۱۰ توصیه مفید برای بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی
آیا میدانستید ایجاد برخی تغییرات کوچک در سبک زندگی میتواند به کنترل علائم آرتریت روماتوئید یا همان روماتیسم مفصلی کمک کند؟ در این مقاله به ۱۰ توصیه مفید برای بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی دربارهی سبک زندگی اشاره میکنید که در کنترل علائم این بیماری کمکتان خواهند کرد. نکات و توصیههای زیر کمکتان میکنند با علائم درد مزمن مفاصل و خستگی شدید – که جزء علائم شایع آرتریت روماتوئید هستند – مقابله کنید.
توصیه های مفید برای بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی
۱. خوب غذا بخورید
خبر خوب! مواد غذایی سالم و خوشمزه، اگرچه روماتیسم مفصلی را درمان نمیکنند، برای سلامت کل بدن، از جمله مفاصل مفید هستند. در رژیم غذاییتان مقدار زیادی غلات کامل، سبزیجات، میوه، ماهی، و سایر انواع پروتئینهای کم چرب بگنجانید. برخی انواع خاص مواد غذایی ممکن است به درمان ورم مفصل کمک کنند، از جمله روغن ماهی، آجیل، و چای. از طرفی دیگر، مصرف قند و چربی اشباع شده را در رژیم غذاییتان محدود کنید، و همچنین، از مصرف هر گونه مادهی غذایی که به نظر ممکن است باعث وخیمتر شدن مشکلات مفاصلتان شود، خودداری کنید.
۲. همیشه فعالیت بدنی داشته باشید
فعالیتهای ورزشی باعث میشوند مفاصل به خوبی حرکت کنند، و همچنین، ماهیچههای اطراف مفاصل را تقویت میکنند. به علاوه، اگر لازم است وزنتان را کاهش دهید، ورزش برایتان مفید خواهد بود. با کاهش مقداری از وزن اضافهتان، فشار و استرس اضافه از روی مفاصلتان نیز کاهش مییابد. توصیه میشود به انجام ورزشهای هوازی (کاردیو)، تمرینات قدرتی، و انعطافپذیری بپردازید. برای انجام این ورزشها از یک متخصص فیزیوتراپی یا مربی با تجربهی ورزشی در خصوص آرتریت روماتوئید کمک بخواهید؛ وی میتواند برنامهی ورزشی مناسبی برایتان تهیه کند و نحوهی انجام صحیح این تمرینها را نیز به شما نشان دهد.
۳. استراحت کنید
با اینکه به فعالیت بدنی نیاز دارید، ولی زمانی را نیز برای استراحت اختصاص دهید. بیماری روماتیسم مفصلی میتواند بیش از اندازه خسته و فرسودهتان کند. هرگز بیش از حدتان ورزش یا سایر فعالیتهای بدنی انجام ندهید. هر گاه لازم بود، فعالیتتان را متوقف کنید. دستکم ۸ ساعت خواب شبانه داشته باشید، و در طول روز نیز اگر احساس خستگی کردید، کمی استراحت کنید.
۴. فیزیوتراپی انجام دهید
حتی شرکت در چند جلسهی اندک نیز میتواند شرایطتان را بهبود ببخشد. متخصص فیزیوتراپی میتواند تمرینات سالم و موثری را به شما آموزش دهد تا ماهیچههایتان قویتر شوند و بتوانید راحتتر حرکت کنید. اگر در انجام حرکات و کارهای سادهی روزمره دچار مشکل هستید، از وی بخواهید ابزارها و وسایل مفیدی را که میتوانند در حل این مشکل کمکتان کنند، به شما معرفی کند.
۵. سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید
سیگار کشیدن علائم آرتریت روماتوئید را وخیمتر، و اثربخشی اقدامات درمانی را نیز کمتر میکند. سعی کنید این عادت را ترک کنید – حتی اگر این کار به تلاش زیادی نیاز داشته باشد. پزشک معالج میتواند توصیهها و روشهای مناسب را برای این کار در اختیارتان قرار دهد. به علاوه، الکل نیز میتواند با داروهای مربوط به روماتیسم مفصلی تداخل ایجاد کند و باعث آسیب دیدن کبدتان شود.
۶. از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید
برای تسکین درد مفاصلتان میتوانید دمای نواحی دردناک را تغییر دهید. محل درد را داخل آب گرم قرار دهید، دوش آب گرم بگیرید، یا برای تسکین تنش ماهیچهها، از پد گرمایی مرطوب استفاده کنید. همچنین، برای آرام شدن آتش درد مفاصلتان از کمپرس سرد یا کیسهی یخ استفاده کنید. برای کسب بهترین نتیجه میتوانید کمپرس سرد و گرم را پشت سر هم استفاده کنید.
۷. با خانواده و دوستان درد دل کنید
شاید صحبت کردن دربارهی آرتریت روماتوئید کمی دشوار باشد، ولی این کار را امتحان کنید. ممکن است دوستان و خانوادهتان متوجه نشوند که چه دردی را تحمل میکنید – به خصوص اگر چهرهتان سالم به نظر برسد. اگر روز بدی را گذراندهاید، میتوانید این تجربهی بد را با دیگران در میان بگذارید و حتی در برابر خانواده و دوستان کمی دربارهی وضعیتتان سخنرانی کنید؛ یا اگر ترجیح میدهید به جای بیرون رفتن با دوستان و خانواده، از آنها بخواهید هر کدام مقداری خوراکی یا غذا همراهشان بیاورند و دور هم نوش جان کنید. در این مهمانی میتوانید دربارهی وضعیتتان و انتظاراتی که از دوستان و خانوادهتان دارید، برایشان صحبت کنید.
۸. کمی صبر و تحمل داشته باشید
اقدامات درمانی برای آرتریت روماتوئید میتوانند درد، سفتی، و خستگی مفرطتان را تسکین دهند – ولی این اثربخشی یک شبه اتفاق نخواهد افتاد. ممکن است چند هفته یا چند ماه طول بکشد تا علائم بیماریتان بهبود یابند. وقتی مصرف یک داروی جدید را شروع میکنید، از پزشکتان بپرسید چهقدر طول خواهد کشید تا اثرات دارو را تجربه کنید و باید انتظار چه تغییراتی را باشید. اگر از موعد اثربخشی دارو گذشت و بهبودی حاصل نشد، پزشک را در جریان قرار دهید.
۹. هر آنچه برایتان خوب است، انجام دهید
برای تهیهی بهترین برنامهی درمانی با پزشک متخصص روماتیسم مفصلی مشورت کنید. مصرف دارو مهمترین بخش از این برنامهی درمانی است، ولی سایر اقداماتی را که میتوانند به بهبود وضعیت کلی و محافظت از مفاصلتان کمک کنند، فراموش نکنید. برای مثال، پزشک معالج ممکن است فیزیوتراپی یا تکنیکهای مدیریت استرس را برایتان تجویز کند. یا اینکه ممکن است از شما بخواهد با یک متخصص تغذیه نیز مشورت کنید.
۱۰. به پزشکتان بازخورد مناسب بدهید
شما و پزشکتان یک تیم هستید. اگر دقیقا تمام وضعیت و کارهایتان را برای وی شرح دهید، به خودتان کمک زیادی خواهید کرد. بنابراین، با پزشکتان صریحا صحبت کنید. اگر احساس کردید دچار عوارض جانبی شدهاید یا نتایج مورد انتظار را کسب نکردهاید، یا اگر به دلایلی نتوانستهاید دارویتان را مصرف کنید، با پزشکتان در این موارد صحبت کنید. داروهایتان را به طور مرتب مصرف کنید، و میزان مصرفتان را تغییر ندهید – مگر اینکه پزشک معالج دستور دیگری داده باشد.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیر رضا مصطفایی
منبع:webmd
۱۰ توصیه مفید برای بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی
برچسب ها بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلیدردروماتیسممفصلپا درد
- مطلب قبلی ۹ راه برای کسب پول بیشتر که به اهداف خاص زندگیتان برسید!
- مطلب بعدی ۱۱ نکته درباره فواید، خطرات و منابع غذایی چربی های چند غیراشباع