۴ تمرین خودآگاهی و مراقبه که احساس باشکوهی به شما میدهند
همه چیز در زندگی- از جمله کار و تعهدات شخصی- به شیوهی کارکرد مغز شما بستگی دارد. امروزه بیشتر ما تحت تاثیر استرس هستیم. استرس تاثیری منفی بر سلامت جسمی و ذهنی ما وارد میکند. بسیاری از افراد معتقد هستند که آنچنان که باید به مسالهی استرس پرداخته نشده است. وقتی ما استرس داریم، انرژی منفی ما را احاطه میکند و ما توانایی تفکر منطقی و نیروی استدلال خود را از دست میدهیم. خبر خوب اینکه میتوانیم با تمرین خودآگاهی و مراقبه اوضاع را بهبود ببخشیم.
خودآگاهی عبارت است از:
” توانایی ذاتی انسان برای اینکه حضور کامل داشته باشد و آگاه باشد که در لحظهی اکنون در کجا و مشغول انجام چه کاری است. خودآگاهی یعنی واکنش نشان ندادن محض یا غرق نشدن در آنچه پیرامون ما در حال وقوع است“.
خودآگاهی به شما کمک میکند تا فراتر از یک موقعیت خاص بروید و انرژی مثبت را به زندگیتان وارد کنید. سوالی که در اینجا مطرح میشود این است: فردی که فاقد خودآگاهی باشد یا اصطلاحا سطح خودآگاهی او صفر باشد، چه کار خواهد کرد؟
آیا چنین شخصی باید تمام عمرش را در درد و رنج به سر ببرد؟ لزوما نه! انسان میتواند خودش را آموزش بدهد، به فردی خودآگاه تبدیل شود و مسئولیت زندگیاش را بر عهده بگیرد. اینجاست که مراقبه نقش مهمی بازی میکند.
بر هیچ کس پوشیده نیست که مراقبه قادر است استرس را به مقدار قابلتوجهی کاهش دهد. تحقیقات ثابت کردهاند که علاوه بر این، مراقبه فواید نورولوژیکی مشخصی هم دارد. مراقبه میتواند مغز و شیوهی عملکرد مغز را تغییر بدهد.
به عبارت دیگر، با تمرین مراقبه به روش صحیح انسان قادر است به فردی خودآگاه تبدیل شود و زندگی خود را به پدیدهای شکوهمند و بینظیر بدل کند. شوان آکور- کارشناس برجستهی دنیا در حوزهی ارتباط بین شادی و موفقیت- میگوید:
” ما فقط با انجام یک تمرین دو دقیقهای( مراقبه) به مدت 21 روز پیوسته قادر هستیم سیمکشی مغز خود را از نو بسازیم؛ این کار به مغز ما کمک میکند تا به شیوهای مثبتتر و موفقتر عمل کند. “
برخی از مهمترین تاثیرات مراقبه و خودآگاهی عبارتند از:
- تقویت عملکرد مغز
- تقویت تفکر خلاقانه
- کاهش اضطراب و استرس
- افزایش احساس دلسوزی و همدلی
تمرین خودآگاهی و مراقبه
بیشتر آدمها در ذهن خود درگیر گذشتهشان هستند، احساس پشیمانی میکنند و نگران آینده هستند تا حدی که تجربهی بودن در لحظهی اکنون را از دست میدهند؛ اکنونی که زندگی را زیبا و دلپذیر میسازد.
مراقبه به شما کمک میکند تا یک زندگی آگاهانه، معنادار و شاد برای خودتان بسازید. در اینجا به شما یاد میدهیم چطور سفر معنوی خود به سمت خودآگاهی و زیستن یک زندگی آگاهانه را شروع کنید:
مطلب مرتبط: آموزش مدیتیشن در خانه: ۷ گام مراقبه برای آرام کردن ذهن
۱.تنفس عمیق
تنفس و دم و بازدم عمیق سیستم عصبی پاراسمپاتیک شما را فعال میکند و این سیستم قادر میشود آرامش را در شما برقرار کند. دم و بازدم عمیق ضربان قلب و فشار خون را به سرعت و به شیوهای موثر کاهش میدهد.
در ابتدای این تمرین ممکن است دمهای شما طولانیتر از بازدمها باشند. اما همچنان که به تدریج به آرامش میرسید، بازدمها طولانیتر میشوند. این یعنی بدن به وضعیت ” استراحت و هضم” رسیده است و به این ترتیب، بدن از درون آرام میشود.
چشمان خود را ببندید و نفسی عمیق بکشید. تا عدد 4 بشمرید و نفس را درون سینه فرو بدهید. سپس 8 شمارهی دیگر بشمرید و نفس را بیرون بدهید. وقتی به این شکل نفس کشیدن را تمرین میکنید، فقط روی نفسهای خود تمرکز کنید نه هیچ چیز دیگر. در هنگام بازدم، تصور کنید که استرس از بدن و ذهن شما خارج میشود.
صبح زود بهترین زمان برای تمرین دم و بازدم عمیق است. بااینوجود می توانید هر زمان از روز این تمرین را انجام بدهید. در ابتدا ممکن است تمرکز کردن برایتان سخت باشد اما با تمرین مداوم و منظم می توانید خودتان را به خوبی آموزش بدهید.
تمرین دم و بازدم عمیق، علاوه بر اینکه استرس را کاهش میدهد به شما کمک میکند تا نیروی تمرکزتان را افزایش بدهید.
مطلب مرتبط: ۳۰ بهترین تکنیک برای درمان اضطراب با مدیتیشن
۲. تمرین خودآگاهی و مراقبه دویدن
خیلیها نمیدانند که میتوانند در هنگام دویدن نیز مراقبه کنند. همانطور که مراقبه به شما کمک میکند تا ارتباطی میان ذهن و جسم برقرار کنید، دویدن هم به شما کمک میکند تا به چنین وضعیتی دست یابید. در هنگام دویدن ما به بدن خود گوش میدهیم تا به هدفهای بعدی خودمان دست یابیم. برای دویدن آگاهانه به شیوهی زیر عمل کنید:
- روی تنفس خود تمرکز کنید.
- به وضعیت بدنی خودتان توجه کنید. مطمئن شوید که پاهایتان را در جای درستی میگذارید، بدن خود را در زوایهی درستی خم میکنید، مراقب چیزهای اطرافتان باشید تا به آنها آسیب نزنید.
- با خودتان( نه با دیگران) رقابت کنید تا توانایی و استقامت خود را افزایش بدهید. دویدن به شما کمک میکند تا ذهن و جسم خود را از حیث زمانی با هم منطبق کنید. وقتی دویدن آگاهانه را تمرین میکنید، قادر هستید سلامتی و استقامت خود را بهبود ببخشید و خودتان را برای چالشهای پیشرو آماده میکنید.
۳. تمرین خودآگاهی و مراقبه اسکن بدن
مراقبهی اسکن بدن موجب آرامش کل بدن شما میشود و شما را از قسمتهای مختلف بدنتان آگاه میکند؛ بخشهایی که دردهای ناخودآگاه در آنجا قرار دارد. با این روش قادر میشوید بدون اینکه چیزی را تغییر بدهید، احساس هر قسمت از بدن خود را تجربه کنید.
کارشناسان مراقبه اسکن بدن را این طور تعریف میکنند:
روشی برای ارتباط برقرار کردن با بدن، رها کردن احساس نیاز و آزاد کردن عواطف سرکوبشده.
تحقیقات هم نشان میدهند که استفاده از مراقبهی اسکن بدن در تمرین خودآگاهی مشکلات خواب را کاهش میدهد و علائم خستگی و افسردگی را بهبود میبخشد.
مراقبهی اسکن بدن را میتوانید در حالت خوابیده، نشسته یا در هر حالت دیگری انجام بدهید. خودتان را در وضعیت راحتی قرار بدهید. چشمهایتان را ببندید و اجازه دهید تا چند دقیقهای بگذرد و آرامش در شما برقرار شود. در هنگام انجام این تمرین نفس کشیدن را فراموش نکنید.
حالا آگاهی خودتان را وارد حواس گوناگون بدنتان کنید. از پاهای خود شروع کنید. دقت کنید وقتی پاهایتان روی زمین قرار گرفته است چه احساسی در آنها تجربه میکنید. در صورت بروز هر گونه ناراحتی یا احساس ناخوشایند، نفس عمیقی بکشید و نفس را به آرامی بیرون بدهید تا این ناراحتی و احساس ناخوشایند از بدن شما خارج شود.
به تدریج به سمت پشت خود به بالا حرکت کنید. دقت کنید حالا که روی چمن دراز کشیدهاید یا روی صندلی نشستهاید در ناحیهی کمر و پشت خود چه احساسی دارید. روی هر یک از اندامها و اعضاء بدن خود تمرکز کنید. هر زمان که احساس ناراحتی یا احساسی ناخوشایند را تجربه کردید، نفس عمیقی بکشید و با بیرون دادن نفس خود بار دیگر آرامش را به دست بیاورید.
فواید اصلی مراقبه اسکن بدن عبارتند از:
- بهبود تمرکز
- افزایش آگاهی از خودتان و محیط پیرامونتان
- برقراری ارتباطی متفاوت با تجربهی کنونی شما
- بودن در لحظهی حال و عدم نگرانی دربارهی گذشته یا آینده
۴. گوش دادن و نه فقط شنیدن
آیا تفاوت بین شنیدن و گوش دادن را میدانید؟
شنیدن یعنی دریافت کردن صداها یا اطلاعاتی از طریق گوشها.
در هنگام شنیدن نیازی نیست به آنچه میشنوید توجه کنید. اما گوش دادن عملی است که در آن صددرصد به چیزی که میشنوید توجه میکنید. وقتی کسی به شما گوش میدهد، احساس خاص بودن و محترم بودن را تجربه میکنید. وقتی شما هم به دیگران گوش میدهید آنها چنین احساسی را تجربه میکنند. به این ترتیب، پیوند بین شما بهتر میشود.
وقتی شنیدن به منظور مراقبه تمرین میشود، به شما کمک میکند تا بدون هر گونه قضاوتی و با ذهنی باز از محیط پیرامون خود آگاه شوید.
مثلا وقتی به سخنرانیهای انگیزشی گوش میدهید، به خودتان اجازه ندهید آنچه میشنوید یا اینکه چطور چنین چیزی میتواند زندگیتان را تحت تاثیر قرار بدهد را قضاوت کنید. فقط چشمهایتان را ببندید و هر یک از ابعاد این سخنرانی را بررسی کنید.
این تجربه به شما کمک میکند تا نیروی تمرکز و ارتباطات خود را بهبود بدهید. وقتی شما به همسر یا پدر یا مادر بهتری تبدیل بشوید قادر خواهید بود به رئیس یا کارمند بهتری هم تبدیل بشوید. وقتی شما واقعا به دیگران گوش میدهید، در موقعیت بهتری قرار میگیرید و قادر هستید بهتر با دیگران همدلی کنید یا راهحلهای بهتری به آنها ارائه بدهید.
نتیجهگیری
خودآگاهی میتواند کیفیت کلی زندگی شما را بهبود بدهد. خودآگاهی به شما کمک میکند تا به انسان بهتری تبدیل بشوید. شما میتوانید با تمرین مداوم، خودآگاهی را در خود نهادینه کنید.
پس اگر در این لحظه فاقد خودآگاهی هستید، تمرینهای بالا را امتحان کنید تا خودآگاهی کسب کرده یا میزان خودآگاهی خود را بالا ببرید. خودآگاهی به شما کمک میکند تا احساسات خود و واکنشهای مغزتان در موقعیتهای مختلف را بهتر کنترل کنید.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – فاطمه یحیی
منبع: wealthygorilla
۴ تمرین خودآگاهی و مراقبه که احساس باشکوهی به شما میدهند
برچسب ها تمرین خودآگاهی و مراقبهخودآگاهیخودآگاهی و مراقبهمدیتیشنمراقبه
- مطلب قبلی ۹ عادت شغلی منحصر به فرد که بسیار کارآمد و موفق شوید
- مطلب بعدی ۱۷ روش کنار آمدن با مردان بی احساس و بی عاطفه