۶ نکته درباره تشخیص، علت و علائم افسردگی کودکان
تقریبا یکی از هر پنج کودک تحت تاثیر یک اختلال عاطفی یا رفتاری قرار دارد. ممکن است تشخیص دهید که چیزی درست نیست، اما آن چه چیزی است و چه کار باید کرد، یک راز باقی میماند. اگر کودک شما یک کهیر غیرمنتظره روی بدنش ظاهر شود، سریعا به دیدن پزشک میروید. اگر تب شروع شود، به دیدن پزشک میروید. اگر استخوانی صدمه ببیند، به دیدن پزشک میروید. تشخیص زخمهای قابل رویت نسبتا آسان است. اما تشخیص بیماری روحی و روانی در کودکان بسیار سخت است. وقتی کودکی دچار مشکلی مانند افسردگی میشود تشخیص آن متفاوت خواهد بود. در ادامه این نوشتار با ما همراه باشید تا درباره افسردگی کودکان بیشتر بدانید.
۱. احساس افسردگی کودکان چگونه است
افسردگی در کودکان معمولا با احساس تنهایی، اندوه، و / یا ناامیدی همراه است. افسردگی در کودکان معمولا شبیه افسردگی در بزرگسالان است. با وجود این، تفاوت عمده میان افسردگی در کودکان و بزرگسالان به این صورت است که اندوه در کودکان غالبا به شکل زودرنجی بروز ظاهر میشود. افسردگی کل زندگی کودک را تحت تاثیر قرار میدهد؛ از جمله رفتار، تعاملات اجتماعی، افکار، سلامت جسمانی، و وضعیت روانی کودک. برای آگاهی از اطلاعات بیشتر دربارهی افسردگی توصیه میکنیم مقالهی دیگری را نیز در سایت بازده با عنوان ۱۰ راه غلبه بر افسردگی در جوانی مطالعه بفرمایید.
۲. تشخیص افسردگی کودکان
یک متخصص روانشناس به خوبی میتواند افسردگی را در کودکان تشخیص دهد. متخصصان روانشناس با استفاده از معیارهای موجود در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، قادر خواهند بود وضعیت کودک را ارزیابی کنند و تشخیص دهد آیا کودک از لحاظ بالینی دچار افسردگی است یا خیر. برنامهی درمانی کودکان مبتلا به افسردگی معمولا شامل روشهای غیر دارویی است؛ با وجود این، در برخی موارد ممکن است به تجویز دارو نیز نیاز باشد.
کودکان با یکدیگر متفاوت هستند؛ از این رو، رفتارها و مشکلات فردی آنها باید کاملا ارزیابی شود تا بتوان برنامهی درمانی مخصوصی برای هر یک تهیه کرد. بسیاری از کودکان مبتلا به افسردگی که تحت برنامهی درمانی مناسبی قرار گرفتهاند، قادر هستند بر افسردگیشان غلبه کنند و به زندگی سالم و معمول خود بازگردند.
۳. علائم افسردگی کودکان
- اندوه و بیحالی
- کمبود تمرکز و توجه و از دست دادن علاقه
- نگرانی و بیقراری
- آشفتگی و پریشانی
- احساس گناه و بیارزش بودن و آسیب رساندن به خود
- آسیب پذیری و ناامیدی
- انزوا و گوشه گیری
- تغییرات در وزن یا عادات غذایی
- اختلالات خواب
- اجتناب و عقب نشینی
۴. علت های بروز افسردگی کودکان
- استرس (وقایع مهم زندگی و مشکلات خانوادگی)
- ریشه های ژنتیکی و خانوادگی
- نداشتن اعتماد به نفس
- کم رویی و خجالت زدگی
- وابستگی عاطفی
- مشکل و نقص در سلامتی فیزیکی
- عملکرد تحصیلی ضعیف
۵. داستان سالی
سالی دختر ۹ سالهای است که پس از فوت برادرش، دوران بسیار سختی را پشت سر گذاشته است. برادر سالی بیش از ۱ سال پیش هنگام دوچرخهسواری با یک خودرو تصادف کرد و جان باخت. اکنون به نظر میرسد سالی تمام علاقهاش را به فعالیتهای روزانه از دست داده است. پیشتر این دختر به انجام کارهای هنری و ژیمناستیک علاقه داشت. اکنون وی هیچ علاقهای به شرکت در چنین فعالیتهایی ندارد. هنگامی که از وی پرسیده میشود چرا دیگر علاقهای به این فعالیتها ندارد، پاسخ وی این است، “که چه بشود؟”.
سالی در مقابل رفتارهای والدیناش بسیار زودرنج شده است. وقتی آنها برای خوشحال کردن سالی، وی را به پاتیناژ یا شهربازی میبرند، سالی در تمام مدت بداخلاق، زودرنج، و عبوس است. والدین سالی به روانشناس گفتهاند، دیگر واقعا نمیتوانند فرزندشان را خوشحال کنند. به علاوه، طبق گزارش آنها به روانشناس، سالی دیگر با دوستاناش بازی نمیکند؛ شبها در خواب دچار مشکل شده، و به اندازهی قابل توجهی اشتهایاش را از دست داده است.
سالی مبتلا به افسردگی شده است. وی پس از فوت برادرش، در هیچ جلسهی مشاورهای شرکت نکرده بود. مرگ برادر باعث شده است سالی دچار افسردگی هیجانی شود. این دختر با کمک مشاوره میتواند بر افسردگی غلبه کند و نحوهی مقابله با چنین حوادث دردناکی را در آینده بیاموزد.
۶. بازی درمانی و افسردگی
از راههای درمان افسردگی کودکان بهبود کیفیت رابطه با والدین است که با بازی کردن حاصل میشود. بازی کردن به کودکان احساس ارتباط، امنیت و دلبستگی میدهد. اجازه دهید کودک نحوهی انجام بازیها را مدیریت کند و از بازیهای روایتی همراه با عروسکها و اشکال مختلف حیوانات استفاده کنید.
بازیهای خیالی، بازی با گل و خاک و نقاشی کشیدن بر روی دیوارهایی که با کاغذ آنها را پوشاندهاید میتواند مفید باشد. همچنین توجه داشتهباشید که وقت گذاشتن شما برای کودک و بازیهایی که با او انجام میدهید باید به صورت روتین و همیشگی باشد تا کودک به مرور زمان احساس شادی کند.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – پریسا جعفری
منبع: lifehack
۶ نکته درباره تشخیص، علت و علائم افسردگی کودکان
برچسب ها اختلال استرساختلال رفتاریاسترساضطرابافسردگیافسردگی کودکان
- مطلب قبلی ۵ نکته جالب و خواندنی درباره روانشناسی رنگ بنفش
- مطلب بعدی طرز تهیه خوراک کاری نخود هندی در ۳۰ دقیقه