تیپ شخصیتی D (دی): ۹ نکته بسیار مهم درباره شخصیت نوع D
آیا اغلب میل به غمگینی دارید، در خودتان فرو میروید، احساساتتان را از سایرین پنهان میکنید و عادت دارید نیمهی خالی لیوان را ببینید؟ پس ممکن است تیپ شخصیتی D داشته باشید.
تیپهای شخصیتی در اصل توسط متخصصین قلب و عروق در دههی ۱۹۵۰ برای کمک به تشخیص بیمارانی که احتمالا در معرض خطر بالاتر بیماریهای قلبی قرار داشتند تعیین شدند. از آنجاکه پژوهشگران در طول سالها به کشف و توسعهی آن اهتمام ورزیدهاند، تیپهای شخصیتی بیشتری شناسایی شده و با حروف مختلف و مشخص برچسب خوردهاند تا مجموعهی مشخصی از ویژگیهای شخصیتی دارای الگو ارائه شوند.
احتمالا پیشتر دربارهی تیپ شخصیتی نوع A مطالبی شنیدهاید، که شامل ویژگیهایی مانند رقابتپذیری، و داشتن سطح بالایی از جاهطلبی میشود. بر اساس یافتهها کسانی که تیپ شخصیتی نوع A دارند در معرض خطر بالاتری برای تجربهی ناراحتیهای سلامت قلب و عروق مانند فشار خون بالا و بیماری قلبی قرار دارند.
وقتی از تیپهای شخصیتی در این زمینه صحبت میکنیم به یک تشخیص سلامت روان معین اشاره نمیکنیم، بلکه به الگوی ویژگیهایی ارجاع میدهیم که میتوانند به پژوهشگران کمک کنند تا پی ببرند چه کسانی ممکن است خطر بالاتری برای ابتلا به بیماری قلب و سایر ناراحتیهای جسمی داشته باشند.
۱. ویژگیهای تیپ شخصیتی D
تیپ شخصیتی D یک نوع تیپ شخصیتی خاص است که ابتدا در دههی ۱۹۹۰ توسط روانشناس و پژوهشگر بلژیکی یوهان دنولت شناسایی و نامگذاری شد. حرف «D» در این تیپ شخصیتی به واژهی «ناراحت» (distressed) برمیگردد و به مجموعهای از ویژگیهای شخصیتی خاص اشاره میکند مانند:
– احساس اضطراب/نگرانی
– اندوه
– تحریکپذیری
– نگرش بدبینانه
– گفتار منفی
– اجتناب از شرکت در رویدادهای اجتماعی
– کمبود اعتماد به نفس
– ترس از طرد شدن
– غمگین به نظر رسیدن
– درماندگی
اگر چه بسیاری از ما انواعی از این موارد را در مقاطعی از زندگی خود احساس میکنیم، افرادی که دارای تیپ شخصیتی نوع D هستند، این ویژگیها را بیشتر از متوسط آدمها و پیوستهتر از آنها تجربه میکنند.
مطلب مرتبط: ۷ نکته درباره خصوصیات و ویژگی های تیپ شخصیتی A (نوع آ)
۲. از کجا بفهمیم تیپ شخصیتی نوع D داریم؟
برای درک بهتر تیپ شخصیتی نوع D و نحوهی ارتباط آن با خطرهای سلامتی جسمی، پژوهشگران یک ارزیابی استاندارد برای کمک به شناسایی کسانی که ویژگیهای تیپ شخصیتی D را دارند طراحی کردهاند که به آن مقیاس-۱۴ تیپ D (DS14) میگویند. این ابزار به پژوهشگران کمک میکند انفعال اجتماعی و تاثیر منفی را اندازهگیری کنند که هردو از مشخصههای اصلی شخصیت نوع D هستند.
انفعال اجتماعی یعنی آدمها تمایل دارند از تعاملات اجتماعی دوری کنند، احتمالا به خاطر ترس از رد یا قضاوت شدن و اینکه اعتمادی به موقعیتهای اجتماعی ندارند. تاثیر منفی یعنی آدمها احساسات منفی مانند اندوه، نگرانی، و تحریکپذیری را تجربه میکنند.
۳. سوالاتی که میتوانیم از خودمان بپرسیم؟
– آیا تمایل دارم احساساتم را پنهان کنم و آنها را به دیگران نشان ندهم؟
– آیا با افراد جدید به سختی ارتباط برقرار میکنم؟
– آیا در شرایط ناگوار دستپاچه میشوم؟
– آیا من تمایل به دوری کردن از تعاملات اجتماعی دارم؟
– آیا من اغلب با خودم در مورد چیزهای منفی صحبت میکنم؟
– آیا اغلب خودم را غمگین یا تحریکپذیر میبینم؟
– آیا اغلب بد خلق هستم؟
– آیا من نگران هستم؟
مطلب مرتبط: ۷ بدترین تیپ شخصیتی مردان که زنان باید از آنها دوری کنند
۴. چالشهای احساسی
به اشتراکگذاری احساساتمان با نزدیکان اغلب میتواند به بسیاری از ما احساس آسیبپذیری القا کند. اما برای افراد دارای تیپ شخصیتی نوع D ، انجام این کار میتواند کاملا وحشتناک باشد.
در واقع، آنها معمولا از طرد و قضاوت شدن از سوی دیگران واهمه دارند و عموما برای حافظت خود در برابر چنین تجربههایی تلاش میکنند احساسات خود را پنهان کنند. علاوه بر ترس از قضاوت و طرد شدن، کسانی که ویژگیهای نوع D را دارند ممکن است اعتماد کردن به دیگران برایشان دشوار باشد، به ویژه در اوقاتی که پریشانی احساسی را تجربه میکنند.
همان طور که ممکن است تصور کنید، این تلاش برای حفظ احساسات میتواند یک چالش باشد. کسانی که ویژگیهای شخصیتی نوع D را دارند اغلب احساسات منفی را تجربه میکنند و این احساس به آنها دست میدهد که کسی وجود ندارد تا به او اعتماد یا تکیه کنند. علاوه بر ترسشان بابت طرد یا قضاوت شدن، افراد تیپ D ممکن است از اینکه بار آشفتگی احساسیشان را به دیگران تحمیل کنند – به ویژه به نزدیکانشان – همیشه واهمه دارند.
مطلب مرتبط: ۱۴ وضعیت بد که باعث تغییر شخصیت شما میشود
۵. سلامت جسمی
افراد دارای تیپ شخصیتی D سخت کار میکنند تا چالشبرانگیزترین احساساتشان را فرو بنشانند، بپوشانند، و پنهان کنند که اغلب به ناراحتیها سلامتی منجر میشود و آنها را در معرض خطر بیماریهایی مانند بیماری عروق کرونر، نقص سیستم ایمنی بدن، و التهاب مزمن قرار میدهد.
پژوهشها در این حوزهها در حال رشد هستند تا به پزشکان و سایر متخصصان عرصهی درمان کمک کنند میزان در خطر بودن بیمار حوزههایی که به کمک نیاز دارد مشخص کنند. تلاش زیاد برای سرکوب یا پنهان کردن احساسات میتواند باعث آشفتگی فوقالعاده زیادی برای بدن افراد تیپ D بشود، مانند افزایش تپش قلب، که باعث افزایش فشار خون میشود، و افزایش سطح قند خون.
پژوهشهای اولیه توسط دنولت نشان داد ویژگیهای تیپ شخصیتی D تا چه اندازه میتوانند بر سلامت جسمی تاثیرگذار باشند. در مطالعه بر روی ۳۰۰ بیمار در برنامهی توانبخشی قلب، دریافتند حدودا ۲۷ درصد از بیماران تیپ D ظرف ۱۰ سال فوت کرده بودند که این در مقایسه با گروهی که ویژگیهای شخصیتی نوع D نداشتند بیشتر بود (تنها ۶٪). به علاوه، در بین تقریبا ۹۰۰ بیماری که تحت عمل شریان کرونر قلب قرار گرفته بودند، بیماران تیپ D بیش از ۴ برابر احتمال حملهی قلبی یا مرگ ظرف ۹ ماه پس از عمل جراحیشان را داشتند.
۶. روابط
چون شخصیتهای نوع D با افزایش نگرانی، اندوه دست و پنجه نرم میکنند و شرکت در تعاملات اجتماعی برایشان چالشبرانگیز است، برای افراد دارای چنین ویژگیهایی روابط میتوانند محل چالش باشند.
انفعال اجتماعی توانایی فرد را برای ارتباط با دیگران در هر سطحی از روابط محدود میکند، از آنهایی که در نقشهای گذرای زندگیمان هستند، مانند همکاران یا آشنایان، تا دوستان و روابط صمیمانهتر.
وقتی افراد تیپ D متوجه میشوند میتوانند با کسی ارتباط برقرار کنند، ممکن است رشد و حفظ آن رابطه دشوار باشد چون اثر منفیشان در دینامیک این رابطه به صورت پیوسته خودش را نشان میدهد.
۷. تحصیل و شغل
کسانی که ویژگیهای شخصیتی نوع D دارند ممکن است در محل تحصیل یا کار چالشهایی را تجربه کنند. با میل به انعال اجتماعی بیشتر، برای افراد تیپ D ایجاد و حفظ ارتباط با دیگران میتواند دشوار باشد.
با علم به اینکه افراد تیپ D اغلب در چالش با تجربه کردن احساسات ناخوشایند و درگیر با گفتار منفی هستند، قابل درک است که با تعیین و دستیابی به اهداف شخصی نیز مشکل دارند.
چه در محل کار یا محل تحصیل، استرس بابت تکالیف یا پروژهها میتواند باعث شود افراد دارای تیپ D نگرانی فوقالعادهای را احساس کنند. در چنین حالت عاطفی، ممکن است پیامدهای منفی را پیشبینی کنند یا به راحتی پی ببرند چرا چیزی خوب از آب در نمیآید.
۸. اگر تیپ D هستید چه اقداماتی میتوانید انجام دهید
اقدامات مفیدی که یک فرد دارای تیپ شخصیتی نوع D میتواند انجام بدهد تا کیفیت زندگیاش را بهتر کند به قرار زیر هستند:
۱. گفتار مثبت
شناسایی و به چالش کشیدن الگوهای قدیمی گفتار منفی میتواند به آدمها کمک کند تا بفهمند این امر چه اندازه بر تصمیمگیری، رفتارها، و روابطشان تاثیر میگذارد.
۲. تعدیل عاطفی
کلنجار رفتن با اندوه، استرس، و نگرانی میتواند برای افراد دارای تیپ شخصیتی D یک چالش باشد. درک نحوهی کار این احساسات و تنظیم نحوهی اثربخشی آنها و کمکشان به ما میتواند باعث تصمیمگیریهای سالمتر و مطمئنتر شود.
۳. مهارتهای بین فردی
بازداری (از ابراز احساسات) نشانهی بارز تیپ شخصیتی نوع D است، بنابراین یادگیری نحوهی غلبه بر چالشهای اجتماعی بسیار کلیدی است. پیدا کردن راههایی برای ارتباط با سایرین، در جستجوی علائق مشترک بودن و یادگیری نحوهی قبول ریسکهای عاطفی کوچک با سایرین میتواند شیوهی برخورد بینظیری باشد.
۴. ورزش کردن
گنجاندن ورزش منظم در برنامهی روتین روزانهتان میتواند در سطوح مختلفی مفید باشد. برای کسانی که تیپ شخصیتی نوع D دارند، این کار به آنها اجازه میدهد احساساتشان را بهتر تنظیم کنند و به رفتارهای مقابلهای سالم و درستی دست پیدا کنند.
۵. تحمل پریشانی
زندگی ذاتا در برگیرندهی فراز و فرودهایی است، در نتیجه حذف کامل پریشانی یک گزینهی واقع بینانه نخواهد بود. اما، یادگیری راههای سالم و درست برای کنترل لحظههای استرس آفرین کمک بزرگی خواهد کرد. تکنیکهایی مانند تنفس، ذهنآگاهی، و تمرین قدرشناسی مثالهایی از روشهای درست برای کنترل موقعیتهای استرسزا هستند.
۶. ایجاد رابطه
به خاطر خودداریشان و ترس از طرد و قضاوت شدن، قابل درک است که آدمهای تیپ D در ایجاد و حفظ روابط نزدیک مشکل داشته باشند. یادگیری نحوهی اعتماد کردن، ارتباط موثر، و شریکی سالم بودن میتواند در افزایش کیفیت زندگی در این حوزه موثر باشد.
۷. هدفگذاری
امیدواری و خوشبینی برای افراد تیپ D یک چالش است. یادگیری تعیین اهداف بامعنی میتواند به آدمها کمک کند از ارزشها و اولویتهایشان در زندگی درک درست و روشنی پیدا کنند.
۸. ذهن آگاهی
ذهن آگاهی، نیایش، و مراقبه میتواند به شخصیتهای نوع D روشی برای رسیدن به آرامش، افزایش طیب خاطر، بازیابی امید، و ارائهی شیوهای قابل اعتماد برای تعدیل عواطف و احساساتشان در زمان آشفتگی به دست بدهد.
۹. چگونه به یک فرد دارای تیپ شخصیتی نوع D کمک کنیم؟
ممکن است در زندگیتان مجبور شوید مراقب فردی با ویژگیهای شخصیتی نوع D باشید، که میتواند چالشهای خاص خودش را به همراه داشته باشد. با علم به اینکه افراد تیپ D عموما آشفتگی و تشویش را تجربه میکنند، اما در عین حال یاد گرفتهاند احساساتشان را درون خودشان پنهان کنند، در نتیجه تشخیص اینکه کمک کردن برایشان مفید خواهد بود یا نه دشوار میشود. افراد تیپ D در زندگیشان ممکن است آنقدر در پنهان کردن و سرپوش گذاشتن روی احساسات منفی خوب عمل کنند که اصلا متوجه این چالش در آنها نشویم.
پس، چگونه میتوانید کمک کنید؟ در ادامه چند راهی را که عزیزان میتوانند برای افراد دارای تیپ شخصیتی D کمک و حمایت فراهم آورند به شما معرفی میکنیم.
مهمترین اقدامی که میتوانید انجام دهید نزدیک شدن به آن شخص است. شما مجبور نیستید بدانید دقیقا چه چیزی باید بگویید، فقط مهم است که برای نزدیک شدن و ارتباط برقرار کردن با او تلاش کنید.
آدمهای دارای ویژگیهای شخصیتی تیپ D در شرایط پریشانی احساس تنهایی میکنند و در شریک کردن دیگران در تجربهی عاطفیشان تردید دارند. حتی با این وجود، شما باید به او نزدیک شوید و سعی کنید با آن فرد ارتباط برقرار کنید چون به طور قطع از سوی او درک و قدردانی خواهد شد.
اگر شخص تیپ D که با او سر و کار دارید پا پس میکشد و این احساس انزوا بر سلامت جسمیاش تاثیر میگذارد، از فرصتی استفاده کنید و او را با خودتان به باشگاه ورزشی ببرید، به پیاده روی دعوت کنید، یا تشویق کنید فعالیتی سرگرم کننده و سالم انجام بدهد.
ترس از طرد و قضاوت شدن ممکن است باعث شود آنها نخواهند به کسی نزدیک شوند و اعتماد کردن به دیگران برایشان مشکل شود یا در تعامل با آدمها احساس آسیب پذیری کنند، حتی کسانی که از دوستان یا اعضای خانوادهشان به شمار میروند. اگر به سلامت عاطفی آنها اهمیت بدهید و مطمئنشان سازید که هر وقت آماده باشند شما برای کمک در دسترس هستید به آدمهای تیپ شخصیتی D کمک می کند نحوهی ارتباط با دیگران را در هنگام پریشانی یاد بگیرند، به جای آنکه عواطف شان را در سینه پنهان کنند و احساس انزوا و تنهایی را تجربه کنند.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – کامروا ابراهیمی
منبع: verywellmind
تیپ شخصیتی D (دی): ۹ نکته بسیار مهم درباره شخصیت نوع D
برچسب ها تیپ شخصیتی Aتیپ شخصیتی bتیپ شخصیتی cتیپ شخصیتی Dشخصیتشخصیتی
- مطلب قبلی ۷ بدترین خوراکی برای مغز را بشناسید
- مطلب بعدی ۷ فایده بازاریابی تعاملی برای کسب و کارهای دیجیتال هوشمند