۱۲ تاثیر غم و غصه بر بدن و روش کنار آمدن با آن
بسیاری از مردم به اشتباه معتقدند که غم و اندوه یک احساس واحد است، در حالی که غم و اندوه عادی در واقع یک واکنش قدرتمند، چند وجهی و غالباً غیرقابل کنترل است که بشر پس از یک واقعه دردناک یا آسیبزا مانند مرگ یک عزیز تجربه میکند. به عبارت دیگر، غم و اندوه میتواند نه تنها از نظر عاطفی بلکه از نظر جسمی، روحی و حتی معنوی بر ما تأثیر بگذارد. در ادامه این نوشتار با ما همراه باشید تا ۱۲ تاثیر غم و غصه بر بدن و روش کنار آمدن با آن را بدانید.
از دست دادن یک عزیز به دلیل مرگ، ناخواسته ما را به طوفانی از درد تبدیل میکند که اغلب احساس طاقتفرسا و گریزناپذیری بر وجودمان مستولی میشود. در طول این مدت، واکنشهای غم و اندوه جسمی معمول میتواند شامل هر یک از موارد زیر، به صورت جداگانه یا همزمان باشد.
تاثیر غم و غصه بر بدن
۱. مشکلات گوارشی
افراد سوگوار و ناراحت اغلب در سیستم گوارشی خود دچار مشکلات موقتی مانند یبوست، اسهال، درد معده، احساس خالی بودن معده، ضعف یا حالت تهوع میشوند.
۲. توانایی رانندگی
نشستن پشت فرمان یک وسیله نقلیه همیشه به تمرکز فوقالعادهای نیاز دارد، اما کسانی که با غم و اندوه دست و پنجه نرم میکنند ممکن است نقص این مهارتها را تجربه کنند، خواه خودشان هم متوجه این نقص باشند و خواه نباشند.
این علائم اختلال در مهارتهای حرکتی ممکن است عدم توانایی در تمرکز یا توجه باشد. فرد زمان واکنش (ها) نسبت به محرکهای خارجی یا موقعیتها در جاده کندتر میشود؛ یا واکنشهای احساسی غیرمنتظره پشت فرمان دارد، مانند گریه کردن یا مشکلاتی که توانایی رانندگی ما را به لحاظ جسمانی مختل میکنند.
مطلب مرتبط: غلبه بر افسردگی و ناراحتی با ۱۵ راه ساده
۳. کمبود انرژی
غم و اندوه فشار زیادی روی هر کسی وارد میکند و همانطور که در بالا گفته شد، آسیبهایی به بدن ما وارد میکند. آدمهای اندوهگین بنا به دلایل متعددی، از جمله عادات غذایی ضعیف و اختلال در خواب، غالباً سطح انرژی پایین، احساس خستگی یا ضعف در عضلات را تجربه میکنند.
۴. بیماری
استرس از دست دادن یکی از عزیزان میتواند سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف یا سرکوب کند، اتفاقی که شما را مستعد ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا میکند. به علاوه، افرادی که دارای یک بیماری مزمن هستند ممکن است بدتر شدن علائم را تجربه کنند.
۵. مشکلات فیزیکی کوچک
برخی از کسانی که سوگوار بودهاند علاوه بر اثرات جسمی، دهان خشک، حساسیت صدا، لرزش یا احساس لرزش، گرفتگی در گلو یا قفسه سینه، تنگی نفس و افزایش علائم آلرژی را گزارش کردهاند.
۶. عصبی بودن
احساس عصبی بودن یا اضطراب داشتن اغلب خود را با علائم جسمی نشان میدهد، از جمله ضربه زدن با انگشتان، گام برداشتن به جلو و عقب، بی نظمی، ناتوانی در نشستن و استراحت در یک مکان به مدت طولانی، تعریق دست و پا، یا احساس گزگز یا بیحسی در دستها و پاها.
۷. درد یا ناراحتی
بدن ما واقعاً شگفتانگیز است و علیرغم پیشرفتهای فراوان در علم و پزشکی، ما هنوز پیوندهای خارقالعاده درون”بدن انسان” را به طور کامل درک نمیکنیم. با این حال، میدانیم که مغزمان میتواند واکنشهای بدنی واقعی را نسبت به چیزهای واقعی یا تصوری که درک میکنیم، تحریک کند، مانند دردی که پس از قطع عضو در یک «اندام خیالی» احساس میشود یا دردی که فرد در هنگام سوگواری احساس میکند.
به همین ترتیب، تجربه سوگواری برای یک مرگ میتواند احساس واقعی درد یا ناراحتی در بدن ما ایجاد کند، مانند سردرد یا میگرن، درد قلب، سنگینی در اندامها، درد در ناحیه گردن، پشت، یا مفاصل اسکلتی یا درد عضلانی کلی.
علاوه بر این، یک مطالعه نشان داد افرادی که در معرض خطر بیماری قلبی عروقی هستند ممکن است در روزهای پس از مرگ یک فرد مهم، خطر حمله قلبی را تجربه کنند.
۸. خواب خیلی کم
مشکل در به خواب رفتن در شب یا بیخوابی کامل میتواند فرد غمگین را از مزایای بهبودی خواب خوب شبانه محروم کند.
این کمبود خواب میتواند در ظاهر این فرد تأثیر بگذار ، مثلا اینکه زیر چشمهایش پف یا حلقههای تیره ایجاد کند. علاوه بر این، کمبود خواب کافی به دلیل غم و اندوه اغلب بر هماهنگی جسمانی فرد، عملکرد و واکنش مغزی / شناختی و فشار خون او تأثیر میگذارد.
۹. خواب خیلی زیاد
در حالی که خواب ضرورت زیادی برای سلامت انسان دارد، خوابیدن بیش از حد در یک ساعت یا در طول روز، در واقع میتواند انرژی شما را کم کند و سبب شود که سست و بیحال باشید.
متأسفانه ، خوابیدن مانند “پناهگاهی” است که غالباً به عزاداران کمک میکند تا به طور موقت از درد غم و اندوه نجات پیدا کنند، بنابراین صرف نظر از اینکه یک فرد داغدار به طور طبیعی بیش از حد بخوابد یا خواب زیادی نداشته باشد، بسیاری از افراد که در سوگ مرگ عزیزشان هستند، زیاد میخوابند اما زمانی که بعد از چندین ساعت خواب بیدار میشوند احساس آرامش و طراوت ندارند.
۱۰. افزایش وزن
در روزها، هفتهها و ماههای پس از مرگ، افراد اغلب چند کیلویی اضافه وزن پیدا میکنند.
از جمله دلایل این اضافه وزن میتواند ورزش نکردن در طول مدت بعد از سوگ عزیزشان باشد. در واقع اندوه سبب میشود که آنها سلامتی و مراقبت از خودشان را فراموش کنند. پرخوری، بیرون غذا خوردن، مصرف فزاینده غذاهای ناسالم مثل هله هوله و فست فود و/یا دوری از عزیزانی که معمولا ما را به خوردن غذای سالم تشویق میکنند.
۱۱. کاهش وزن
هنگام سوگواری برای مرگ، بسیاری از آدمها نمیتوانند وعدههای غذایی منظم خود را داشته باشند، یا اصلا چیزی نمیخورند.
به ویژه در طی چند روز اول یا هفته (های) اول پس از مرگ، عزاداران سرشان شلوغ پذیرایی از میهمانان و رسیدگی به امور دیگر است. به همین دلیل یا در اثر عدم اشتهای ناشی از احساس غم و اندوه، فرد ممکن است غذای کافی نخورد.
علاوه بر این، کاهش وزن ممکن است ناشی از کمبود انرژی برای پختن یک وعده غذای مناسب در خانه باشد.
۱۲. ناراحتی مربوط به دما
هنگام کنار آمدن با اندوه، غیر معمول نیست که در زمانهای مختلف بیش از حد احساس گرما یا احساس سرما داشته باشید، حتی اگر توضیح آشکاری وجود نداشته باشد. این علائم جسمی ممکن است شامل تعریق بیش از حد معمول، لرز یا تعریق شبانه هنگام خواب باشد.
کنار آمدن با اثرات جسمی غم و اندوه
متأسفانه، هیچ روشی برای از بین بردن یا جلوگیری از تأثیرات جسمانی که ممکن است پس از فقدان عزیزتان تجربه کنید وجود ندارد. غم و اندوه هرچند دشوار و غالباً دردناک است، اما واکنشی طبیعی و ضروری به مرگ یک عزیز محسوب میشود و اکثر مردم با گذشت زمان شاهد کاهش اثرات جسمی ناشی از غم و اندوه خواهند بود.
اگر هر یک از اثرات جسمی که تجربه میکنید به مرور فروکش نکرد یا احساس غیرقابل تحملی داشتید، باید با پزشک یا ارائهدهنده خدمات بهداشتی مشورت کنید، به ویژه اگر درد یا ناراحتی جسمی، مشکلات گوارشی، وخیم شدن بیماری یا آنفولانزا و اختلالات مزمن را به طور مداوم تجربه میکنید.
علاوه بر این، مهمترین راه برای اینکه بتوانید در هنگام عزاداری به خودتان کمک کنید، مراقبت از خود و نیازهایتان است. بسیاری از تأثیرات جسمی غم و اندوه که در این نوشتار ذکر شد، ناشی از عدم گوش دادن به پیامهای بدنمان و انجام ندادن عادات سالمی است که معمولا داشتهایم. در اینجا چند روش میبینید که در صورت فقدان عزیزتان میتوانید برای مراقبت از خودتان به کار ببندید:
۱. هیدراته بمانید
در طول روز مقدار زیادی آب بنوشید و از مصرف الکل خودداری کنید، این ماده به عنوان ادرارآور عمل میکند و میتواند بدن شما را کم آب کند.
۲. ورزش کنید
اگر قبل از مرگ عزیزتان مرتباً ورزش میکردید، سعی کنید همان روال را تا حد ممکن ادامه دهید. و اگر سبک زندگی کم تحرکی داشتید، هر روز مدتی را برای ورزش کردن اختصاص بدهید، مثلاً سگتان را برای پیادهروی ببرید، دوچرخه سواری سوار کنید یا از دوستتان بخواهید با شما در پارک محلی یا مرکز خرید قدم بزند.
حتی ورزش سبک روزانه میتواند به شما برای بهبود اوضاع خوابتان کمک کند، در رفع سفتی یا ناراحتی عضلات موثر باشد و اغلب میتواند روحیهتان را بهبود بدهد.
۳. غذای مناسب بخورید
همانطور که در بالا ذکر شد، افرادی که دچار سوگواری هستند، اغلب برای خوردن غذا مشکل دارند حتی اگر پیشتر مشکلی در این رابطه نداشتهاند. در چنین شرایطی اگر روال معمول صبحانه، ناهار و شامتان دچار تداخل شدهاست، در طول روز چند وعده غذایی کوچک بخورید.
علاوه بر این، غذاهایی که مصرف میکنید باید از مواد غذایی سالم و مغذی تشکیل شده باشد، نه فست فود یا غذاهایی که ارزش غذایی مناسبی ندارند. اگر وقت و انرژی کافی برای خرید مواد غذایی ندارید، از یکی از دوستان یا اعضای خانوادهتان بخواهید که این کار را برایتان انجام بدهد.
۴. استراحت کنید
هرچند غم و اندوه به طور معمول الگوی خواب طبیعی ما را مختل میکند، اما استراحت اهمیت زیادی دارد. تا جایی که ممکن است، سعی کنید یک برنامه منظم خواب و بیداری ایجاد کنید. استفاده از عوامل حواسپرتی را مانند تلویزیون، آیپد یا تبلت و تلفن همراه را به حداقل برسانید. و اتاق خوابتان را تاریک نگه دارید. علاوه بر این، سعی کنید حداقل 3 ساعت قبل از مصرف خواب از نوشیدنیهای کافئیندار پرهیز کنید.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – سارا فیضی
منبع: verywellmind
۱۲ تاثیر غم و غصه بر بدن و روش کنار آمدن با آن
- مطلب قبلی ۹ نکته درباره علت، درمان و پیشگیری از نوسان فشار خون
- مطلب بعدی ۱۰ حقیقت شگفت انگیز درباره شخصیت انسان