علائم اولیه دیابت: ۱۳ نشانه اولیه دیابت که باید جدی گرفته شوند
دیابت نوع ۲ یک بیماری شایع در عصر مدرن است. این بیماری ابتدا با علائم کمی بروز میکند، که میتوان به آسانی آنها را نادیده گرفت. از هر ۳ نفر مبتلا به دیابت، ۱ نفر حتی چیزی دربارهی آن نمیداند. چون دیابت یک بیماری جدی است که میتواند سبب مشکلات خطرناک- از جمله آسیب قلبی عروقی و عصبی- شود، مهم است که هر چه زودتر آن را تشخیص دهیم. میتوان دیابت را با رژیم غذایی مناسب، ورزش مرتب، و در صورت لزوم مصرف دارو، کنترل کرد و فرد میتواند یک زندگی رضایتبخش داشتهباشد. از این رو لازم است دربارهی برخی علائم اولیه دیابت آگاهی داشته باشید تا بتوانید برای حفظ سلامتیتان اقدام کنید.
در ۲۰۱۳ بیش از ۳۸۲ میلیون نفر در سراسر دنیا دیابت، و ۹۰ درصدشان دیابت نوع ۲ داشتند. این یک بیماری سوختوسازی است، که مشخصهی آن سطح بالای قند خون (گلوکز) است. یا تولید انسولین- یک هورمون پانکراتیک که معمولا با تنظیم سطح قند خون سر و کار دارد- کاهش داشتهاست یا سلولها به خوبی به آن پاسخ نمیدهند. علائمی که در ادامه آمدهاست نتیجهی این اختلال است:
۱. تکرر ادرار (پرادراری)
اگر متوجه شدهاید که بیشتر از همیشه مجبور به ادرار میشوید، در طول شب (گاهی چند بار) برای تخلیهی مثانه بیدار میشوید، این میتواند یک نشانهی هشداردهنده باشد. کلیهها بیشتر کار میکنند تا از شر گلوکز اضافی خون خلاص شوند.
۲. تشنگی مفرط (پرنوشی)
این علامت با علامت قبلی در ارتباط است. چون شما مایعات بیشتری از دست میدهید، بدن سعی میکند آن را جبران کند، از این رو دائم نیاز به نوشیدن مایعات دارید.
۳. افزایش گرسنگی (پرخوری)
به علت بالا و پایین رفتنهای زیاد سطح قند خون، بدن ناگهان به خوردن نیاز پیدا میکند. سلولها گلوکز کافی دریافت نمیکنند، برای همین به آن ولع پیدا میکنید.
۴. خشکی دهان
شما کمبود رطوبت دهان را تجربه میکنید، که میتواند هم ناخوشایند و هم خطرناک باشد. دهان خشک میتواند محلی برای تکثیر باکتریها باشد و سبب مشکلات دهانی و دندانی مختلف شود. بیماریهای لثه یکی از مشکلات شناختهشدهی دیابت است.
۵. افزایش یا کاهش بیدلیل وزن
چون انسولین نمیتواند گلوکز را به سلولها برساند، بدن طوری واکنش نشان میدهد که انگار قرار است گرسنگی بکشد و شروع به استفاده از پروتئین ماهیچهها میکند. کاهش بیدلیل و سریع وزن (۵ تا ۱۰ کیلوگرم در عرض چند ماه) نشان از سلامتی ندرد و مستلزم بررسی بیشتر است. از طرف دیگر، افزایش مصرف خوراکیهای قندی میتواند منجر به افزایش وزن شود.
۶. خستگی مفرط
وقتی بدن دائم کمبود گلوکز را در سلولها جبران میکند، خستگی بیش از حد میتواند گسترش یابد. همچنین خوابی که با احساس ادرار فوری قطع شود، کمکی به شما نخواهد کرد. آدمها سطح پایینتری از انرژی را احساس میکنند و بهطور مزمن احساس خوبی ندارند. همچنین احساس زودرنجی و روحیهی بد هم غیرمعمول نیست.
۷. مشکلات بینایی
قند خون بالا روی چشمها نیز تاثیر میگذارد. این مشکل شکل عدسیها و چشمها را تغییر میدهد. در نتیجه، دیدتان تار میشود. شما میتوانید گاهی درخششهای لحظهای نور را ببنید و دیدتان دچار انحراف میشود. در ابتدا تغییرات چشم برگشتپذیر است. با این حال اگر سطح قند خون برای مدت طولانی بالا بماند، این میتواند سبب آسیب دائمی و حتی منجر به از دست دادن بینایی شود.
۸. سردرد
سردرد میتواند به علت سطح بالای قند خون باشد و یکی از نشانههای اولیهی هیپرگلیسمی (گلوکز خون بالا) محسوب میشود. با تشدید بیماری این نشانه تشدید میشود.
۹. عفونت، بریدگی و کبودیهایی که خوب نمیشود
این نشانهی کلاسیک دیابت یکی از پیامدهای آسیب رگ خونی است. قند اضافی به وریدها و شریانها آسیب میزند، برای همین در انتقال خون به جایی که نیاز به ترمیم و درمان دارد، ضعیفتر عمل میکنند.
۱۰. عفونتهای قارچی
از آنجا که باکتریها و قارچها در محیط قندی رشد میکنند، عفونت میتواند شایعتر باشد. یکی از رایجترین آنها، عفونت قارچی، از قبیل کاندیدا، بهویژه عفونت کاندیدایی واژن در زنان است.
۱۱. بیحسی و مورمور شدن دست و پا
این نشانه نتیجهی آسیب عصب- نوروپاتی- است که با دیابت در ارتباط است. مورمور شدن و بیحسی میتواند با درد سوزنده و التهاب همراه باشد. اگر سطح قند خون پایین نیاید، آسیب عصب میتواند دائمی شود و سبب مشکلی جدی ناشی از دیابت شود.
۱۲. تغییرات پوستی
مخملی و تیره شدن پوست، که با عنوان آکانتوز نیگریکانس شناخته میشود، میتواند در گردن، کشالهی ران، و زیربغل ظاهر شود. همچنین ممکن است تغییرات غیرعادی و خارش را بهویژه در ناحیهی واژن یا کشالهی ران مشاهده کنید.
۱۳. اختلال جنسی
دیابت به رگها و عصبهای اندامهای جنسی نیز آسیب میزند، که میتواند منجر به مشکلات جنسی مختلف شود. ممکن است زنان خشکی واژن و مردان مشکلات نعوظ را تجربه کنند. ۳۵ تا ۷۵ درصد مردان مبتلا دیابت از ناتوانی جنسی رنج میبرند.
اگر برخی از این نشانهها را تجربه میکنید، به پزشکتان مراجعه کنید تا آزمایش خون بدهید و اگر واقعا از دیابت نوع ۲ رنج میبرید، تشخیص دادهشود.
آزمایشهای مختلف انجام میشود و برای یک تشخیص قابل اطمینان این آزمایشها باید تکرار شود. آزمایش قند پلاسما در حالت ناشتا قند خونتان را بعد از ۸ ساعت خودداری از خوردن کنترل میکند. اگر قند خونتان در ۲ مرحله آزمایش، بالای ۱۲۶ میلیگرم در هر دسیلیتر (mg/dL) باشد، این یعنی شما دیابت دارید. مقادیری که اندکی کمتر است، مانند ۱۰۰ تا ۱۲۵ mg/dL نیز به همین اندازه نگرانکننده است. این پیشدیابت محسوب میشود.
مطلب مرتبط: درمان دیابت: ۱۴ موثرترین درمان خانگی دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲
عوامل خطر
به یاد داشته باشید دیابت نوع ۲ تا حدودی یک بیماری قابل پیشگیری است، و میتوان با رویکردی صحیح به زندگی و سلامت از مشکلات ناشی از آن اجتناب کرد. برخی از عوامل خطر که روی آنها نفوذ دارید این موارد است:
- سیگار
- اضافه وزن- بهویژه آدمهای دارای چربی شکم (چاقی احشایی) در معرض خطر هستند
- عدم فعالیت فیزیکی
- رژیم غذایی ناسالم سرشار از گوشت قرمز، چربیهای ناسالم، قندها و خوراکیهای فرآوریشده- روزی یک قوطی نوشابهی قندی خطر دیابت را ۲۲ درصد افزایش میدهد
در کل، اگر سعی کنید رژیم غذایی سالم داشتهباشید، بهطور متعادل ورزش کنید، سطح استرستان را کنترل کنید، و از عادات بد اجتناب کنید، نتیجهی خوبی میگیرید. وقتی سنمان بالا میرود، خطر دیابت افزایش مییابد، برای همین در پیش گرفتن سبک زندگی سالم و فعال ماندن حتی مهمتر میشود.
ترجمه:تحریریه سایت کسب و کار بازده_مینا بنادکوکی
علائم اولیه دیابت: ۱۳ نشانه اولیه دیابت که باید جدی گرفته شوند
برچسب ها افزایش گرسنگیخستگی مفرطخشکی دهاندیابتمشکلات بینایینشانه دیابتهشدارپرخوریپرنوشی
- مطلب قبلی چرا توییتر اوباما ستاره های پورنوگرافی را دنبال میکند؟
- مطلب بعدی تخریب استخوان با یک سم که هر روز با اشتها می نوشید