۷ عادت که باعث پایین بودن سطح استروژن در بدن تان میشود
در صورتی که عادتهایی داشته باشید که که باعث پایین بودن سطح استروژن در بدن تان میشود، ممکن است در برههای از زندگیتان مجبور به متحمل شدن یک سری عارضهی جانبی باشید. این هورمون نقشی حیاتی در سلامت کلی شما ایفا میکند. و میتواند روی چیزهایی مانند دورهی قاعدگی، خلق و خو و سطح انرژیتان تاثیر بگذارد.
استروژن چیست
بنا به گفتهی پزشکان، اگر بخواهیم این هورمون را به طور خلاصه توصیف کنیم باید بگوییم که “استروژن در کنار پروژسترون یکی از مهمترین هورمونهای جنسی در زنان است. نقش اصلی استروژن کمک به رشد پوشش رحم برای کاشت تخمک و تحریک آزاد شدن تخمک در طول دورهی تخمکگذاری است. ”
این هورمون در عین حال به بدن شما کمک میکند که استخوانها را سالم نگه دارد و حتی اگر سطح آن در بدن شما کم باشد، ممکن است خلق و خویتان نیز تاثیر بپذیرد. سطح سراتونین در مغز میتواند به علت کمبود استروژن کاهش بیابد، و همین منجر به بروز افسردگی میشود. پایین بودن سطح استروژن همچنین میتواند سبب بروز خشکی واژن، گرگرفتگی و عفونت مکرر در ناحیهی دستگاه ادراری شود.
حتی اگر شما نشانههای کم بودن هومون استروژن را داشته باشید، این بدان معنا نیست که برای تغییر دادن اوضاع و اصلاح مشکل موجود، بیش از حد دیر شدهاست. دکتر ژانل لوک، متخصص غدد درونریز، میگوید: “رژیم سالم، خواب کافی و ورزش منظم برای تنظیم تعادل هورمونی بدن مفید است. علاوه بر این، غذاهای خاصی میتوانند باعث افزایش استروژن بدن شوند، از جمله تخم کتان، محصولات سویا، پسته، بادام زمینی، و گردو. ”
با این حال، در صورتی که تصور میکنید، سطح استروژن در بدن شما کم است، حتما باید پزشکتان را در جریان بگذارید. بعضی از عادتهای ذکر شده در این نوشتار میتوانند در بروز این مشکل نقش داشته باشند، اما به طور قطع تنها پزشکتان است که میتواند متوجه وجود کمبود این مشکل شود.
۷ عادت که باعث پایین بودن سطح استروژن در بدن تان میشود
۱. ورزش بیش از حد
در حالی که ورزش متوسط برای سلامتی بدن مفید است، ورزش بیش از حد میتواند باعث کاهش سطح استروژن و بسیاری از علائم مرتبط با آن شود.
بنا به گفتهی پزشکان و محققان “زنانی که به سرعت تمرینات ورزشی با شدت بالا را شروع میکنند – به عنوان مثال، با آموزش برای ماراتن یا برخی از رویدادهای مهم دیگر که نیازمند سطح بالایی از تمرینات فیزیکی هستند – ممکن است قطع قاعدگی را به طور ناگهانی تجربه کنند.
و این اتفاق ممکن است به دلیل استرس بالایی باشد که روی بدن تاثیر میگذارد. کورتیزول در واکنش به استرس واقعی یا درکشده آزاد میشود و میتواند فیزیکی (از جمله ورزش) یا عاطفی باشد. انجام تمرینات ورزشی سنگین در واقع میتواند باعث افزایش استرس و کاهش انرژی مورد نیاز برای تنظیم هورمونهای جنسی شود.”
ورزش میتواند برای بسیاری از افراد سودمند باشد، اما ممکن است بهتر باشد قبل از شروع یک برنامهی ورزشی سنگین، با پزشکتان مشورت کنید، زیرا ممکن است بر هورمونهای شما تأثیر بگذارد.
۲. غلبهی استرس بر شما
هرچند همه با لحظات پر از تنش و استرس مواجه میشوند، اما مهم این است که حواستان به دقت روی خودتان باشد، اینکه آیا همیشه پر از استرس هستید یا خیر، که اگر اینطور است، راهی برای ایجاد تعادل پیدا کنید.
چرا که استرس مداوم، میتواند به طور ناگهانی سبب شود که آدرنال فعالیت بیش از حدی داشته باشد و تولید هورمونهای تیروئید، استروژن و سایر هورمونهای تولید مثل را مختل کند. بدن همیشه اولویت را به تولید این هورمونهای استرس میدهد که به شما کمک میکنند از پس یک دورهی بحرانی بربیایید و جان سالم به درد ببرید، و به این ترتیب هورمونهای جنسی هنگامی که متوجه میشوند دوران سختی را سپری میکنید، به نوعی عقبنشینی میکنند.
اگر به بدنتان نشان بدهید که این اوضاع در واقع +یک بحران نیست، ممکن است کمی سرعت خود را کم کند و روی سلامتیتان متمرکز شود. به منظور کمک کردن به بدنتان میتوانید مراقبه کنید، به کلاس یوگا بروید، با یک درمانگر صحبت کنید، یا انواع دیگری از مراقبتهای شخصی را امتحان کنید؛ به این ترتیب قادر خواهید بود که کمی تمدد اعصاب و آرامش داشته باشید و استرسی را که رویتان تاثیر گذاشته بهتر مدیریت کنید.
۳. عدم خوردن غذا به میزان کافی
بنا به گفتهی پزشکان و محققان، در صورتی که در طول روز به میزان کافی غذا نخورید، بعید است که بدنتان انرژی کافی برای عملکرد درست دریافت کند، و همین روی سطح هورمونهای شما تأثیر میگذارد.
هنگامی که مواد مغذی را به اندازهی کافی دریافت نمیکنید، بدن باید انرژی خود را حفظ کند تا ارگانهای حیاتی زنده بماند و بنابراین سیستم تولید مثل، اولین قسمتی از بدن است که خاموش میشود.
به این ترتیب در صورتی که در زمینهی رژیم غذایی مشکل دارید و مواد مغذی را به میزان کافی دریافت نمیکنید، حتما برای اصلاح این مشکل به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید.
۴. داشتن رژیم غذایی خالی از مواد مغذی
عدم دریافت مواد مغذی در طول روز اتفاقی است که به آسانی رخ میدهد، خواه به دلیل اینکه بیش از حد گرفتار هستید و خواه به این دلیل که مواد غذایی مناسبی را در برنامهی غذاییتان نگنجاندهاید. و احتمالا خودتان متوجه هستید که هر دوی این عادات میتوانند سطح هورمون استروژن را در بدنتان کاهش بدهند.
در واقع داشتن یک رژیم غذایی خالی از مواد مغذی، آنتیاکسیدانها و مواد غذایی پروبیوتیک – و حاوی مقدار زیادی از محرکها – میتواند غدد فوق کلیوی و تیروئید را تحت فشار زیادی قرار بدهد. به عنوان مثال، مصرف زیاد قند، چربیهای هیدروژنه و افزودنیهای مصنوعی با مشکلات مربوط به تیروئید و خستگی غدد آدرنال مرتبط است و میتواند کورتیزول را افزایش دهد.”
و چناچه احتمالا میدانیم، استرس هیچ رفاقتی با استروژن ندارد. افزایش بیش از حد سطح کورتیزول در بدن، مانع عملکرد مطلوب بسیاری از هورمونهای ضروری دیگر مانند هورمونهای جنسی میشود.
در حالی که اعمال تغییرات غذایی ممکن است دشوار باشد، اما همیشه میتوانید با اضافه کردن غذاهای سالم به صورت مرحله به مرحله، این کار را شروع کنید. غذاهای حاوی آنتیاکسیدان زیاد، که پر از مواد مغذی هستند، چربیهای مفید و پروتئین مصرف کنید. با گذشت زمان، به برنامهی غذایی جدیدتان عادت خواهید کرد و دیگر نمیتوانید مواد غیرمغذی و ناسالم مصرف کنید.
۵. داشتن یک رژیم غذایی خامخواری یا وگان
بر اساس برخی مطالعات و گزارشها، ثابت شده که گیاهخواران و وگانها و به ویژه افرادی که یک رژیم غذایی خامخواری را دنبال میکنند، ممکن است در معرض خطر کم شدن وزن یا کمبود مواد مغذی قرار بگیرند، اثری که میتواند باعث کاهش سطح استروژن شود.
البته این موضوع قطعا برای همهی گیاهخواران و وگانها صدق نمیکند، اما باز هم باید آن را به خاطر داشته باشید، به ویژه اگر نشانههایی از کم بودن سطح استروژن را دارید از جمله اینکه گاهی پریود نمیشوید.
اگر چنین چیزی در مورد شما صدق میکند، با پزشکتان صحبت کنید تا اطمینان حاصل شود که غذاهای مناسبی میخورید و مواد مغذی مهم را به میزان کافی دریافت میکنید. به طور قطع داشتن یک رژیم غذایی گیاهخواری یا وگان مزایای زیادی دارد و حتما این امکان وجود دارد که این رژیم را به سالمترین شیوهی ممکن دنبال کنید.
۶. شبّها تا دیروقت بیدار ماندن
شبها چند ساعت میخوابید؟ چرا که ثابت شدهاست، تا آنجایی که به هورمونها و سطح آنها در بدن مربوط است، خواب نقش بسیار مهمی ایفا میکند.
بنا به گفتهی پزشکان، خواب ( به مدت هفت ساعت یا بیشتر) شبانه به تحریک روند بهبودی بدن کمک میکند، سطح هورمون رشد انسان را (در صورتی تولید میشود که شما بین ساعات ۱۰ شب تا ۲ صبح خواب باشید)، که خود از تعادل سطح استروژن در بدن پشتیبانی میکند، افزایش میدهد.
بنابراین اگر خواب کافی نداشته باشید، به بدنتان اجازه نمیدهید که خود را تنظیم کند یا سطح هورمون را در حد متعادل نگه دارد.
۷. استفاده از ظروف پلاستیکی
مطابق با تحقیقات صورت گرفته، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا اشکال مصنوعی استروژن میتواند سایتهای گیرندهی استروژن را مهار و استروژن را در بدن غیر فعال یا حتی بیش از حد فعال کند.
این مشکل در واقع نوعی اختلال غدد درونریز است که میتواند استروژن را تقلید کرده و انواع بیسفنول ای، بیفنیل پلیکلر شده یا فتالاتّها را که معمولا در پلاستیک و لوازم آرایشی یافت میشوند، شامل میشود.
بهترین اقدام این است که هر زمانی که برایتان امکان دارد، از آنها دوری کنید. برای مثال، به منظور کمک به طبیعی ماندن سطح هورمونها در بدنتان، به عنوان اقدامی کوچک میتوانید کاسهها و فنجانهای معمول پلاستیکی را با انواع شیشهای یا فلزی آنها جایگزین کنید.
البته، ممکن نیست که از تمام تنشها و تمام پلاستیکها همیشه و همه وقت پرهیز کنید یا همیشه خواب کافی و باکیفیت داشته باشید. اما با تلاش برای جایگزینی این عادتها با عاداتی که تأثیر زیادی بر هورمونها ندارند، ممکن است از شر نشانههای مرتبط با کم بودن سطح استروژن در بدن خلاص شوید!!
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – سارا فیضی
منبع: باستل
۷ عادت که باعث پایین بودن سطح استروژن در بدن تان میشود
- مطلب قبلی ۷ حقیقت مهم در مورد اقتصاد ایران به روایت وورداطلس
- مطلب بعدی بدنسازان حرفه ای: ۳۰ کار که بدنسازها باید حتما انجام بدهند