خواص فسفر: ۱۰ خاصیت شگفتانگیز فسفر برای سلامتی بدن
خواص فسفر برای سلامتی عبارتند از تقویت استخوانها، بهبود هضم، تنظیم فرایند دفع، تشکیل پروتئین و تعادل هورمونی. این مادهی معدنی همچنین باعث بهبود سطح انرژی، ترمیم سلولی، بهینهسازی واکنشهای شیمیایی و استفادهی مناسب از مواد مغذی میشود. این خواص فسفر باعث میشود که آن را به عنوان یک ترکیب مهم در هر رژیم غذایی بپذیریم.
فسفر چیست؟
فسفر جزء مهمی از استخوانهای انسان است، به این معنی که بدون مقدار کافی از این مادهی معدنی داشتن عملکرد طبیعی برای بدن غیرممکن است. در حقیقت، فسفر به عنوان دومین مادهی معدنی در بدن انسان شناخته شدهاست و پس از کلسیم مهمترین عنصر برای حفظ سلامتی و تراکم استخوان است. فسفر برای انجام فعالیتهای قسمتهای مختلف بدن مثل مغز، کلیه، قلب و خون حیاتی است. این مادهی معدنی بخش مهمی از رژیم غذایی ما است و دریافت آن برای کودکان به این دلیل که در سن رشد قرار دارند اهمیت بسیار زیادی دارد.
گاهی اوقات فسفر با فسفات اشتباه گرفته میشود. در حقیقت، آنها دو چیز متفاوت هستند. فسفر خود نوعی عنصر است. فسفات یک نمک حاوی فسفر است.
منابع مهم فسفر
بیشتر غذاهای غنی از پروتئین منبع خوبی از فسفر هم هستند، اما برخی از مواد غذایی غیر پروتئینی نیز فسفر دارند. در اینجا فهرستی ز مواد غذایی غنی از فسفر را می بینید:
* مواد غذایی غنی از پروتئین و غنی از فسفر: گوشت، آجیل، حبوبات، دانهها، تخممرغ، کرهی بادام زمینی، ماهی تن و محصولات لبنی.
* مواد غذایی غیر پروتئینیِ غنی از فسفر: غلات کامل، سیر، سیبزمینی، کلم بروکلی، میوههای خشک و جوش شیرین.
خواص فسفر برای سلامتی
۱. استخوان و دندان را تقویت میکند
فسفر بخش مهمی از روند رشد استخوانها و دندانها و همچنین حفظ سلامت آنها است. این مادهی معدنی با کلسیم برای تشکیل استخوانهای قوی همکاری میکند. به این ترتیب استخوانها در برابر تحلیل رفتن ناشی از بالا رفتن سن مورد محافظت قرار میگیرند. این مادهی معدنی همچنین به تقویت سلامت لثهها و مینای دندان کمک میکند. فسفر از بروز مشکلات جدی مانند تحلیل رفتن استخوانها یا کم شدن تراکم مواد معدنی که همچنین به عنوان پوکی استخوان شناخته شدهاست، جلوگیری میکند. این مادهی معدنی، پایه و اساس یک ساختار قوی اسکلتی را برای تضمین یک زندگی سالم و عملکردی فراهم میکند. یکی از تحقیقات اخیر در رابطه با فسفر، این ماده را با سلامت قلب نیز ارتباط میدهد، به این معنی که با دریافت میزان مناسب از این مادهی معدنی، میتوانید از خودتان در برابر بیماریهای قلبی و عروقی بهتر محافظت کنید.
۲. فرایند هضم را بهبود میدهد
فسفر نقش مهمی در تسهیل هضم در بدن انسان دارد. این ماده با تحریک هضم ریبوفلاوین و نیاسین باعث تقویت فرایند هضم میشود. این دو نوع ویتامین B مسئولیت همه چیز را بر عهده دارند از متابولیسم انرژی گرفته تا سیستمهای واکنش عصبی و عاطفی.
خواص فسفر ۳: بدن را سمزدایی میکند
فسفر نقش مهمی در حفظ سلامت کلیهها دارد و این کار را با تضمین دفع مناسب ضایعات از کلیهها از طریق فرایند ادرار و دفع، انجام میدهد. با افزایش مقدار و فراوانی ادرار، بدن قادر است سطوح اسید اوریک، نمکهای اضافی، آب و حتی چربی را به تعادل برساند، زیرا ادرار معمولا حدود ۴ درصد چربی دارد. فسفر باعث تعادل مناسب همهی مایعات و مواد مغذی میشود که از بدن خارج میشوند و به این ترتیب کل بدن را سالم و بدون سم و مواد زائد میکند.
۴. ضعف را کاهش میدهد
فسفر دارای توانایی حذف مشکلات سلامتی جزئی مانند ضعف عضلانی، بیحسی، خستگی و بیماریهای مشابه است. نرمال بودن سطح فسفر در بدن یک راه عالی برای متناسب و فعال ماندن است. ضعف جنسی نیز میتواند با مصرف مکمل فسفر درمان شود، بنابراین با داشتن مقدار مناسبی از فسفر در سیستم بدنتان، مسائلی مثل از دست دادن میل جنسی، بیمیل بودن زنان نسبت به رابطهی جنسی، ناتوانی جنسی و تحرک اسپرم میتواند برطرف شود.
۵. از توسعهی شناختی حمایت میکند
از آنجایی که فسفر عنصری ضروری برای بدن و به خصوص برای سلولهای مغز است، واضح است که مسئولیت عملکردهای مهم را بر عهده دارد. سطح مناسب فسفر عملکرد مناسب مغز و رشد و توسعهی شناختی را تضمین میکند. مطالعات کمبود فسفر را با افزایش خطر ابتلا به نقص شناختی و شروع زودهنگام بیماریهای عصبی مانند بیماری آلزایمر و زوال عقل مرتبط میدانند.
خواص فسفر ۶: متابولیسم پروتئین را تحریک میکند
فسفر یکی از مهمترین عناصر برای ایجاد پروتئین است که به روند تولید مثل کمک میکند. این مادهی معدنی همچنین حداکثر استفاده از پروتئینها را در بدن انسان برای اطمینان از رشد مناسب سلولها و درعین حال ترمیم آنها در صورت لزوم تسهیل میکند. فسفر به همان شیوه، به بدن ما کمک میکند تا از کربوهیدراتها و همچنین چربیها استفاده کند. متابولیسم پروتئینها فرایندی است که سبب میشود بدن به رشد خود ادامه بدهد و خود را برای سالهای آینده سالم و قوی نگه دارد. این مادهی معدنی یکی از اجزای ضروری متابولیسم بدن انسان است بنابراین اثر تحریککنندهی آن برای سلامت کلی ما حیاتی است.
۷. روند ترمیم سلولی را تقویت میکند
فسفر عنصر بسیار مهمی در ساختار DNA است که در هستهی اکثر سلولهای بدن وجود دارد. و به همین دلیل است که این مادهی معدنی در طول حاملگی اهمیت بسیار زیادی دارد. فسفر همچنین به فرایند ترمیم و نگهداری سلولهای متفاوت بدن که از آسیب روزانه رنج میبرند، کمک میکند. این مادهی معدنی تضمین میکند که سلولهای بدن به درستی توسعه مییابند و برای سلامت کلی بدن فعال میمانند. شمول فسفر در این فرایند عمدتا به شکل کمک به ایجاد پروتئین و تحریک هورمونهای درست جهت نشان دادن واکنش در همهی قسمتهای بدن برای تحریک فعالیت متابولیکی است.
۸. به تعادل هورمونی کمک میکند
خواص فسفر برای تنظیم تعادل هورمونها در بدن انسان حیاتی در نظر گرفته میشود. این مادهی معدنی تضمین میکند که هورمونها، به ویژه موارد لازم برای سلامت باروری، همیشه در مقادیر مناسب و در حالت تعادل هستند. فسفر این کار را به طور مستقیم با غدد درونریز بدن انجام میدهد و به تنظیم تولید و آزاد شدن هورمونها کمک میکند. صدها هورمون در بدن ما نقش بسیار مهمی در همهی مسائل بهداشتی ایفا میکنند و فسفر بخشی غیر قابل جایگزینی از این سیستم کنترل است.
خواص فسفر ۹: متابولیسم را ارتقاء میدهد
فسفر با تحریک فرآیند متابولیسم مواد مغذی مختلف به فرایند تولید انرژی کمک میکند. علاوه بر این، به جریان انرژی و استفادهی کارآمد از آن توسط سیستم ارگانهای مختلف کمک میکند، که مقداری از این تاثیر به دلیل توانی است که برای جذب ویتامینها به صورت موثر دارد.
۱۰. جذب مواد مغذی را تسهیل میکند
فسفر به عنوان یک عامل شرکتکننده یا کو-فاکتور در تعدادی از واکنشهای شیمیایی داخل بدن عمل میکند. همچنین، استفادهی مناسب از مواد مغذی مختلف درون بدن را تسهیل میکند. در کل، دقت کنید که همیشه فسفر را در رژیم غذاییتان قرار بدهید، زیرا بدون آن نمیتوانید دوام چندانی بیاورید!
کاربردهای فسفر
* مسهل: فسفات، نمک فسفر، به عنوان یک ملین در تنقیه استفاده میشود
* کودهای گیاهی: ترکیبات فسفر در تولید کود و آفتکشها استفاده میشود. این مادهی معدنی یکی از مهمترین عناصر برای گیاهان است.
* در تولید برخی محصولات: فسفر یک مادهی معدنی مهم در تولید شیشههای مخصوص، مواد شوینده و ظروف چینی است. فسفر قرمز در تولید کبریت و قوطی کبریت استفاده میشود.
چه مقداری فسفر باید مصرف کنیم؟
مقدار مصرف روزانهی فسفر که توسط موسسهی ملی بهداشت توصیه شدهاست ۴۶۰ تا ۵۰۰ میلیگرم در روز برای کودکان و ۷۰۰ تا ۱۲۵۰ میلیگرم در روز برای بزرگسالان است. با این حال، اگر قصد اضافه کردن مکمل فسفر (یا فسفات) را به رژیم غذاییتان دارید، توصیه میشود با پزشک یا متخصصان تغذیه صحبت کنید که میتوانند نیازهای رژیمی شما را بهتر توضیح دهند.
اثرات جانبی فسفر
اگرچه موارد زیادی در مورد آلرژی فسفر گزارش نشدهاست، اما ممکن است برخی عوارض جانبی ایجاد کند.
مصرف بیش از حد فسفر میتواند سبب بروز عوارض زیر شود:
* هایپرفسفاتمی که باعث بروز درد در مفاصل و عضلات میشود
* مشکلات مربوط به جذب ویتامین D
* بر سلامت کلیه تأثیر میگذارد
* ارگانها و بافتها را سخت میکند
* سبب بروز اسهال میشود
بیش از حد کم بودن فسفر در بدن میتواند سبب بروز مشکلات زیر شود:
– ضعف استخوانها
– از دست دادن اشتها
– سستی و کرخ شدن
– اضطراب
– رعشه
– کاهش وزن
– نقص در رشد
فسفر همچنین با داروهای خاصی تداخل دارد، روندی که موجب بروز عدم تعادل سطح فسفر در بدن میشود. بنابراین، هنگامی که داروی خاصی مصرف میکنید، مهم است قبل از اضافه کردن فسفر به رژیم غذاییتان با پزشکتان مشورت کنید.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار- سارا فیضی
منبع: ارگانیک فکتس
خواص فسفر: ۱۰ خاصیت شگفتانگیز فسفر برای سلامتی بدن
برچسب ها خواص فسفر
- مطلب قبلی تعبیر خواب خیار: ۱۳ تعبیر دیدن خیار در خواب
- مطلب بعدی ۹ فایده مثبت ترک شبکه های اجتماعی به طور موقت