۱۳ مهمترین علائم اولیه پارکینسون که همه باید بدانند
بارزترین علائم اولیه پارکینسون لرزش و حرکات آهسته و سفت و خشک است. تغییرات اندک در حرکات و رفتار فرد میتواند نشانه بیماری پارکینسون، حتی قبل از تشخیص پزشک باشد.
بیماری پارکینسون یک اختلال سیستم عصبی است که حدود ۱ درصد از افراد ۶۵ سال به بالا را درگیر میکند. علائم این بیماری معمولاً طی چند سال به آرامی ایجاد میشوند. این علائم ممکن است در ابتدا خیلی کوچک و ظریف باشند، بنابراین به راحتی از دید شما پنهان میمانند.
اگر کسی علائم اولیه پارکینسون را مشاهده کرد، باید در نخستین فرصت به پزشک مراجعه کند. درمان زودرس میتواند نتیجه بیماری را در طولانی مدت بهبود بخشد. در این مقاله، با ۱۳ علائم اولیه پارکینسون آشنا خواهید شد.
۱. لرزش
علائم اولیه پارکینسون میتواند لرزش در دست و دست خط تنگ باشد.
بسیاری از متخصصان مراقبتهای بهداشتی لرزش را علامت اصلی بیماری پارکینسون میدانند. لرزش شامل کشیدن یا لرزیدن مداوم دستها، پاها یا چانه است.
لرزشهای مرتبط با بیماری پارکینسون را “لرزش در زمان استراحت” مینامند. این بدان معناست که وقتی فرد از آن قسمت آسیبدیده بدن استفاده میکند، لرزش متوقف میشود.
لرزش در روزها و ماههای اولیه بسیار ظریف است. در این مرحله، معمولاً فردی که لرزش را تجربه میکند، تنها فردی است که آن را متوجه میشود. با پیشرفت بیماری، لرزش بهتدریج بدتر میشود.
لرزش به طور معمول در یک طرف بدن ظاهر میشود و بعداً به سایر قسمتهای بدن نیز گسترش مییابد.
۲. مشکل راه رفتن
تغییرات ظریف در الگوی راه رفتن فرد میتواند یکی از نشانههای اولیه بیماری پارکینسون باشد.
کسی که به بیماری پارکینسون مبتلا است ممکن است به آرامی راه برود یا هنگام راه رفتن پاهایش را بکشد. بسیاری از این حالت به عنوان “راه رفتن پارکینسونی” یاد میکنند.
فرد ممکن است با سرعت نامنظمی راه برود، ناگهان سریعتر یا کندتر راه برود یا طول گام خود را تغییر دهد.
۳. دست خط به هم ریخته یا کوچک
میکروگرافیا نوعی اختلال است که شامل دست خط به طور غیر طبیعی کوچک یا به هم ریخته میشود.
پزشکان میکروگرافیا را با اختلالات پزشکی مرتبط با سیستم عصبی یا اختلالات تحلیل عصبی، مانند بیماری پارکینسون مرتبط میدانند.
۴. از دست دادن حس بویایی
هیپوسمیا زمانی اتفاق میافتد که فرد توانایی بویایی خود را از دست بدهد. به این عمل اختلال عملکرد بویایی نیز گفته میشود. کاهش بویایی یک علامت نسبتاً شایع است که ۷۰-۹۰ درصد افراد مبتلا به پارکینسون را درگیر میکند.
از دست دادن بویایی یکی از بارزترین علائم بیماری پارکینسون است که ارتباطی با حرکت ندارد. این علامت میتواند چندین سال قبل از اینکه بیماری بر حرکت فرد تأثیر بگذارد، ظاهر شود.
افرادی که دچار هیپوسمی به عنوان یکی از علائم بیماری پارکینسون هستند ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:
– حس بویایی ضعیف
– مشکل در تشخیص بوها
– مشکل در شناسایی بوها
– مشکل در تشخیص تفاوت بوها
پزشکان برای تشخیص هیپوسمی از تستهای شناسایی بو استفاده میکنند، اما دقت این آزمایشات بسیار متفاوت است.
داشتن هیپوسمی همیشه به این معنی نیست که کسی به بیماری پارکینسون مبتلا است. حس بویایی فرد میتواند به دلایل زیادی از جمله سن، سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سخت تغییر کند. به علاوه، هیپوسمی علامت سایر بیماریها از جمله آلزایمر و هانتینگتون هم است.
۵. مشکلات خواب
ممکن است فردی در مراحل اولیه پارکینسون طیف وسیعی از مشکلات خواب را تجربه کند.
بیماری پارکینسون میتواند به شدت بر توانایی خوابیدن فرد تأثیر بگذارد. افرادی که به بیماری پارکینسون مبتلا هستند ممکن است طیف وسیعی از مشکلات مربوط به خواب را تجربه کنند، از جمله:
– بیخوابی
– خستگی بیش از حد در طول روز
– آپنه خواب
– کابوس
– حرکات کنترل نشده یا پراکنده هنگام خواب
مطلب مرتبط: درمان پارکینسون: ۱۰ بهترین روش طبیعی برای درمان خانگی پارکینسون
۶. تعادل ضعیف
بیماری پارکینسون به طور خاص سلولهای عصبی به نام عقدههای قاعدهای را هدف قرار میدهد که در اعماق مغز قرار دارند. اعصاب عقدههای قاعدهای تعادل و انعطافپذیری را کنترل میکنند، بنابراین هرگونه آسیب به این اعصاب میتواند تعادل فرد را مختل کند.
پزشکان برای ارزیابی تعادل فرد از آزمایشی به نام تست کشش استفاده میکنند. آزمایش کشیدن شامل یک متخصص مراقبتهای بهداشتی است که به آرامی شانههای فرد را به عقب میکشد تا زمانی که تعادل خود را از دست بدهد و ثبت میکند که چه مدت طول میکشد تا دوباره آن را بهدست آورد.
افراد سالم پس از یک یا دو مرحله بهبود مییابند، در حالی که افراد مبتلا به پارکینسون ممکن است تعداد بیشتری از مراحل کوچکتر را برای برگرداندن تعادل خود به طور کامل انجام دهند.
۷. برادیکینزیا
برادیکینزیا اصطلاحی است که به معنی کندی یا عدم حرکت است.
برادیکینزیا علائم مختلفی مانند سفتی اندام و حرکات کند را ایجاد میکند. فردی که برادیکینزیا دارند ممکن است کندتر راه بروند یا در شروع حرکت مشکل داشته باشد.
برخی از افرادی که این علامت را دارند ممکن است آن را به عنوان ضعف عضلانی سوء تعبیر کنند. با این حال، این علامت بر قدرت عضلات تأثیر نمیگذارد.
مطلب مرتبط: پارکینسون: علل، علائم، و ۲۶ درمان طبیعی بیماری پارکینسون در ۵ مرحله
۸. چهره ماسک مانند
حالات صورت شامل بسیاری از حرکات ظریف و پیچیده عضلانی است. افرادی که به بیماری پارکینسون مبتلا هستند، اغلب توانایی کاهش حالات صورت را دارند. به این حالت پوشاندن صورت گفته میشود.
پوشاندن صورت مربوط به برادیکینزیا است. عضلات صورت آهستهتر یا سفت تر از حد معمول حرکت میکنند. افرادی که صورت ماسک مانند دارند ممکن است بیحس به نظر برسند، اگرچه توانایی آنها در احساس کردن هیچ چیزی مشکل ندارد. چهره ماسک مانند میتواند باعث شود که فرد کندتر پلک بزند.
فردی که دچار چهرهی ماسک مانند است ممکن است در برقراری ارتباط با دیگران مشکل داشته باشد زیرا تغییرات در حالت چهره او کمتر از حد معمول قابلمشاهده است.
۹. تغییرات صدا
تغییر در میزان صدا و کیفیت صدای فرد یکی دیگر از علائم اولیه بیماری پارکینسون است.
تغییرات صدا ممکن است شامل صحبت با لحن ملایمتر، یا شروع به صحبت با صدای معمول باشد و سپس صدا نرمتر یا ضعیف میشود.
در موارد دیگر، ممکن است فرد تنوع معمول صدا و میزان صدای خود را از دست بدهد، به طوری که صدا یکنواخت به نظر برسد.
۱۰. حالت خمیده یا خمیده
افرادی که به بیماری پارکینسون مبتلا هستند ممکن است به دلیل علائم دیگر بیماری مانند سفتی عضلات، تغییراتی در وضعیت بدن خود مشاهده کنند.
افراد به طور طبیعی میایستند تا وزن آنها به طور مساوی بر روی پاها تقسیم شود. با این حال، افرادی که به بیماری پارکینسون مبتلا هستند ممکن است شروع به خم شدن به جلو کنند و باعث شوند آنها قوز یا خم شوند.
۱۱. یبوست
یبوست یک مشکل شایع است که میتواند دلایل گستردهای داشته باشد. یبوست یکی از رایجترین علائم غیر حرکتی مرتبط با بیماری پارکینسون است. تقریباً ۲۵ درصد از افراد مبتلا به این بیماری قبل از بروز علائم حرکتی، یبوست را تجربه میکنند.
۱۲. علائم روانشناختی
صحبت با یک درمانگر ممکن است به یک فرد مبتلا به پارکینسون کمک کند تا با تغییرات عاطفی ناشی از بیماری کنار بیاید.
بیماری پارکینسون میتواند به شدت بر سلامت روانشناختی فرد تأثیر بگذارد. این بیماری سطح طبیعی دوپامین بدن را کاهش میدهد، که میتواند باعث تغییر روحیه و رفتار شود.
برخی از علائم روانشناختی مرتبط با بیماری پارکینسون عبارتند از:
افسردگی
اضطراب
روان پریشی
زوال عقل
گیجی
مشکل در برنامهریزی یا منظم ماندن
توانایی حل مسئله کاهش مییابد
۱۳. کاهش وزن
افراد مبتلا به بیماری پارکینسون به چند دلیل ممکن است کاهش وزن خفیف تا متوسط را تجربه کنند.
لرزش و سایر علائم حرکتی مرتبط با پارکینسون ممکن است انرژی مورد نیاز بدن را افزایش دهد. علائم غیر حرکتی، مانند از دست دادن بو، افسردگی یا مشکلات گوارشی، ممکن است باعث شود افراد کمتر بخورند، که ممکن است منجر به کاهش وزن شود.
خلاصه
به خصوص در مراحل اولیه، تشخیص بیماری پارکینسون دشوار است. این به این دلیل است که علائم ظریف تر و پراکنده هستند. با این حال، دانستن اینکه به دنبال چه علائمی باشید ممکن است افراد را ترغیب کند که قبل از پیشرفت به دنبال مراقبتهای پزشکی باشند.
علائم اولیه بیماری پارکینسون شامل موارد زیر است:
لرزیدن
مشکل در راه رفتن
دست خط تنگ یا کوچک
از دست دادن بو
مشکلات خواب
تعادل ضعیف
برادیکینزیا
ماسک زدن صورت
صدا تغییر میکند
حالت خمیده یا خمیده
یبوست
علائم روانشناختی
کاهش وزن
داشتن این علائم همیشه به معنای ابتلای فرد به بیماری پارکینسون نیست. افراد بالای ۶۰ سال در صورت مشاهده علائم ذکر شده در بالا، باید با ارائه دهنده خدمات بهداشتی صحبت کنند.
تشخیص به موقع منجر به درمان زودتر میشود، که میتواند کیفیت زندگی عمومی فرد را بهبود بخشد
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – سارا فیضی
منبع: medicalnewstoday
۱۳ مهمترین علائم اولیه پارکینسون که همه باید بدانند
- مطلب قبلی نکاتی که باید پیش از خرید میلگرد و پروفیل بدانید
- مطلب بعدی ۹ روش طبیعی برای درمان فشار خون پایین یا هایپوتنشن