۹ روش سریع برای کاهش لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان
لکنت زبان نوعی اختلال گفتاری است. افرادی که لکنت دارند ممکن است صداها، هجاها یا کلمات را تکرار کنند، یا ممکن است صداها را به صورتِ طولانیتری بیان کنند. همچنین ممکن است وقفهای در جریان طبیعی گفتار، و همینطور در بیان عبارات داشته باشند. در این نوشتار با ۹ روش سریع برای کاهش لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان آشنا می شویم.
بیش از ۷۰ میلیون نفر در سراسر جهان از جمله بیش از ۳ میلیون نفر در ایالات متحده به لکنت زبان مبتلا هستند. این بیماری در بین مردان بیشتر از زنان رخ میدهد. برخی از افراد لکنت زبان را اختلال فصاحت با شروع در کودکی میدانند.
تقریباً ۵-۱۰٪ از كل كودكان در برههای از زندگی لكنت زبان را تجربه میکنند، اما بیشتر آنها طی چند ماه یا چند سال آن را پشت سر میگذارند. مداخلهی زودرس میتواند به کودکان در غلبه بر لکنت زبان کمک کند.
با این حال، از هر ۴ کودک، یکی همچنان در بزرگسالی لکنت خواهد داشت و این مشکل در او میتواند به یک اختلال ارتباطی مادامالعمر تبدیل شود.
در این مقاله در موردِ استراتژیهایی صحبت خواهیم کرد که افراد مبتلا به لکنت میتوانند از آنها برای کاهش لکنت زبان استفاده کنند. همچنین روشهایی را که والدین و متخصصان با استفاده از آنها میتوانند به کودکان در غلبه بر لکنت زبان کمک کنند، قید میکنیم.
نکاتی سریع برای کاهش لکنت زبان
برای از بین بردنِ لکنت زبان، هیچ گونه درمان فوری وجود ندارد. با این حال، موقعیتهای خاص – مانند استرس، خستگی یا فشار – میتوانند لکنت زبان را بدتر کنند. مدیریت این شرایط، تا حد امکان، میتواند روندِ صحبت کردن را بهبود ببخشد.
با در نظر داشتنِ این نکته، نکات زیر ممکن است برایتان مفید واقع شوند:
۱. آرام صحبت کردن را تمرین کنید
صحبت کردنِ آرام و آگاهانه میتواند استرس و علائم لکنت را کاهش دهد. در صورتی که هر روز آرام صحبت کردن را تمرین کنید، تا حد زیادی بهبود خواهید یافت.
به عنوان مثال، زمانی که تنها هستید میتوانید، خواندن با صدای بلند و با سرعت آهسته را تمرین کنید. سپس، هنگامی که این مهارت را به دست آوردید، میتوانید هنگام صحبت با دیگران نیز از همین سرعت استفاده کنید.
گزینهی دیگر اضافه کردن مکث مختصر بین عبارات و جملات برای کم کردن سرعت گفتار است.
۲. از به زبان آوردن واژههایی که لکنت را تحریک میکنند، پرهیز کنید
افرادی که لکنت دارند نباید احساس کنند که واژهها و عبارات خاصی را نباید بگویند.
با این حال، برخی از افراد ممکن است بخواهند از بیان کردنِ کلمات مشخصی که باعث تحریک لکنت در آنها میشود، پرهیز کنند. در این صورت، میتوان فهرستی از این کلمات تهیه کرده و بعد کلمات دیگری را جایگزینِ آنها کرد.
۳. ذهن آگاهی را امتحان کنید
ذهن آگاهی روشی اثبات شده برای کاهش اضطراب و استرس است. تحقیقات نشان میدهند که بین تأثیر ذهن آگاهی و ابزارهای لازم برای مدیریت لکنت، همپوشانی وجود دارد، از جمله:
– کاهش استفاده از راهکارهای اجتناب مانند کمتر صحبت کردن
– بهبود کنترل عاطفی
– پذیرش
بنا به گفتهی نویسندگان یک مطالعهی موردی در سال ۲۰۱۸، اضافه کردن مراقبهی ذهن آگاهی به برنامهی درمانیِ رفعِ لکنت زبان ممکن است برای برخی از آدمها مفید باشد.
برای تمرین ذهن آگاهی، پیوستن به یک دوره، استفاده از یک اپلیکیشن در تلفن هوشمندتان یا تماشای فیلم به صورت آنلاین را مد نظر داشته باشید.
درمان طولانی مدت
درمان معمولاً زمانی بهتر نتیجه میدهد که فرد، در مراحل اولیه به رفعِ لکنت زبان بپردازد. والدین کودکانی که دچار لکنت میشوند، در صورت مشاهدهی موارد زیر، باید مراجعه به یک گفتاردرمانگر را نیز در نظر بگیرند:
– کودک به مدت ۳-۶ ماه لکنت داشته باشد
– علائم مبارزه با لکنت مانند لرزش لب را نشان دهد
– سابقهی خانوادگی لکنت زبان یا سایر اختلالات ارتباطی در خانواده وجود دارد
اگرچه ممکن است لکنت زبان به طور کامل متوقف نشود، اما درمان در هر سنی با هدف بهبود تسلط در گفتار، ایجاد اعتماد به نفس در فرد و کمک به او برای مشارکت در مدرسه، کار و محیطهای اجتماعی انجام میشود.
درمانهای لکنت زبان شامل موارد زیر است:
۴. گفتار درمانی
گفتاردرمانگر میتواند به افراد یاد بدهد که:
– سرعت گفتارشان را کند کنند
– توجه داشته باشند که چه زمانی لکنت دارند
– موقعیتهایی را که لکنت زبانشان در آنها بدتر میشود، مدیریت کنند
– روی یک الگوی گفتار روان کار کنند
تحقیقات نشان میدهند که گفتار درمانی بهترین درمان برای بزرگسالان و کودکانی است که لکنت دارند، به این دلیل که شواهد زیادی از اثربخشی آن موجود است.
۵. رفتار- درمانیِ شناختی (CBT)
CBT نوعی روان درمانی است که به افراد کمک میکند که طرز تفکرشان را تغییر دهند و بر همین اساس رفتارشان را نیز عوض کنند. CBT برای لکنت زبان ممکن است مواردِ زیر را شامل شود:
– گفتگوی مستقیم
– آموزش شخص در مورد لکنت زبان
– زمزمه کردن
– حل مشکل
– تمرین برای افزایش طول صداها
– تکنیکهای آرامسازی، از جمله تنفس عمیق
– مبارزه با افکار مشکلساز
CBT ممکن است منجر به ایجاد تغییرات مثبت در افکار و نگرش مربوط به لکنت زبان شود و اضطراب مربوط به لکنت را کاهش دهد.
۶. دستگاههای الکترونیکی
دستگاههای الکترونیکی برای کمک به مدیریت گفتار و بهبود تسلط فرد مبتلا به لکنت، در دسترس هستند. برخی از این دستگاهها با کمک به کند کردن روند گفتار، تاثیر خود را میگذارند. برخی دیگر گفتار را به گونهای تقلید میکنند که به نظر میرسد شخص در حال گفتگوی هماهنگ با شخص دیگری است.
بنا به گفتهی مؤسسه ملی ناشنوایی و اختلالات ارتباطی آمریکا، صحبتِ هماهنگ با شخص دیگر ممکن است به طور موقت لکنت زبان را کاهش دهد.
۷. دارو
برخی از داروهایی که پزشکان برای لکنت زبان تجویز میکنند عبارتند از:
– آلپرازولام(Xanax)، که نوعی داروی ضد اضطراب است
– سیتالوپرام (سلکسا) ، که نوعی داروی ضد افسردگی است
– کلومیپرامین (آنافرانیل)، نوع دیگری از داروهای ضد افسردگی
با این حال، بنیاد لکنت زبان توصیه میکند که این داروها برای بیشترِ آدمها مؤثر نیست. حتی وقتی هم موثر هستند، از نظر بسیاری از مردم پیشرفت حاصلِ از آنها کند است.
بنا به گفتهی بنیاد ملی لکنت زبان، در صورتی که این داروها همراه با گفتاردرمانی مصرف شوند، تاثیر بیشتری خواهند داشت.
۸. حمایت
حمایت والدین و متخصصان از کودکانی که لکنت زبان دارند، بسیار بااهمیت است. آنها میتوانند کودک را با کارهای زیر حمایت کنند:
– با دقت گوش دادن به حرفهای آنها و داشتن تماسِ چشمی مناسب
– خودداری از تکمیل کلمات یا عبارات برای کودک
– پرهیز از پریدن وسطِ حرف کودک، تصحیح کلمات یا انتقاد از او
– پرهیز از تمرکز روی لکنت زبان او و استفاده از عباراتی مانند “آرام باش” یا “عجله نکن” زیرا این موارد باعث میشود کودک احساس خودآگاهی بیشتری داشته باشد
– حرف زدن با کودک به صورتِ آهسته و آگاهانه، زیرا ممکن است هنگام صحبت کردن ریتم صحبتِ بزرگسالان را تقلید کنند
– به حداقل رساندن استرس در خانه، زیرا استرس میتواند لکنت زبان را بدتر کند
– کاهش قرار دادن کودکان در معرض شرایطی که در آنها تحت فشار یا عجله هستند و موقعیتهایی که آنها را ملزم به صحبت در مقابل دیگران میکند
– صحبت با معلم، در صورتی که کودکتان به دلیل داشتنِ لکنت، در معرضِ آزار و اذیت قرار دارد
۹. گروه های خودیاری
ارتباط با افراد دیگری که لکنت زبان دارند میتواند برای بسیاری از افراد مفید و موثر باشد. گروههای خودیاری به افراد این امکان را میدهند تا منابع و حمایتهای بیشتری را برای بهبود لکنتشان کشف کنند.
علل بروز لکنت زبان
محققان علت دقیق لکنت زبان را نمیدانند. آنها بر اساس دانش فعلی، به طور معمول لکنت زبان را به یکی از انواع زیر طبقهبندی میکنند:
* تکاملی
لکنت تکاملی شایعترین نوع لکنت است. این نوع لکنت در كودكانی كه در حال یادگیری مهارتهای زبان هستند، رخ میدهد. نوعِ تکاملیِ لکنت، احتمالاً نتیجهی چندین عامل از جمله ژنتیک است.
لکنت تکاملی به دلیل داشتنِ مؤلفهی ژنتیکی، در خانوادهها جریان دارد. تقریباً ۶۰٪ افرادی که لکنت زبان دارند یک عضو دیگر هم در خانوادهشان لکنت دارد.
* دلایلِ نوروژنیک
لکنت نوروژنیک میتواند به دلیل آسیبِ مغزی از جمله سکتهی مغزی یا ضربهی مغزی ایجاد شود. در چنین شرایطی مغز در تلاش است تا مکانیسمهای مرتبط با گفتار را هماهنگ کند.
* دلایلِ روانشناختی
در گذشته دانشمندان بر این باور بودند که لکنت زبان به طور کلی ریشههای روانشناختی دارد به این معنی که در اثر آسیبهای عاطفی رخ میدهد. اما در حال حاضر اعتقاد بر این است که لکنتِ ناشی از مشکلات روانی، نادر است.
آیا لکنت قابل درمان است؟
درمانی برای لکنت زبان وجود ندارد، اگرچه درمان زودرس لکنت در دوران کودکی ممکن است مانع از ادامه یافتن آن در بزرگسالی شود.
انواع روشهای درمانی میتواند به افرادی که مبتلا به لکنت زبان مادامالعمر هستند، کمک کند تا شیوهی گفتارشان را مدیریت کنند و فراوانی و شدت لکنت را کاهش دهند.
چشمانداز
مداخلهی زودهنگام برای کودکانی که لکنت دارند بسیار مهم است زیرا در غالب مواقع آنها درمان میشوند. با این حال، حدود ۲۵٪ مواردِ ابتلا به لکنت زبان در بزرگسالی نیز این مشکل را تجربه خواهند کرد.
هرچند درمانی برای لکنت زبان وجود ندارد، اما گفتاردرمانی میتواند به طور موثری به کنترل گفتار کمک کند. مداخلات CBT و ذهن آگاهی نیز ممکن است به بهبود برخی از جنبههای لکنت زبان کمک کنند.
محققان همچنان به بررسی علل لکنت زبان و گزینههای درمانی احتمالی میپردازند. با گذشت زمان، ممکن است قادر به شناسایی کودکانی باشند که احتمالاً در بزرگسالی نیز لکنت زبان دارند.
اگر دانشمندان علت اصلی لکنت زبان را درک کنند، ممکن است بتوانند داروها یا سایر روشهای درمانی مؤثرتر را شناسایی کنند.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – سارا فیضی
منبع: مدیکال نیوز تودی
۹ روش سریع برای کاهش لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان
برچسب ها زبانلکنت زبانکاهش لکنت زبان
- مطلب قبلی ۱۰ خوراکی مضر برای مبتلایان به فشار خون بالا
- مطلب بعدی ۱۵ شایعترین علت دردهای شکمی که باید بدانید