علائم سنگ کیسه صفرا: ۲۲ نشانه ابتلا به بیماری سنگ صفرا
صفرا یک مایع مهم برای هضم است که توسط کبد تولید میشود و به صورت متراکم داخل کیسه صفرا ذخیره میشود. مسئولیت گوارشی صفرا این است که چربیها را امولوسیون کند و اسیدهای چرب را تولید کند که میتوانند به راحتی جذب بدن شوند و مورد استفاده قرار بگیرند. هنگامی که بدن دارای مشکلات متابولیکی است که منجر به تولید ضعیف و مصرف نامناسب صفرا میشود، ممکن است اختلالات جدی در اوضاع سلامتی فرد رخ بدهد و به بیماری های کیسه صفرا مبتلا شود. در ادامه با ما همراه باشید تا با علائم سنگ کیسه صفرا آشنا باشید.
متأسفانه، سیستم پزشکی فعلی هیچ راهحلی برای تولید ضعیف صفرا که همچنین به نام “ایستایی صفراوی” نامیده میشود، ندارد. آنها فقط تماشا میکنند و منتظر میمانند تا زمانی که سنگ کیسه صفرا تشکیل شود و بعد تنها راهحل حذف این ارگان است. این فرایند سالها طول میکشد و کاملا اجتنابناپذیر است.
یک مطالعه مروری در ژورنال پزشکی بریتانیا نشان داد که ۵۰٪ از بیمارانی که جراحی کیسه صفرا داشتند هیچ گونه بهبودی را در مشکلات مربوط به گوارششان تجربه نکردند. این مقاله عملکردهاي صفرا و نشانههای بیماری کیسه صفرا را مورد بحث قرار میدهد. در صورتی که تمایل دارید در رابطه با این بیماری کسب اطلاع کنید، نوشتار حاضر را تا انتها بخوانید.
عملکرد اصلی کیسه صفرا
۱) متابولیسم اسیدهای چرب
نمکهای صفراوی برای امولسیون چربیهای غذایی به اسیدهای چرب زیستفراهم ضروری است. بدون تولید و مصرف مناسب صفرا، فرد با هضم چربیها و ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A، D، E، K مشکل خواهد داشت.
۲) دفع مواد زائد
کار کبد سوخت و ساز و غیرفعال کردن سموم و ضایعات صفراوی است و در عین حال آنها را از طریق دستگاه گوارش عبور داده و با مدفوع به خارج از بدن میفرستد. صفرا همچنین حرکات لولهی گوارش را تحریک میکند و به این ترتیب مدفوع را به خارج از بدن هدایت میکند.
۳) کشتن میکروبها
رودهی کوچک باید به طور معمول باکتریهای زیادی نداشته باشد و این وضعیت به علت وجود نمکهای صفراوی است. نمک یک مادهی نگهدارندهی طبیعی است که باعث کاهش تخمیر باکتری میشود. تولید ضعیف صفرا میتواند منجر به افزایش تخمیر باکتری و رشد بیش از حد باکتری در رودهی کوچک از جمله کاندیدا یا انگل شود.
۴) سوخت و ساز قند خون
متابولیسم خوب چربی، تجزیهی اسیدهای چرب ضروری است. سوخت و ساز ضعیف بدن باعث بیثباتی قند خون میشود. علاوه بر این، گیرندههای صفراوی FXR و TGR۵ به تنظیم متابولیسم چربی (لیپید) و کربوهیدرات و همچنین واکنش التهابی کمک میکند. اسیدهای صفراوی سپس این گیرندهها را فعال میکنند.
علائم سنگ کیسه صفرا
این علائم نشان میدهند که کیسه صفرای شما ممکن است عملکرد خود را به درستی انجام ندهد و لزوما به این معنی نیست که بیماری کیسه صفرا دارید اما بد نیست اوضاع را تحت بررسی درآورید.
ممکن است چند مورد از این علائم را داشته باشید، اما به ندرت رخ میدهد که همهی آنها را تجربه کنید. همیشه توصیه میشود که این علائم را به اطلاع پزشکتان برسانید و آزمایشهای تجویز شده از سوی او را برای مشخص شدن وضعیت سلامتیتان انجام دهید.
۱) تهوع و استفراغ
هرگونه اختلال در دستگاه گوارش میتواند منجر به بروز حالت تهوع و استفراغ شود. این یک مسئلهی شایع در زمان تولید نامناسب صفرا در بدن است.
۲. چرب و روغنی بودن مدفوع
تولید ضعیف صفرا منجر به تجزیهی نامناسب چربی موجود در مواد غذایی میشود و به این ترتیب چربی هضمنشده همراه با مدفوع از بدنتان خارج میشود.
۳) درد بین تیغههای شانه
شما در ناحیهی کبد و کیسه صفرا احساس درد نخواهید داشت، اما عصبهایی که با آنها در تماس هستند به عضلات پشت میرسند. به طور خاص، در منطقهی زیر تیغهی شانهی راست درد را تجربه خواهید کرد.
۴) درد شکم
هنگامی که کبد و کیسه صفرا ملتهب میشوند، ممکن است تورم، نفخ و درد در ناحیهی شکم ایجاد شود. گاهی اوقات کل قفسهی سینه به علت نفخ درد دارد.
علائم سنگ کیسه صفرا ۵: گاز مزمن و نفخ
تولید ضعیف صفرا منجر به تحرک نامناسب روده و رشد بیش از حد و تخمیر میكروبها میشود. فرآیند تخمیر منجر به تولید گاز میشود، روندی که در نهایت میتواند باعث بروز نفخ و گرفتگی شود.
۶) خارش پوست
این مشکل پروریتیس نیز نامیده میشود. هنگامی که کیسه صفرا دچار مشکل میشود، ترکیباتی به نام اتوتاکسین (ATX) و اسید لیزوفسفاتیدیک اسید (LPA) افزایش مییابند و همین سبب بروز خارش روی پوست میشود.
۷) زرد شدن پوست
بیلیروبین یک رنگدانهی زرد است و زمانی که بدن قادر نیست آن را به طور موثر سوخت و ساز کند، به داخل بافت نزدیک پوست میرسد. در این صورت اختلالی رخ میدهد که زردی نامیده میشود.
علائم سنگ کیسه صفرا ۸: سردرد و میگرن
بروز اختلال در عملکرد کیسه صفرا میتواند باعث ایجاد استرس روی بدن و التهاب بیشتر در روده شود. هر دوی این مکانیسمها میتوانند فشار خون را در اطراف جمجمه و مغز افزایش دهند و منجر به بروز سردرد و میگرن شوند.
۹) یبوست و اسهال
تولید ضعیف صفرا، حرکت روده را کاهش میدهد و موجب بروز یبوست میشود و حتی در غالب مواقع باعث بروز اسهال و یبوست به صورت یکی پی از دیگری میشود.
۱۰) مدفوع رنگ روشن
بیلیروبین موجود در صفرا آن رنگ همیشگی مدفوع را ایجاد میکند. اگر متوجه شدید مدفوعتان رنگ روشنتری دارد اغلب ممکن است به علت عملکرد ضعیف صفرا باشد.
۱۱) اختلال جنسی
تولید ضعیف صرفا میتواند باعث کاهش تعادل هورمونهای جنسی در کل بدن شود زیرا کبد هورمونهای استروئیدی استروژن، تستوسترون و پروژسترون را متابولیزه میکند. در نتیجه، فرد ممکن است مشکلات مربوط به قاعدگی، عملکرد جنسی و باروری را تجربه کند.
۱۲) حس کردن نوعی طعم تلخی در دهان
این حالت اغلب پس از خوردن وعدههای غذایی اتفاق میافتد و ناشی از انسداد مجاری صفراوی است.
علائم سنگ کیسه صفرا ۱۳: فیبرومیالژیا
اختلال فیبرومیالژیا که نوعی درد مزمن است اغلب به دلیل کمبود اسید هیدروکلریک و عملکرد ضعیف کبد و کیسه صفرا رخ میدهد.
۱۴) هيپوتيروئيدي
افراد مبتلا به هيپوتيروئيدي معمولا داراي سيستم صفراوي ضعیف نیز هستند. سخت است که بگوییم کدام یک ابتدا رخ میدهد اما به هر حال این دو با هم مرتبط هستند.
۱۵) از دست دادن اشتها
احساس سیر بودن اغلب نشانهای از یک سیستم گوارش ضعیف است که شامل ایستایی صفراوی هم میشود.
۱۶) پوست و موی خشک
جذب نامناسب اسیدهای چرب باعث کاهش مصرف آنها در بدن و کمبود ویتامین محلول در چربی (A، E، D و K) میشود. این روند میتواند در میان مشکلات دیگر، منجر به خشک شدن و پوسته پوسته شدن پوست و ریزش و خشکی مو شود.
۱۷) حساسیت شیمیایی
افرادی که واکنش بیشتری نسبت به مواد شیمیایی نشان میدهند، اغلب مشکلاتی در سیستم کبد و صفراویشان دارند.
۱۸) سابقهی تجویز دارو، مصرف مواد مخدر یا داروهای بدون نسخه
اینها همه میتوانند فشار بیش از حد روی کبد ایجاد کرده و باعث بروز ایستایی صفراوی شوند.
۱۹) عدم کاهش وزن
زمانی که متابولیزه شدن اسیدهای چرب در بدن ما به درستی انجام نمیشود، نمیتوانیم کالریهایی که آنها ارائه میکنند را استفاده کنیم و در نتیجه قند خونمان دچار عدم ثبات میشود. بیثباتی قند خون باعث تغییرات هورمونی و در نتیجه عدم کاهش وزن میشود.
۲۰) راش پوستی
تولید ضعیف صفرا باعث تشدید سندرم نشت روده میشود. هنگامی که روده دچار مشکل میشود، مادهی P آزاد میکند که در صورت افزایش مقدار آن در جریان خون میتواند واکنشهای پوستی و اگزما را ایجاد کند.
۲۱) آبریزش مداوم بینی
این مشکل میتواند نیاز به نمکهای صفراوی را نشان دهد.
۲۲) درد ایلیوتیبیال باند
ایلیوتیبیال باند (IT) از کنار لگن به سمت پایین تا کنار زانوی ادامه دارد. این نوار اغلب در افراد مبتلا به اختلال عملکرد کیسه صفرا درد زیادی دارد.
علاوه بر این، تولید ضعیف صفرا میتواند منجر به رشد بیش از حد میکروب و عفونت و در نتیجه بیماری کیسه صفرا شود. اگر کیسه صفرا عفونی شود، ممکن است در سمت راست قفسهی سینه درد داشته باشید و تب کنید. بسیاری از این علائم را میتوان با علائم اختلالات دیگری مانند سنگ کلیه، حملهی قلبی و هپاتیت اشتباه گرفت. اگر این علائم را دارید، باید وجود بیماری صفراوی را نیز در نظر بگیرید و احتمال وجود سایر اختلالات را نیز رد کنید.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – سارا فیضی
منبع: کتر جاکرز
علائم سنگ کیسه صفرا: ۲۲ نشانه ابتلا به بیماری سنگ صفرا
برچسب ها سنگ صفراسنگ کیسه صفراصفراعلائم سنگ صفراعلائم سنگ کیسه صفراکبدکلیه
- مطلب قبلی شربت و قرص سفیکسیم: ۱۰ مهمترین فواید و عوارض سفکسیم برای سلامتی
- مطلب بعدی منبع ویتامین A آ: ۱۱ منبع غذایی سرشار از ویتامین A را بشناسید