۱۱ مهارت کاربردی زندگی برای آموزش به کودکان در دوران قرنطینه کرونا
اگر شما نیز مانند بسیاری از والدین با سرگرم کردن فرزندانتان در طول دورهی تعطیلی مدارس به خاطر شیوع همهگیری بیماری کرونا دچار مشکل شدهاید، و نگران هستید که شاید پس از پایان تابستان نیز همین مسئله ادامه داشته باشد، یکی از نویسندگان بیزینس اینسایدر که مادر دو کودک نیز هست، توصیه میکند به طور مرتب برنامههایی را برای آموزش کودکانتان در خانه ترتیب دهید. در ادامه این نوشتار با ۱۱ مهارت کاربردی زندگی برای آموزش به کودکان در دوران قرنطینه کرونا آشنا می شویم که می توانند راهگشای سوالات بسیاری از والدین در دوران تعطیلی های کرونایی باشد.
برنامههای آموزشی نباید همیشه با ریاضی و علوم پر شوند – در عوض، این کارشناس توصیه میکند، بر درسهای لذتبخشتر و کاربردیتری برای زندگی تمرکز کنید؛ درسهایی که کودکانتان نمیتوانند در مدرسه بیاموزند.
طبق توصیهی این کارشناس، بهتر است به کودکانتان کمکهای اولیه، نحوهی استفادهی بیخطر از چاقو، نحوهی استفاده از ابزارهای مختلف در خانه، و همچنین، کارهایی مانند شستشوی لباسها، آشپزی، و اتوکشی یاد بدهید (این آموزشها احتمالا بیش از همه هنگامی به درد فرزندانتان میخورند که برای نخستین بار مجبور هستند حتی برای چند روز به تنهایی زندگی کنند – مثلا در دورهی دانشجویی).
والدین در تمام نقاط دنیا همیشه حداکثر تلاششان را به خرج میدهند تا دستکم ظاهر برخی از آموزشها و کارهایی را که بچهها در مدرسه یاد میگیرند، در خانه نیز تقلید کنند.
چه بیشتر مهارتهای مهم زندگی در مدرسه آموزش داده شوند، و چه (در مدارس کشورهایی مانند ایران) برنامهی تحصیلی کاربردی و مفیدی در مدرسه وجود نداشته باشد، مهارتهایی لازمی برای زندگی وجود دارند که فرزندانتان برای یادگیری آنها نیازی به کتاب درسی و مدرسه نخواهند داشت. در واقع، این مهارتهای زندگی را میتوان به طور طبیعی در کارها و وظایف روزمرهی زندگی به کودکان آموزش داد.
برای جمعآوری فهرست زیر در خصوص ۱۱ مهارت واقعی زندگی که بدون نیاز به سطوح بالایی از تسلط در مربیگری میتوانید به کودکانتان آموزش دهید، با متخصصان فراوانی صحبت کردهایم؛ در ادامه به این ۱۱ مهارت اشاره میکنیم.
مهارت کاربردی زندگی برای آموزش به کودکان در دوران قرنطینه کرونا
۱. کمکهای اولیه
هنگام تهیه و جمعآوری اقلام مختلف مربوط به جعبهی کمکهای اولیه، از کودکتان بپرسید آیا اطلاعاتی دربارهی هر یک از این اقلام و نحوهی استفاده از آنها دارد یا خیر.
به گفتهی دکتر نها چودهاری، متخصص روانشناسی کودکان و نوجوانان در بیمارستان عمومی ماساچوست و مدرسهی پزشکی هاروارد، و همچنین، بنیانگذار موسسهی بریناستورم، آزمایشگاهی برای نوآوریها در زمینهی سلامت روان در استنفورد، “مغز انسانها تا ۲۵ سالگی به سرعت در حال رشد است؛ به این ترتیب، مغز کودکان و نوجوانان مانند اسفنجی است که آمادهی جذب هرگونه اطلاعات و مهارتهای جدید است. پژوهشها نشان دادهاند، هر گاه والدین به طور فعال در تحقیقات کودکانشان برای یادگیری چیزهای جدید شرکت میکند، میتوانند قدرت یادگیری فرزندانشان را بهبود ببخشند.”
۲. پسانداز و برنامهریزی مالی
یادگیری مسئولیتپذیری مالی هرگز برای کودکان زود نیست – حتی اگر حساب بانکی حقیقی نداشته باشند. به گفتهی تانجلا واکرکرفت، نویسنده و کارشناس در خصوص مسائل خانواده و والدین و دبیر یک مدرسه در فلوریدا، “از آنجا که نوجوانان بیشتر دریافتی را از جانب مادر و پدر به دست میآورند، والدین میتوانند از فرزندانشان بخواهند حسابهای بدهی و بستانکاری را در دسته چکشان پیگیری کنند. والدین میتوانند مقدار مشخصی پول به فرزندشان بدهند تا در طول یک روز، یک هفته، یا یک ماه خرج کند. اگر کودکتان شاهد بالا و پایین رفتن تراز حساب بانکی فرضیاش شود، به تدریج نحوهی خرج کردن پول را برنامهریزی مالی را در دنیا واقعی متوجه خواهد شد.”
۳. شستشوی لباسها
به کودکانتان بیاموزید هیچ موجود افسانهای وجود ندارد که تا آخر عمر مثل مادر همیشه لباسهایاش بشوید، اتو کند، و مرتب بچیند. به گفتهی ماری هیث، استادیار رشتهی آموزش در دانشگاه لویولا مریلند، “به طور طبیعی، مهارتهای خاصی در زندگی وجود دارند که همهی کودکان، به عنوان بخشی از یک جامعهی انسانی، باید به صورت مستقل و به بهترین شکل آنها را فرا بگیرند – از جمله آشپزی، تمیزکاری، ساماندهی خانه و غیره. اکیدا توصیه میکنم والدین این مهارتها را به فرزندانشان یاد بدهند؛ به خصوص وقتی مادر و پدر با مقدار زیاد ظرف کثیف و لباس نشسته مواجه باشند.”
۴. اتوکشی
هرگز نباید لباس را اتو نشده و با چین و چروک پوشید. حداقل تماس سعیتان را بکنید که اهمیت این مسئله را به فرزندتان نشان دهید.
دکتر چودهاری در این خصوص میگوید، “حتی اگر فرزندتان برای استفاده از اتو به اندازهی کافی بزرگ نشده باشد، دستکم مثلا به اندازهای بزرگ شده است که بتواند متوجه بشود این دستگاه چگونه کار میکند؛ به این ترتیب، اطلاعات مفید را در ذهناش ذخیره میکند تا بعدها بتواند در فرایند انجام این کار، اطلاعات را به صورت فعال برای خود یادآوری کند.”
۵. آشپزی
تهیه و تزیین غذاها از جمله فعالیتهایی است که آدمها در هر سنی میتوانند با همراه یکدیگر از آن لذت ببرند.
ماری هیث در این مورد میگوید، “در خانه با فرزندانام قرار گذاشتهایم، به صورت نوبتی در آشپزی به من کمک کنند. این کار به کودکان فرصت میدهد برای رسیدن به هدف ملموس و قابل مشاهده تلاش کنند و در نهایت، به نتیجهی تلاششان برسند – هدف از این تلاش، رسیدن به غذایی خوشمزه و مغذی است. همچنین، این کار به کودکان نحوهی رسیدن به مالکیت میآموزد. با محول کردن کارهایی از قبیل یخزدایی از غذاهای منجمد یا جمعآوری مواد اولیه برای پخت غذا از یخچال و کابینتهای مختلف در آشپزخانه میتوانید به آنها مسئولیت پذیری شخصی بیاموزید.”
۶. استفادهی بی خطر از چاقو
به گفتهی الیسون کارور، معلم سابق مدرسهی ابتدایی، کودکان پس از ۵ سالگی ظرف چند هفته آموزش باید قادر باشند برای خودشان صبحانه درست کنند. کارور میگوید، “شما میتوانید از برخی فروشگاههای لوازم آشپزخانه، چاقوهای ایمن مخصوص کودکان بخرید که با استفاده از آنها واقعا میتواند مواد غذایی را برش داد. با تمرین برش انواع مختلفی از مواد غذایی با بافتهای مختلف، نحوهی به دست گرفتن صحیح چاقو و استفادهی مسلط و بیخطر از آن را به کودکانتان بیاموزید. در پایان هفته، میتوانید از فرزندتان بخواهید با استفاده از چاقوی مخصوص خود، سالاد میوهای برای خانواده درست کند.”
۷. استفاده از کپسول آتش نشانی
برای آموزش استفاده از کپسول آتش نشانی میتوانید از فیلمهای آموزشی موجود در اینترنت بهرهمند شوید؛ و همزمان کپسول آتش نشانی موجود در خانهتان را نیز به کودکتان نشان دهید.
به گفتهی دکتر رابین اف. گودمن، روانشناس بالینی و متخصص هنر درمانی در شهر نیویورک، “والدین باید به این مسئله فکر کنند و از خودشان بپرسند، هنگامی که برای نخستین بار وارد خوابگاه دانشجویی شدند، نخستین آپارتمانشان را اجاره کردند، یا برای نخستین بار شاغل شدند، آرزو میکردند چه مهارتهایی را در زندگی بلد بودند. سپس، به این مسئله فکر کنید که شاید فرزندتان نیز در آینده در چنین شرایطی، از اینکه چنین مهارتهای اساسی را زندگی بلد نیست، افسوس خواهد خورد؛ بنابراین، سعی کنید این مهارتها را به کودکتان آموزش دهید.”
۸. نحوهی استفاده از ابزارها
آگاهی از نحوهی تعمیر برخی لوازم اساسی خانه نه تنها به مستقل شدن فرزندتان کمک میکند، بلکه در آینده، هنگام رو به رو شدن با مشکلاتی نظیر خرابی برخی از لوازم خانه میتواند باعث صرفهجویی در پول فرزندتان نیز بشود.
چودهاری در این خصوص میگوید، “در این مورد، والدین فرصت بسیار خوبی در اختیار دارند که درسهای مهمی را در زندگی به کودکانشان بیاموزند؛ درسهایی که آموزششان نیازی به کتاب و مدرسه ندارد. کودکان نیز فرصت خوبی به دست میآورند تا مهارتهای مهم زندگی را از والدینشان بیاموزند – مهارتهایی که بسیاری از آدمها شانس آموختنشان را تا بزرگسالی پیدا نمیکنند.”
۹. دوختن (دستکم) یک دکمه
یادگیری مهارتهای اولیهی دوخت و دوز نه تنها بسیار آسان است، بلکه بسیاری از کودکان نیز عاشق این کار میشوند.
دکتر ملنی راس میلز در این خصوص میگوید، “یادگیری چنین مهارتهایی در زندگی از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا این مهارت کودکتان را به ابزارهای مفیدی مجهز میکند – و این ابزارها باعث افزایش سطح اعتماد به نفس، آگاهی، استقلال، مسئولیت پذیری، و تجربههایی میشوند که کودکان را به عنوان بخشی از جامعهی انسان به کمک کردن به همنوعان خود وا میدارند.”
۱۰. شروع گفتگو با آدمهای جدید
کودکانتان ممکن است به خوبی قادر باشد با دوستان خود و اعضای خانواده گفتگو کند، ولی در برابر آدمهای جدید بسیار ساکت و خجالتی باشد. چگونه میتوان به این کودکان هنر شروع گفتگو را آموخت؟
به گفتهی نانسی بیکر، مدیر ویراستاری مجلهی چایلدمود، “فرزندانمان در دنیای خارج از خانه، هنگامی که به تدریج بزرگ میشوند و روی پای خود میایستند، با افراد غریبهی مختلفی رو به رو خواهند شد – استاد دانشگاه، مربی، مشاور، صاحبخانه، کارمند اداره، آرایشگر، پیشخدمت، مدیر، و همکار. وقتی فرزندانمان بزرگ شدند باید بدانند چگونه باید در چشم این افراد نگاه کنند، به طور شفاف با آنها ارتباط برقرار کنند، و در صورت امکان، حتی از خودشان در برابر آنها دفاع کنند.”
۱۱. مدیریت زمان
کودکان و نوجوانان به خوبی میتوانند ساختار را در زندگیشان رعایت کنند، ولی تسلط بر مدیریت زمان نیازمند تمرین است. بتانی راب، مددکار اجتماعی در کلرادو در این زمینه میگوید، “وقتی بسیاری از نوجوانان وارد دبیرستان یا دانشگاه میشوند، یا اینکه برای نخستین بار خانه را ترک میکنند و به صورت مستقل زندگی میکنند، آنچنان اطلاعات و مهارتی در خصوص مدیریت مسئولانهی زمان در اختیار ندارند. در این شرایط، تکلیف و درس دانشگاه فراموش میشود، کلاسها جدی گرفته نمیشوند، شیفتهای کاری فراموش میشوند (یا دیر به سر کار حاضر میشوند)، و خواب بیش از اندازه نیز میتواند مشکلات زیادی ایجاد کند.
مدیریت این همه مسئله و مشکل بدون تمرین و آمادگی از سنین پایینتر بسیار دشوار خواهد بود. توصیه میکنم والدین به کودکان و نوجوانانشان اجازه دهند در تهیهی برنامهی زمانی روزانه خانواده در ساعات خارج از مدرسه حضور فعال داشته باشند.”
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیر رضا مصطفایی
منبع: businessinsider
۱۱ مهارت کاربردی زندگی برای آموزش به کودکان در دوران قرنطینه کرونا
برچسب ها آموزش به کودکان در دوران قرنطینهآموزش به کودکان در دوران قرنطینه کروناآموزش کودکانقرنطینهمهارتمهارت کاربردی زندگیکرونا
- مطلب قبلی طرز تهیه ماکارونی تند و خوشمزه مخصوص عاشقان غذاهای آتشین!
- مطلب بعدی ۷ ایده ساده و ارزان برای بازسازی آشپزخانه قدیمی