درد پای دیابتی: ۶ نکته مهم درباره نوروپاتی محیطی دیابتی
دیابت وقتی به وجود میآید که بدن فرد انسولین کافی برای پردازش قند موجود در خون تولید نمیکند. این ناراحتی میتواند به بروز مشکلات عدیدهای، من جمله درد پا منجر شود. وقتی افراد دیابتی درد پا را تجربه میکنند، ممکن است این امر به آسیب عصبی در آنها منجر شود. اگر فرد دیابتی تحت درمان قرار نگیرد یا قادر نباشد سطح قند خونش را کنترل کند ممکن است دچار آسیبهای عصبی بشود. طبق نظر انجمن دیابت آمریکا، در ایالات متحده بیش از ۳۰ میلیون نفر به دیابت مبتلا هستند. بعضی از اینها نمیدانند دچار این ناراحتی هستند، که همین امر آنها را در معرض خطر ناراحتیهای بیشتری مانند درد پای دیابتی قرار میدهد.
در این مقاله، به تفصیل به درد پای دیابتی میپردازیم، و همچنین نحوهی پیشگیری از آن و گزینههای درمانی پیش رو را از نظر میگذرانیم. همچنین درمانهای خانگی را نیز با هم مرور میکنیم و ۶ نکته مهم درباره نوروپاتی محیطی دیابتی را بیان میکنیم.
۱. چرا دیابت باعث درد پا میشود؟
آدمهای دیابتی ممکن است مشکلات متعددی را تجربه کنند، به ويژه اگر سطح قند خونشان دیگر کنترل پذیر نباشد. یکی از ناراحتیهای رایج دیابت «نوروپاتی دیابتی» است.
نوروپاتی دیابتی به آسیب دیدن سلولها مربوط میشود. نوروپاتی دیابتی وقتی میتواند در بخشهای مختلفی از بدن اتفاق بیفتد اما بیشتر در پاها و دستها رایج است.
وقتی در این اعضای خارجی بدن آسیب سلولی رخ میدهد، پزشکان به آن نوروپاتی محیطی دیابتی میگویند.
وقتی نوروپاتی محیطی دیابتی بر پاها تاثیر میگذارد، به معنی آن است که عصبهای آن ناحیه دیگر به درستی کار نمیکنند. همراه با درد، فرد ممکن است احساس کرختی یا مورمور شدن نیز داشته باشد.
کسانی که نوروپاتی محیطی دیابتی را تجربه میکنند در معرض خطر بیشتری بابت ابتلا به ناراحتیهای جدی در پاها قرار دارند من جمله صدمات یا قطع عضو.
وقتی نوروپاتی دیابتی رخ میدهد، درمان عموما بر کاهش درد و علائم گرفتگی متمرکز خواهد بود. درمانها ممکن است به کاهش سرعت پیشرفت ناراحتی نیز کمک کنند.
۲. درمانها
بهترین درمان برای نوروپاتی دیابتی پیشگیری است. کسانی که دیابت دارند میتوانند خطر ابتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی را از طریق کنترل موثر سطح قند خونشان کاهش بدهند.
حتی اگر دچار نوروپاتی محیطی دیابتی بشوند، فرد باید تا آنجا که میتواند کنترل سطح قند خون را در دستور کار خود قرار دهد.
تمرکز اولیهی درمان نوروپاتی محیطی دیابتی بر روی کنترل درد پای دیابتی است. در موارد ملایمتر، فرد ممکن است بتواند با داروهای بدون نسخهای مانند ایبوپروفن یا استامینوفن مشکل خود را تا حدودی حل کند.
در موارد متوسط تا شدید، ممکن است پزشک داروهایی را برای درمان درد تجویز کند. این داروها میتوانند شامل دولوکستین یا پرگابالین باشند.
در بعضی موارد، پزشک ممکن است داروهای ایپوئیدی (افیونی) مانند تاپنتادول یا ترامادول تجویز کند.
۳. درمانهای خانگی درد پای دیابتی
هرچند داروهای پزشکی میتوانند به تسکین درد کمک کنند، اما چندین اقدام وجود دارد که فرد میتواند در خانه برای کمک به تسکین یا کاهش اثرات نوروپاتی محیطی دیابتی انجام بدهد.
موارد زیر بعضی از بهترین گزینهها برای تسکین درد پای دیابتی در منزل هستند.
– ورزش کردن
انجام ورزش منظم و متعادل فایدههای زیادی برای سلامتی دارد، مانند بهبود جریان خون. جریان خون بهبود یافته به رساندن اکسیژن و مواد مغذی به پاها کمک میکند.
افراد مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی ممکن است در صورت افزایش سطح فعالیتهای فیزیکی شاهد کاهش علائم باشند.
با وجود این، هر کسی که ناراحتی جدی دارد، مانند دیابت، بهتر است پیش از آغاز رژیم ورزشی جدید با پزشک مشورت کند.
– رژیم غذایی
داشتن رژیم غذایی متعادل میتواند به افراد دیابتی کمک کند درد عصبی را کنترل کنند. با مصرف خوراکیهای مناسب برای کمک به کنترل سطح قند خون، افراد میتوانند از بدتر شدن آسیب پیشگیری و به کاهش التهاب نهفته کمک کنند.
بر گزینههای سالمی تمرکز کنید که به شما کمک خواهند کرد سطح قند خونتان را ثابت نگه دارید. خوراکیهای مفید عبارتند از:
– پروتئینهای خالص
– چربیهای خوب، مانند روغن زیتون، آجیل یا ماهی
– سبزیجات غیر نشاستهای
– میوهها، در حد متعادل
– کربوهیدراتهای پیچیده مانند بلغور جو دوسر یا غلات کامل مانند پاستا و نان
– مکملها
آدمها فقط از طریق رژیم غذایی نمیتوانند همیشه مواد مغذی مورد نیاز بدنشان را تامین کنند. در بعضی موارد، استفاده از مکملهای مواد مغذی میتواند به پر کردن این شکاف های تغذیهای کمک کند.
ویتامینها و مکملهایی که ممکن است به نوروپاتی دیابتی کمک کنند عبارتند از:
– ویتامین D
– ویتامین B12
– آستیل ال کارنیتین
– آلفا لیپوئیک اسید
پیش از شروع مصرف هر گونه مکملی، بهتر است با پزشک دربارهی نیازهای تغذیهای خاص خود صحبت کنید.
این امکان وجود دارد که افراد از غذاهایی که مصرف میکنند به اندازهی کافی مواد مغذی دریافت کنند. همچنین امکان آن وجود دارد که مکملهای خاص ممکن است با داروهایی که فرد مصرف میکند تداخل داشته باشند.
– مصرف دخانیات را متوقف کنید
ترک سیگار، یا هرگز شروع نکردن آن، میتواند اثر مثبتی بر سلامتی فرد در حالت کلی داشته باشد.
آدمهایی که نوروپاتی محیطی دیابتی دارند ممکن است متوجه شوند با سیگار نکشیدن علائمشان بهبود پیدا میکند. این به خاطر آن است که سیگار کشیدن جریان خون را مختل میکند.
– سایر گزینهها
علاوه بر ایجاد تغییرات در سبک زندگی، فرد ممکن است دوست داشته باشد گزینههای خانگی دیگر یا درمانهای غیر پزشکی را امتحان کند. بعضی دیگر از راهبردهایی که ممکن است به تسکین درد کمک کنند عبارتند از:
– استفاده از فیزیوتراپی
– کمک گرفتن از طب سوزنی
– استفاده از جاپایی در شبها
– ماساژ قسمتهای پایین پا
– خیساندن پاها در آب گرم (در صورتی که زخم رو بازی وجود نداشته باشد).
۴. علائم بیشتر درد پای دیابتی
علاوه بر درد پا، فرد ممکن است علائمی مانند موارد زیر را تجربه کند:
– مورمور شدن پاها یا ساق
– احساس سوزش
– خیلی سرد یا خیلی داغ شدن پاها
– حساسیت بیش از حد پاها
– از دست دادن احساس در قیمت پایین پا یا کف پاها
– ضعیف شدن حجم عضلانی در پاها
– عدم احساس درد، حتی وقتی تاول یا زخم هایی ایجاد میشوند
– زخمهای باز در پاها
– تغییر شکل یافتن ساختار استخوان پا
۵. پیشگیری از درد پای دیابتی
همیشه این امکان وجود ندارد که از نوروپاتی محیطی دیابتی پیشگیری کنیم. اما، افراد میتوانند تا حدود زیادی خطر ابتلا به آن را با کنترل صحیح سطح قند خون کاهش دهند.
بعضی اقدامات که فرد میتواند برای کمک به کنترل سطح قند خون انجام دهد عبارتند از:
– داشتن رژیم غذایی متعادل
– مشورت با متخصص تغذیه دربارهی برنامههای غذایی سالم و مفید
– ورزش منظم
– کنترل سطح قند خون در طول روز
– مصرف داروهای تجویزی پزشک
– دنبال کردن راهکارهای درمانی ارائه شده توسط پزشک
۶. نگاه کلی
مهمترین چیزی که فرد میتواند برای پیشگیری یا کاهش اثر نوروپاتی محیطی دیابتی انجام دهد کنترل سطح قند خون و حفظ آن در بهترین حالت ممکن است.
کنترل خوب سطح قند خون میتواند به پیشگیری از درد پا و کاهش خطر ابتلا به ناراحتیهای بیشتر کمک کند. آدمها اکثرا میتوانند درد را با مصرف دارو و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی کنترل کنند.
هر کسی که دیابت دارد و درد پا، مورمور شدن، یا کرختی را برای اولین بار تجربه میکند بهتر است هر چه سریعتر با پزشک مشورت کند و از او راهکارهای لازم را در رابطه با نحوهی کنترل بیماری و علائم موجود دریافت کند.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – کامروا ابراهیمی
منبع: medicalnewstoday
درد پای دیابتی: ۶ نکته مهم درباره نوروپاتی محیطی دیابتی
برچسب ها درد پادرد پای دیابتیدیابتنوروپاتی محیطی دیابتیپا درد
- مطلب قبلی ۱۰ افزودنی و نگهدارنده مواد غذایی که تا حدی بی ضرر هستند
- مطلب بعدی طرز تهیه خوراک اسفناج و گردو که برای پیش غذا عالی است