روانشناسی بحران میانسالی: علت، علائم و درمان بحران میانسالی
میان سالی میتواند دورانی سرشار از استرس و نگرانی باشد و بسیاری از افراد هنگامی که با پیری، مرگ و مفهوم هدف خود در زندگی دست و پنجه نرم میکنند، احساس ناراحتی، نارضایتی، اضطراب و بیقراری را تجربه میکنند. در این مقاله قصد داریم از روانشناسی بحران میانسالی و به بیان بهتر علائم، نشانهها و درمان بحران میانسالی بگوییم. با ما همراه باشید.
تعریف بحران میانسالی
میان سالی دوره مرکزی زندگی هر فرد است که در سنین ۴۰ تا ۶۵ سالگی تجربه میشود.
در طول این مدت، افراد بزرگسال مسئولیتهای شغلی جدیدی را بر عهده میگیرند و باین ترتیب احساس نیاز میکنند که جایگاه حرفهای خود را مورد ارزیابی مجدد قرار بدهند و اگرچه احساس میکنند که هنوز فرصت دارند اما تغییراتی را در جایگاه حرفه ایی خود بهوجود بیاورند. الیت ژاک– روانشناس معروف- درسال ۱۹۶۵ مقالهای به نام ” مرگ و بحران میان سالی” را در مجله بینالمللی روانکاوی منتشر کرد. او نخستین فردی بود که برای نخستین بار در این مقاله از عبارت ” بحران میان سالی” استفاده کرد و با استفاده از آن به دورهای از زندگی اشاره کرد که افراد بزرگسال در آن به مرگ و سالهای باقی مانده عمر مفید خود فکر میکنند.
اگرچه بیشتر افراد بحرانی شدید را در سالهای میانی عمر خود تجربه نمیکنند اما چالش هایی مثل افسردگی و اضطراب در سلامت روانی آنها بهوجود میآید و زنانی که در حال تجربه دوران یائسگی خود هستند، احتمالا آسیبپذیری بیشتری در برابر این اضطراب و افسردگی خواهند داشت.
مطلب مرتبط: بحران میانسالی :۱۰ نشانه که از بحران میانسالی رنج میبرید
روانشناسی بحران میانسالی :نشانه ها
در این دوران ممکن است تردیدهای کوچک و آزاردهنده برای فرد بهوجود بیاید و زمینه ساز مجموعهای از ماجراها و حوادث دراماتیک و ظاهرا غیرمنطقی باشد که در نهایت تغییری اساسی به همراه خواهند داشت. فردی که چالشهای میان سالی را تجربه میکند، سوالاتی از این قبیل را خواهد پرسید: ” آیا همه چیز فقط همین است که وجود دارد؟ آیا من شکست خورده ام؟”
علائم و نشانههای بحران میان سالی در سطوح متوسط تا پیشرفته متغیر هستند و برخی از آنها عبارتند از:
– خستگی، فرسودگی، ملالت یا نارضایتی از زندگی و سبک زندگی( و افراد و چیزهایی) که پیش از این رضایت و خوشحالی آن فرد را فراهم کرده بوده است.
– انرژی ناپایدار؛ احساس بیقراری و تمایل به انجام کاری کاملا متفاوت
– خود را مورد سوال قرار دادن؛ تصمیمهای سالهای قبل و مفهوم زندگی را مورد سوال قرار دادن
– پریشانی از اینکه ” من کیستم؟” یا ” زندگی من به کجا میرود؟”
– خیال بافی
– تحریک پذیری، خشم غیرمنتظره
– ناراحتی مداوم و همیشگی
– افزایش مصرف الکل، داروها، مواد غذایی یا هر چیز افراطی دیگری
– کاهش یا افزایش قابل توجه میل جنسی
– روابط جنسی بویژه با فردی که چندین سال از فرد جوان تر است
– کاهش یا افزایش چشمگیر در جاه طلبی
مطلب مرتبط: ۱۰ جالبترین ترفندهای روانشناسی که بر آدمها نفوذ کنید
روانشناسی بحران میانسالی :علت ها
چنین احساساتی در دوران میان سالی میتوانند به صورت طبیعی یا در نتیجه یک فقدان یا تغییر قابل توجه مثل طلاق یا مرگ پدر یا مادر رخ دهند. کنار آمدن با شرایطی مثل از دست دادن یا تغییر به اندازه کافی سخت و طاقت فرسا است اما وقتی چنین شرایطی با عبور از مرحله میان سالی همراه میشود، این فرآیند را گیجکننده و مستغرقکننده میسازد.
روانشناسی بحران میانسالی :درمان
روبهرو شدن با چالشهای موجود در میان سالی نیازمند صرف زمان و انرژی است اما این هم بخشی ضروری از فرآیند کسب رضایتی بهتر در زندگی به شمار میرود. در ادامه راهکارهایی برای داشتن یک سبک زندگی سالم در دوران میان سالی ارائه میشود.
احساسات خود را شناسایی کنید، آنها را بپذیرید و با دیگران در میان بگذارید. مرتبا زندگیتان را بررسی کنید. زمان بیشتری را با شریک عشقیتان بگذرانید و به رابطه خود جان دوبارهای بدهید. اهداف جدیدی تعیین کنید و سرگرمیهای جدید برای خود در نظر بگیرید. به سفر بروید. کاری را دواطلبانه انجام بدهید. زمانی مخصوص را به کودکان خود اختصاص بدهید. به سلامت روانی خود اهمیت بدهید (برای این کار عضو یک گروه شوید یا در صوت لزوم با یک درمانگر مشورت کنید).
ورزش به انسان کمک میکند تا در برابر سلامتی خود احساس مسئولیت کند و سطح تناسب اندام لازم برای یک سبک زندگی فعالانه و مستقل را حفظ نماید. بسیاری از افراد تصور میکنند که افت فیزیکی یکی از نتایج اجتناب ناپذیر پیری است و ما محکوم به افت کردن و کم تر شدن فعالیت هایمان هستیم. باید بدانید که با رعایت اصول صحیح لزوما چنین چیزی را تجربه نخواهید کرد. بیشتر ضعفهای جسمانی مرتبط با پیری در واقع نتیجه عدم فعالیت، بیماری یا تغذیه نادرست هستند.
مطلب مرتبط: روانشناسی تنبلی :چرا بعضی آدم ها تنبل هستند؟
اصلاح رفتارهای سبک زندگی میتواند از شدت بسیاری از این مشکلات کم کرده یا حتی آنها را از بین ببرد.
یکی از فواید اصلی فعالیت جسمانی منظم و مرتب عبارت است از محافظت از بدن در برابر بیماری قلبی عروقی. فعالیت جسمانی همچنین ما را در برابر دیگر بیماریهای مزمن مثل دیابت بزرگسالی، آرتروز، فشار خون، برخی سرطان ها، پوکی استخوان و افسردگی مصون و ایمن نگه میدارد. بطورکلی، ورزش یکی از بهترین کارهایی است که میتوانید برای کمک به سلامت خود انجام بدهید. با کمک ورزش میتوانید رابطه جنسی خود را فعال نگه دارید، تناسب اندام خود را حفظ کنید و به عنوان یک فرد بالغ به خودتان عشق بورزید.
فرقی نمیکند که چند سالتان است؛ یک رژیم غذایی متعادل و مقوی برای سلامت شما لازم و ضروری است. افرادی که در سنین بالاتری قرار دارند باید از یک رژیم غذایی پیروی کنند که در بردارنده همه گروههای غذایی است. مصرف مواد غذایی گوناگون به شما کمک میکند تا ویتامینها و مواد معدنی کافی و موردنیاز خود را دریافت کنید. دستور العمل غذایی ایالات متحده همچنین توصیه میکند که افراد بزرگسال مصرف چربی، چربی اشباع، کلسترول، سدیم و شکر را کاهش دهند.
مطلب مرتبط: حقیقت های روانشناسی :۷ حقیقت دیوانه کننده که درباره خود نمیدانستید
برخی افراد بزرگسال با افزایش سن دچار افزایش وزن هم میشوند که علت آن معمولا ناشی از تغییرات هورمونی، پرخوری و عدم فعالیت است. بهترین راه برای از دست دادن چربیهای بدن مصرف غذاهای کم کالری بویژه از میان مواد غذایی حاوی چربی اشباع شده و نیز انجام تمرینهای هوازی است.
هر ۱۰۰ کالری اضافه روزانه میتواند اضافه وزن ۱۰۰ پوندی در یک سال را به همراه داشته باشد اما این کالریهای اضافی را میتوان با پیاده روی سریع و روزانه ۲۰ تا ۳۰ دقیقهای از بین برد.
تعادل و نشاط ویژگیهای مهمی هستند که در نتیجه ورزش بهدست میآیند. ورزش منظم میتواند به حفظ یا احیاء این دو ویژگی کمک کند. یک حس خوب تعادل میتواند به ما کمک کند تا سرگردانیهای خود که برخی اوقات در نتیجه تغییر نگرش و جهان بینی بهوجود میآید را جبران کنیم. بعلاوه، عضلات و ماهیچه هایی که در هماهنگی خوبی قرار داشته باشند میتوانند به ما کمک کنند تا مانع از ضعف و بیثباتی مرتبط با سقوطها شویم. بنابراین، حفظ یا احیاء نشاط و چابکی جسمانی حاصل از ورزش حائز اهمیت است. این کار خطر آسیب دیدگی و جراحت ناشی از سقوط یا تصادف را کاهش میدهد.
خواب و استراحت جوانکننده هایی فوق العاده هستند. الگوهای خوابیدن با افزایش سن تغییر میکند. مطمئن شوید که در برنامه ورزشی روزانه خود زمانی را برای استراحت قرار داده اید- بویژه اگر خواب شبانه شما کمتر از هشت ساعت است. ورزش به شما کمک میکند تا مشکل بیخوابی خود را نیز برطرف کنید. ورزش متعادل روزانه به شما کمک میکند تا خواب شبانه آرامی داشته باشید.
روانشناسی بحران میانسالی می گوید که به میان سالی خود اجازه دهید تا زمانی برای تغییری خلاقانه در شما باشد. اگرچه این تغییر میتواند در ابتدا دردناک باشد اما میتواند بهترین فرصت باشد برای بهدست آوردن آرامش یا تجربه کردن زندگی را آنگونه که خودتان میخواهید.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – فاطمه یحیی
منبع: psychologytoday
روانشناسی بحران میانسالی: علائم، نشانهها و درمان
برچسب ها psychologytodayبحران میانسالیروانشناسی بحران میانسالیفاطمه یحیی
- مطلب قبلی خواص میخک: ۵۳ خاصیت میخک برای سلامتی، پوست و مو+ مضرات
- مطلب بعدی ۱۵ گام برای راهاندازی شرکت دارویی