۵ رایج ترین اشتباهات بازاریابی شبکه های اجتماعی (و نحوه برطرف کردن آنها)
آیا میخواهید از کارزار بازاریابیتان از طریق رسانههای اجتماعی حداکثر بهره را ببرید؟ در این مقاله به چند رایج ترین اشتباهات بازاریابی شبکه های اجتماعی اشاره میکنیم که ممکن است بسیاری از آدمها مرتکب آنها شوند؛ همچنین، به راهحلهایی برای برطرف کردن این اشتباهات نیز اشاره خواهیم کرد.
احتمالا تاکنون بارها از آدمهای مختلف شنیدهاید، بازاریابی از طریق رسانههای اجتماعی یکی از بهترین روشها برای رشد کسب و کارهای کوچک است. بازاریابها و صاحبان کسب و کار در سرتاسر دنیا از رسانههای اجتماعی نظیر فیس بوک و توییتر برای رسیدن به مشتریان استفاده میکنند، و برخیها نیز در این راه به موفقیت رسیدهاند. گزارشها نشان میدهند، ۷۸ درصد از بازاریابهایی که از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند، در مقایسه با آنهایی که از این ابزار بیبهره هستند، به رشد بالاتری در کسب و کارشان دست مییابند.
با وجود این، فقط به این دلیل که ۷۸ درصد از آدمها با استفاده از رسانههای اجتماعی به نتایج بهتری دست پیدا کردهاند، لزوما به این معنی نیست که از تمام امکانات بالقوهی این ابزار بهرهمند شدهاند. هر یک از برندهای مربوط به رسانههای اجتماعی با یکدیگر متفاوت هستند، و استراتژیهای بازاریابی برای هر یک از این پلتفرمها با دیگری متفاوت است.
بسیاری از بازاریابها هنگام پیادهسازی نخستین استراتژی بازاریابی از طریق رسانههای اجتماعی مرتکب اشتباهاتی میشوند؛ زیرا در این مسیر گزینههای گسترده و متفاوتی وجود دارند. در این مقاله، به کارهای متعددی اشاره میکنیم که ممکن است در مسیر تلاش برای رسیدن به مخاطب هدف، در انجام آنها دچار اشتباه شوید. همچنین، همراه معرفی این اشتباهات بازاریابی شبکه های اجتماعی ، به نحوهی اصلاح آنها و کمک به شکوفایی کسب و کارتان نیز اشاره خواهیم کرد.
رایج ترین اشتباهات بازاریابی شبکه های اجتماعی
۱. عدم تحقیق دربارهی مخاطب هدف
آیا میدانستید بیش از ۳ میلیارد نفر از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند؟ این جمعیت عظیم نشان میدهد هنگام ارسال محتوا یا پخش آگهیهای بازرگانیتان از طریق رسانههای اجتماعی برای نشانهگذاری و یافتن مخاطب هدف ممکن است دچار مشکلات فراوانی شوید. پیش از شروع بازاریابی باید به خوبی در این مورد کندوکاو کنید و اطلاعات خوبی دربارهی مشتریان ایدهآلتان بیابید. دلیل آنکه این نکته در صدر فهرست اشتباهات بازاریابی با استفاده از رسانههای اجتماعی قرار دادهایم، این است که این اشتباه میتواند به طور بالقوه کسب و کارتان را پیش از آنکه شروع به شکوفایی کند، از مسیر درست خارج سازد.
برخی از آدمها حسابهایی برای برندشان در رسانههای اجتماعی میسازند و بدون هیچ برنامهی خاصی شروع به پست کردن محتوا میکنند – با این امید که مخاطبان بتوانند محتوا و پروفایل آنها را پیدا کنند. در برخی موارد، این کار نتیجه میدهد. در بیشتر موارد، این کار نتیجهی مطلوبی به همراه نخواهد داشت. باید به شکل فعال و حساب شده تلاش کنید به آدمهایی دست یابید که بیشتر از همه بتوانند از محصول یا خدماتتان بهرهمند شوند.
توصیه میکنیم از طریق گوگل آنالیتیکس، ایمیلها، و آمار رسانههای اجتماعی تمام دادههای مربوط به مشتریان فعلی و مشتریان بالقوهتان را جمعآوری کنید. با انجام این کار، اطلاعات بیشتری در خصوص عادات و سلایق مخاطبان هدفتان پیدا خواهید کرد. با استفاده از این اطلاعات میتوانید پروفایلهایی درست کنید که به طور مختصر ویژگیهای مشتریانی را که محصولات و خدماتتان برای آنها ارزشمند هستند، جمعبندی میکنند.
اگر اطلاعات جامعی دربارهی ویژگیها و سلایق مشتریانتان داشته باشید، کارتان برای تولید محتوای متنی و همچنین، آگهیهای بازرگانی برای مشتریان آسانتر میشود. همچنین، با استفاده از این اطلاعات فرصت خوبی پیدا خواهید کرد تا مشتریان راغبتان (افرادی که صرفا اطلاعاتی دربارهی برند و محصولاتتان دارند) را بین تمام شبکههای اجتماعی تقسیم کنید. تقسیمبندی مشتریان راغب میان شبکههای اجتماعی یکی از روشهای رایج برای نشان دادن محتوا به زیرمجموعههای خاص مشتریان است.
مطلب مرتبط: ۱۳ توصیه و ایده خلاقانه برای مدیریت بازاریابی و فروش
۲. عدم بهرهمندی از فواید بازخوردهای منفی
به جای آنکه بازخوردهای مشتریان را به عنوان اخباری ناراحتکننده برای کسب و کارتان بدانید، باید از آنها به عنوان فرصتی برای رشد استفاده کنید. برخی از متخصصان سعی میکنند از زوایای مختلف به بازخوردهای منفی نگاه کنند و به دنبال دلایل ریشهی بروز چنین بازخوردهایی بگردند تا بتوانند کسب و کارشان را بهبود ببخشند؛ در حالیکه برخی دیگر ممکن است آن را به عنوان حملات شخصی و مغرضانه بپندارند.
اگر خودتان را جزء آدمهای گروه دوم میدانید، به این مسئله فکر کنید چگونه میتوانید از حرفهای منفی که از جانب مشتریان میشنوید به نفع خودتان استفاده کنید. برای مثال، به این موضوع فکر کنید یکی از مشتریانتان عقاید منفیاش را در توییتر پست کرده است و برند شما را نیز در این پست تگ کرده است. به جای آنکه اجازه دهید خشم و ناامیدی انرژیتان را از بین ببرد، این کاربر را ترغیب کنید مستقیما به شما پیام بدهد تا بتوانید مشکلات پیش آمده را برطرف کنید.
شاید وقتی متوجه شوید بسیاری از شکایات مشتریان را میتوانید به سرعت و به راحتی برطرف کنید، از این موضوع شگفتزده شوید. به این ترتیب، میتوانید با استفاده از این اطلاعات تجربهی مشتریان را از برند و محصولاتتان بهبود ببخشید. یک عذرخواهی ساده یا اصلاح در نحوهی ارائهی خدمات یا محصولاتتان میتواند هر گونه عقیدهی منفی را به یک تجربهی مثبت تبدیل کند.
به علاوه، میتوانید از این طریق مشکلات بزرگتری را نیز در فرایند فروشتان شناسایی کنید و تجربهی مشتریان را از برندتان بهبود ببخشید. گاهی اوقات، بازخوردهایی که در رسانههای اجتماعی دریافت میکنید، میتوانند ظالمانه و ناراحتکننده باشند، ولی شما میتوانید از نظرات آدمها برای بهبود وضعیت برندتان بهره ببرید.
مطلب مرتبط: ۷ فایده بازاریابی تعاملی برای کسب و کارهای دیجیتال هوشمند
۳. فقدان شخصیت یا هویت برند
در کمال تعجب، طبق نتایج برخی آمار، نیمی از آدمها گفتهاند فیس بوک بر نحوهی تصمیمگیریشان برای خرید اجناس تاثیر میگذارد. این پلتفرم آدمها را دور هم جمع میکند، ولی این واقعا شبکهی مصرف کنندگان و برندها است که معاملات را جوش میدهد. اگر توانستهاید مخاطب هدفتان را شناسایی کنید، زمان آن فرا رسیده است از همسویی محتوا و پیامهایتان را هویت برندتان اطمینان حاصل کنید.
صاحبان برندها و بازاریابها معمولا دوست دارند مصرف کنندگان کسب و کارشان را به عنوان یک عامل یاریرسان، پر انرژی، و مراقبتکننده بپندارند. اگر میخواهید مصرف کنندگان چنین دیدگاهی در مورد برندتان پیدا کنند، باید این مسئله را در سرتاسر پلتفرمهای رسانههای اجتماعی نشان دهید.
به عنوان مثال، شما محتوایی تولید میکنید که در آن طی دارید قوانین یک ورزش محبوب را به مخاطبانتان یاد بدهید، و هدف شما نیز این است که تجهیزات مربوط به آن ورزش را از طریق وبسایتتان به صورت الکترونیکی به فروش برسانید. شما باید به مخاطبان نشان بدهید برندتان دارای نگرشی پر انرژی و ورزشی است؛ در غیر این صورت، باید با فروش بیشتر و به دست آوردن مشتریان راغب خداحافظی کنید.
رسانههای اجتماعی شما را به مصرف کنندگان وصل میکنند، ولی این شخصیت برند شما است که باید مانند یک چسب عمل کند و همه چیز را در کنار هم نگه دارد.
۴. فراموش کردن تنوع در محتوا
یکی دیگر از اشتباهات رایجی که معمولا بیشتر بازاریابها مرتکب آن میشوند، این است که تنوع را در محتوایشان نادیده میگیرند. رسانههای اجتماعی دارای بینهایت روش مختلف برای بارگذاری و اشتراک گذاری محتوا برای دنبال کنندگانتان هستند. با بارگذاری روزانهی محتوای تکراری و بدون تنوع، نباید فرصت خوبی را که رسانههای اجتماعی در اختیارتان گذاشتهاند، از بین ببرید.
در ابتدای کار، باید تعداد زیادی از بهترین و مفیدترین پستهای وبلاگیتان را به اشتراک بگذارید. تقریبا همه میدانند ایجاد وبلاگ یا وبسایت تا چه حد میتواند به رشد کسب و کارتان کمک کند؛ به خصوص وقتی به این آمار فکر میکنید که شرکتهایی که از وبلاگ استفاده میکنند، دارای حدود ۱۲۶ درصد رشد در تعداد مشتریان راغب هستند. ولی شما میتوانید با اشتراک گذاری محتوایتان در رسانههای اجتماعی چنین آماری را یک پله بالاتر ببرید.
فراتر از استانداردهای محتوای متنی عمل کنید و محتوای ویدئویی را نیز به پروفایلتان بیفزایید. برای این کار میتوانید پستهای موجود را تغییر دهید، یا اینکه پستهای کاملا جدیدی تولید کنید. برخی از بازاریابها و صاحبان کسب و کار، هنگامی که میخواهند مخاطبانشان را به صورت زنده و واقعی به تعامل دعوت کنند، از امکانات موجود در استوریهای اینستاگرام و لایو فیس بوک بهره میبرند. شما میتوانید به عنوان مجری، پشت دوربین قرار بگیرید، و از مخاطبان و طرفدارانتان بخواهید سوالهای خود را از شما بپرسند. به علاوه، میتوانید با پخش اعلامیههای مطبوعاتی، دربارهی ورود برخی محصولات جدید یا ویژگیهای جدید برای محصولات فعلی به بازار در ماههای آینده خبر دهید.
آیا کسب و کارهای دیگری نیز در صنعتتان وجود دارند که محصولات متفاوتی به فروش برسانند؟ در این صورت، میتوانید با آنها همکاری کنید و محتوای فوقالعاده ارزشمندی تولید کنید – به این ترتیب، میتوانید نشان دهید چگونه هر دو محصول با کمک هم میتوانند مشکلات مشتریان را حل کنند، و به کاربران کمک کنند به اهداف خود برسند. با این کار، نه تنها برند خودتان را بیش از پیش در معرض دید عموم قرار میدهید، بلکه جایگاه خودتان را از لحاظ اجتماعی تثبیت میکنید – به خصوص اگر شریک مورد نظرتان بسیار شناخته شده باشد.
همچنین، میتوانید بازیهای مختلفی را در استراتژی بازاریابیتان از طریق رسانههای اجتماعی بگنجانید – برخی از شرکتها به برگزاری بازیهایی در رسانههای اجتماعی علاقه دارند که در آنها بتوانند جوایزی را به مخاطبانشان اهدا کنند؛ در این بازیها، میتوانید نسخهی رایگانی از محصولاتتان را به برنده هدیه کنید. در نتیجه، مصرف کنندگان بیشتری به رسانهی اجتماعی شما میپیوندند، و برخی از آنها به مشتریان دائمیتان تبدیل خواهند شد – حتی اگر هرگز برندهی مسابقهتان نشوند.
۵. فرار کردن از اشتباهات
بازاریابی از طریق رسانههای اجتماعی روش بسیار ارزشمندی است که کمکتان خواهد کرد کسب و کار خود را فراتر از جسورانهترین آرزوهایتان رشد دهید. در کنار این مسئله، باید همیشه به خاطر بسپاریم همهی آدمها در معرض ارتکاب اشتباهات قرار دارند، و ناامید شدن و فرار کردن از آنها میتواند هزینهی سنگینی برایتان داشته باشد. مهمترین درس عبرتی که از تجربهی ارتکاب اشتباه نصیبتان میشود این است: در پس هر اشتباه همیشه راهی برای رشد کردن وجود دارد.
به جای آنکه هر اشتباه یا کار نادرستی را به عنوان یک مانع بر سر راه پیشرفت خود بدانید، باید به دنبال راههایی برای تبدیل مشکل به راهحلی برگردید که به کسب و کار و مخاطبانتان کمک کند. بدون انجام پژوهشهای مناسب دربارهی مخاطب هدف و کشف هویت برندتان قادر نخواهید بود به دستاورد مطلوبی برسید.
وقتی به اندازهی کافی به پژوهش پرداختید، میتوانید بازخوردهای مشتریان را جمعآوری کنید و درون مجموعهی خود نیز به دنبال اشتباهاتی در مورد محصولات و بازاریابیتان بگردید. به جای آنکه اجازه دهید اشتباهاتتان به شما صدمه بزنند، کاری کنید این اشتباهات شما را در مسیر رسیدن به موفقیت کمک کنند، تا پس از ارتکاب هر اشتباه بتوانید با دانش و تجربهی بیشتر به راه خود ادامه دهید.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیر رضا مصطفایی
منبع: business
۵ رایج ترین اشتباهات بازاریابی شبکه های اجتماعی (و نحوه برطرف کردن آنها)
برچسب ها اشتباهات بازاریابی شبکه های اجتماعیبازاریابیشبکه های اجتماعی
- مطلب قبلی ۸ بهترین دانه های روغنی و آجیل ها برای حفظ سلامت مغز
- مطلب بعدی طرز تهیه ۲ غذای جدید برای ناهار که سریع و خوشمزه هستند