۶ نکته درباره اینکه روان درمانی پویشی چیست و چه تاثیری دارد
بیشتر افرادی که این مطلب را میخوانند در طول زندگی خود یک اتفاق آسیبزا را تجربه کردهاند. با این همه آدمی که آسیب دیدهاند یا میبینند، رویکردهای درمانی بیشتر بر آگاهی از تروما یا تمرکز بر تروما متمرکز هستند. روان درمانی پویشی / تجربی تسریعشده (AEDP) یکی از روشهای درمانی در حال رشد است که به افراد کمک میکند تا بهبود بیابند.
پیشنهاد میشود افرادی که آسیب روحی را تجربه کردهاند، تقریباً دو سال پس از درک درد تجربهشان صبر کنند. دو سال زمان طولانی است که باید در انزوا رنج بکشید و سعی کنید درد یک تجربه آسیبزا را به تنهایی تحمل کنید. حتی در صورت تلاش برای دستیابی به کمک، در صورت وجود، فرد ممکن است از خانواده یا دوستان خود کمک بگیرد. اگرچه احتمالاً قصد آنها مثبت است، اما عزیزان لزوماً برای کمک به شما در جهتیابی و بهبودی از رنج عاطفی ناشی از ضربه کارآمد و مجهز نیستند.
روان درمانی پویشی چیست
۱. تاریخچه روان درمانی پویشی AEDP
روان درمانی پویشی / تجربی تسریعشده به عنوان یک مدل روان درمانی مبتنی بر بهبود و تحولگرا توصیف میشود. AEDP که توسط دکتر، دیانا فوشا ، Ph.D، روانشناس آمریکایی مطرح شدهاست، بحران و رنج را فرصتی برای افراد میداند تا توانایی خود را در بهبود و تجربه تحولی پیدا کنند که در غیر این صورت فرصتی برای آن ندارند.
دکتر فوشا بنیانگذار و مدیر موسسه AEDP در نیویورک است که در آنجا به آموزش روانپزشکان و فعالیت به عنوان روان درمانگر میپردازد. از آنجایی که AEDP در سالهای اخیر به رشد خود ادامه دادهاست، پزشکان از سراسر جهان این مدل درمان را برای خدمت بهتر به مراجعهکنندگان خود، به ویژه کسانی که ضربه روحی دیدهاند، میآموزند.
۲. تأثیرات بر AEDP
همانند بسیاری از رویکردهای دیگر، AEDP انواع مختلفی از علوم درمانی را ادغام میکند، از جمله:
– علوم اعصاب تأثیرگذار
– رویکردهای بدن-محور
– مطالعات تحولگرا
۳. چهار رکن اصلی روان درمانی پویشی
چهار رکن اصلی وجود دارد که پشتیبانی بنیادین را از مدل AEDP ارائه میدهند:
– ایمان به توانایی مراجعهکننده برای بهبودی. این توانایی و ظرفیت برای بهبودی در ذهن و بدن ما نهادینه شدهاست و میتوان به آن دسترسی داشت. قابل درک است که همه ما این توانایی را داریم و این قسمت از ما که میتواند برای بهبودی قابل دسترسی باشد در نتیجه تجربیات دردناک عاطفی پنهان شدهاست.
– قدرت دیده شدن و درک شدن. این برای بسیاری از مراجعهکنندگان جدید است و به بهبود آسیبهای عمیق و ایجاد فضا برای اکتشاف و تغییر کمک میکند. وقتی عادت داریم احساس تنهایی، گوشهگیری و مورد سو تفاهم واقع شدن داشته باشیم، این تجربه جدید دیده شدن و شنیده شدن میتواند هیجانانگیز باشد. در این فضا است که درمانگر AEDP در کنار مراجعهکننده قدم برمیدارد تا به او در کاوش کمک کند.
– کار از طریق دفاع به سرعت و به طور موثر. این مورد شامل کاوش در عمیقترین مکانهای آسیب است. بهبودی در این مکانها میتواند برای ایجاد تغییرات بیشتر مفید باشد. درمانگر AEDP به آرامی با مراجعهکننده درگیر این احساسات میشود، ایمنی را برای مراجعهکننده حفظ میکند و به او اجازه می دهد تا آن سطح از آسیب را که اغلب از دید دیگران پنهان است پردازش کند.
– کشف توانایی تازهی اعتماد و تجربه احساسات. این یکی به معنای به اشتراک گذاری با شخص دیگری است. حتی احساسات ناراحتکننده را میتوان به اشتراک گذاشت و پردازش کرد. در حالی که مراجعهکنندگان در طول مراحل مشاوره همچنان ایمنی عاطفی را تجربه میکنند، با تجربیات احساسی اصلاحی روبرو میشوند. اینها تجربیاتی هستند که به آنها کمک میکند عقایدی را که ارزش دانستن ندارند را به چالش بکشند، و تجربیاتی را که اهمیتی ندارد یا نمیتوانند بهبود بیابند کنار بگذارند. مراجعهکنندگان از طریق روند بهبودی، خود را به شیوههای جدیدی تجربه میکنند.
مطلب مرتبط: ۵ نکته درباره شن بازی درمانی برای انواع اختلالات روانی
۴. درمانگران AEDP
پزشکان بالینی که در روان درمانی پویشی / تجربی تسریعشده آموزش دیدهاند در طول سفر درمانی خود با مراجعهکنندگان تعامل زیاد دارند. این یک روش درمانی منفعل یا حذف شده نیست، بلکه روشی است که در آن مراجعهکننده و درمانگر در طول فرآیند درمان، همکاری مشترک دارند. موارد خاصی وجود دارد که یک درمانگر آموزشدیدهی AEDP در طول دوره بهبودی انجام خواهد داد.
ایجاد پایگاهی امن
پایگاه ایمن بخشی ضروری از اکثر اشکال درمانی است، به این معنا که امکان ایجاد یک رابطه موثر و سالم بین مراجعهکننده و درمانگر فراهم میشود. این امر به ویژه در مدل AEDP وجود دارد.
درمانگر در مورد مراجعهکننده پذیرا و کنجکاو، و از هرگونه قضاوت یا تعصبی که ممکن است احساس عدم اطمینان ایجاد کند، دور است.
برای بسیاری از آدمها، حضور شخصی که واقعاً نسبت به آنها و تجربیاتشان کنجکاو است میتواند احساس جدید و متفاوتی ایجاد کند. در این فضای جدید و متفاوت است که مراجعهکنندگان میتوانند نسبت به روند به اشتراکگذاری احساسات و تجربیات خود با شخص دیگری احساس امنیت و راحتی کنند.
به مراجعهکنندگان اجازه دهید بدانند که تنها نیستند
یکی از جنبههای اصلی AEDP “حذف تنهایی” است. اکثر ما از تأثیر احساس تنهایی و اینکه در هنگام درد چه اثری رویمان دارد مطلع هستیم. تنهایی ما باعث میشود احساس انزوا و درک نشدن داشته باشیم و میتواند امید به تغییر چیزها را از بین ببرد. درمانگران AEDP با حضور فعال خود در کنار مراجعهکننده، ایمنی ایجاد میکنند و به آنها کمک میکنند تا شهامت کاوش را پیدا کنند.
حضور در کنار مراجعهکننده
برای بسیاری از مراجعهکنندگان، این تجربه درمانی ممکن است اولین باری باشد که آنها در زندگی خود احساس امنیت میکنند. حضور فردی که دلسوز است و از نظر احساسی آنها را در روند اکتشاف همراه میکند ، به آنها این امکان را میدهد که تجربیات دردناکی را که ممکن است قبلاً به آنها دسترسی پیدا نکرده باشند، کشف و از آنها عبور کنند. وقتی که مراجعهکننده احساسات ناخوشایند خود را پردازش میکنند، درمانگران با دلسوزی حضور کامل دارند.
ماندن در اینجا و در همین زمان
درمانگران AEDP با توجه به تجربه مراجعهکننده در هر جلسه، از حرکات بدن، حالات صورت، حرکات چشم، تن صدا و موارد دیگر آگاه هستند. ردیابی فعالانه مراجعهکنندگان از این طریق میتواند به درمانگران فرصتی را بدهد تا به مراجعهکنندگان در کشف آنچه برای آنها اتفاق میافتد، حتی در حین اکتشاف، کمک کنند.
ارائه تجربیات احساسی اصلاحی
باز هم، برای بسیاری از آدمها، جلسه با یک درمانگر AEDP ممکن است اولین بار در زندگیشان باشد که از نظر عاطفی به اندازه کافی برای کشف تجربیات و احساسات دردناک احساس امنیت داشته باشند. بیشتر مواردی که مردم را از به اشتراک گذاشتن حرفها و تجربیاتشان منصرف میکند، ترس از نحوه واکنش دیگران است، اینکه اگر دیگران دردشان را ببینند یا بشنوند، ممکن است آنها را مورد انتقاد یا قضاوت قرار بدهند.
همه این ترسها میتوانند در تجربه AEDP برطرف شوند. تجربیات جدید، مانند احساس دیده شدن، شنیده شدن و درک شدن توسط درمانگر AEDP، به مراجعهکنندگان امکان میدهد که تجربه عاطفی اصلاح شدهای داشته باشند.
مطلب مرتبط: ۱۲ فایده فریاد درمانی برای سلامت روان که بی نظیر است
مورد بررسی قرار دادن ذهن و قلب
برخی از رویکردهای درمانی تمایل دارند ذهن و قلب را از هم جدا نگه دارند یا اصلاً قلب را مخاطب قرار ندهند. AEDP به درمانگران اجازه میدهد تا تعادل را بین رسیدگی به تجربیات شناختی و احساسات مراجعهکننده حفظ کنند. انجام این کار به مراجعهکنندگان کمک میکند تا در طول دوره درمان خود آرامش پیدا کرده و از الگوهای قدیمی مانند منطقیسازی یا تقسیم تجاربشان دور شوند.
کنترل عواطف
بسیاری از مدلهای درمانی بر تسکین درد و رنج و عاطفه متمرکز هستند. و البته که کمک به کاهش درد در روند درمان بسیار مهم است. افراد وقتی دردهای عاطفی دارند و به دنبال امید و راهنمایی برای خروج از آن فضاهای ناراحتکننده هستند، به دنبال کمک میروند. با این حال، مدل AEDP در اینجا متوقف نمیشود.
مطابق با تحقیقی که توسط دکتر فوشا و همکار وی، دکتر آیلین راسل، انجام شدهاست، تمرکز بر تجربه احساسی مثبت مراجعهکننده با توجه به مواردی مانند تحول، رشد و اتصال اهمیت زیادی دارد. این تجربیات مثبت به اندازه روند بهبود و حتی بیشتر از آن برای روند ادامه رشد و شکوفایی مفید هستند. در حقیقت، فوشا و راسل پیشنهاد می کنند که در AEDP:
۱. در این مدل کار با تأثیر مثبت بخشی از روان درمانی روزمره و لحظه به لحظه است.
۲. پردازش و تنظیم احساسات مثبت ضروری است، دقیقاً همان کاری که با احساسات ناخوشایند و دردناک انجام میدهیم.
۳. ثابت شدهاست که اعمال تأثیر مثبت به عنوان بخشی از کار درمانی، تفاوت زیادی در بهبود عملکرد، وابستگی و انعطافپذیری عاطفی مراجعهکننده ایجاد میکند.
۵. چه کسی میتواند از AEDP استفاده کند؟
روان درمانی پویشی / تجربی تسریعشده یک مدل درمانی است که میتواند برای طیف گستردهای از جمعیت مورد استفاده قرار گیرد. از آنجایی که بهبود، خارج از بستر سازگاری عاطفی و ایمنی مراجعهکننده است، بسیاری از موضوعات مختلف ارائهشده میتواند مورد بررسی قرار بگیرد.
هدف درمانگر این است که در کنار مراجعهکنندهی خود فعالانه درگیر شود و پیش برود، نسبت به آنها و تجربیاتشان کنجکاوی کند، فضای امن برای کاوش و پردازش درد و همچنین تجربیات مثبت و عاطفی مراجعهکننده ایجاد کند.
AEDP فراتر از تغییر در رفتار یا نگرش، بر بهبودی و تغییر در سطح اصلی تمرکز دارد.
افراد میتوانند با تأثیر بر احساسشان نسبت به خود، احساسشان نسبت به جهان، تصمیمگیری و رفتارهای خود، تحول واقعی را از طریق تجربه AEDP درمانی به دست بیاورند.
۶. کسب گواهی در روش درمانی AEDP
از آنجا که AEDP یک مدل بالینی نظری جامع و یکپارچه است، بسیار مهم است که درمانگران با یک برنامه درسی ثابت و سازگار آموزش ببینند. آموزش در AEDP شامل دورههای آموزشی، تجربه بالینی و نظارت برای کمک به ایجاد دانش، درک و استفاده موثر از مهارتهای AEDP است.
برای اینکه کسی به طور کامل برای انجام روان درمانی پویشی / تجربی تسریعشده مجاز باشد، باید دارای مدرک معتبر در زمینههای بهداشت روان باشد از جمله:
– روانپزشکان
– روانشناسان
– روانکاوان
– درمانگران بهداشت روان
– درمانگران ازدواج و خانواده
– هنر درمانگران
– مشاوران اعتیاد
بسیاری از فرصتهای آموزشی مناسب برای پزشکان و سایر متخصصان مجاز که ممکن است به توسعه مهارت در AEDP علاقمند باشند در دسترس است. سمینارها، کارگاهها، کنفرانسها و آموزشهای آنلاین نیز در دسترس هستند.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – سارا فیضی
منبع: verywellmind
۶ نکته درباره اینکه روان درمانی پویشی چیست و چه تاثیری دارد