علت پا درد: ۱۵ دلیل برای درد پا که شاید نمیدانستید
پاهایتان هر روز، شما را از اینجا به آنجا میبرند. اما ممکن است تا زمانی که آسیب ببینند خیلی به آنها فکر نکنید. و زمانی که آسیب میبینند، شما به دنبال تسکین هستید. برای درمان درست، باید مشکل را بشناسید. نخستین چیزی که باید در نظر بگیرید شناخت علت پا درد است. وقتی علت را ریشه یابی کنید می توانید بهترین درمان را نیز انتخاب کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا مهمترین علت ها و دلایل پادرد خود را بشناسید.
علت پا درد
۱. بیماری سرخرگ محیطی (PAD)
در این ناراحتی، به اعضای بدن – به ویژه پاهایتان – خون کافی نمیرسد. این اتفاق معمولا به خاطر آن میافتد که شریانها باریک شدهاند. ممکن است در پاها ضعف یا کرختی یا گرفتگی هنگام راه رفتن احساس شود. احتمال دارد احساس سرما کنند و رنگ عجیبی داشته باشند. بعضیها ممکن است بتوانند با تغییر عادات PAD را کنترل کنند، مثلا ترک سیگار. اگر این امر جواب ندهد، ممکن است پزشک برای درمان مشکل یا رفع درد برایتان دارو تجویز کند. اما بعضیها به عمل جراحی نیاز خواهند داشت.
۲. ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT)
این ناراحتی لختهی خون در رگ است، معمولا در ران یا قسمت تحتانی پا. این بیماری همیشه باعث بروز علامت نمیشود، اما ممکن است دچار درد، یا ورم پا بشوید و پا گرم و قرمز شود. اگر متوجه هر یک از اینها شدید بلافاصله به پزشک زنگ بزنید. DVT میتواند به ناراحتی جدی به نام امبولی ریه تبدیل شود – یعنی وقتی لختهی خون از هم میپاشد و به سمت ریهها میرود. پزشکتان میتواند برای پیشگیری از تشکیل لخته، رشد آن یا تجزیه شدنش برایتان دارو تجویز کند.
۳. نوروپاتی محیطی
این مشکل وقتی اتفاق میافتد که به عصبهای بدن که پیامها را از مغز صادر میکنند و به آن باز میگردانند دچار آسیب میشوند. رایجترین علت آن دیابت است، اما سایر ناراحتیها، داروها، صدمات، یا عفونتها نیز میتوانند عامل آن باشند. اگر این ناراحتی بر عصب پاهایتان تاثیر بگذارد، پاها ممکن است احساس سوزش یا گزگز کنند، یا ممکن است بیحس یا ضعیف بشوند. پزشک ناراحتی را که باعث آن میشود درمان خواهد کرد و در صورت نیاز برای رفع درد به شما دارو تجویز خواهد کرد.
علت پا درد ۴: عدم تعادل الکترولیت
الکترولیتها مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم، و کلسیم هستند که به عضلات کمک میکنند کاری را که باید انجام دهند به انجام برسانند. کمی از آن را هنگام تعریق موقع ورزش کردن از دست میدهید، و اگر بیش از حد از دست برود، ممکن است پاهایتان دچار گرفتگی شود یا احساس ضعف یا بیحسی داشته باشند. این مشکل ممکن است وقتی درمان پزشکی – مانند شیمی درمانی – انجام میدهید نیز اتفاق بیفتد. نوشیدنیهای ورزشی دارای الکترولیت – یا آب همراه با غذاهایی که حاوی آن مواد معدنی هستند میتوانند کمک کننده باشند. اگر زیاد دچار گرفتگی میشوید به پزشک مراجعه کنید.
۵. تنگی مجرای نخاعی
این ناراحتی وقتی رخ میدهد که فضاهای بین استخوانهای ستون فقرات باریک میشوند. این امر بر روی عصبهای آن ناحیه فشار ایجاد میکند و میتواند باعث درد، مورمور شدن، کرختی، و ضعف در پاها شود. همچنین ممکن است تعادلتان دچار مشکل شود. اگر هر یک از این علائم را دارید به پزشک مراجعه کنید. دارو میتواند درد را تسکین دهد، در ضمن فیزیوتراپی نیز کمک کننده خواهد بود. اگر اینها کارساز نباشد، ممکن است به عمل جراحی نیاز پیدا کنید.
علت پا درد ۶: سیاتیک
این پادردی است که در اثر تحت فشار قرار گرفتن یا تحریک شدن عصب سیاتیک حاصل میشود. این درد میتواند از گرفتگی بد تا درد جانفرسای شدید که ایستادن یا حتی نشستن را دشوار میسازد متفاوت باشد. ممکن است به خاطر لغزش یا فتق دیسک بینمهرهای، مهرهلغزش، اسپاسم در عضلات باسن، یا تنگی کانال نخاعی اتفاق بیفتد. ممکن است پزشک داروهای مسکن بدون نسخه یا فیزیوتراپی برایتان تجویز کند. اگر مورد شما شدیدتر باشد، ممکن است به جراحی نیاز پیدا کنید.
۷. آرتروز
این ناراحتی رایجی است که بر مفاصلتان اثر میگذارد و باعث درد، ورم و سفت شدگی میشود. وقتی در باسن، زانو، یا غوزک اتفاق میافتد، میتواند کار کردن یا سایر فعالیتهای روزانه را دشوار سازد. هیچ درمانی برای آن وجود ندارد، اما میتوان با ورزش کردن و حفظ وزن بدن در محدودهی سالم و مناسب به کنترل آن کمک کرد. قرار دادن کیسههای آب گرم یا کیسههای یخ بر روی مفاصلی که دچار درد هستند میتواند درد و ورم را تسکین دهد. داروهای مسکن نیز همین کار را میکنند.
۸. کشیدگی عضلات
این مشکل وقتی پیش میآید که عضلهای بیش از حد کش می آید. این مورد برای بسیاری از کسانی که ورزش میکنند اتفاق میافتد. درد آن شدید است و بلافاصله شروع میشود، و آن ناحیه نسبت به کشش حساس و آسیب پذیر میشود. بهترین درمان برای آن قرار دادن یخ به مدت ۲۰ دقیقه است و تکرار آن چند بار در روز. سوای آن، ناحیهی آسیب دیده را محکم ببندید، و اگر میتوانید آن را بالا نگه دارید و بگذارید استراحت کند. مسکنهای بدون نسخه میتوانند درد را تسکین دهند.
۹. پیچ خوردگی یا رگ به رگ شدن
این آسیب وقتی اتفاق میافتد که بافتی که استخوانی را به استخوان دیگر وصل میکند، و رباط نامیده میشود، کشیده یا پاره میشود. پیچ خوردگی غوزک بسیار رایج است. ناحیهی آسیب دیده ورم میکند و درد میگیرد، و ممکن است نتوانید وزنتان را روی آن بیندازید. بهترین راه درمان روش R.I.C.E. (ا.ی.ف.ب.) است – استراحت، یخ (۲۰ دقیقه و چند بار در روز)، فشار دادن (بستن با باند)، و بالا نگه داشتن. برای چک کردن شکستگی استخوان به پزشک مراجعه کنید تا از شما عکسبرداری کند.
علت پا درد ۱۰: گرفتگی عضلات
این مشکل وقتی پیش میآید که عضلهای ، معمولا در ساق پا، به صورت ناگهانی دچار سفتی میشود. این ناراحتی ممکن است باعث درد شدید شود، و ممکن است زیر پوستتان تودهی سفت عضلانی را احساس کنید. گرفتگیها با افزایش سن بیشتر اتفاق میافتند، و همچنین این احتمال وجود دارد که در آب و هوای گرم بیرون از خانه یا در صورت ننوشیدن آب کافی نیز اتفاق بیفتد. گرفتگیها معمولا به خودی خود از بین میروند و عموما نشانهی هیچ مشکل سلامتی نیستند، اما اگر خیلی دچار آنها میشوید با پزشک مشورت کنید.
۱۱. سندرم شین اسپلینت/ درد ساق پا
این سندرم وقتی اتفاق میافتد که عضلات و بافتهای اطراف قلم پا ملتهب میشوند، و باعث درد گرفتن لبهی داخلی استخوان میشوند. این ناراحتی در بین افرادی که زیاد میدوند شایع است. کف پای صاف، انحنای زیاد کف پا، یا پوشیدن کفش نامناسب نیز میتواند به این ناراحتی منجر شود. بهترین درمان برای آن استراحت دادن پاها، گذاشتن کیسهی یخ روی آنها به مدت ۲۰ دقیقه و چند بار در روز، و در صورت نیاز مصرف مسکن است. اما برای آنکه مطمئن شوید مشکل چندان جدی نیست حتما به پزشک مراجعه کنید.
۱۲. شکستگی تنشی استخوان
اگر دردی که شبیه شین اسپلینت به نظر میرسد بهتر نشود، ممکن است در استخوان ساقتان دچار ترک کوچکی شده باشید. این اتفاق وقتی میافتد که عضلات اطراف این استخوان بیش از حد مورد استفاده قرار میگیرند و به نحوی که باید اثر حرکت و تحرک را پشتیبانی نمیکنند. استراحت برای شکستگی تنشی استخوان بهترین درمان است، اما ممکن است التیام کامل ۶ تا ۸ هفته طول بکشد. حتما پیش از شروع دوبارهی تمرینات ورزشی مطمئن شوید کاملا خوب شدهاید تا اینکه آسیب استخوانیتان بدتر نشود.
۱۳. تاندونیت (التهاب تاندون)
تاندونها تارهای انعطاف پذیری هستند که عضلات را به استخوانها وصل میکنند. اگر ملتهب شوند، به ویژه موقعی که آن مفصل را حرکت میدهید، میتواند درد زیادی ایجاد کند. به این مشکل تاندونیت میگویند، و آسیبی استهلاکی است که می تواند بر کفل، زانو، یا غوزک پایتان اثر بگذارد. به مانند رگ به رگ شدگی، بهترین درمان برای آن روش R.I.C.E. است. و برای کنترل سایر مشکلات به پزشک مراجعه کنید. او ممکن است داروهای مسکن ضد التهابی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسین تجویز کند.
۱۴. رگهای واریسی
وقتی رگها مجبور باشند برای بازگرداندن خون به قلب فوقالعاده سخت کار کنند، ورم میکنند و ظاهرشان پیچخورده، آبی، یا بنفش کمرنگ به نظر میرسد. ممکن است این رگها باعث احساس سنگینی، سوزش، کوبش، یا گرفتگی در پاها شوند. با افزایش سن احتمال ابتلا به آنها بیشتر میشود یا در صورت اضافه وزن، بارداری، یا ایستادن و نشستنهای طولانی مدت. کاهش وزن، ورزش کردن، با پوشیدن جورابهای واریسی ممکن است کمک کننده باشد. اگر چنین نشد، دربارهی گزینههای درمانی دیگر هستند.
۱۵. درد سوزشی ران
مرالژی پارستتیکا مشکلی عصبی است که باعث سوزش دردناک، کرختی، یا مورمور شدن قسمت فوقانی ران میشود. اگر باردار، دارای اضافه وزن باشید، لباسهای تنگ بپوشید، یا در ناحیهی لگن بر اثر جراحی بافتی زخمی داشته باشید احتمال ابتلای شما به آن بیشتر می شود. میتوانید با داروهای بدون نسخهای مثل استامینوفن یا ایبوپروفن این علائم را کاهش بدهید. اگر درد بیش از ۲ ماه طول بکشد، ممکن است پزشک تجویز داروهای قویتری را توصیه کند.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – کامروا ابراهیمی
منبع: webmd
علت پا درد: ۱۵ دلیل برای درد پا که شاید نمیدانستید
برچسب ها دردعلت پا دردپا
- مطلب قبلی ۱۲ توصیه طلایی برای اصلاح صورت پسران نوجوان که باید بدانند
- مطلب بعدی ۷ گام برای بهبود و کنترل اوضاع مالی که همین امروز باید بدانید