خواص صدف خوراکی: ۱۱ خاصیت شگفتانگیز صدف برای سلامتی
برخی خواص صدف خوراکی عبارت هستند از کمک به کاهش وزن، بهبود وضعیت سلامت قلب، کمک به التیام زخم، کمک به تقویت استخوانها، افزایش سطح انرژی بدن، بهبود کارکرد کلی دستگاه ایمنی بدن، کمک به درمان آکنه (جوش)، کمک به تقویت نیروی جنسی در مردان، بهبود وضعیت بینایی، کمک به باز جذب آنتیاکسیدانها، و بهبود وضعیت خواب.
صدف خوراکی چیست؟
تقاضا برای خرید و مصرف صدف خوراکی در دو یا سه دههی گذشته به اندازهی قابل توجهی افزایش یافته است. شاید از ظاهر خارجی این بیمهرگان خوشمزه اینگونه به نظر نرسد، ولی اگر آنها را به شیوهی درست در آشپزی استفاده کنید، فوقالعاده خوش طعم و لذیذ خواهند بود.
پرورش صدف خوراکی که در اصطلاحات علمی به آن Ostreidea گفته میشود، نخستین بار در ژاپن صورت گرفت و امروزه، این محصول غذایی به یکی از پایدارترین گزینههای موجود در میان غذاهای دریایی تبدیل شده است.
امروزه انواع مختلفی از گونههای صدف خوراکی در بازار در دسترس قرار دارند. استفادهی غذایی از صدف خوراکی فواید بسیاری برای سلامتی انسان به همراه دارد؛ ولی بیشتر آدمها از آن غافل هستند. از این رو، قصد داریم در این مقاله به بیان خواص صدف خوراکی برای سلامتی بپردازیم.
جدول ارزش غذایی صدف خوراکی (به ازای هر ۲۵ گرم)
مواد مغذی | میزان | درصد مواد مغذی مورد نیاز روزانه (RDI) |
کالری | ۴۱ | |
مجموع چربی | ۱.۲ گرم | |
مجموع کربوهیدرات | ۲.۵ گرم | |
پروتئین | ۴.۷ گرم | |
پتاسیم | ۷۶ میلی گرم | ۲ درصد |
ویتامین A | ۲.۴ درصد | |
ویتامین C | ۵.۳ درصد | |
کلسترول | ۲۵ میلی گرم | ۸ درصد |
کلسیم | ۰.۴ درصد | |
آهن | ۱۳ درصد | |
سدیم | ۵۳ درصد | |
روی (زینک) | ۶.۵ میلی گرم | ۴۵ درصد |
۱۱ مهمترین خواص صدف خوراکی برای سلامتی
۱. کمک به کاهش وزن
این غذای دریایی سالم و مناسب میتواند برای کاهش وزن معجزه کند. صدف خوراکی دارای کالری و چربی اندک، و میزان پروتئین بالایی است. آدمهایی که سعی دارند وزنشان را کاهش دهند، برای تغذیهی بدنشان با تمام مواد مغذی ضروری، بدون نگرانی از مصرف بیش از اندازهی چربی، میتوانند از صدف خوراکی استفاده کنند. در واقع، میزان کالری موجود در صدف خوراکی معادل نصف کالری موجود در یک وعده مرغ است؛ البته مرغ نیز به عنوان یکی از منابع پروتئین کم چربی به شمار میرود. پروتئین دارای “اثر گرمازایی” بالایی است؛ اثر گرمازایی عبارت است از مقدار کالریهای مورد نیاز برای استفاده جهت متابولیسم (سوخت و ساز) درشت مغذیها (یعنی پروتئین، کربوهیدرات، و چربی)؛ بنابراین، گنجاندن صدف خوراکی در رژیم غذایی، بدون نیاز به هیچ کار اضافه، به افزایش فعالیتهای متابولیک (سوخت و سازی) و بهبود روند کاهش وزن کمک میکند.
مطلب مرتبط: ۱۳ مهمترین خواص ماهی کپور برای سلامتی که نمیدانستید
خواص صدف خوراکی ۲: بهبود وضعیت قلب
انباشته شدن کلسترول میتواند باعث انسداد سرخرگها شود. رعایت رژیم غذایی سالم و انجام تمرینات بدنی میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهند.
اسیدهای چرب امگا-۳ به عنوان عاملی برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و بهبود کارکرد مغز شناخته میشوند. امگا-۳ باعث افزایش سطح کلسترول خوب و کاهش سطح کلسترول بد میشود. صدف خوراکی منبع خوبی برای این نوع از اسیدهای چرب به شمار میرود. همچنین، وجود منیزیوم و پتاسیم در صدف خوراکی نیز به کاهش فشار خون، و به علاوه، آهن موجود در این مادهی غذایی نیز به انتقال اکسیژن به سلولهای خونی کمک میکند.
اسیدهای چرب امگا-۳ با پیشگیری از چسبیدن کلسترول بد به عروق خونی و دیوارهی سرخرگها، و پیشگیری از تنگ شدن فضای عروق خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را به حداقل میرسانند.
۳. کمک به التیام زخمها
مصرف صدف خوراکی میتواند بر تقویت کارکرد دستگاه ایمنی بدن اثربخش باشد. این مادهی غذایی حاوی روی (زینک) است که میتواند باعث کاهش خطر بروز عفونتهای میکروبی و همچنین، کمک به تسریع فرایند التیام زخمها شود. همچنین مصرف صدف خوراکی به رشد کافی و تکامل بدن کودکان و بزرگسالان کمک میکند. پژوهشگران معتقدند کمبود روی (زینک) در بدن ممکن است باعث خستگی ذهنی و رشد ضعیف موها شود. به علاوه، روی (زینک) باعث ایجاد ثبات در خلق و خو و همچنین کاهش اضطراب، افسردگی، و خشم میشود. از دیگر فوایدی که ممکن است مصرف صدف خوراکی برای بدن داشته باشد میتوان به تولید و افزایش سطح کلاژن و بهبود وضعیت ظاهری پوست، و همچنین بهبود چرخهی دفع سلولهای مرده و بازتولید سلولهای جدید اشاره کرد.
مطلب مرتبط: ۱۴ مهمترین خواص ماهی گریل شده برای سلامتی+طرز تهیه سالمون گریل
خواص صدف خوراکی ۴: تقویت استخوانها
هر چه به سنمان افزوده میشود، معمولا به همان نسبت از تراکم استخوانیمان کم میشود. افراد سالخورده در معرض ابتلا به بیماریهای استخوانی از قبیل پوکی استخوان هستند، که با مصرف کافی مواد غذایی حاوی کلسیم و کوفاکتورها نظیر صدف خوراکی میتوان از بروز آنها پیشگیری کرد. شکنندگی استخوانها و بسیاری از نقصهای دندانی به دلیل کاهش میزان مصرف کلسیم اتفاق میافتند. این ماده مسئول حفظ سلامتی استخوانها و تراکم استخوانی است. صدف خوراکی به اندازهي کافی حاوی کلسیم است و میتواند نیاز روزانهی بدن را به این ماده تامین کند؛ به خصوص هنگامی که به همراه منابع لبنیاتی کلسیم مصرف شود. با مصرف صدف خوراکی میتوانید از بروز آرتروز و سایر بیماریهای مربوط به استخوان پیشگیری کنید.
۵. افزایش سطح انرژی بدن
امروزه، کمبود مصرف مواد مغذی مناسب و مورد نیاز برای کارکرد بهینهی بدن مسئلهای شایع در رژیم غذایی بسیاری از آدمها است. در نتیجهی این رژیمهای غذایی ناقص سطوح انرژی و عملکرد بدنمان تحت تاثیر قرار میگیرند. صدف خوراکی میتواند به رفع خستگی مفرط کمک کند؛ زیرا به اندازهی کافی و مناسب حاوی ویتامینها و مواد معدنی است که میتوانند باعث بهبود تولید انرژی در بدن شوند. در نتیجه، چرخهی دفع سلولهای مرده و تشکیل سلولهای جدید سریعتر میشود و سطوح انرژی در بدن افزایش مییابد.
۶. بهبود کارکرد ایمنی عمومی بدن
اندامهای بدن با استفاده از ساز و کارهای متعددی برای محافظت از بدن در برابر مهاجمان خارجی، با یکدیگر همکاری میکنند. با وجود این، بدن برای مبارزه با مهاجمان نیازمند کمک است؛ با مصرف صدف خوراکی میتوانیم در مبارزه با مهاجمان خارجی به بدن کمک کنیم. صدف خوراکی منبع عالی برای آنتیاکسیدانها به شمار میرود.
دستگاه ایمنی بدن جلوی عوامل بیماریزا و سلولهای بیگانه را میگیرد تا نتوانند به بدن آسیب برسانند. بیشتر ویتامینها در این کار به بدن کمک میکنند.
ویتامین A، ویتامین C، و روی (زینک) با بهبود توانایی دستگاه ایمنی بدن، پیش از آنکه مهاجمان خارجی شروع به تکثیر کنند و بر سلولهای سالم تاثیر مخرب بگذارند، آنها را محاصره و نابود میکنند.
مطلب مرتبط:خواص ماهی تن: ۲۰ فایده شگفت انگیز ماهی تن برای سلامتی
خواص صدف خوراکی ۷: کمک به درمان آکنه
روی (زینک) موجود در صدف خوراکی نیز باعث مهار میکروبهای عامل ایجاد آکنه (جوش) میشود. همچنین، روی (زینک) التهاب را کاهش میدهد، منافذ پوست را تمیز میکند، و کراتینوسیتهایی را که منافذ پوست را مسدود میکنند، کاهش میدهد.
بسیاری از آدمها برای خلاصی از شر این مشکل به مواد آماده و مصنوعی ضد آکنه (جوش) متوسل میشوند، در حالی که مصرف مواد غذایی طبیعی نظیر صدف خوراکی راه حل کلیدی درمان آکنه (جوش) به شمار میرود. امروزه، بسیاری از آدمها دچار کمبود مصرف روی (زینک) هستند؛ بنابراین، با مصرف صدف خوراکی به آسانی میتوانند با این مشکل مقابله کنند، و دیگر نگران این قبیل مشکلات نخواهند بود.
۸. کمک به تقویت قوای جنسی مردان
همهی مردان آرزو دارند قوای جنسیشان افزایش یابد. برخی مردان به مصرف مکملهایی متوسل میشوند که سازندگانشان ادعا میکنند عملکرد جنسی را افزایش میدهند. یکی از راههای تقویت نیروی جنسی مصرف صدف خوراکی است.
افزایش تولید و ترشح تستوسترون باعث بهبود عملکرد جنسی در مردان میشود؛ صدف خوراکی همزمان با دارا بودن مقدار زیادی آمینو اسید، میتواند باعث تحریک تولید هورمون اصلی جنسی در مردان شود. به علاوه، طبق یافتههای برخی مطالعات، کمبود روی (زینک) نیز به کاهش نیروی جنسی در مردان منجر میشود. مردانی که میخواهند میل جنسیشان افزایش یابد و مشکلات جنسیشان حل شود باید صدف خوراکی را امتحان کنند؛ این مادهی غذایی به عنوان عاملی طبیعی برای تقویت قوای جنسی شناخته میشود.
مطلب مرتبط: خواص ماهی: ۱۱ شگفت انگیزترین فایده خوردن ماهی
خواص صدف خوراکی ۹: بهبود وضعیت بینایی
چشمها به عنوان دریچهای رو به جهان شناخته میشوند. به همین دلیل، لازم است از این اندام به خوبی مراقبت کنیم، مشکلات بینایی تاثیر مخربی بر نحوهی زندگیمان خواهند داشت. فعالیت بدنی مرتب، داشتن سبک زندگی سالم، و البته، مصرف صدف خوراکی میتوانند به بهبود و حفظ قوهی بیناییمان در سالهای پیش روی زندگیمان کمک کنند.
مصرف مرتب صدف خوراکی میتواند کارکرد چشمهایمان را در نور ضعیف بهبود ببخشد؛ به علاوه، میتواند از بروز آب مروارید پیشگیری کند و همچنین، روند تباهی لکهی زرد ناشی از افزایش سن را نیز آهسته کند.
۱۰. بهبود باز جذب آنتیاکسیدانها
آنتیاکسیدانها با اکسیداسیون مبارزه میکنند. با اینکه عوامل اکسید کننده (اکسیدانها) به طور طبیعی در بدن وجود دارند، حضور بیش از حد آنها در بدن ممکن است باعث وارد آمدن آسیب به سلولها و بروز طیف وسیعی از اثرات منفی از قبیل ابتلا به سرطان و بیماری قلبی شود.
برای پیشگیری از این وضعیت، مواد مغذی موجود در صدف خوراکی به طور موثر با خاصیت الکترون دهندگی خود باعث تثبیت رادیکالهای آزاد و جلوگیری از آثار مخربشان در بدن میشوند.
روی (زینک) و سلنیوم از جمله مواد معدنی موجود در صدف خوراکی هستند. این مواد معدنی در جذب آنتیاکسیدانها به بدن کمک میکنند؛ به این ترتیب، آنتیاکسیدانها در بدن میتوانند به کارکردشان در مهار رادیکالهای آزاد ادامه دهند. عدم توانایی بدن در باز جذب آنتیاکسیدانها باعث میشود بدن به مرور زمان در معرض رادیکالهای آزاد و متعاقبا، آسیب سلولی قرار بگیرد.
باز جذب آنتیاکسیدانها باعث آزادسازی سریع آنها و تسهیل در دفع به موقع عوامل مخرب در بدن میشود.
مطلب مرتبط: خواص میگو: ۲۸ برترین فواید میگو برای سلامتی
۱۱. بهبود وضعیت خواب
خواب برای انسان ضروری است. از نظر بازیابی و بهبود کارکرد مغز، و توانایی در رشد و بازتولید سلولها مسلما هیچ چیز نمیتواند جایگزین خواب شود.
همچنین خواب کافی به بازیابی سطح انرژی، و به این ترتیب، افزایش عملکرد بهینه در طول روز کمک میکند. به علاوه، خواب به حفظ جوانی ظاهر و به حداقل رساندن لکها و چین و چروکهای پوستی کمک میکند.
صدف خوراکی به خاطر وجود مواد معدنی نظیر روی (زینک) و منیزیوم میتواند برای به خواب رفتن و داشتن خواب با کیفیت به انسان کمک کند؛ به این ترتیب، با مصرف صدف خوراکی میتوانید به مرحلهی عمیق و بازیابی کنندهی خواب دست پیدا کنید.
نتیجهگیری
از زمانهای گذشته تاکنون، صدف خوراکی به عنوان یکی از خوراکهای لذیذ به شمار میرود. اگر تاکنون از این مادهی غذایی استفاده نکردهاید، حتما مدتی برای امتحان، آن را در رژیم غذاییتان بگنجانید؛ به این ترتیب، میتوانید از خواص صدف خوراکی برای سلامتی بهرهمند شوید. مصرف صدف خوراکی از آن دسته روشهای درمان خانگی و طبیعی بسیاری از امراض است که قطعا ارزش امتحان کردن را دارد.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده- امیر مصطفایی
منبع: naturalfoodseries
خواص صدف خوراکی: ۱۱ خاصیت شگفت انگیز صدف خوراکی برای سلامتی
برچسب ها خواص صدف خوراکیصدفصدف خوراکیماهیمیگو
- مطلب قبلی بزرگ شدن لوزه سوم در کودکان: ۱۴ درمان خانگی رشد غیرطبیعی آدنوئید
- مطلب بعدی راهنمای خرید کاندوم: ۱۰ نکته مهم برای انتخاب نوع، ویژگی و سایز کاندوم