تیپ شخصیتی نوع B (ب): ۹ نکته بسیار مهم درباره شخصیت نوع B
پیش از این در مقالهای با عنوان تیپ شخصیتی نوع A با ویژگیهای اخلاقی افراد این گروه آشنا شدید. افراد دارای تیپ شخصیتی نوع A سختکوش، مصمم، جاهطلب و کمالگرا هستند. در این مقاله نقطه مقابل تیپ شخصیتی نوع A را معرفی میکنیم یا همان تیپ شخصیتی نوع B. افراد این گروه معمولا زندگی را آسان میگیرند، آسودهخاطر هستند و انعطافپذیری بالایی دارند. تیپ شخصیتی نوع B اساسا نقطه مقابل و در تضاد با نوع A است. افراد گروه A افرادی دقیق و باریکبین هستند؛ درحالیکه گروه B زندگی را جدی نمیگیرند و بیخیال هستند.
۱. مقایسه تیپ شخصیتی A و B
نظریههای شخصیتی متعددی در این دنیا وجود دارد. برخی از نظریههای شخصیتی معروف شخصیتها را بر اساس ویژگیهای مشترک به انواع گستردهای تقسیم میکنند. تئوری ۵ عامل بزرگ شخصیت و آزمون شخصیتشناسی مایرز-بریگز دو نمونه معروف هستند.
تیپ شخصیتی A و B توسط روزنمن و فرایدمن معرفی شدند؛ دو متخصص قلب و عروقی که علاقمند بودند بدانند شخصیت یک فرد چطور میتواند بیماری قلبی عروقی در سالهای بعد را در افراد پیشبینی کند. محققان پژوهشهای خود در این زمینه را ادامه دادند و به این نتیجه رسیدند مجموعههایی از ویژگیهای شخصیتی با برخی بیماریهای جسمی خاص در ارتباط است.
در این تحقیقات دیده شد افراد گروه تیپ شخصیتی A- کسانی که دارای ویژگی اخلاقی پرخاشگری و رقابتطلبی هستند- بیشتر از بقیه در معرض بروز فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و سایر مشکلات قلبی قرار دارند. از طرف دیگر، خطر بروز بیماریهای قلبی در افراد گروه تیپ شخصیتی B کمتر بود. رزمن و فرایدمن به این نتیجه رسیدند ویژگیهای اخلاقی نوع A نقشی موثر در بروز مشکلات قلبی دارند.
۲. تیپ شخصیتی نوع B به چه معناست؟
مشخصه اصلی تیپ شخصیتی B کدام است؟ رفتارهایی که معمولا در تیپ شخصیتی نوع A دیده میشود در نوع B دیده نمیشود. به یاد داشته باشید این دو نوع تیپ شخصیتی مثل دو سر یک زنجیره هستند. افراد به سمت یکی از این دو گرایش دارند. برخی از ویژگیهای اخلاقی تیپ شخصیتی B عبارت است از:
- انعطافپذیری
- استرس کم
- آرامش خاطر، سختگیری کم
- سازگار در برابر تغییرات
- خونسردی
- خاطر جمعی و آسانگیری
- تمایل در به تاخیر انداختن کارها
- صبر و بردباری
- خلاقیت
به یاد داشته باشید هر کسی ممکن است ویژگیهای اخلاقی بالا را هر از گاهی تا حدودی تجربه کند. این ویژگیها در افراد گروه تیپ شخصیتی B اغلب بیش از سایرین دیده میشود.
بعلاوه، باید بدانید شناسایی تیپ شخصیتیتان ربطی به تعیین سلامت ذهنی شما ندارد. بااینوجود، برخی از الگوهای اخلاقی و رفتاری با سلامت جسمی شما در ارتباط هستند.
شناخت نوع تیپ شخصیتیتان به شما کمک میکند تمایلات خود، نقاط ضعف و نقاط قوتتان را بهتر درک کنید.
مطلب مرتبط:تیپ شخصیتی D (دی): ۹ نکته بسیار مهم درباره شخصیت نوع D
۳. چطور بدانم تیپ شخصیتی نوع B هستم یا نیستم؟
تیپ شخصیتی B اغلب اینگونه شناسایی میشود: عدم حضور ویژگیهای اخلاقی تیپ شخصیتی نوع A. در صورتیکه ویژگیهای اخلاقی و الگوهای رفتاری نوع A در فرد کمتر دیده شود، گفته میشود تیپ شخصیتی نوع B است.
یکی از متداولترین ابزارها برای شناسایی رفتار نوع A نظرسنجی فعالیت جنکینز است. در این روش ارزیابی، مصاحبهکننده باید پاسخهای کلامی، غیرکلامی و عاطفی( احساسی) فرد را ارزیابی کند. سوالات این نظرسنجی بر سه حوزه متمرکز میشوند و تمایز بین رفتارهای نوع A و B در بین آنها کاملا مشهود است: درگیری شغلی، احساس رقابتطلبی و عدم صبر و تحمل. افرادی که تیپ شخصیتی B دارند به این سوالات نمره کمتری میدهند.
۴. سوالات مهمی که پاسخ به آنها نشان میدهد تیپ شخصیتیتان نوع B است
اگر نمیدانید تیپ شخصیتی شما A است یا B، این سوالات را از خودتان بپرسید:
آیا از سفر بردن لذت میبرید؟ آیا دوست دارید برای به پایان رساندن کاری زمان بیشتری داشته باشید؟
آیا معمولا آدم سادهگیر و بیخیالی هستید؟
وقتی بازی میکنید، آیا تمرکزتان بر این است که فقط به شما خوش بگذرد؟
آیا معمولا تا دقیقه ۹۰ صبر میکنید و بعد کاری را انجام میدهید؟
در هنگام غذاخوردن، آرام غذا میخورید تا از هر لقمه لذت ببرید؟
آیا معمولا روی هر کار جداگانه تمرکز میکنید؟
وقتی سرکار نیستید، میتوانید آرامش داشته باشید؟
آیا در پایین نگه داشتن استرس مهارت دارید؟
بیشتر روی لذت بردن از کاری تمرکز میکنید یا به پایان رساندن آن؟
۵. رابطه سلامتی و تیپ شخصیتی B
تصور کنید تیپ شخصیتی شما نوع B است. سلامتتان در معرض چه خطرهایی قرار دارد؟ یکی از مزیتهای تیپ شخصیتی نوع B این است که افراد این گروه کمتر در معرض خطر بیماریهای قلبی و فشار خون بالا قرار دارند. بعلاوه، استرس پایینتر آنها و مهارتهای بهترشان در مدیریت استرس باعث میشود سیستم ایمنی بهتری داشته باشند. با این تفاسیر، سلامت این گروه از افراد هم در معرض چالشهای متعددی قرار دارد.
همانطور که گفتیم افراد دارای تیپ شخصیتی B بطور کلی نسبت به سلامت خود بیخیال هستند و فکر سلامتشان نیستند. همین بیخیالی آنها منجر میشود در مراقبت از رفتارهای سالم کوتاهی کنند یا معاینات پزشکی منظم را نادیده بگیرند.
برخی بر این باورند که چون رفتارهای تیپ شخصیتی نوع A با مشکلات و بیماریهای قلبی در ارتباط است، بهتر است تدبیری اندیشه شود تا این افراد کمی به سمت رفتارهای تیپ شخصیتی B متمایل شوند. برخی محققان معتقدند این کار عواقبی منفی دارد. اگر یک فرد جاهطلب، باانگیزه و سختکوش این رفتارهای خاص نوع A را کنار بگذارد، بهرهوری کاهش مییابد، عملکرد شغلی پایین میآید و حتی درآمد کمتر میشود. این نتایج هم با بالا بردن سطح استرس تاثیری منفی بر سلامت فرد به وجود میآورد.
۶. روابط و تیپ شخصیتی نوع B
افراد دارای تیپ شخصیتی B در روابط خود با دیگران افرادی خونگرم، حمایتگر و صبور هستند. آنها گوشهای شنوای بسیار خوبی دارند و معمولا همراهان خوبی هستند. این گروه از افراد به مشکلات کوچک و جزئی اجازه نمیدهند راهی به درونشان پیدا کنند. افراد گروه B حتی در سختترین شرایط هم میتوانند منطقی باشند.
ویژگی اخلاقی راضی بودن میتواند هم نعمتی باشد برای افراد این گروه و هم مصیبتی. شما فردی انعطافپذیر و بیخیال هستید. پس برخی اوقات پذیرش بالایی در برابر رفتارها یا موقعیتهای ناعادلانه دارید. بجای اینکه وقتی کسی با شما رفتار خوبی ندارد صدایتان را بالا ببرید، ترجیح میدهید بدون تنش و درگیری اجازه دهید مسئله بگذرد.
به عنوان فردی که تیپ شخصیتی نوع B دارد باید یاد بگیرید در مواقعی که دیگران از طبیعت همساز و موافق شما سوءاستفاده میکنند، محکم و مصمم روی موضع خودتان بایستید و دفاع کنید.
۷. رابطه تحصیل و کار و تیپ شخصیتی نوع B
داشتن تیپ شخصیتی نوع B میتواند مزایا و معایبی در محیط مدرسه، دانشگاه یا در محیط کار داشته باشد.
مزایای تحصیلی و کاری تیپ شخصیتی B
دستاوردهای دانشگاهی:
افراد دارای تیپ شخصیتی نوع A از هدفشان انگیزه میگیرند و بر دستاوردهای خود متمرکز میشوند. پس شاید فکر کنید این افراد تمایل دارند مدارج بالایی را در رشتههایی مثل پزشکی یا حقوق پشت سر بگذارند. پژوهشی روی ۵۰۰ دانشجوی رشته پزشکی انجام شد. طبق نتایج این تحقیق فقط ۱۰ درصد از شرکتکنندهها دارای تیپ شخصیتی نوع A بودند. اکثریت آنها( تقریبا ۹۰ درصد) متعلق به نوع B بودند. نتایج این تحقیق نشان میدهد افراد دارای تیپ شخصیتی نوع B اگرچه شخصیتی آرام و آسودهخاطر دارند اما این ویژگی تاثیری منفی بر تواناییها یا دستاوردهای دانشگاهی آنها ندارد.
مهارت مدیریت استرس
یکی از مزایای اصلی تیپ شخصیتی نوع B توانایی این افراد در مدیریت استرس و تنش است. افراد این گروه حتی وقتی با استرس فراوانی روبهرو میشوند، معمولا قادر هستند منطقی و خوشبین باشند. این نگرش در مدرسه، دانشگاه و بعدها در محیط کار کمک زیادی به آنها میکند.
انعطافپذیری
افراد دارای تیپ شخصیتی نوع B مهارت بسیار خوبی در سازگار شدن با تغییرات دارند. آنها افرادی انعطافپذیر هستند و میتوانند خودشان را با شرایط متغیر یا مبهم تطبیق دهند. از طرف دیگر، افراد دارای تیپ شخصیتی نوع A در برابر هر گونه تغییر صلب و خشک هستند.
معایب تحصیلی و کاری تیپ شخصیتی نوع B
تصویر ذهنی ناخوشایند در ذهن دیگران
همانطور که گفته شد، افراد دارای تیپ شخصیتی نوع B افرادی خونسرد و بیخیال هستند. به همین علت ممکن است دیگران آنها را افرادی تنبل یا بیتفاوت بدانند. در نتیجه اگر آنها بخواهند همچنان تصویر خونسردی و سادهگیری خود را حفظ کنند، تحت تاثیر قرار دادن دیگران برای آنها سختتر میشود. آنها باید بیشتر تلاش کنند تا در فضای کاری چهره یک فرد حرفهای سختکوش را از خود نشان بدهند.
به تعویق انداختن کارها
ویژگی اخلاقی به تعویق انداختن کارها یکی از مشکلاتی است که افراد این گروه باید بر آن غلبه کنند. دانشآموزانی که تیپ شخصیتی نوع B دارند باید با طراحی یک برنامه درسی زمانبندی شده و دقیق زمینه پیشرفت را فراهم کنند و به سمت هدفشان گام بردارند. در محیط کار و تحصیل همیشه مهلتی برای ارائه کار و تکلیف وجود دارد. افراد این گروه باید راهی پیدا کنند تا زمان خود را مدیریت کنند، کارهای لازم را انجام بدهند و موفقیت تحصیلی و حرفهای خود را تضمین کنند.
۸. استراتژیهایی مفید برای کسانی که تیپ شخصیتی نوع B دارند
همه افراد دارای تیپ شخصیتی B شبیه به هم نیستند. با این وجود، میتوانید توصیههای زیر را بکار ببرید و بخشهایی از شخصیت خود که منحصر بفرد تیپ شخصیتی نوع B هستند را تغییر دهید.
از زمان خود به خوبی استفاده کنید
بیشتر اوقات داشتن نگرشی خونسردانه در زندگی میتواند در مدیریت استرس موثر باشد. اما وقتی اوضاع را آنقدر رها میکنید تا به جایی میرسد که احساس میکنید همیشه در حال دست و پا زدن هستید، خونسردیتان سازنده نیست. یک برنامه زمانبندیشده و ساختاریافته طراحی کنید. با این کار میتوانید کارهایتان را به موقع انجام بدهید و به وظایف خود متعهد بمانید. به این ترتیب، بدون اینکه نیاز باشد دقیقه ۹۰ دست و پا بزنید تا قبل از زمان موعد کار را به پایان برسانید، از فرآیند انجام کار لذت میبرید.
کارها را به تعویق نیندازید
افراد با تیپ شخصیتی B افرادی بیخیال و آسودهخاطر هستند. بیشتر آنها کارهایشان را تا دقیقه نود به تاخیر میاندازند. برای همین هم موعد تحویل کار را از دست میدهند یا کارشان را در آخرین لحظه تحویل میدهند. مراقب این ویژگی اخلاقی خود باشید. آن را مدیریت کنید تا بتوانید حضور خود در مسیر مورد علاقهتان را حفظ کنید و موعد تحویل مهمترین پروژهها را از دست ندهید.
نقاط قوت خود را به بقیه نشان بدهید
یکی از مشکلاتی که افراد دارای تیپ شخصیتی B با آن روبهرو میشوند این است که برخی اوقات تصویر ذهنی دیگران از آنها افرادی تنبل یا ناکارآمد است درحالیکه این گروه از افراد پیوسته در سکوت برای رسیدن به هدف خود کار میکنند. برای اینکه مطمئن شوید رییس و همکارانتان سختکوشی شما را همانطور که هست میبینند باید برخی اوقات سعی کنید نیاز افراد با تیپ شخصیتی نوع A را هم برآورده کنید. شاید احساس کنید شما را کنترل یا موشکافی میکنند اما ارائه گزارشهای منظم نشاندهنده پیشرفت شما و تحویل به موقع کار است.
برای خودتان هدف تعیین کنید
افراد داری تیپ شخصیتی نوع B روشنفکر، دارای ذهنهای باز و گسترده هستند. آنها دوست ندارند زمانبندی سفت و سخت یا هدفهای محدودی داشته باشند. زمانبندی یا مشخص کردن اهداف اگرچه برخی اوقات موفقیت آنها را محدود میکند اما به آنها کمک میکند اهداف خاصتری خلق کنند. اهدافی که این گروه افراد مشخص میکنند ممکن است در مقایسه با اهداف افراد تیپ شخصیتی نوع A کلیتر و برای درازمدت در نظر گرفته شده باشد. با این وجود، شما هدفی را برای شخصیت منحصر بفرد خودتان مشخص میکنید تا به سویش گام بردارید.
۹. راهکارهایی برای تعامل با فرد دارای تیپ شخصیتی نوع B
حتی اگر شما خودتان نوع B نیستید، احتمالا چند نفری از این گروه را میشناسید. شاید تیپ شخصیتی شما نوع A باشد و رویکرد نوع B برایتان کمی مایوسکننده به نظر برسد. این موضوع به ویژه در مورد مدیرانی صادق است که خودشان نوع A هستند و با کارمندان نوع B کار میکنند.
در اینصورت شما در کار فردی سختگیر و متمرکز هستید درحالیکه کارمند شما فردی بیخیال است و به نظر میرسد نظم و ترتیبی در انجام دادن کارهایش ندارد. به همین دلیل برخی اوقات اشتباها به افراد گروه B برچسبهایی مثل تنبلی زده میشود. اما حقیقت این است کاری که آنها انجام میدهند آنطور که شایسته است دیده نمیشود.
توصیه میکنیم در تعامل با افراد دارای تیپ شخصیتی B موارد زیر را به یاد داشته باشید:
او برنامهای دارد اما احتمالا این برنامه فقط در سرش است و مکتوب نیست
فرد تیپ A عاشق برنامهریزی کردن و درست کردن فهرستی از کارهایی است که باید انجام بدهد. فرد تیپ B در ذهن خودش یادداشت میکند چه کارهایی باید انجام بدهد. نداشتن برنامه مکتوب به این معنی نیست که این فرد خارج از باغ است.
فرد تیپ B عملکرد گروهی خوبی دارد
فرد تیپ شخصیتی B در ایدهپردازی گروهی عملکرد خوبی دارد. ایدههای خوبی از سرش بیرون میآید و آنها را با دیگران به اشتراک میگذارد. این افراد از شریک شدن موفقیت با دیگران خوشحال میشوند. برای آنها فرآیند همانقدر مهم است که نتیجه مهم است. آنها از خلاق بودن و کشف گزینههای موجودشان لذت میبرند. از نظر آنها، همکاری راهی برای نوآوری و مشارکت با افرادی است که ذهنهای مشابه دارند.
عجله کردن را دوست ندارد
فرد تیپ B بر اهمیت هر یک ثانیه در تضمین حداکثر بهرهوری تمرکز نمیکند. او برای کار کردن روی پروژهها با سرعت مخصوص خودش به زمان و فضا نیاز دارد.
کلام آخر
به یاد داشته باشید روش شناسایی افراد بر اساس تیپ شخصیتی نوع A و B فقط یک طرز فکر در مورد شخصیت است. شاید این رویکرد در طبقهبندی انواع شخصیتها از دقت بالایی برخوردار نباشد. سایر تئوریهای شخصیتی شخصیت را به ابعاد دیگری از جمله ویژگیهای اخلاقی، وجدان، روانرنجوری و باز بودن در برابر تجربیات زندگی تقسیم میکنند.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – فاطمه یحی
منبع:verywellmind
تیپ شخصیتی نوع B (ب): ۹ نکته بسیار مهم درباره شخصیت نوع B
برچسب ها تیپ شخصیتی Aتیپ شخصیتی Dتیپ شخصیتی نوع Bشخصیتشخصیتی
- مطلب قبلی ۷ راه موثر برای افزایش زمان ماندگاری کاربر در سایت
- مطلب بعدی درمان یبوست با آبمیوه: ۶ نکته درباره مصرف آبمیوه برای مقابله با یبوست