۱۸ مهمترین علائم ذات الریه یا سینه پهلو در کودکان و سالمندان
آیا تا به حال نام بیماری ذات الریه یا سینه پهلو را شنیدهاید؟ ذات الریه (که به آن پنومونی نیز گفته میشود) هنگامی رخ میدهد که عفونتی در ریه (شش) ایجاد شده باشد؛ این عفونت معمولا به وسیلهی باکتری یا ویروس ایجاد میشود. ذات الریه یا سینه پهلو به عنوان یک بیماری تهدید کنندهی زندگی انسان شناخته میشود، زیرا میتواند باعث بروز تورم در ریه و دشوار شدن تنفس شود. در این مقاله با انواع و علت های ذات الریه آشنا میشویم و ۱۸ مهمترین علائم ذات الریه یا سینه پهلو در کودکان و سالمندان را بررسی میکنیم.
انواع و علت های ذات الریه یا سینه پهلو
ذات الریه یا سینه پهلو انواع فراوانی دارد، و عواملی فراوانی نیز میتوانند به این بیماری منجر شوند. بنابراین، قبل از اینکه از علائم این بیماری باخبر شوید، لازم است انواع و علتهای آن را بشناسید. در این بخش، به انواع و علتهای سینه پهلو یا ذات الریه اشاره میکنیم.
۱. ذات الریه باکتریایی
انواع فراوانی از باکتریها وجود دارند که میتوانند باعث ایجاد ذات الریه شوند؛ از جمله استرپتوکوک پنومونیه، کلامیدیوفیلا، و لژیونلا پنوموفیلا. سینه پهلویی که به وسیلهی باکتری ایجاد میشود، میتواند آدمها را در هر سنی گرفتار کند.
۲. ذات الریه ویروسی
ویروسهای موجود در دستگاه تنفسی نیز میتوانند باعث ذات الریه یا سینه پهلو شوند. ولی، ذات الریهای که به وسیلهی ویروس ایجاد میشود، معمولا مدت کوتاهی باقی میماند. ذات الریهی ویروسی غالبا در کودکان و آدمهای سالمند رخ میدهد. ولی، این نوع ذات الریه برای زنان باردار میتواند کشنده باشد.
مطلب مرتبط: ۳۲ درمان خانگی سینه پهلو یا ذاتالریه
۳. ذات الریه مایکوپلاسما
مایکوپلاسما موجود زندهای غیر از ویروس و باکتری است که میتواند به سینه پهلویی منجر شود که میزان خطر و تهدید آن به اندازهی سایر انواع سینه پهلو است. ولی، مایکوپلاسما غالبا در نوجوانان و جوانان باعث ایجاد موارد خفیفی از ذات الریه یا سینه پهلو میشود.
سایر انواع ذات الریه
عوامل خطری که در بالا به آنها اشاره شد، میتوانند باعث بروز سینه پهلویی شوند که میزان خطر و تهدید آن به اندازهی سایر انواع سینه پهلو است. به جز اینها عوامل خطر دیگری نیز وجود دارند که میتوانند باعث سینه پهلو شوند؛ عوامل خطری از جمله استنشاق مواد غذایی، گرد و غبار، مایعات، گازها، و همچنین انواع مختلف قارچها.
علائم ذات الریه یا سینه پهلو
اکنون که از انواع مختلف و علتهای بروز ذات الریه آگاه شدید، لازم است از علائمی باخبر شوید که میتوانند نشانهای باشند مبنی بر اینکه به ذات الریه مبتلا شدهاید. در ادامهی این مقاله، به علائم مختلف بیماری سینه پهلو یا ذات الریه اشاره میکنیم.
۱. سرفه
اولین علامتی که میتواند نشاندهندهی ابتلا به بیماری سینه پهلو باشد، سرفه است. اساسا، سرفه شایعترین نشانهای است که هنگام ابتلا به سینه پهلو یا ذات الریه بروز میکند. سرفه واکنشی غیر ارادی است که جهت پاکسازی گلو از مخاطی رخ میدهد که به وسیلهی محرکهای خارجی ایجاد میشود. با اینکه سرفه عموما به عنوان یک واکنش معمولی در بدن تلقی میشود، ولی هر گاه سرفههایتان بیش از سه هفته به طول بیانجامند، ممکن است نشانهای از وضعیتهای جدی و خطرناکتری از جمله ابتلا به سینه پهلو باشند.
مطلب مرتبط: ۲۴ درمان خانگی آبریزش بینی کودکان و بزرگسالان
از آنجا که شایعترین علت سرفه وجود عفونت ویروسی و باکتریایی در مجاری تنفسی است، بدون شک سرفههای بلند مدت را باید نشانهای جدی از ابتلا به بیماریهای خطرناکی نظیر ذات الریه دانست. درمانهای مرتبط با سرفههای ناشی از ویروس و باکتری عبارت هستند از
الف. تجویز آنتیبیوتیکهای خوراکی به وسیلهی پزشک
ب. تجویز شربت ضد سرفهی اکسپکتورانت به وسیلهی پزشک
پ. تجویز داروهای ضد سرفهی حاوی کدئین به وسیلهی پزشک
۲. خسخس سینه
علامت دیگری که میتواند نشاندهندهی ابتلا به بیماری ذات الریه باشد، خسخس سینه است. خسخس سینه صدای نسبتا بلندی است که هنگام نفس کشیدن فرد بیمار به راحتی قابل شنیدن است. ولی، این صدا هنگام بازدم به طور آشکارتری شنیده میشود. با اینکه بیشتر آدمها فکر میکنند، بیماری آسم شایعترین علت خسخس سینه است، ولی این وضعیت میتواند نشانهی بیماریهای وخیمتری از جمله ذات الریه یا سینه پهلو باشد.
از آنجا که یکی از شایعترین وضعیتهای پزشکی که میتواند به خسخس سینه منجر شود، بیماری ذات الریه است، باید این وضعیت را بسیاری جدی بگیرید. درمانهای رایج مربوط به خسخس سینه عبارت هستند از
الف. تجویز داروهای ضد التهابی
ب. باز کردن مجاری تنفسی با استفاده از داروهایی با تاثیرگذاری سریع نظیر برونکودیلاتور(گشادکنندهی برونش)
۳. ابتلا به تب بدون دلیل مشخص
ابتلا به تب، بدون دلیل مشخص، یکی دیگر از علائمی است که میتواند نشاندهندهی بروز بیماری ذات الریه باشد. تب واکنشی است که بدن، با بالا بردن دمای خود، در برابر حملهی مهاجمان خارجی از خود نشان میدهد. از آنجا که سینه پهلو یا ذات الریه معمولا به علت عفونت باکتریایی یا ویروسی در ریه (شش) ایجاد میشود، بدون شک تب میتواند از جمله نشانههای بارز ابتلا به بیماری ذات الریه باشد.
با اینکه بیشتر آدمها فکر میکنند تب وضعیتی معمولی است و به طور کلی به بدن آسیب نمیرساند، ولی هرگاه به طور مرتب و بدون هیچ دلیل مشخص دچار تب شدید، باید در اسرع وقت به دنبال انجام اقدامات درمانی باشید؛ در این صورت، پزشک بسته به علت اصلی وضعیتتان، اقدامات درمانی مناسب را انجام خواهد داد. در صورتی که علت بروز تب، ابتلا به ذات الریه باشد، پزشک به احتمال زیاد آنتیبیوتیک تجویز خواهد کرد.
۴. لرز
یکی دیگر از علائمی که میتواند نشاندهندهی بروز بیماری ذات الریه یا سینه پهلو باشد، لرز شدید است. هرگاه به طور معمول دچار سرماخوردگی شدید میشوید، احتمال ابتلا به لرز وجود دارد؛ ولی در صورت ابتلا به ذات الریه یا سینه پهلو، ممکن است دچار لرزهای شدید شوید. از آنجا که لرز واکنشی است که بدن در برابر هجوم ویروسها یا باکتریها از خود نشان میدهد، بدون شک آن را باید به عنوان یکی از علائم ابتلا به سینه پهلو جدی بگیرید.
هرگاه به همراه علائمی که در این مقاله به آنها اشاره می شوند، دچار لرز نیز بشوید، باید جهت انجام اقدامات درمانی مناسب به سرعت به پزشک مراجعه کنید. آنگاه پزشک، ابتدا به جستجوی علت اصلی ایجاد لرز در بدنتان میپردازد. در صورتی که لرز ناشی از ابتلا به بیماری ذات الریه باشد، پزشک به احتمال زیاد آنتیبیوتیکهای خوراکی تجویز خواهد کرد.
۵. تهوع و استفراغ
حالت تهوع و استفراغ نیز از جمله علائم احتمالی ابتلا به بیماری ذات الریه یا سینه پهلو است. حالت تهوع وضعیتی است که در آن، دائما احساس میکنید در حال استفراغ هستید؛ این وضعیت واکنش غیر قابل کنترل و غیر ارادی بدن برای خروج محتویات معده از راه دهان است. این علامت ممکن است نشانهای از ابتلا به سینه پهلو باشد، زیرا حالت تهوع و استفراغ وضعیتی است که معمولا به علت هجوم باکتریها و ویروسها به بدن ایجاد میشود.
هر گاه بدون دلیل مشخص، دچار حالت تهوع و استفراغی شُدید که هفتهها به طول انجامید، لازم است فورا به انجام اقدامات درمانی بپردازید، زیرا این وضعیت ممکن است نشانهای از وجود بیماری وخیمی نظیر ذات الریه یا سینه پهلو باشد. سپس، پزشک ممکن است جهت تسکین حالت تهوع و استفراغ به تجویز برخی داروها نظیر پرومتازین، دیفنهیدرامین، و تری متوبنزامید بپردازد.
۶. تنگی نفس
از دیگر علائمی که ممکن است نشاندهندهی بروز بیماری ذات الریه باشد، احساس تنگی نفس است. تنگی نفس عموما به وضعیتی گفته میشود که فرد احساس میکند هنگام نفس کشیدن، نمیتواند به اندازهي کافی هوا وارد ریههایاش کند. از آنجا که شایعترین عامل تنگی نفس مربوط به مشکلات ریوی است، بدون شک باید آن را به عنوان یکی از نشانههای ابتلا به سینه پهلو یا ذات الریه جدی بگیرید.
بنابراین، هر گاه به همراه تنگی نفس، علائم دیگری را نظیر سرفه و تب بیدلیل یا سایر علائمی که تاکنون گفته شد، تجربه کردید، لازم است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید، زیرا این وضعیت میتواند نشانهی آشکاری از بروز بیماری ذات الریه باشد. در این صورت، پزشک احتمالا جهت تسکین تنگی نفس، افشانهی تنفسی تجویز خواهد کرد. پزشک، در موارد بسیار شدید، فرد بیمار را به دستگاههای تنفس مصنوعی متصل خواهد کرد.
۷. ضعف
ضعف ناگهانی از دیگر علائمی است که ممکن است نشاندهندهی ابتلا به بیماری ذات الریه باشد. ضعف وضعیتی است در آن، بدن دچار خستگی مفرط و سستی میشود. هرگاه فردی به طور ناگهانی به ضعف مبتلا شود، حرکت مناسب در برخی از بخشهای بدن برای وی دشوار میشود.
ضعف ناگهانی ناشی از بیماری ذات الریه ممکن است به این دلیل ایجاد شود که ریه تحت تاثیر عفونت، توانایی مناسباش را از دست میدهد، و بنابراین قادر نخواهد بود اکسیژن کافی را به درستی برای تمام نقاط بدن تامین کند؛ به این ترتیب، بدن دچار خستگی شَدید و سستی میشود.
از این رو، اگر به همراه ضعف ناگهانی، علائم دیگر بیماری ذات الریه را از جمله تنگی نفس، تب بیدلیل، و غیره تجربه کردید، به احتمال قوی دچار ذات الریه یا سینه پهلو شدهاید. در صورتی که در اثر بروز ناهنجاری در ریه دچار ضعف ناگهانی شوید، ممکن است ابتدا به دریافت خون نیاز پیدا کنید، و سپس پزشک اقدامات مقتضی را به عمل خواهد آورد.
۸. گیجی
علامت دیگری که ممکن است نشاندهندهی بروز بیماری ذات الریه باشد، ابتلا به گیجی است. در این وضعیت، فرد احساس میکند قدرت تفکر قوی و روشن معمولاش را از دست داده است. همچنین، احساس گیجی به وضعیتی گفته میشود که فرد احساس آشفتگی میکند و نمیتواند برای انجام کارها تمرکز داشته باشد. این احساس گیجی ارتباط نزدیکی با زوال عقل نیز دارد.
از این رو، هرگاه هنگام انجام کارها تمرکزتان را از دست بدهید، و در فرایند تصمیمگیری و تمرکز بر مسائل با مشکل مواجه شوید، و این علائم با سایر علائم بیماری ذات الریه، نظیر سردی و رطوبت پوست، بروز تب بدون دلیل، و ضعف ناگهانی همراه شود، آن را باید به عنوان یک نشانهی قوی برای ابتلا به ذات الریه یا سینه پهلو جدی بگیرید. در این صورت، با مراجعه به پزشک، وی بهترین اقدامات درمانی را جهت مقابله با این مشکل اتخاذ میکند.
۹. گلو درد
از دیگر علائم نشاندهندهی بروز بیماری ذات الریه ابتلا به گلو درد است. گلو درد وضعیتی است که در آن، فرد در ناحیهی گلویاش احساس درد، خارش، یا ناراحتی میکند. هرگاه احساس گلو درد سراغتان بیاید، احتمالا در بلع مواد غذایی و نوشیدنیها با دشواری مواجه خواهید شد. از آنجا که علت اصلی گلو درد، عفونتهای ویروسی و باکتریایی است، این وضعیت بدون شک میتواند یکی از نشانههای ابتلا به بیماری ذات الریه باشد.
بنابراین، چنانچه به گلو دردی مبتلا شدهاید که بعد از گذشت چندین روز بهبود نیافته است، و علاوه بر آن، دچار برخی علائم دیگری نیز شدهاید، که در این مقاله نام بردهایم، بیدرنگ باید به پزشک مراجعه کنید و اقدامات درمانی لازم را به عمل بیاورید. جهت درمان ذات الریه و در نتیجه، بهبود گلودرد، پزشک معالج میتواند از داروهای آنتیبیوتیک خوراکی و همچنین، ضد ویروسی استفاده کند.
۱۰. از دست دادن اشتها
علامت دیگری که میتواند نشاندهندهی ابتلا به بیماری ذات الریه باشد، از دست دادن اشتها است. در این وضعیت، فرد به طور ناگهانی میل به غذا خوردن، حتی خوردن غذاهای مورد علاقهاش را از دست میدهد. از دست دادن اشتها عمدتا از نشانههای بروز عفونت یا مشکلات روانی است. از آنجا که از دست دادن اشتها ممکن است ناشی از عفونت ویروسی و باکتریایی باشد، بی تردید این وضعیت میتواند جزء یکی از نشانههای بروز بیماری ذات الریه به شمار رود.
بنابراین، چنانچه همراه با برخی از علائم ذکر شده در این مقاله، دچار بیاشتهایی نیز شدهاید، زمان را از دست ندهید و فورا به پزشک مراجعه کنید. پزشک احتمالا آزمایشهای زیر را به عمل خواهد آورد:
الف. سونوگرافی از شکم
ب. آزمایش عملکرد کلیه، کبد، و غدهی تیروئید
پ. آزمایش سلامت بخش فوقانی دستگاه گوارش
اگر بیاشتهایی فرد به سوء تغذیهی وی منجر شده باشد، پزشک فورا با استفاده از سرم، مواد مغذی لازم را به بدن وی میرساند.
۱۱. درد قفسهی سینه
درد قفسهی سینه از دیگر علائم شایع ابتلا به بیماری ذات الریه به شمار میرود. معمولا با ابتلا به سینه پهلو یا ذات الریه، فرد در اطراف قفسهی سینهی خود احساس درد و گرفتگی میکند. ابتلا به درد قفسهی سینه ممکن است علتهای مختلفی داشته باشد. ولی شایعترین علت درد قفسهی سینه بروز مشکلاتی در ریه از جمله ابتلا به بیماری ذات الریه است.
بنابراین، هر گاه به درد قفسهی سینه و برخی دیگر از علائم ابتلا به بیماری ذات الریه (مذکور در این مقاله) مبتلا شدید، لازم است آن را جدی بگیرید. در این شرایط، لازم است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید، زیرا این وضعیت میتواند نشانهای برای ابتلا به ذات الریه یا سینه پهلو باشد. درمانهای رایج برای درد قفسهی سینه عبارت هستند از
الف. استفاده از داروی نیتروگلیسرین
ب. استفاده از لولهی قفسهی سینه (چست تیوب) برای حل مشکل هَواجَنبی یا پنوموتوراکس
پ. انجام عمل جراحی مربوط به ریه و شریانها.
۱۲. درد ماهیچهها
یکی دیگر از علائم ابتلا به بیماری ذات الریه یا سینه پهلو درد ماهیچه است. درد ماهیچه وضعیتی است که در آن، فرد در اطراف ماهیچههایاش دچار دردی میشود که تمایز آن با درد استخوانها بسیار دشوار است.
با اینکه بسیاری از آدمها فکر میکنند درد ماهیچه میتواند در اثر آسیب به استخوان یا آرتروز ایجاد شود، ولی برخی از وضعیتهای خطرناک نیز نظیر ذات الریه میتوانند باعث ایجاد درد ماهیچه شوند.
چنانچه همراه با درد ماهیچهها، دچار ضعف ناگهانی و تب شدید، باید آن را به عنوان نشانهی احتمالی بروز بیماری ذات الریه بسیار جدی بگیرید. درمانهای رایج در ارتباط با درد ماهیچه از قرار زیر هستند:
الف. انجام حرکات آرام کششی در ماهیچهها.
ب. خودداری از انجام فعالیتهایی نظیر بلند کردن اجسام سنگین هنگام احساس درد در ماهیچهها.
پ. انجام تمرینات تسکیندهندهی استرس نظیر یوگا، به منظور تسکین تنش ماهیچهها.
۱۳. هایپرونتیلیشن یا تنفس بسیار سریع
از جمله علائم دیگری که ممکن است نشانهای برای بروز بیماری سینه پهلو تلقی شود، هایپرونتیلیشن یا تنفس بسیار سریع است. در این وضعیت، بیمار دائما مجبور است بسیار سریع و عمیق نفس بکشد. این وضعیت هنگامی رخ میدهد که عمل بازدم فرد بیشتر از عمل دم صورت میگیرد؛ در این حالت سطح دیاکسید کربن خون پایین میآید و عروق خونی که مسئول ارسال خون به مغز هستند، تنگ میشوند.
از آنجا که هایپرونتیلیشن معمولا در اثر بروز مشکل در ریهها رخ میدهد، بدون شک باید آن را به عنوان یکی از علائم بیماری ذات الریه تلقی کرد.
در صورت ابتلا به هایپرونتیلیشن، لازم است به سرعت به دنبال اقدامات درمانی باشید. پزشک ممکن است جهت تسکین این وضعیت، برخی داروها را نظیر آلپرازولام، دوکسپین، و پاروکستین تجویز کند. جهت کنترل این وضعیت میتوانید برخی فعالیتهای زیر را انجام دهید:
الف. تنفس با لبهای بر هم فشرده
ب. نگه داشتن نفس برای چند ثانیه
پ. تلاش برای تنفس شکمی – به جای تنفس در قفسهی سینه
ت. تنفس در کیسهی کاغذی
۱۴. تپش قلب
یکی دیگر از علائم نشاندهندهی بروز بیماری ذات الریه تپش قلب است. تپش قلب وضعیتی است که در آن، فرد احساس میکند ضربان قلباش یکی در میان صورت میگیرد، یا برعکس، قلباش دچار ضربانهای اضافه است. به عبارت سادهتر، تپش قلب وضعیتی است که در آن، فرد احساس میکند آهنگ ضربان قلباش کاملا غیر طبیعی است؛ و باعث میشود وی دربارهی سلامت قلباش دچار نگرانی شود.
با اینکه تپش قلب ممکن است در اثر مصرف بیش از اندازهی کافئین اتفاق بیفتد، ولی همچنین میتواند نشانهای از بروز وضعیت خطرناکتری نظیر بیماری ذات الریه باشد.
هرگاه احساس تپش قلبتان با برخی سایر علائم بیماری سینه پهلو که تاکنون گفته شد، همراه باشد، لازم است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. معمولا نحوهی درمان تپش قلب به علتهای ایجادکنندهی آن بستگی دارد. بنابراین، چنانچه پزشک نتواند دلیل اصلی بروز تپش قلب را تشخیص دهد، قادر نخواهد بود درمان مناسب آن را پیدا کند. در صورتی که تپش قلبتان در اثر ابتلا به بیماری ذات الریه باشد، پزشک احتمالا اقدام به تجویز آنتیبیوتیکهای خوراکی میکند.
۱۵. هایپرهیدروز یا تعریق بیش از حد
هایپرهیدروز یا تعریق بیش از حد نیز میتواند یکی دیگر از علائم ابتلا به بیماری سینه پهلو باشد. در این وضعیت، فرد دچار تعریق بیش از اندازه میشود؛ این تعریق حتی در شرایط غیر معمول نظیر قرار گرفتن در هوای سرد نیز اتفاق میافتد، و به طور کلی دلیل روشنی ندارد. در صورتی که هایپرهیدروز در اثر ابتلا به ذات الریه ایجاد شده باشد، تحت عنوان ”هایپرهیدروز عمومی ثانویه” طبقهبندی میشود؛ زیرا تعریق بیش از اندازهي بیمار در اثر ابتلای وی به بیماری جدی و خطرناکی ایجاد شده است.
از این رو، هر گاه دچار تعریق بیش از حد شدید، لازم است در اسرع وقت به دنبال اقدامات درمانی مناسب باشید. هایپرهیدروز را میتوان در خانه، و در شرایط وخیمتر، در بیمارستان درمان کرد. برخی درمانهای رایج مرتبط با هایپرهیدروز عبارت هستند از
الف. ضد تعریقهای خاص. پزشک معالج ممکن است برخی از انواع خاص ضد تعریقهای حاوی کلرید آلومینیوم را برایتان تجویز کند.
ب. یونتوفورزیس. در این روش درمانی، بخشی از بدن بیمار را در آب قرار میدهند و با استفاده از دستگاه، جریان برق ضعیفی را وارد آب میکنند؛ و به این ترتیب، غدد تعریق را موقتا مسدود میکنند.
پ. داروهای آنتی کولینرژیک. پزشک معالج ممکن است جهت تسکین عمومی بدن از داروهای آنتی کولینرژیک استفاده کند.
ت. درمانهای خانگی. همچنین، هایپرهیدروز را میتوانید به وسیلهی استحمام روزانه و دفع باکتریهای پوست، تعویض مرتب جورابها، یا استفاده از ضد تعریقهای معمول در نواحی پر عرق بدن، در خانه درمان کنید.
۱۶. سردی و رطوبت پوست
از دیگر علائم ابتلا به بیماری ذات الریه میتوان به سردی و رطوبت پوست اشاره کرد؛ این وضعیت ارتباط نزدیکی را هایپرهیدروز دارد. در این وضعیت، پوست بیمار همواره نمدار و پر عرق است. در صورتی که بدون هیچ دلیل واضحی، حتی در شرایط نامعمول نظیر قرار گرفتن در هوای سرد، دچار سردی و رطوبت پوست شُدید، نباید این مشکل را نادیده بگیرید.
از این رو، چنانچه همراه با سردی و رطوبت پوست، سایر علائم بیماری سینه پهلو نظیر تنگی نفس، تب بدون دلیل، و تپش قلب را در خود مشاهده کردید، باید فورا به پزشک مراجعه کنید. روشهای درمانی سردی و رطوبت پوست اساسا به علتهای اصلی بروز آن بستگی دارند. در صورتی که سردی و رطوبت پوستتان ناشی از ابتلا به بیماری ذات الریه باشد، پزشک احتمالا آنتیبیوتیکهای خوراکی را برایتان تجویز خواهد کرد.
۱۷. خلط خونی
یکی دیگر از علائم ابتلا به بیماری سینه پهلو یا ذات الریه مشاهدهی خلط خونی است. در این وضعیت، فرد بیمار میتواند رگههای قابل مشاهدهای از خون را در خلط خود ببیند. این خلطهای خونی که در داخل بدن ایجاد میشوند، معمولا از دستگاه گوارش یا مجاری تنفسی از جمله ریهها به سمت حلق حرکت میکنند. مشاهدهی خلط خونی یکی از نشانههای قوی برای ابتلا به بیماری ذات الریه به شمار میرود.
از این رو، هر گاه دچار خلط خونی شُدید، بدون فوت وقت به پزشک مراجعه کنید، زیرا قطعا میتواند نشانهای از ابتلا به بیماری ذات الریه یا سینه پهلو باشد. اساسا نحوهی درمان خلطهای خونی در بدن به علتهای ایجاد کنندهی آن بستگی دارد. در صورتی که این خلطها در اثر ابتلا به بیماری ذات الریه ایجاد شده باشند، پزشک معالج ممکن است آنتیبیوتیک تجویز کند.
بیمارانی که به دلیل خونی شدن خلطشان، خون بسیار زیادی از دست میدهند، روشهای درمانی، در درجهی اول، بر توقف خونریزی و پیشگیری از آسپیراسیون ریوی تمرکز خواهند داشت؛ این وضعیت زمانی رخ میدهد که مهاجمان خارجی نظیر باکتری و ویروس در ریهها باعث ایجاد عفونت میشوند. برخی دیگر از درمانهای مربوط به ایجاد خلط خونی عبارت هستند از
الف. تجویز داروی تامیفلو
ب. تجویز داروهای ضد سرفه برای درمان آنفولانزای کهنه شده
پ. توصیه به نوشیدن مقدار زیادی مایعات به طور مرتب
ت. جراحی تومورهایی که ممکن است عامل ایجاد این خلطهای خونی باشند
۱۸. تغییر رنگ پوست
یکی دیگر از علائمی که ممکن است نشاندهندهی ابتلا به بیماری ذات الریه باشد، تغییر رنگ پوست است که به زبان علمی به آن سیانوز گفته میشود. سیانوز وضعیتی است که با آبی رنگ شدن پوست، ناخنهای دست، و ناخنهای پا شناخته میشود. سیانوز معمولا به دلیل وجود ناهنجاریهایی در ریه، خون، یا قلب ایجاد میشود. از این رو، بدون شک باید تغییر رنگ پوست را به عنوان یکی از علائم جدی بیماری ذات الریه به حساب آورد.
بنابراین، اگر هر گونه تغییر رنگی در پوستتان مشاهده کردید، باید فورا به پزشک مراجعه کنید و در اسرع وقت به انجام اقدامات درمانی بپردازید؛ زیرا این وضعیت میتواند یکی از علائم بیماریهای خطرناکی نظیر سینه پهلو یا ذات الریه باشد. در این شرایط، پزشک ابتدا سعی خواهد علت اصلی تغییر رنگ پوست را پیدا کند، و سپس درمانهای مناسب را شروع خواهد کرد. در صورتی که عامل اصلی تغییر رنگ پوست ابتلا به بیماری ذات الریه باشد، پزشک معالج داروهای آنتیبیوتیک و ضد ویروس تجویز خواهد کرد.
نحوهی درمان بیماری ذات الریه
اکنون که از علائم گوناگون بیماری ذات الریه آگاه شدهاید، لازم است روشهای درمانی این بیماری را نیز بدانید تا در سریعترین زمان ممکن به درمان آن بپردازید تا در آینده بر وضعیت سلامتیتان تاثیر منفی به جای نگذارد. بنابراین، در پایان این مقاله به درمانهای گوناگون سینه پهلو یا ذات الریه اشاره میکنیم که میتوانند شما را از شر این بیماری بسیار خطرناک و تهدید کنندهی زندگی خلاص کنند.
۱. درمانهای عمومی
پزشک معالج فارغ از علت اصلی بیماری ذات الریه به انجام درمانهای عمومی میپردازد. درمان عمومی ذات الریه یا سینه پهلو شامل تجویز دارو و همچنین، انجام پیگیریهای مراقبتی نظیر عکسبرداری از قفسهی سینه با اشعهی ایکس میشود تا پزشک از درمان کامل ذات الریه مطمئن شود.
۲. درمان ذات الریهی باکتریایی
روش دوم درمان بیماری سینه پهلو به علت اصلی بروز این بیماری بستگی دارد. اساسا علت شایع بروز بیماری ذات الریه عفونتهای باکتریایی است. چنانچه پزشک تشخیص بدهد ذات الریه به علت عفونت باکتریایی ایجاد شده باشد، به تجویز آنتیبیوتیک میپردازد و بیمار نیز باید تمام آنتیبیوتیکها را تا بهبودی کامل بیماری مصرف کند. چنانچه بیمار قبل از بهبودی کامل بیماری سینه پهلو یا ذات الریه مصرف آنتیبیوتیکها قطع کند، این بیماری ممکن است در آینده بار دیگر بازگردد.
۳. درمان ذات الریهی ویروسی
علاوه بر عفونتهای باکتریایی، سومین عاملی که میتواند باعث بروز بیماری سینه پهلو شود، عفونتهای ویروسی است. چنانچه پزشک معالج تشخیص دهد علت بروز بیماری ذات الریه عفونتهای ویروسی است، تجویز آنتیبیوتیک بی فایده خواهد بود. در عوض، برخی داروهای ضد ویروس میتوانند به تسکین علائم این بیماری کمک کنند و به تدریج، زندگی بیمار را از شر این تهدید نجات دهند.
نحوهی پیشگیری از ذات الریه
با اینکه بیماری سینه پهلو یا ذات الریه به وسیلهی آنتیبیوتیکها یا داروهای ضد ویروس مختلف قابل درمان است، ولی همهی آدمها با این حقیقت موافق هستند که پیشگیری بسیار بهتر از درمان است. بنابراین، از آنجا که بیماریهایی نظیر آسم، دیابت، و برخی دیگر از امراض خطرناک میتوانند به بیماری ذات الریه منجر شوند، لازم است با حفظ سبک زندگی سالم و مصرف خوراکیهای سالم از بروز این بیماریها پیشگیری کنید.
به خصوص، ترک سیگار یکی از مهمترین عوامل برای پیشگیری از ابتلا به بیماری ذات الریه است. با وجود این، جهت محافظت از خود در برابر بیماری سینه پهلو، انجام واکسیناسیون علیه ذات الریه باکتریایی میتواند بسیار موثر باشد.
اکنون دیگر همهی اطلاعات لازم را دربارهی انواع مختلف علائم بیماری ذات الریه، به علاوه، علتها، راههای درمان، و چگونگی پیشگیری از آن فرا گرفتهاید. با اینکه بیماری سینه پهلو یا ذات الریه یک بیماری کشنده و خطرناک است، ولی کاملا قابل پیشگیری است و با پیروی از سبک زندگی سالم میتوانید از خود در برابر عوامل خطر این بیماری محافظت کنید.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیررضا مصطفایی
منبع: drhealthbenefits
۱۸ مهمترین علائم ذات الریه یا سینه پهلو در کودکان و سالمندان
برچسب ها drhealthbenefitsامیررضا مصطفاییذات الریهسینه پهلوعلائم ذات الریهعلائم سینه پهلو
- مطلب قبلی جابجایی و ذخیره اطلاعات مغز در جایی دیگر میسر میشود
- مطلب بعدی ۱۲ مهمترین علائم کمبود زینک در بدن که باید به آنها توجه کنید