۱۰ تاثیر استرس بر سلامتی که بسیار عجیب و غریب است
تاثیر استرس بر سلامتی بر هیچکس پوشیده نیست و استرس در تمام ابعاد زندگی انسانها گسترش یافته است. تمام آن چیزی که در زندگی شما در جریان است- کار، خانواده، تلاش برای رسیدن به تناسب اندام یا حفظ آن و مواردی از این قبیل- میتوانند بر استرس شما اضافه کنند- حتی اگر عامل بهوجود آورنده این استرس عاملی سازنده و مثبت باشد. جان مک گریل- هیپنوتراپیست بالینی ساکن لس آنجلس و نویسنده کتاب ” اثر مرکب: راه مستقیم شما به تحول و نیروی فردی” میگوید: ” استرس یک پاسخ فیزیولوژیکی و احساسی به تهدید و ترس است”.
مسئله اینجاست که جامعه مدرن غالبا استرس مزمن و طولانی مدتی را بهوجود میآورد که میتواند هم برای ذهن و هم جسم مخرب و ویرانکننده باشد. تاثیرات استرس مزمن به شیوههای عجیب و غریبی نشان داده میشود. این مطلب را بخوانید تا با ۱۰ تاثیر استرس بر سلامتی که بسیار عجیب و غریب است آشنا شوید.
۱.استرس روند ریکاوری بعد از یک تمرین سخت را کند میکند
بر طبق مطالعهای که در ژورنال تحقیقات قدرت و آمادهسازی منتشر شده است، سطوح بالای هورمونهای استرس که در سیستم دفاعی شما در جریان هستند فرآیند بهدست آوردن نیروی تازه پس از یک تمرین پرقدرت ورزشی را سخت تر میکنند. این مطالعه به ارزیابی ارتباط بین استرس ذهنی دریافت تجربه شده و ریکاوری پس از تمرین در بین ۳۱ دانشجو پرداخت و به این نتیجه رسید که ریکاوری تجربه شده در بین دانشجویانی که سطوح بالایی از استرس را احساس کرده بودند سخت تر از سایر دانشجویان بوده است.
در این تحقیق از دانشجویان خواسته شد تا کیفیت ریکاوری خود را بر اساس ۳ شاخصه انرژی، احساس خستگی شدید و احساس درد ارزیابی کنند. جی جی ویرجین- مربی تناسب اندام معروف، متخصص تغذیه و نویسنده کتاب ” رژیم غذایی ویرجین” میگوید: ” از آنجایی که سطوح بالای کورتیزول بافت ماهیچهای را تجریه کرده و چربی ذخیره میکند، استرس مزمن و شدید این هورمونها را در سطح بالا نگه میدارد و باین ترتیب موجب تاخیر در روند ریکاوری پس از تمرین ورزشی میشود”. بنابراین برای سرعت بخشیدن به فرآیند ریکاوری بهتر است که بین تمرینهای ورزشی قدرتی و شدید خود یک کلاس یوگا را هم قرار بدهید.
مطلب مرتبط: انواع استرس:۷ نوع استرس و ۹ روش مقابله با استرس
۲. استرس موجب آشفتگی و بهم ریختگی در حافظه میشود
اخیرا مطالعهای انجام شده که برطبق نتایج بهدست آمده از آن هنگامی که شما برای به موقع رسیدن به قرار ملاقات از پیش تعیین شده خود احساس استرس و نگرانی را تجربه میکنید، تلاش برای به یاد آوردن اینکه کلیدهای ماشین خود را کجا گذاشته بودید هم سخت تر خواهد شد. این تحقیق نشان میدهد که استرس تغییراتی را در مغز بهوجود میآورد که میتوانند عواقبی طولانی- مدت در عملکرد ذهن به همراه داشته باشند. تحقیق دیگری که در دانشگاه آیووا انجام شده است سطوح بالای استرس را با تغییرات موجود در مرکز حافظه کوتاه- مدت مغز موشهای سالخورده تر مرتبط میداند. ویرجین میگوید: ” استرس میتواند حافظه شما را تیره کرده و باین ترتیب به یاد آوردن چیزهای ساده به مانعی سخت تبدیل میشود”. برای رفع استرس و کمک به حافظه خود بهتر است که پیاده روی آرامش بخش را در برنامه هایتان قرار دهید.
تاثیر استرس بر سلامتی ۳: استرس موجب افزایش وزن میشود
آیا استرس میتواند شما را چاق کند؟ ظاهرا که اینگونه است. برطبق نتایج تحقیقی که در نشریهای بنام چاقی منتشر شد و به بررسی ۵۰۰۰ نفر در مدت ۵ سال پرداخته بود، استرس فیزیولوژیکی- شامل ماجراها و حوادث زندگی و استرس تجربه شده- با افزایش وزن در ارتباط است و هیچ تاثیری بر کاهش وزن ندارد. پاملا پیک- مشاور علمی ارشد مرکز عوامل موثر در سلامت رفتاری و نویسنده ” اصلاح گرسنگی” میگوید: ” افراد وقتی احساس استرس را تجربه میکنند به مصرف غذاهای شیرین، چرب و شور تمایل پیدا میکنند”. بعلاوه، تحقیقات نشان میدهند که مصرف غذاهای چرب در هنگام بالا بودن سطوح کورتیزول ( مثل زمانی که شما استرس را تجربه میکنید) در واقع متابولیسم شما را پایین میآورد. غذاهایی فست فودی را با گزینههای سالم تر جایگزین کنید و مواد غذایی بیارزش و اعتیادآور را از خود دور کنید.
مطلب مرتبط: انواع استرسها : شما چه نوع استرسی دارید؟
۴. استرس موجب شب بیداری میشود
استرس ناشی از مسائل کاری یا ماجراها و حوادث زندگی باعث میشود که تمام شب در رختخواب غلت بزنید و خواب آرام را از شما میگیرد. این نوع کمبود خواب با برخی موارد مرتبط با سلامتی شما از جمله افزایش خطر بیماریهای قلبی و مرض چاقی و تهدید سیستم ایمنی بدن در ارتباط است. ویرجین میگوید: مسئله اینجاست که این یک چرخه معیوب است که در آن بیخوابی موجب تشدید استرس و افسردگی در شما شده و پس از آن هم شب بیداری و بیخوابیهای بعدی به سراغتان خواهد آمد. ۳۰ دقیقه ورزش روزانه در ۴ یا ۵ روز هفته برایتان خواب بهتر و از بین رفتن استرس را به همراه خواهد داشت.
۵. استرس سیستم ایمنی شما را ضعیف میکند
مطالعهای که در نشریه بولتن روانشناسی منتشر شد نیز نشان داد که استرس شدید عملکرد سیستم ایمنی شما را پایین آورده، دفاع دربرابر ویروسها و میکروبها را برای شما سخت تر میکند. این مطالعه به گونهای شگفتانگیز نشان میدهد که استرس کوتاه- مدت( از جمله واکنش ناگهانی به وضعیت مرگ و زندگی) تغییرات مفیدی را در سیستم ایمنی بهوجود میآورد. اما استرسهای شدیدتر تاثیرات منفی بزرگتر و بیشتری بر سیستم ایمنی بدن دارند بطوریکه پژوهشگران بر این باور هستند که این تاثیر میتواند در نتیجه تغییرات هورمونی باشد. گوش دادن به موسیقی آرامش بخش میتواند در کاهش تاثیرات این نوع استرس موثر باشد.
تاثیر استرس بر سلامتی ۶: استرس ریزش مو را تحریک میکند
رابرت دورین- کارشناس ترمیم مو در نیویورک- اظهار میدارد که یک سانحه یا ماجرای استرس زا میتواند ریزش مو را برای دو تا سه ماه پس از آن در فرد به همراه داشته باشد. تلوژن افلوویوم شرایطی است که تحت تاثیر استرس بهوجود آمده و در چنین شرایطی مرحله رشد مو قبل از زمان مقرر به مرحله استراحت تغییر پیدا کرده و باین ترتیب نازک شدن تارهای مو را به همراه خواهد داشت. عوامل استرس زای روانی یا فیزیکی مثل افسردگی، اضطراب و نگرانی، بیخوابی و بیماریهای مزمن و شدید همگی میتوانند در تحریک تلوژن افلوویوم موثر باشند. خوشبختانه، آسیب حاصل از این شرایط مداوم و همیشگی نبوده و با از بین رفتن استرس بهبود پیدا میکند.
تاثیر استرس بر سلامتی ۷: استرس به عملکرد جنسی آسیب میزند
استرس همچنین میتواند روابط جنسی شما را تحت تاثیر قرار بدهد. محمد میرزا- متخصص سلامت مردان و سازنده وبسیایت erectiledoctor.com میگوید: استرس باعث میشود که مرد دیگر تمایلی به برقراری رابطه جنسی نداشته باشد. احساس استرس درمورد نزدیکی و رابطه جنسی نیز منجر به اظطراب در عملکرد فرد میشود. استرس همچنین تغییرات هورمونی و شیمیایی را به همراه داشته و باین ترتیب موجب تشدید مشکلات جنسی به شکل اختلال نعوظ و سردمزاجی میشود. اضطراب عملکردی ناشی از اضطراب را میتوان به کمک یک درمانگر جنسی متخصص و ماهر یا متخصص سلامت مرتبط با مسئله اختلال نعوظ در مردان مدیریت کرد.
مطلب مرتبط: خلاص شدن از شر استرس به ۵ شیوه ارزان
۸. استرس توان بینایی شما را تحت تاثیر قرار میدهد
چشمها نیز تاثیر استرس را دریافت میکنند. مشکلات چشمی مرتبط با استرس از انقباضات پلکها تا کوری هیستریک متفاوت هستند. در وضعیت کوری هیستریک لازم است که علت اصلی استرس تعیین و شناسایی شود. علاوه بر حذف علت استرس، استفاده از کمپرس گرم و سرد یا نوشیدن آب تونیک که حاوی کینین است نیز میتواند در بهبود وضعیت این بیماری موثر باشد. در موارد نادر و کمیاب درصورتیکه این وضعیت به مدت چند هفته ادامه پیدا کند لازم است که معاینات بیشتری توسط پزشک انجام شود.
تاثیر استرس بر سلامتی ۹: استرس موجب بروز دیابت نوع دوم میشود
خطر ابتلا به دیابت نوع دوم در مردانی که تحت فشار استرس قرار دارند بطور قابل توجهی بیشتر از مردانی است که از استرس به دور هستند. در مطالعهای که در این خصوص انجام شد، بیش از ۶۸۰۰ مرد مورد بررسی قرار گرفتند و میزان استرس آنها در یک مقیاس ۶ درجهای بر اساس فاکتورهایی مثل رنجش و آزردگی، اضطراب و نگرانی و شرایط کار و خانه مورد ارزیابی قرار گرفت. خطر ابتلا به دیابت در مردانی که استرس همیشگی در محیط کار یا خانه در ۱ تا ۵ سال گذشته را گزارش کرده بودند ۴۵ درصد بیشتر از سایر شرکتکنندگان بود. برای جلوگیری از تاثیر استرس بر سلامت شما باید چگونگی ایجاد سازگاری، انعطافپذیری و تغییر را یاد بگیرید. اگر راهی برای انعطافپذیری ندارید باید شیوههای تغییر نگرش خود به موقعیت موجود را فرا بگیرید.
۱۰. استرس تحریککننده حملات آلرژیک است
طبق مطالعهای انجام شده در دانشگاه اوهایو، افزایش علائم و نشانههای آلرژی را میتوان با شغل جدید یا استرسهای موجود در فضای خانه مرتبط دانست. در این مطالعه ۱۲ هفتهای ۱۷۹ بیمار مورد بررسی قرار گرفتند و افزایش ناگهانی آلرژی در نتیجه بالا رفتن استرس روزانه مشاهده شد. در یک گروه پر استرس نیز مشاهده شد که در طول ۲ دوره ۱۴ روزه علائم آلرژیک ۶۴ درصد افزایش پیدا کرده است. انجام مدیتیشن مرتب و منظم میتواند در کاهش استرس موثر باشد.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – فاطمه یحیی
منبع: livestrong
۱۰ تاثیر استرس بر سلامتی که بسیار عجیب و غریب است
برچسب ها livestrongاسترستأثیر استرستأثیرات عجیب و غریب استرستاثیر استرس بر سلامتیعجیب ترین هافاطمه یحیی
- مطلب قبلی ۵۳ درصد از مبتلایان به اچ آی وی در ایران زیر ۳۵ سال سن دارند
- مطلب بعدی خونریزی لثه: ۲۲ درمان خانگی برای رفع خونریزی لثه که بسیار موثر هستند
خیلی جالب بود متشکرم