۵ راهکار افزایش اعتماد به نفس که به موفقیت شما کمک میکند
اعتماد به نفس عبارت است از احساس اطمینان قلبی به تواناییها، ویژگیها، و قضاوتهای خود. اعتماد به نفس برای حفظ سلامت جسم و روان از اهمیت بالایی برخوردار است. برخورداری از سطح متعادل و سالمی از اعتماد به نفس میتواند به موفقیتتان در زندگی شخصی و حرفهای کمک کند. در ادامه با ۵ راهکار افزایش اعتماد به نفس آشنا می شویم.
فواید اعتماد به نفس
وقتی به خودتان باور داشته باشید، ارادهی بیشتری برای آزمودن چیزهای جدید پیدا میکنید. چه بخواهید از رئیستان درخواست ترفیع کنید، یا چه بخواهید در کلاس آشپزی ثبت نام کنید، باور داشتن به تواناییها و استعدادهایتان برای رسیدن به موفقیت بسیار کلیدی است.
وقتی به خودتان اعتماد داشته باشید، قادر خواهید بود تمام تواناییها و منابع درونیتان را به خوبی صرف کارهایی کنید که در حال انجامشان هستید. در این صورت، به جای آنکه تمام زمان و انرژیتان را برای غصه خوردن و نگرانی دربارهی فقدان تواناییهایی لازم برای انجام کارها هدر بدهید، میتوانید تمام انرژیتان را صرف تلاش برای رسیدن به موفقیت کنید. بنابراین، در نهایت، وقتی احساس اعتماد به نفس داشته باشید، عملکرد بهتری خواهید داشت.
برای مثال، اگر دربارهی یک سخنرانی که قرار است در یک همایش انجام دهید، به اندازهی کافی به خودتان اعتماد داشته باشید، تمام تمرکزتان را صرف انتقال پیامهای خود به مخاطب خواهید کرد. از سویی دیگر، اگر فاقد اعتماد به نفس کافی دربارهی تواناییتان برای ایجاد ارتباط با مخاطب باشید، دائما نگران آن هستید که کسی به حرفهایتان گوش نمیدهد. در این شرایط، شاید مجبور باشید تمام انرژیتان را صرف حفظ تمرکز کنید و در نهایت ممکن است دائما تپق بزنید – که همین مسئله نیز ممکن است باعث شود باور کنید از توانایی کافی برای ارائهی یک سخنرانی خوب در برابر جمعیت بهرهمند نیستید.
خوشبختانه، روشهایی وجود دارند که از طریق آنها میتوانید اعتماد به نفستان را تقویت کنید. چه در یک حوزهی خاص دچار فقدان اعتماد به نفس باشید، و چه به طور کلی اعتماد به نفس کافی برای انجام کارها نداشته باشید، این استراتژیها میتوانند به شما کمک کنند.
راهکار افزایش اعتماد به نفس
۱. خودتان را با دیگران مقایسه نکنید
چه بخواهید چهرهی خود را در فیس بوک با دوستانتان مقایسه کنید، و چه درآمدتان را با درآمد یکی از دوستان یا همکارانتان مقایسه کنید، انجام این کار قطعا پیامدهای خوبی به همراه ندارد. در واقع، دانشمندان طی مطالعهای در ۲۰۱۸ که نتایج آن در نشریهی شخصیت و تفاوتهای فردی به چاپ رسید دریافتند، ارتباط مستقیمی میان حسادت و طرز تفکرتان دربارهی خودتان وجود دارد.
پژوهشگران دریافتند، آدمهایی که خودشان را با دیگران مقایسه میکردند، دچار حسادت میشدند. و هر چه بیشتر به حسادت مبتلا میشدند، احساس بدتری نسبت به خود پیدا میکردند. این میتواند به یک چرخهی معیوب تبدیل شود.
وقتی که وسوسه میشوید ثروت، داراییها، مهارتها، دستاوردها، و رفتارهای خود را با دیگران مقایسه کنید، خوب حواس خود را جمع کنید. فکر کردن به این موضوع که دیگران از شما بهتر هستند یا داراییهای بیشتری دارند، اعتماد به نفستان را از بین میبرد. هر گاه وسوسه میشوید خودتان را با دیگران مقایسه کنید، به خودتان یادآور شوید این کار به هیچ عنوان کمکی به شما نمیکند. هر آدمی در این دنیا مسیر خودش را طی میکند و زندگی صحنهی رقابت نیست.
برای آنکه بتوانید زندگی شاد و بدون استرس داشته باشید، باید از حسادت دوری کنید؛ از این رو، باید از ۱۰ گام برای غلبه بر حسادت به خوبی آگاه باشید.
۲. از بدنتان مراقبت کنید
اگر دائما با بدنتان بد رفتاری کنید، رسیدن به احساس اعتماد به نفس برایتان بسیار دشوار میشود. فقدان خواب کافی، خوردن غذاهای ناسالم، و خودداری از انجام فعالیتهای ورزشی اثرات مخربی بر سلامت جسم و روحتان به همراه خواهند داشت. مطالعات متعددی نشان دادهاند انجام فعالیتهای بدنی میتواند اعتماد به نفس را افزایش دهد.
دانشمندان طی مطالعهای در ۲۰۱۶ که نتایج آن در نشریهی بیماریهای عصبی روانی منتشر شدند، دریافتند انجام مرتب فعالیتهای بدنی توانست تصور ذهنی شرکت کنندگان را نسبت به ظاهر بدنشان بهبود ببخشد. و هنگامی تصور ذهنی آنها نسبت به خودشان بهبود یافت، احساس اعتماد به نفس بیشتری پیدا کردند.
مراقبت از خود را به اولویت زندگیتان تبدیل کنید. وقتی احساس کنید در بهترین شرایط جسمانی قرار دارید، طبیعتا احساس اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت.
۳. با خودتان مهربان باشید
با خودتان مهربانتر باشید؛ یعنی اینکه در مواجهه با اشتباهات، شکستها، یا موانع خودتان را سرزنش و تنبیه نکنید. خطاب قرار دادن خودتان با خشم و عصبانیت، هیچ انگیزهای برای بهبود وضعیت به شما نمیدهد. در واقع، مطالعات نشان دادهاند، این کار تاثیر معکوس به همراه خواهد داشت.
دانشمندان طی مطالعهای در ۲۰۰۹ که نتایج آن در نشریهی شخصیت به چاپ رسیدند، دریافتند مهربان با خود باعث ایجاد اعتماد به نفس پایدارتری خواهد شد. به این مثال توجه کنید: گفتن جملهی “همهی آدمهای گاهی اوقات دچار اشتباه میشوند” در مقایسه با گفتن جملهی “من خیلی احمق هستم. من همه چیز را خراب میکنم،” میتواند باعث شود احساس بسیار بهتری نسبت به خودتان پیدا کنید؛ حتی اگر آنچنان که انتظار داشتهاید عملکرد خوبی از خود نشان نداده باشید.
به جای آنکه دائما خودتان را سرزنش کنید یا به خودتان بد و بیراه بگویید، سعی کنید با خودتان با گونهای رفتار کنید که گویی با یکی از دوستان معتمد و محترمتان حرف میزنید. به خودتان سخت نگیرید، همیشه بخندید، و به خودتان یادآور شوید هیچ کس در این دنیا کامل نیست.
برای آنکه بتوانید به خوبی به خودتان اعتماد کنید، لازم است بیش از پیش خودتان را بشناسید؛ از این رو، توصیه میکنیم مقالهی خودشناسی: ۳۰ کار مهم که شاد و موفق و درست زندگی کنید را با دقت مطالعه بفرمایید.
۴. منتظر رسیدن به اعتماد به نفس کامل نمانید
گاهی اوقات، آدمها انجام برخی کارها – از قبیل دعوت کردن فرد مورد علاقهشان به شام یا درخواست برای ترفیع درجه – را به تعویق میاندازند، تا زمانی اعتماد به نفس لازم و کافی برای این کارها به دست بیاورند. ولی گاهی اوقات، بهترین راه برای افزایش اعتماد به نفس این است که خودتان را وارد کار کنید و دست به کار شوید.
سعی کنید با ترسهایی که ریشه در فقدان اعتماد به نفس دارند، با قدرت رو به رو شوید. اگر همواره میترسید آبرویتان برود یا فکر میکنید هرگز از عهدهی انجام یک کار بر نمیآیید، بدون توجه به این نگرانیها دست به کار شوید.
البته منظورمان این نیست که شما نیازی به تمرین یا آمادهسازی ندارید. اگر قرار است در مقابل جمعیت بزرگی سخنرانی کنید، میتوانید این کار را در مقابل جمعی از دوستان یا اعضای خانوادهتان تمرین کنید تا اعتماد به نفس لازم را به دست آورید. ولی نباید حتما منتظر بمانید تا به اعتماد به نفس صد در صد برسید، و سپس دست به کار شوید؛ شما هرگز به آن نقطه نخواهید رسید.
در حقیقت، احساس کمی تردید دربارهی تواناییهایتان نیز میتواند در بهبود عملکرد کمکتان کند. دانشمندان طی مطالعهای در ۲۰۱۰ که نتایج آن در نشریهی روانشناسی ورزشی منتشر شدند، دریافتند ورزشکارانی که کمی دربارهی تواناییهای خود تردید داشتند، در مقایسه با ورزشکارانی که احساس میکردند صد در صد اعتماد به نفس دارند، عملکرد بهتری به نمایش گذاشتهاند.
۵. تجربههای رفتاری به دست بیاورید
وقتی مغزتان به شما میگوید ”در فلان جلسه آدمهای مهمی نشستهاند و شما حرفی برای گفتن ندارید” یا ”شکل بدنتان بسیار بدتر از آن است که حتی بخواهید به باشگاه بروید”، به خودتان یادآوری کنید افکارتان همیشه آنچنان هم دقیق نیستند. و گاهی اوقات، بهترین راه برای مقابله با گفتگوهای درونی منفی این است که صحت این حرفها را به چالش بکشید.
سعی کنید کارهایی را انجام دهید که مغزتان به شما میگوید از عهدهی آنها بر نمیآیید. به خودتان بگویید، “این فقط یک آزمون و تجربه است، تا ببنیم از عهدهی چه کارهایی بر میآیم.” با این کار احتمالا یاد میگیرید کمی احساس اضطراب یا ارتکاب چند اشتباه آنچنان هم فکرش را میکردید، بد نیست. و هر گاه که یک مرحله به سمت جلو حرکت میکنید، بر اعتماد به نفستان افزوده میشود.
سخن آخر
همهی آدمها در دورههایی از زندگیشان دچار کمبود اعتماد به نفس میشوند. ولی اگر کمبود و مشکلات مربوط به اعتماد به نفس در کار، زندگی اجتماعی، یا تحصیلتان اختلال ایجاد میکنند، بهتر است نزد یک روانشناس بروید. گاهی اوقات، کمبود اعتماد به نفس ریشه در مشکلات بزرگتری نظیر رویدادهای آسیبزا در گذشته دارد. از سویی دیگر، این مشکل میتواند علامت وجود یک اختلال روانی باشد.
از سویی دیگر، برخی آدمها ممکن است دچار اعتماد به نفس بیش از اندازه باشند. اگر نسبت به تواناییهایتان بیش از اندازه اعتماد به نفس دارید، شاید بهتر باشد پیش از اقدام برای هر کاری کمی احتیاط به خرج دهید. اعتماد به نفس بیش از اندازه دربارهی تواناییهایتان ممکن است باعث شود پیش از انجام کارها از مطالعه و بررسی جوانب مختلف خودداری کنید. یا اینکه تصور میکنید آنقدر توانایی سخنرانی دارید که پیش از ارائهی سخنرانی در مقابل جمعیت زیاد نیازی به آمادگی قبلی ندارید. حفظ اعتماد به نفس به اندازهی متعادل و سالم از اهمیت بالایی برخوردار است و این مسئله کمکتان میکند پلههای ترقی را به خوبی طی کنید.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیر رضا مصطفایی
منبع: verywellmind
۵ راهکار افزایش اعتماد به نفس که به موفقیت شما کمک میکند
برچسب ها اعتماد به نفسافزایش اعتماد به نفسراهکار افزایش اعتماد به نفسعزت نفس
- مطلب قبلی فواید موسیقی برای ذهن و بدن: ۱۰ مهمترین مزایای روانشناختی موسیقی
- مطلب بعدی ۵ خوراکی سالم برای وعده صبحانه که واقعا محشر هستند