداری به اسم صدا و سیما شده اند. در چهار ماه نخست سال، گزارش ها حاکی از کلاهبرداری دوازده میلیارد ریال یا به عبارتی یک میلیارد و دویست میلیون تومان است. در سال 1399، دویست و هشتاد و هشت مورد شکایت ثبت شد که مجموع دریافتی از این اشخاص معادل یک میلیارد و هشتصد و پنجاه میلیون تومان میباشد. پیشتر اشاره کردیم که بیشتر کسانی که طعمه این نوع کلاهبرداری ها می شوند، تحصیل کرده هستند. برای مثال در سال های گذشته سه تن از کارکنان ارشد بانکی قم گول این افراد را خورده بودند و چهارصد و چهل میلیون تومان پول خود را از دست داده بودند.
هر چند پیدا کردن عاملان کلاهبرداری به اسم صدا و سیما کمی دشوار است ولی میتوانید به روند حل پرونده های این چنینی کمک کنید. علاوه بر پلیس فتا و سایت ذکر شده ی فوق، شما می توانید موارد مشابه و مشکوک را از طریق پلیس 110 به ثبت برسانید. یا میتوانید از طریق سایت www.police.ir اقدام کنید و موارد مشکوکی که در تماس با شما بودند را به صورت کامل تشریح نمایید.
هشدار صدا و سیما حول کلاهبرداری با آرم صدا و سیما
تیتر هشدار سازمان صدا و سیما به مردم حول کلاهبرداری با آرم صدا و سیما به این گونه است، گزارش شده است که افراد سودجو با ارسال پیامک یا تماس تلفنی یا واتس اپی با شهروندان تحت عنوان برنده شدن جایزه نقدی و غیرنقدی در برنامه های رادیویی و تلویزیونی، از شهروندان تقاضای ارسال شماره حساب، شماره کارت بانکی، رمز عبور و اطلاعات هویتی دارند. رسانه ی ملی و سازمان صدا و سیما، سالهاست که در تلاش هستند تا مردم را آگاه کنند تا گول این حرف ها و تبلیغات را نخورند. اطلاعات بانکی و هویتی هر شخصی می بایست محرمانه بماند و نباید این اطلاعات را به راحتی در اختیار هر شخصی قرار داد. در گذشته که رمز دوم توسط بانکها و مردم کاربرد داشت، کلاهبرداران به راحتی حساب بانکی شهروندان را خالی میکردند.
ولی با گذشت زمان و با جایگزین شدن رمز پویا به جای رمز دوم، بسیاری از این کلاهبرداری ها کم و محدود شد. اشخاص با کلاهبرداری به اسم صدا و سیما از رمز پویا هم سواستفاده میکنند. از این رو، در رسانه ی ملی (تلویزیون و رادیو) مجریان در این باره به مردم هشدار دادهاند و از طرفی، در اخبار و خبرگزاری ها هم در این باره صحبت شده است. تا مردم آگاهانه با این موارد برخورد کنند و درگیر این نوع کلاهبرداریها نشوند. میان برنامه هایی (البته در گذشته مجموعه تلویزیونی تحت این عنوان از صدا و سیما از شبکه 3 پخش شد) که در صدا و سیما ساخته شده است، به موضوعات این چنینی پرداخته تا مخاطب آگاهتر برخورد کند.
شماره صدا و سیما تهران چیست؟
سازمان صدا و سیما تهران برای ثبت شکایت ها و دریافت گزارش های مربوط به کلاهبرداری به اسم صدا و سیما، راه های ارتباطی متنوعی را لحاظ کرده است. شماره صدا و سیما تهران بخش پایگاه اطلاع رسانی و روابط عمومی آن برای شهروندان تهرانی 162 است. برای هموطنان و شهروندهای سایر استانها و شهرستانها، شماره 0212781 فعال است. سامانه پیامکی این سازمان 30000 میباشد و شما می توانید به صورت شبانه روزی پیام های خود را به روابط عمومی صدا و سیما ارسال کنید. از طرفی این سازمان دارای پست الکترونیکی به نشانی pr.media@irib.ir میباشد. فکس سازمان صدا و سیما به شماره 02122652880 میباشد. ناگفته نماند که اگر شما برنده ی هر گونه قرعه کشی بشوید، قطعا به صورت زنده و لایو از طرف سازمان با شما تماس میگیرند و یا با شماره های معتبری به شما اطلاع خواهند داد.