نوتیفیکیشن چیست؟ چطور از آن برای افزایش فروش کمک بگیریم؟
نوتیفیکیشن چیست؟ آیا استفاده از آن در بازاریابی بازدهی دارد؟ با اینکه خیلیها تصور میکنند به خاطر وجود شبکههای اجتماعی، دیگر استفاده از ایمیل منسوخ شده، هنوز هم برای بسیاری از کسب و کارها ایمیل مارکتینگ به عنوان اولین یا دومین استراتژی بازاریابی موثر محسوب میشود. اما از حوالی سال 2017 که آمار مخاطبان موبایلی وب از آمار کاربران رایانه بیشتر شد، به مرور بازاریابان متوجه شدند که نرخ باز شدن ایمیلهایشان هم در حال کاهش است. اینجا بود که به عنوان یک فکر و راهکار چاره، به سراغ نوتیفیکیشن یا پوش نوتیفیکیشن رفتند. اگر نمیدانید نوتیفیکیشن چیست و چقدر میتواند برای رشد کسب و کار شما موثر باشد، با ما در این مقاله همراه شوید. قبل از اینکه به سراغ ادامه مقاله برویم مایلم آموزش های فرادرس را به شما معرفی کنم؛ مجموعه آموزشی فرادرس در حال حاضر با تولید و انتشار آموزش های با کیفیت در زمینه های گوناگون از جمله بازاریابی دیجیتال توانسته است مخاطبان بسیاری را جذب آموزش های خود کند؛ در صورت تمایل برای دریافت مجموعه آموزش دیجیتال مارکتینگ فرادرس روی لینک زیر کلیک کنید:
نوتیفیکیشن چیست؟
نگاهی به تصویر پایین داشته باشید:
این در واقع یک نوتیفیکیشن است که روی مرورگر رایانه کاربر به نمایش درآمده. حالا تصویر پایین:
این هم یک نوتیفیکیشن است که این بار روی تلفن همراه کاربر منتشر شده! همانطور که تا اینجا متوجه شدید، در واقع نوتیفیکیشن یک اعلان و پیام متنی-تصویری است که میتواند روی اغلب دستگاههای دیجیتال به نمایش دربیاید. از همین تلفن همراهی که در دست دارید گرفته تا رایانه و حتی یک اعلان روی تلویزیونتان وقتی که دستگاه پلی استیشن را به آن متصل کردهاید! تا اینجا صرفا فهمیدیم که نوتیفیکیشن چیست، اما بیایید کمی بحث را به سمت کسب و کار ببریم.
دقت کنید، ارسال نوتیفیکیشن یا از طریق خود سیستم دستگاهها انجام شده یا از طریق یک برنامه دیگر. مثلا ممکن است هم یک نوتیفیکیشن در مورد شارژ کم تلفن همراهتان دریافت کنید و هم یک نوتیفیکیشن تبلیغاتی در مورد تخفیف محصولات سوپرمارکت اسنپ! در مثال اول، نوتیفیکیشن را خود موبایل ارسال کرده و در مثال دوم احتمالا اپلیکیشن اسنپ ارسالکنندهاش بوده.
پوش نوتیفیکیشن چیست؟
راستش را بخواهید هر منبعی اطلاعات پراکندهای در مورد تفاوت پوش نوتیفیکیشن و نوتیفیکیشن ارائه میکند. اما اگر بخواهیم چیزی که خودمان متوجه شدهایم را به زبان ساده بگوییم؛ تفاوت نوتیفیکیشن و پوش نوتیفیکیشن، در این است که دقیقا ارسالکنندهاش چه کسی یا برنامهای باشد؟
در واقع اعلانهایی که از طرف خود تلفن همراهتان ارسال میشود، نوتیفیکیشن عادی هستند. مثلا اعلانی در مورد تاریخ و ساعت گوشی، اعلانی در مورد داغ شدن تلفن همراه و… . اما وقتی یک اپلیکیشن و برنامه باعث به وجود آمدن اعلان باشد، به آن پوش نوتیفیکیشن میگویند. مثلا اعلانی از طرف اپلیکیشن دیجی کالا روی تلفن همراهتان که شما را ترغیب به خرید فلان محصول میکند.
نکته: اغلب پوش نوتیفیکیشنها همراه با یک لینک ارسال میشوند. این یعنی اگر کاربر روی اعلان بزند، وارد یک صفحه جدید خواهد شد که آدرسش قبلا ارسالکننده اعلان تعیین کرده.
نوتیفیکیشن چطور ارسال میشود؟
ببینید، فرآیند ارسال نوتیفیکیشن بر خلاف پیامک و… بهشکل کاملا اجباری نیست! در واقع شما یا هر کسب و کار دیگری صرفا در 2 حالت میتوانید نوتیفیکیشن را روی دستگاه مخاطبان ارسال کنید.
در حالت اول، باید قبلا در مرورگر کاربر از او برای ارسال اعلان اجازه گرفته باشید:
همانطور که مشاهده میکنید، این اعلانهایی که بالای مرورگر در سایتهای مختلف به شما نشان داده میشوند، هدفشان این است که این اجازه را از شما دریافت کنند. حالا اگر اجازه صادر شد و روی دکمه موافقت زدید، از این به بعد صاحب این سایت میتوانید روی مرورگر شما برایتان اعلان بفرستد. فرقی هم ندارد مرورگر تلفن همراه باشد یا رایانه.
در روش دوم اما مخاطب باید اپلیکیشن شما را روی تلفن همراهش نصب کند. در واقع نصب اپلیکیشن روی تلفن همراه خودش به منزله تایید ارسال نوتیفیکیشن از طرف آن است. به همین ترتیب است که واتس اپ به راحتی برای شما روی تلفن همراهتان اعلان میدهد. یا مثلا بعضی اپلیکیشنهای تبلیغاتی، تبلیغ دیگر کسب و کارها را بهشکل نوتیفیکیشن برای شما روی تلفن همراه ارسال میکنند.
چطور نوتیفیکیشن بفرستیم؟ انواع پوش نوتیفیکیشن
خب، اجازه بدهید ببینیم به عنوان یک کسب و کار چند نوع نوتیفیکیشن وجود دارد که بتوانید برای مخاطبان ارسال کنید؟!
ارسال پوش تبلیغاتی
روش اول ارسال نوتیفیکیشن، روش تبلیغاتی یا اجباری است! در این روش، شما به سراغ شرکتهایی میروید که پنلهای پوش دارند و از آنها میخواهید این تبلیغات را برای شما روی دستگاه کاربران ارسال کنند. در ادامه بنابر خواسته شما، یک پیام متنی کوتاه همراه با تصویری کوچک، روی تلفن همراه مخاطبان یا مرورگرشان ارسال میشود.
در واقع شرکتهای دارنده پنل، خودشان یا صاحب اپلیکیشنهایی هستند که تعداد نصب زیادی داشته و از طریق آن برای کاربران پوش ارسال میکنند، یا با صاحبان این اپلیکیشنها قرارداد دارند.
به عنوان نمونه الان اپلیکیشن آمیرزا بیشتر از 1 میلیون نصب دارد و این یعنی صاحبش میتواند در هر بار روی تلفن همراه 1 میلیون نفر مخاطب نوتیفیکیشن ارسال کند!
ارسال با اجازه کاربر
روش دوم چیزی است که در بخش قبلی مقاله توضیحش دادم، در این روش شما یا باید اجاره ارسال پوش روی مرورگر کاربر را از او در سایتتان دریافت کنید، یا اینکه یک اپلیکیشن داشته باشید که کاربران به آن علاقهمند بوده و روی تلفن همراهشان نصبش کرده باشند. مثلا الان اسنپ، تپسی، دیجی کالا و… به این خاطر که مخاطبان اپلیکیشنشان را روی تلفن همراهشان نصب کردهاند، به راحتی برای آنها اعلان میفرستند.
اهداف پوش نوتیفیکیشن برای کسب و کارها
بیایید تصور کنیم فرصتی پیش آمده که چند هزار اعلان و نوتیفیکیشن برای مخاطبان ارسال کنید. حالا به عنوان یک صاحب کسب و کار قبل از هر اقدامی باید بدانید که اصلا با این اعلانها میتوان به چه اهدافی رسید؟!
هدایت مخاطب به رسانه
یکی از اهداف شما از ارسال نوتیفیکیشن روی دستگاه مخاطبان در جهت جذب آنها به رسانهتان است. مثلا میتوانید با نوتیفیکیشن تبلیغاتی یا غیر اجباری، به مخاطبان در مورد لایو امشب در پیج اینستاگرامتان اطلاعرسانی کنید. به این ترتیب هم تعداد فالوورها را بالا بردهاید و هم تعداد کاربرانی که این لایو را مشاهده کرده و سپس احتمالا بر اساس توصیههایتان در لایو، اقدام به خرید محصول میکنند.
هدایت مخاطب به صفحه فرود
در دنیای بازاریابی دیجیتال، موضوعی به اسم لندینگ پیج یا صفحه فرود وجود دارد. به زبان ساده این کلمه به صفحاتی از سایت شما اشاره میکند که صرفا یک هدف دارد! مثلا یک صفحه فرود ممکن است تنها هدفش این باشد که مخاطب را به کلیک روی دکمه دانلود کتاب ترغیب کرده و در مقابل از او ایمیلش را دریافت کند. یا یک صفحه دیگر هدفش این است که مخاطب را به خریدار محصول تبدیل کرده و همان جا از او پول دریافت کند.
ارائه تخفیف و پیشنهادهای ویژه
اغلب صاحبان کسب و کار از نوتیفیکیشنها برای ارائه تخفیفها و پیشنهادهای ویژه کمک میگیرند. در این روش، شما مخاطب را به بهانه جذابی مثل یک تخفیف چند ده درصدی، یک قرعهکشی، دریافت هدیه و هر چیز دیگری که برای او جذاب است، ترغیب میکنید روی نوتیفیکیشن کلیک کرده و وارد یک صفحه شود.
بازگردانی کاربران از دست رفته
بعضی کسب و کارهایی که توانستهاند مخاطب را به نصب اپلیکیشنشان راضی کنند، میتوانند اطلاعات زیادی از او به دست بیاورند. مثلا اینکه این کاربر در ماه گذشته از خدمات اپلیکیشن استفاده نکرده یا اینکه فلان کاربر بیشتر از 2 ماه است که از محصولات ما نخریده. در این شرایط مدیران مارکتینگ با ارسال نوتیفیکیشنها و پیشنهاد تخفیف و… آنها را به خرید دوباره ترغیب میکنند تا مبادا کاربر به طور کامل از دست برود.
یادآوری
بعضی اپلیکیشنها نیاز دارند دائما چیزهایی را به مخاطب یادآوری کنند. مثلا یک اپلیکیشن سلامتی به کمک نوتیفیکیشنها، به مخاطبان میگوید حتما طی روز چند لیوان آب بخورند. یا مثلا یک اپلیکیشن مدیتیشن به مخاطبان یادآوری میکند تا به زمانبندیشان جهت مدیتیشن، توجه کنند.
ارسال اخبار مهم
در نهایت برای بعضی کسب و کارها اهمیت زیادی دارد که اخبار مهمشان را سریع به دست مخاطبان برسانند. این اخبار ممکن است برای یک کسب و کار، اخبار آپدیت اپلیکیشن باشد و برای دیگری، مشکلات فنی سایت!
آیا نوتیفیکیشنها بازدهی دارند؟
در ایران تحقیقات جامع و معتبری در مورد میزان بازدهی نوتیفیکیشنها در دسترس نیست. اما دادهها در سطح وب انگلیسی نشانههای خوبی از محبوبیت اعلانها دارند. مثلا این داده:
بر اساس بررسی انجام شده توسط Localytics، حدود 52 درصد از کاربران اعلانها را روی تلفن همراهشان فعال کردهاند. البته اگر نخواهیم به این چیزها توجه کنیم هم در نهایت اینکه میبینیم امروز اغلب کسب و کارهای موفق و بزرگ از نوتیفیکیشن کمک میگیرند، خودش نشاندهنده اهمیت و محبوبیت این روش بازاریابی اینترنتی است.
آیا پوش نوتیفیکیشن بهتر از ایمیل و پیامک است؟!
ببینید، شاید آمار بگویند نرخ تبدیل یا حداقل نرخ باز شدن نوتیفیکیشنها بیشتر از ایمیل و پیامک باشد. اما به هیچ عنوان نمیتوانیم به طور مطلق بگوییم کدام یکی از این 3 مورد بهتر است! چرا؟
چون هر کدام از اینها در شرایط خاص بازدهی متفاوتی دارند. یعنی چه؟ اجازه بدهید مثال بزنیم:
یک کسب و کار موفق حدودا هفتهای 1 الی 2 بار برای مخاطبانش ایمیل میفرستد تا آنها را به خواندن مقالات وبلاگ ترغیب کند. اما این تعداد نوتیفیکیشن برای مخاطبان بسیار آزاردهنده خواهد بود! آنهم مخصوصا وقتی قرار به خواندن یک مقاله باشد. بنابراین در چنین شرایطی باید از ایمیل استفاده کرد. این مثالها برای پیامک و دیگر روشهای تبلیغاتی هم وجود دارد. بنابراین میتوان به عنوان نتیجهگیری گفت:
نمیشود این روشهای بازاریابی را بهشکل دقیق با هم مقایسه کرد. در واقع بهترین و هوشمندانهترین انتخاب، استفاده از هر روش تبلیغاتی در زمان و مکان مناسب است! دقیقا همانطور که اسنپ و دیجی کالا، هم از نوتیفیکیشن، هم پیامک و هم ایمیل برای ترغیب کردن شما به خرید استفاده میکنند.
راهکارهای استفاده بهتر از نوتیفیکیشن چیست؟
خب، اجازه بدهید قبل از تمام شدن مقاله، چند تا از مهمترین نکات و تکنیکها که باید در ارسال نوتیفیکیشن رعایت کنید را به شما توضیح بدهیم. با ما همراه باشید.
ترجیحا رسانه خودتان را داشته باشید
شاید در دفعات اول مجبور باشید به سراغ شرکتهای فروشنده خدمات پوش نوتیفیکیشن بروید، اما در هر حال باید به فکر یک رسانه اختصاصی برای خودتان باشید. رسانهای که بتوانید از طریقش پیامهای اختصاصی برای مخاطبان ارسال کنید و به دیگر شرکتها برای آن وابسته نباشید.
در زمان درست پیام بدهید
مورد بعدی این است که باید متناسب با شرایط مخاطبان، در زمان درست به آنها پیام بدهید. مثلا اگر مخاطبانتان دانشجویان هستند، احتمالا ارسال نوتیفیکیشن قبل از ظهر یا حتی عصر انتخاب خوبی نباشد چراکه در این زمان اغلبشان بر سر کلاس هستند. یا مثلا اگر مخاطبانتان عمومی هستند، شاید ارسال در حوالی ساعت 8 الی 11 شب انتخاب خوبی باشد چراکه اغلب افراد در این زمان آزادند.
تا جای ممکن پیام را خصوصیسازی کنید
بعضی شرکتها برای ارسال نوتیفیکیشن به شما قابلیتهای زیادی میدهند. مثلا اینکه صرفا پیامتان را برای مخاطبان فلان استان بفرستید، برای مخاطبانی بفرستید که سنشان بین بازه 18 تا 25 سال است و… . همینطور اگر اپلیکیشنی داشته باشید که از طریق آن بخواهید برای مخاطبان اعلان ارسال کنید، احتمالا میتوانید تا حدود زیادی کاربران را دستهبندی کنید. به این ترتیب این قابلیت را خواهید داشت که برای هر دسته از مخاطبان، پیامهای خصوصیشده بفرستید. مثلا تصویر پیامی که برای مخاطبان 18 تا 35 سال میفرستید میتواند با تصویر پیام مخاطبان بالای 40 سال متفاوت باشد.
حوصلهسربر نباشید!
یادتان باشد که ارسال مداوم نوتیفیکیشن یا باعث میشود مخاطبان نسبت به شما بدبین شوند یا اینکه به طور کلی نوتیفیکیشنهایتان را بلاک کنند. بنابراین به هیچ عنوان در ارسال پیام زیادهروی نکنید.
به محتوا توجه کنید
محتوای نوتیفیکیشن اهمیت زیادی دارد. در واقع جایگاه پوش، به شدت حساس است چراکه اغلب مخاطبان زمان زیادی را برای مطالعه یک نوتیفیکیشن اختصاص نمیدهند. به زبان دیگر، اگر تصویر و ابتدای متن پیام نتوانست نظر مخاطب را در همان ثانیه اول جلب کند، این یعنی به طور کامل او را از دست دادهاید. بنابراین اگر تخصص کافی ندارید، برای نوشتن محتوا و انتخاب تصویرش از متخصصان تبلیغ نویسی کمک بگیرید.
بازدهی را بررسی کنید
در نهایت مهمترین نکته در بازاریابی؛ همیشه باید میزان بازدهی را بررسی کنید! این یعنی به کمک ابزارها، تخصص مدیر بازاریابی و دیگر راهکارها، باید بازدهی هر پیامی که ارسال کردهاید را بررسی کنید و بر اساس نتایج، پیام بعدی را بهبود بدهید تا نتیجه باز هم بهتر شود.
کلام آخر در مورد نوتیفیکیشن چیست
خب به انتهای مقاله رسیدیم. در این مقاله ابتدا فهمیدیم که نوتیفیکیشن چیست و پوش نوتیفیکیشن چیست؟ سپس با اصول بازاریابی به کمک آن آشنا شدیم. در آخر اگر سوال و نظری داشتید در بخش نظرات منتظر شما عزیزان هستیم. در اینجا مایلم مجموعه آموزش بازاریابی و تبلیغات فرادرس را به شما معرفی کنم؛ برای دریافت این آموزش روی لینک زیر کلیک کنید: